Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
palavrov написа:
Колега Фред, проблема е, че дори не проумяваш какво те питат или за какво ти говорят а като латерна си повтаряш едно и също 31 една страници ... та да ти повторя въпроса на Ицо.Т пък дай боже този път да осъзнаеш и да отговориш каквото те питат вместо само да ревеш като Сийка Бечева - "Кой ще ни даде пари!"

itso.t написа:
С какво допринесе или ще допринесе темата за благоденствието на нацията?

Осъзнаване на реалността. Досега ни се представяше една фалшива тенденциозна картина което предполага и грешни решения. Когато хората престанат да вярват и да се примиряват, че са бедни защото са мързеливи и некадърни и попитат, защо за еднакъв труд им плащат в пъти по-малко щат не щат работодатели и политици ще се размърдат. А ако не се размърдат ще получат това което заслужават, остават без хора. Полезна и за работодателите за да си променят манталитета, да осъзнаят новата реалност, да почнат да чуват и другите вместо само себе си.

Аз повтарям като латерна и не чета написаното, аз съм некомпетентният. Латерна ли е човекът който цитирах, некомпетентен ли е с 13 години стаж точно търсене и намиране на хора? Аз не чета, май че вие не сте го прочели или чели и удобно пъхнали под миндера, дано будалите не разберат и продължат покорно да опъват ярема за жълти стотинки. Ето го отново, да си го прочетете. И не си мислете, че ще продължи досегашното, сега е само началото. Тепърва ще видите какво ги чака работодателите като свършат последните будали от социализма. Същите оплювани, че са мързеливи и некадърни и затова с ниски заплати.

Цитат:
Най-бавно, но неминуемо и с цената на тежки катарзиси се променя нагласата на работодателите - периодът в който с трици се ловяха маймуни или ние ги лъжем че им плащаме, а те ни лъжат че работят безвъзвратно отмина. Първите, които го осъзнаят и приемат, ще спечелят оцелявайки. Другите просто ще изчезнат, защото няма да има никой в офиса им, освен тях самите и главният счетоводител.

