|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:05 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Благодаря за статията, слагам я в линковете. А изказването в онази мразената тема защо сме най-бедните в ЕС. А може би мразена защото неприятните въпроси водят до неприятни отговори? Като този в статията.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Юли 01, 2018 9:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Фред нещо не се разбираме с теб, първо с тая цена ти си тоя който прави дъмпинга, аз продавам монтажници на 35 лв на час и то на големи обекти където е с търг, ако е нормален клиент който не с еопитва да ебе дявола във въздуха цената ми на монтажник варира от 25-30 Евро на час. Печалбата ми от труда му при 35 лв на час е под 20% и естествено е свързана с едно "леко" завишаване на часовете по офертата, т.е. ако съм предвидил че са нужни 100 часа оферирам мин 130-140. Релано при 35 лв/час ако цената е фиксирана, а проекта не е перфектен аз съм на загуба от труда, под перфектен разбирам имам фронт за работа, не ми местят работниците от едно на друго място, не ми спират работата през 2 часа. Такива обекти почти няма, може да стане ако ме пуснат последен, но проект мениджърите са идиоти и не искат да разберат че аз не съм маркан, боради, ГБС и тем подобни, ако вляза последен, всичко ще е по-качествено, няма да има никаква щета на обекта, и ще го изпълня 3 пъти по-бързо. Та как продаваш инженерен труд на 35 лв / час, ти си противоречиш, говориш ми за някакви 4-5 хил долара, а си продаваш собствения труд доста по-евтино. Един час на инженер го продавам на 60 лв, това не е дизайн инженер, това е системен, т.е. отива и запуска. Да разбирам че ти сигурно нямаш никакви странични разходи, и затова не разбираш нещата, ако беше една фирма, с тия 35 лв на час на които продаваш нямаше да можеш и 2000 лв заплата да дадеш. имаш ли идея колко е разхода за един служител ако трябва да му платиш 2000 лв заплата ? Само осигуровките на тая сума са над 1000 лв, ами свързаният овърхед разход ?ето ти подбиваш цените, и след това плачеш защо са ниски заплатите, няма да се очудя и ако го правите и в сивия сектор, т.е. спестявате си декларирането на този доход. И пак ти казвам, ти не си правиш труда да разбереш процесите в една икономика, да всеки лев на минималната заплата се отразява. Дреме му на хуя на работодателя дали ще даде с 5 или 10 лв по-голяма заплата, а и заплатите масово са над минималната. Причината да се тръшкат е че по тази минимална заплата са вързани един куп други разходи, и това не отива за работника, а да храни бюрокраите. Ти като си на заплата 1000 лв какво те бърка дали минималната е 100, 200 или 800 лв ? Кой работи на минимална заплата ? Не ми отговаряй, има статистики там пише, и аз знам отговора, а и да не кажем че едно 60-70% от тия на минимална не са на минимална но така се водят, държавата трябва да помисли защо е така. т.е. масово работника му е през кура колко е минималната, това касае паразитите, лично според мен минимална не трябва да има и тия паразити трябва да се оставят да измрат, или още по-добре да бъдат изтребени.
Ето затова казвам че ти идея си нямаш от икономиката, от формирането на цени и заплати, но явно си имаш идея къде кой колко получава и не те интересува нищо друго освен чистата сума. Я да те питам нещо ако ти плащам американска заплата, но ти удържам всички ония разходи които би имал в САЩ ако живееше там, навит ли си да ми работиш при тези условия в БГ ? И за да е справедливо, ти си избираш щата в който искаш да работиш, а заплатата ще е средната за този щат за тази професия, както и свързаните с живота там разходи. Разиграй си го ако искаш, и тогава пак говори, а това е един много идеализиран случай тъй като аз не мога да ти начисля всички малки разходи които би имал там, като цена на подстрижка, не знам колко пъти се стрижеш, не знам колко пъти ходиш на кино, няма да говорим че продуктите там не са по-евтини от тези в БГ като цяло, т.е. ти ще си в една много изгодна ситуация.
|
| Нед Юли 01, 2018 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да но отговорите са неприятни не за питаните а за питащите, и те не могат да приемат истината и продължават да квичат като прасе на заколение.
|
| Нед Юли 01, 2018 9:21 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Чак пък мразена... По-скоро е пълна с евтин популизъм с който ни заливат и медиите - дайте да дадем. И въпроси от типа - ама защо заплащането не било като в (цитира се държава с водеща икономика). Ами то на много места не е такова. Защо ли? Фред, след като разбрахме какви са и неприятните отговори, какво се промени или какво ще се промени в обозримо бъдеще? Ти какво направи по въпроса? Защото ако е да се оплакваме и мрънкаме, то повярвай ми, всички участници във форума го умеят. Без изключение. По една или друга причина, не не малка част от тях не го практикуват. Та, какво се промени след като разтеглихте въпроса? Ако не е, какво се очаква да се промени? С какво допринесе или ще допринесе темата за благоденствието на нацията?
|
| Нед Юли 01, 2018 10:06 pm |
|
 |
|
fred
|
Различните отрасли са с различен ценоразпис. За справка родният ВУЗ дава на хонорован доцент 7 лв/час а на асистент 4.50лв/час. Когато са на щат последните години вдигнаха малко заплатите но доцент беше на около 1100лв а професор на 1500лв месечно и то с всичките им надбавки за клас и научно звание. Както ти го обясних дъмпинг, реве че 7 лв на час са малко и въпреки това идва да чете лекции. А за курсовете някои си направиха едни фирмички направо печатници за дипломи, готов е и за 3 дневен курс сертификат да издаде за нещо което иска 2 седмици. Отново конкретен случай от практиката. И въобще не говорим за добре платените отрасли и фирми, към тях уважение. Говоря за онзи масовият случай поради който средната заплата не е 25 евро/час ами 1123 лв на месец, т.е. 2.50 евро/час. При което в редица населени места дори тези 1123лв са мечта ами работят за 800лв. Отгоре на това средната заплата дръпна нагоре чак последните години и то въпреки неистовата съпротива на работодателите което говори, че манталитета им си останал същият. Просто защото индианците са изнесоха. И последно, така и продължаваш с егоцентричното мислене /не е егоизъм/: АЗ давам добри заплати, в МОЯТ отрасъл нещата са добре значи всичко е наред. Вярвам ти че при теб това е така, въпреки че споря с теб вярвам че ти си вършиш добре работата. Същото и за хората тук във форума, електрониката е такъв отрасъл че глупаци и некадърници трудно оцеляват в него. Но аз говоря за глобалната картинка, за България. И за крайната равносметка. Защото убеден съм накрая заплатите ще получат своята равностойност към труда, капиталистите които не го могат ще фалират и освободят място за по-свестните. Но едно поколение ще бъде загубено за България и дали тя ще се съвземе не знам, с тази демография и етнически баланс на ръба сме.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Юли 01, 2018 10:20 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
fred ми стои като профсъюзен деец с ляво мислене, докато ToHu е капиталист от класа, който с удоволствие би окачал профсъюзни дейци (синдикалисти) по стълбовете вместо саксии с цветя. Засега само на думи.  Сблъсъкът на двата полюса е интересен и се случва постоянно по всичките земни кълбета, защото дърпането на чергата е част от играта работодател <> работник. "Нека говорят", както имаше едно предаване у нас преди време, форумът по рождение е платформа за говорене. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Юли 01, 2018 10:24 pm |
|
 |
|
fred
|
Дайте да дадем е когато се иска нещо незаслужено, неизработено. Многократно съм казвал, че трябва да се плати само изработеното. И давал примери как то не се прави. Също въпросът а защо не се изработва и само работника ли е виновен? След като същият този работник внезапно става работлив и дисциплиниран само като си смени капиталиста. По въпросът аз направих това, че отказвам да продавам трудът си на безценица. Когато се съглася го правя за приемливи за българските условия и отрасъла разценки иначе им казвам "Търсете си друг, моята цена е тази". Същото за екипа с който работя. Освен това търся възложители извън България, консултант съм към GLG. Когато проекта е екипен давам на екипа същите условия като моите. Но това са личните решения. Общо по въпросът единственото което мога да направя е да разобличавам манипулациите, че ЕДИНСТВЕНАТА причина за ниските доходи са мързелът и некадърността на българите. Когато повече хора го осъзнаят тогава тези които ограбват труда им ще загубят комфортната ситуация. То това и става, емиграция, няма кадри, и да не искат заплатите почват да растат. Иначе капиталиста ще фалира и остане без доход а пък работника винаги ще си намери капиталист.
|
| Нед Юли 01, 2018 10:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ооо повярвай ако можех бих ги окачил по стълбовете не само на думи, иначе аз не съм капиталист, много пъти съм казал че аз съм един вид наемник не по-различен от всички други наемници, но някак си не мога да вляза в обуквите на наемника и да квича колко лоши били работодателите. Според мен за всеки наемник, а всички работници са такива, дивият капитализъм е най-добрият строй, и работодателите, или да не казваме работодатели, а инвеститорите които инвестират в бизнеси, защото това са две различни неща, са най-важното нещо. Чистият капитализъм има способността да се само регулира. А онази статия за тълпите идващи с вили, първо това е преувеличение, и второ причината не е в капиталистите а в държавните политики, които не позволяват само регулация, и опитвайки се да регулират всъщност нанасят много сериозни вреди и водят до изкривяване. Това пък идва от дивия популизъм който последните 20-30 години управлява света, и това е така от единия край до другия, от България до Япония, от Финландия до Юар и Чили. Светът вече не с еуправялва от капитала, да все още се съобразяват с него, но светът се управлява от малоумни политици ...