Последна промяна fred на Пон Юли 02, 2018 12:26 am, променена общо 1 път

Пон Юли 02, 2018 12:13 am
Профил

Фред, на теб който и каквото да ти кажа, ти го тълкуваш по начин по който ти искаш, ако ти кажа че утре всички заплати в сатранат ше станат по 4000 евро ти пак няма да си доволен и ще пееш същата песен, това е истината. от началото си мислех че с теб може да се води някаква дискусия, че задаваш въпроси търсейки отговори, но очевидно не е така, ти не се интересуваш от нищо освен от това да получиш отговора който си си наумил, а дори и като го получиш не си доволен ... не мисля че го правиш умишлено за да изостряш дискусията, това смятам ти е същността. 30 страници аз излагам факти, факти които са обществено достояние, неща които изискват някой и да ги осмисли. 30 странници ти повтаряш най-общо една мантра, баг работодателите плащат малко, те са тарикати или некадърници, печелят на фърба на работодателя, някой си вземал толкова и леля айше отишла да бере ягоди и била много доволна че живяла като скот и събрала 2000 евро ... това е всичко което изложи до тук.
Даваш линк че сме с най-нисък БВП на глава от населението, аз ти показах защо е така и как реално ние сме с по-добър най-малкото от този на Румъния но ти пак за леля айше. Говориш ми за САЩ но като ти дам факти за САЩ пак извърташ нещата и отиваш до същото място с леля айше.
Ти реално не се интересуваш от действителността, ти забравяш че 89-та макар вътре икономиката д ане беше толкова зле колкото всички говорят, заплатите бяха ОК за една затворена икономика, дали са били 5 лв или 50000 лв е все едно, но съотнесени във валута бяха доста малки. Според НОИ средната заплата за 1990 година е била 373 лв, обмебният курс е бил 15 лв/долар, т.е. средната заплата е била 24 $, няма да говорим за малко по-късно около 97-ма щото става доста по страшно. В момента средната заплата е 1107 лв, или по курса на долара това са 661$, т.е. средната зпалата в абсолютни цифри се е повишила 27 пъти, а в някои сфери повишението е над 200 пъти. Казваш за 27 години нищо не е постигнато, да 27 кратно увеличаване на твоят абсолютен доход е нищо, щото ти нали мрънкаш за абсолютният доход. Защото 1990 е можело да си купиш голф за 8995$ само за някакви си 31 години, а днес можеш да купиш същият голф който модел 2017 струва 16940 $ за цели 2 години и 2 месеца .... и това за теб не е промяна.
Защо не погледнеш Чехия, която има повече население, и в нея са инвестирарни 100-на пъти повече пари, в момента средната заплата според статистиката, не според мен е 27320 крони, или 1259 USD, т.е. Чехия коqто е безспорния лидер на всички екс соц страни в ЕС, е постигнала двойна на нашата средна заплата, само дето 90-та средната заплата в Чехия е била 3286 крони при курс 15 крони за долар това е има няма 219 долара ... та за 27 години те са постигнали 5.5 пъти увеличение на абсолютния доход, ние сме постигнали 27 пъти и ти пак не си доволен. И изобщо няма да отчитаме че за периода 96-2018 средни имаме по 180 млн на година инвестиции, а в Чехия за същият период имат средно 1271610.22 mln CZK за периода на година, не знам можеш ли да направиш сметката, там са имали месеци в които инвестициите са достигали 5 млрд ... и след всички тия наляти милярди са постигнали само двойно по високи средни абсолютни заплати, и 5 пъти по-малък ръст на абсолютната заплата за същият период.
Ето това ако не е мрънкане не знам какво е, затова и каквото и да се промени, такива като теб винаги ще са недоволни и ще търсят някъде проблем.

Пон Юли 02, 2018 12:15 am
Профил

fred написа:
palavrov написа:
Колега Фред, проблема е, че дори не проумяваш какво те питат или за какво ти говорят а като латерна си повтаряш едно и също 31 една страници ... та да ти повторя въпроса на Ицо.Т пък дай боже този път да осъзнаеш и да отговориш каквото те питат вместо само да ревеш като Сийка Бечева - "Кой ще ни даде пари!"

itso.t написа:

Осъзнаване на реалността. Досега ни се представяше една фалшива тенденциозна картина което предполага и грешни решения. Когато хората престанат да вярват и да се примиряват, че са бедни защото са мързеливи и некадърни и попитат, защо за еднакъв труд им плащат в пъти по-малко щат не щат работодатели и политици ще се размърдат.

Да ме извиняваш, ама тук единственият който не осъзнава реалността май си ти ... и след 31 страници няма никаква надежда това да се случи. Сам си задаваш въпроси, сам си отговаряш, и непрестанно си противоречиш - и всичкото това май е само защото ти се спори. Първо работодателите били виновни, че давали малки заплати пък печелели много, после пък рабониците били виновни, че ги взимали - иди, че разбери кой ти е крив ... да не говорим колко е нелепо да спориш по теми в които нямаш никакъв капацитет - ТоНи го заболя устата да ти повтаря, че не разбираш нито от икономика, нито от ценообразуване, нито от бизнес - на няколко пъти те хващам, че и по техническите теми пишеш щуротии - по какво всъщност си бил преподавател? По философия ли?

Пон Юли 02, 2018 12:30 am
Профил

Тони, безкрайно много приказки и лупинги. Нали знаеш, че един фокусник като иска да те преметне почва да премята пред очите ти разни лъскави дрънкулки? Същото при теб.

Обикновеният човек го интересува едно единствено нещо, колко получава за трудът си. Като на друго място му дават повече тегли една майна на текущият капиталист и отива при онзи. И никак, ама ХИЧ не го интересуват проблемите му, това е неговият бизнес, да си го оправя. И недей моля те да ни обясняваш колко зле живеят там и колко добре тук, хората не са будали и винаги могат добре да преценят за себе си кое е по-добре за тях. Емиграцията и дефицита на кадри дават еднозначно обяснение, че всичките ти доказателства не струват.

И моля малко повече скромност, българина мързелив и некадърен, за всичко той виновен ама българският капиталист перфектен и за нищо няма вина. Как пък и кога АОНСУ успя да произведе толкова капиталисти при социализма без да сме го усетили?

PS И да уточня, да действително последните години се наблюдава известен ръст на заплатите. Но той е само поради принудата от дефицита на кадри, не че работодателите са осъзнали че ниските заплати са гибелни дори за самите тях защото ги оставят без кадри. И в дългосрочен план водят до катастрофа поради обезлюдяването на страната. Доказателство за това са воплите които надават за всяко увеличение на минималната заплата.

Човека ви го казва ясно след 13 години контакти с работодатели на които е осигурявал кадри "...най-бавно и последни, с цената на тежки катарзиси се променя мисленето на работодателите". Доказва и го тази тема, в момента в който се постави въпросът и веднага започват оправдания как от тях нищо не зависи, условията такива, абе те добре си живеят ама не го разбират и безброй още.

Това е положението с работодателите ни, и солта ще изядат, и боят а накрая ще платят и жълтиците докато поумнеят. Но дали дотогава ще са останали работници и какви ще са е под голям въпрос. И естествено говоря глобално за България.

Последна промяна fred на Пон Юли 02, 2018 1:10 am, променена общо 1 път

Пон Юли 02, 2018 12:37 am
Профил

palavrov написа:
Първо работодателите били виновни, че давали малки заплати пък печелели много, после пък рабониците били виновни, че ги взимали - иди, че разбери кой ти е крив ...

За хората с чернобяло мислене нещата винаги са ИЛИ-ИЛИ. Аз пък ти казвам, че има и логическият елемент И, вина имат и двете страни - едните че дават малко и другите, че приемат да работят за малко. Ако не приемаха доста бързо работодателя щеше да потърси начин да подобри ефективността си за да дава добри заплати и намери работници. Иначе остава без работници и престава да бъде капиталист. Който процес наблюдаваме и в момента поради дефицита на кадри.

Пон Юли 02, 2018 12:43 am
Профил

Живота не е булева алгебра - не можеш да вкараш всички под един знаменател - наивно е да се пънеш да решаваш проблемите на другите. Искаш ли един алгоритъм който работи желязно за оправяне на беднотията? Всеки да си оправя собственият живот вместо да се бори да оправя този на другите или да чака някой да дойде да го оправи - и дори и тогава пак ще има бедни и богати защото това хората не са еднакво умни и красиви или пък късметлии и един успява повече друг по малко - т.е. каквото и да правиш все ще има "най бедната страна" както ще има и "най-богатата" - затова и целият този спор/диалог тук е безмислен - дори и да успееш да повлияеш на някой ако ти прочете писанията накрая пак няма да има никакво значение.

Пон Юли 02, 2018 12:57 am
Профил

Фред, извинявай че ти го казвам но по голяма идиотия трудно ще напишеш, какво те е грижа колко получаваш абсолютно, това не разбирам, един човек трябва да го е грижа какво реално изработва, а не какво му плащат, защото какво като ти плащат голяма цифра абсолютно, когато от нея ти остава малка използваема сума.