|
| Нед Юли 01, 2018 10:53 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами нарочно използвам такава фразеология за да изостря дискусията  Наясно съм колко ляво звучи но пък и фактите са доста красноречиви. Иначе прекрасно осъзнавам колко комплексен е проблемът но дойде ред и за този елемент от комплекса, работодателите. Защото досега 31 страници само некадърният мързелив български работник дъвчехме. Много луксозно досега си живееха българските работодатели, заводите даром, работната ръка с най-ниските заплати в ЕС, най-ниският данък и то плосък.... и отгоре на това работниците мързеливи а те идеални. Да се чуди човек как от социализма внезапно само за една нощ се появиха толкова много първокачествени капиталисти. Време е малко да им се подпали задника да се посъбудят. А профсъюзен член бях общо 6 месеца докато свалим Виденов. Те партийните му другарчета го свалиха но така си го говорим. По природа съм повече индивидуалист, не си падам по колективните мероприятия. PS И да, прав си за "дърпането на чергата". Една от основните причини за жалкото положение е това, че българите са много кротки и много наивни, лесно позволяват да ги лъжат. И то с обещания за бъдещето, не веднага да получат каквото искат. А когато стане ясно, че са излъгани за пореден път се примиряват, "не си дърпат чергата". По този повод си спомням един епизод, мисля някъде 1995г. Тогава СДС бяха направили първите първични избори за кандидат-депутати. Благополучно изхвърлихме от списъкът едно леке чиято единствена заслуга беше че е бил войник заедно с Костов. прибирам се и пред блока ме срещат хора от него "Кажи ни какво става, кога ще се оправим?". Накратко им разказах за станалото а за оправянето им отговорих "Ще се оправим когато първо, се научим да си избираме свестни управници. И второ което е 100 пъти по-важно от първото, да се научим да ги озаптяваме". Не сме го научили и до днес, също част от отговора по темата.
Последна промяна fred на Нед Юли 01, 2018 11:06 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 01, 2018 10:57 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Хм. Некадърни и мързеливи казваш. Емигрират. И явно успяват да си намерят работа там където са отишли. Тоест, някой търси мързеливи и некадърни бачкатори? С прилично заплащане? Хм. 
|
| Нед Юли 01, 2018 10:59 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами то аз доколкото съм забелязал никой не ги търпи, примерно една камериерка в малък хотел, не може да си изработи минималната заплата, хайде сега и портиерка, и чинии и чаши мие. Да ама дошли някакви гости групичка, искали да хапнат в лоби бара на хотела хайде сега можеш ли момиче да направиш и една салата за гостите ? Понеже готвача бил отпуска, а няма пари за зпалата за втори... Случаят е напълно реален, една приятелка ми го разказва. Това разбира се го няма в държавния сектор и точно там си има паразитиране. Неслучайно половината от моите приятели говорят колко хубаво нещо е държавната работа.  Даже се хвали как четял книга в работно време 
Последна промяна slav4o.com на Нед Юли 01, 2018 11:15 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 01, 2018 11:10 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами така ни обясняват тук. Е, с допълнението че те нашите освен некадърни и мързеливи капиталистите там са алтруисти които са ги взели от съчувствие към многодетните им семейства нищо че не им работят. И че нашите там живеят мизерен живот ама освен мързеливи и некадърни са и големи мазохисти, затова търпят там и не се връщат тук където си живеят съвсем добре 
|
| Нед Юли 01, 2018 11:10 pm |
|
 |
|
fred
|
И затова всичко се е юрнало администрация да следва а не тъпото инженерство където те изгърбват от 4 изпита висша математика, механика, съпромат, машинно чертане и още 35 изпита учебници пълни с формули от корица до корица. А заплатата същата. Отново реален пример, нашата специалност е една от относително търсената. Не на върха но в първата третина. Минава първо класиране, в третината сме. Минава второто, слизаме надолу. Минава третото вече сме в долната третина а другите които бяха зад нас си стоят на мястото. Така няколко години, една не се стърпях и попитах деканата какво става. Оказва се, че относително добрите ни записали като първа/втора специалност, минава класирането, приемат ги в УНСС, изтеглят си документите и отиват там. Второто класиране същото и пътуваме надолу. А по слабичките не ги приемат в УНСС и си стоят още с първото класиране, най-силното.
|
| Нед Юли 01, 2018 11:22 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Колега Фред, проблема е, че дори не проумяваш какво те питат или за какво ти говорят а като латерна си повтаряш едно и също 31 една страници ... та да ти повторя въпроса на Ицо.Т пък дай боже този път да осъзнаеш и да отговориш каквото те питат вместо само да ревеш като Сийка Бечева - "Кой ще ни даде пари!"
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юли 01, 2018 11:51 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
Последна промяна Private на Пон Юли 02, 2018 12:45 am, променена общо 1 път
|
| Пон Юли 02, 2018 12:06 am |
|
|