Освен това като толкова плюеш по Бг капиталистите, не е лошо да уточниш кои са те, какъв процент от големите работодатели, защото то няма много БГ капиталисти големи. Ако ми говориш за собственик на магазинче с една продавачка, какъв капиталист е това ? над 80% от всички големи предприятия са чужди, къде там е Бг капиталиста ? от всички банки има само две Български. От мобилните оператори няма нито един Български, айде има един измамник ...От големите търговски вериги остана една българска и половина, ако броим фантастико за тази половинка. Ако изключим Държавния служител, голяма част от населението работи за чужди капиталисти, не за Български. И как една шепа хора са ти виновни за всичко в Държавата ? За това че плащат по-високи заплати от колкото западния инвеститор, с това че си плащат данъците в държавата, с какво точно ?
Или онези мизерници които се наричат бзинесмени пък са виновни за всичко, щото имат 10 служителя и се опитват да ги прецакат всячески, и ето видиш ли 1000-та или 2000-ди такива мизерника са виновни за положението в държавата, ами и 20000 да са е същата работа, при тях работят много малко хора, а те генерират много малка част от БВП, съответно те няма как да са виновни за нищо, не ги оправдавам, ненавиждам такива, но в крайна сметка те са точно такива, каквито са и 90% от Българите.
Ти търсиш проблема там където не само го няма, а и не може да го има.
Не фред, проблема не е в капиталистите, в така омразните работодатели, проблема е в държавната политика и в населението като цяло. Липсата на самосъзнание не може да се вмени от някого, или я имаш или не, тарикатщината и гледането в чуждите панички, подхода толкава ми плащат толкова ще работя, без дори това да е икономически обосновано.

Ти не искаш да видиш истината, не искаш да признаеш истината, ти търсиш виновни, всички търсим виновни, 27 години търсим виновни и чакаме някой да ни оправи. Фред ако не беше бизнеса още щяхме да сме със заплата от 20$ и няма сила на света която да го промени. както и местните, така и чуждите инвеститори са тези на които българския народ дължи всичко което има в момента, но той е толкова неблагодарен, алчен, завистлив че им се отплаща с ненавист, омраза и ги обвинява за всички злини на света.

Фреед аз ходя на много места по света, такова мизерно и неблагодарно племе като нашето няма никъде. Ако зависеше от мен, веднага бих изнесъл целият бизнес от България, и да ви видим тогава колко ще сте добре, мизерници ще умрете като свине ядейки собствените си лайна, това е истината, дали я осъзнаваш или не си е изцяло твой проблем.

Пон Юли 02, 2018 1:04 am
Профил

ToHu написа:
Фред, извинявай че ти го казвам но по голяма идиотия трудно ще напишеш, какво те е грижа колко получаваш абсолютно, това не разбирам, един човек трябва да го е грижа какво реално изработва, а не какво му плащат, защото какво като ти плащат голяма цифра абсолютно, когато от нея ти остава малка използваема сума.

И къде съм писал че искам инфлационни хилядарки? За щастие сме във валутен борд, относително стабилни цени и вместо 1000лв при Пешо то 2000лв при Иван си е много ясно различимо подобрение. Ако говориш за заплатите тук и в чужбина бъди спокоен, хората не са такива глупаци и неграмотници, добре знаят че 10 пъти по-голяма заплата там не значи 10 пъти по-добър живот, че има неща /здравеопазване, жилища/ за които плащат в пъти повече.

И тук идваме до двата варианта, сезонен работник който живее във фургон и след едно лято гурбетчийство се връща със спестените хилядарки с които тук е цар. Иначе тук пак мизерия но за 400лв. Ама живее във фургон казваш, голям ужас. Знаеш ли, че като млад инженер точно във фургон ме настаниха, не могат да ме уплашат. Знаеш ли, че по геоложките обекти точно във фургони живеят, част от професията е. Да ама ТАМ защото живееш във фургон ти плащат $100k годишно а тук се циганят за 200лв към заплатата. При положение, че е платил $10млн за оборудване и една авария ако те няма да я предотвратиш ще го вкара в поне месец престой и поне половин милион загуба. Но просто манталитет, наследство от социализма когато 100лв бяха много пари и инженери на корем, 3 години по разпределение. Пък и след него навсякъде едно и също, планова икономика и щатни заплати.

И вторият вариант, нормална работа на инженер с нормална заплата. За щастие американците не са араби и не ти слагат заплатата в зависимост от националността. Тежък животът казваш, и като е толкова тежък защо не се връщат при нашето хубаво? Тук ти стигаш до не големият ами огромен идиотизъм да твърдиш, че то тук е хубаво ама те не го разбират. Хайде остави хората сами да решават кое е хубаво за тях и кое не, ти решавай за себе си.

Щом американците живеят значи и нашите ще успеят, на доста по-тежко сме свикнали. Отгоре на това свестните фирми се грижат за хората си, колегата на който бях на гости медицинска застраховка за него и за членовете на семейството му а това е сериозна икономия, за всеки долар в пенсионният фонд фирмата дава един от себе си. Образованието скъпо но синът следваше в държавен университет, жената лекар, макар и на третата година но все пак я сертифицираха а ти знаеш какви са заплатите на лекарите там.

И искаш да ме убедиш, че той там живее по-лошо ако беше останал тук в БГ доцент с 1000лв и жената лекарка с още толкова? Та той само от пенсионният фонд ми разправяше, че ще получи $1млн, сравни го с пенсията тук. Ами пенсионният фонд на жена му? От моите познати поне 15 души в чужбина няма НИТО ЕДИН който да смята, че там е по-зле отколкото тук. Нито един който да иска да се връща преди пенсиониране. Пък ти разправяй каквото си искаш. Но това е защото при теб има конфликт на интереси, като работодател някак си трябва да защитиш тезата, че хората в БГ не са ниско платени.

Пон Юли 02, 2018 1:46 am
Профил

ToHu написа:
Фреед аз ходя на много места по света, такова мизерно и неблагодарно племе като нашето няма никъде. Ако зависеше от мен, веднага бих изнесъл целият бизнес от България, и да ви видим тогава колко ще сте добре, мизерници ще умрете като свине ядейки собствените си лайна, това е истината, дали я осъзнаваш или не си е изцяло твой проблем.

Нещо не сте много които сте си изнесли бизнеса за тези 27 години. Стоите си тук при мизерните неблагодарници. А в същото време 2 милиона се изнесоха далеч от "благоденствието" което им осигурихте. И продължават.

Пон Юли 02, 2018 1:49 am
Профил
Аватар

itso.t написа:

А някой да е поставял такава цел пред темата и форума? Да не си мислите че сте на министерски съвет и решавате бъдещето на нацията?
И кой каза че недоволството е лошо нещо по принцип? Да не би религията на капитализма да забранява недоволството?
Да ви измъкна от спиралата около заплатите.
Цитат:
Кирил Петров Домусчиев е български бизнесмен и индустриалец, собственик на Лудогорец (Разград).
На 27 януари 2012 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград”

Така започва страницата в wikipedia за Кирил Домусчиев.
Цитат:
През 2014 година, заради приноса му за развитието на Българската индустрия, Кирил Домусчиев е избран за Председател на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – най-голямата национално представена работодателска организация в България. През март 2017 година е преизбран за втори последователен мандат.

Знаете за иска към Агенцията по приватизация от юли. 2016 да бъде променен приватизационен договор на база "стопанска непоносимост". Става въпрос за приватизацията на Параходство БМФ и за това че бизнесмена не иска да понесе риска от това че след приватизацията условията на международния фрахтови пазар са се влошили. Бизнесмена иска някой друг да поеме този риск. Този някой друг е "лошият собственик" държавата или по точно всички ние Ганювци.

Тони, този достатъчно голям капиталист ли е? И, този иск, мрънкане ли е? Не го обвинявам за всички злини на света, но ми се струва че трябва да бъде отлъчен от църквата на капиталистите поради недостатъчно голям/здрав задник.
Предполагам че все пак задника му е достатъчно голям за да има л***а, които да яде след като ти си изнесеш бизнеса от България.

Пон Юли 02, 2018 2:02 am
Профил

ToHu написа:
Ти не искаш да видиш истината, не искаш да признаеш истината, ти търсиш виновни, всички търсим виновни, 27 години търсим виновни и чакаме някой да ни оправи.

Хич не търся виновни, правя за себе си модел на обществото за да намеря причините защо то е в такова състояние. Да видя какво мисля не само аз но и другите.

Пуснах темата не за мрънкане и оплакване както упорито се внушава а за да се изгради този модел и намерят причините. Търпеливо изчаках освен любимото "бедни сме защото сме мързеливи и некадърни" да се появят и другите елементи на картинката. Защото тя е комплексна. Така и не се появи вторият елемент "работодатели" макар че пусках по някой намек в тази посока. Та накрая се наложи по-брутално да посоча, че една икономика зависи не само от работниците но и от работодателите. Което впрочем вие щедро посочвате но само в стил "Ако не сме вие да ви даваме...". А упорито избягвате да приемете, че освен заслуги /колко и кои/ има и доста големи проблеми.

Ами добре, стойте си с вирнатият нос и самочувствието на благодетели. Пък след време като се огледате ще видите че около вас никой.

Пон Юли 02, 2018 2:04 am
Профил

Zdrav написа:
Цитат:
Кирил Петров Домусчиев е български бизнесмен и индустриалец, собственик на Лудогорец (Разград).
На 27 януари 2012 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград”

Така започва страницата в wikipedia за Кирил Домусчиев.
Цитат:
През 2014 година, заради приноса му за развитието на Българската индустрия, Кирил Домусчиев е избран за Председател на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – най-голямата национално представена работодателска организация в България. През март 2017 година е преизбран за втори последователен мандат.

То такива примери колкото искаш. И все от "великите" ни капиталисти. Добре помня как в едно ТВ студио попитаха Хампарцумян как така връчиха званието "Банкер на годината" на Цветан Василев. И защо асоциацията на банкерите го е подкрепила след като скоро след това КТБ фалира. Четири МИЛИАРДА спестявания на хората потънаха в небитието. А Хампурцамян дори не се смути ами каза "Ами нали разбирате как стоят нещата".

Пон Юли 02, 2018 2:14 am
Профил

Абе аз не знам дали ставам за ляв профсъюзен лидер ама Тони за говорител на БСП става :) Ама когато БСП е на власт и то с лозунга "Сполука за България, вече я имате!". Или може и на НДСВ с лозунга "800 дена минаха, оправени сте" :) :)

UPD Тони, твоето е "С чужди пита помен прави". Непрекъснато разправяш колко неща тук са по-евтини, как тук може да се живее с малко пари добре. Само че ТИ и българският работодател нямате никаква заслуга за това. Заслугата е на българският лекар рабощ за жалка заплата, на българската учителка учеща децата за мизерно заплащане. А го правят защото ВИЕ работодателите давате мизерно заплащане и хората просто не могат да им платят повече. Вие живеете на техен гръб защото именно ниското им заплащане позволява на хората все пак да оцеляват. Затворен кръг на самоподдържащата се мизерия.

И се концентрирай върху примера какъв ДЯЛ от изработеното получава нашият хотелиер и какъв работника му, сравнение с чужбина. Когато имам време ще почна да търся целенасочено в тази посока и интересни неща ще изскочат.

Пон Юли 02, 2018 2:56 am
Профил

Fred, ти имаш ли деца? Като те слушам имам чувството, че нямаш и че си нямаш и на идея какво му е на човек който носи отговорност за семейство, какви компромиси му се налага да прави със кариерата си, със стандарта си на живот в името на децата и бъдещето им.

Пон Юли 02, 2018 7:58 am
Профил

Потърси потърси, и пак ще говорим.
А за другите не знам, ние храним 2000 семейства и плащаме милиони в данъци всяка година, и при средна работна заплата от 1200 лв си мисля че изхранваме доста народ с нашите данъци, отделно допринасяме за балансиране на салдото тъй като сме нетни износители, и отделно създаваме заетост сигурно на поне още 5-6 Хил човека индиректно, може би и повече. Кажи сега ти с какво си допринесъл.

Пон Юли 02, 2018 8:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 48  Следваща