|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:17 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Имам достатъчно познания за да знам, че когато за еднакъв труд на едно място ми плащат 10 пъти по-малко отколкото на друго значи нещо не е наред. И е много вероятно този от първото място да прибира разликата в джоба си.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Юли 01, 2018 7:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
както казах нищо не знаеш, ето там е проблема, и не искаш да научиш, дървен философ както се казва. Никой нищо не прибира в джоба си, но ти няма да го проумееш, както и 99% от Българите, очевидно нямаш и най-елементарни разбирания от икономика. Ако китайците бяха със същото мислене, все още щяха да са там където бяха преди 60 години, това е проблем на нацията. Такива като теб заслужават да бъдат пратени някъде в третия свят и да бъдат оставени там докато умрат в мизерия, може пък в последните мигове на безсмисленият им живот да проумеят някои истини.
|
| Нед Юли 01, 2018 7:26 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Тя канадската фирма каква и е файдата да плаща по 6000 на канадци, ако може да наеме изцяло българи на 600 ? Вероятно са някакви временно командировани специалисти, без които работата няма да тръгне. Т.е. фирмата е зависима от тях.
|
| Нед Юли 01, 2018 7:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това са командировани кадри. Той Фред явно не е ходил в командировка. Добра идея даде, като командироваме хора в страни с по-нисък стандарт вместо да плащаме командировъчни ще им намаляме заплатите, ако знаеш каква икономия ще реализираме ...
|
| Нед Юли 01, 2018 7:56 am |
|
 |
|
fred
|
Не знам но факт, видях го с очите си. Може би защото отначало не са били наясно с българската действителност и че могат да намерят тук такива хора, да са били подизпълнител и така да е влизало в контракта им, просто да са търсели работа за хората си да ги задържат, трябвало е да прокарат много метри за малко време а апаратурите ограничени... не знам. Но след време минаха изцяло на българи и сега в момента е така. PS Относно временно командированите специалисти - не бяха специалисти, обикновени работници. И това е нормалната заплата за такива работници /западни/ по света. Примерно с около 20% повече отколкото ако са си в къщи се дават командировъчни. Примерът показва обаче ОГРОМНАТА разлика между заплащането тук на съпоставими български труд и чужденци. То се вижда и от много други примери, вие можете ли да си представите на български берач на ягоди тук да му плащат 8 евро на час? А в Германия го правят.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Нед Юли 01, 2018 8:55 am, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 01, 2018 8:22 am |
|
 |
|
fred
|
Ами обясни ми го къде отиват парите? Нашенеца дава същата продукция, капиталиста ни му плаща 10 пъти по-малко, продава на световният пазар по световни цени, къде отива икономисаното от заплати? Ако няма такава икономия значи капиталиста ни е некадърник след като американският капиталист успява с 10 пъти повече разходи за заплата да е на печалба а нашият не успява.
|
| Нед Юли 01, 2018 8:26 am |
|
 |
|
fred
|
Аха, в третият свят с конвой. И телени мрежи както при социализма да не избягаме. Впрочем би ли ми обяснил защо при социализма на границата ни пазеха НИЕ да не избягаме а не както е нормално една държава да пази границата си от външни нашественици? Бъди спокоен, българите имат къде да отидат. И вече го направиха 1-2 милиона и не умират в мизерия. Обаче за българският капиталист настават трудни времена. Именно защото няма телени мрежи по границата и българите имат къде да отидат. Хайде сега за обучение нещо от един специалист по наемане на кадри след като аз съм неграмотен. Обърни внимание на подчертаното. https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/28 ... o_namirat/Почти 70% от фирмите в България трудно намират нужния персонал, сочи доклад на "Менпауър"  |  |  |  | Цитат: Като човек, пряко ангажиран включително и професионално с темата, тъй като това е един от основните ми бизнеси, потвърждавам 100% изнесените факти от Менпауър. Коментарите са силно поляризирани, но реших все пак да отговоря само на вас, по ред причини, включително и защото нямаме сходни политически пристрастия, което не казвам, че е водещо по темата, а по-скоро го споменавам за протокола.
Работим в сферата на подбора на персонал вече тринайсет години. Тенденцията описана в статията се надблюдава вече втора година, не е от вчера. Контрастите в коментарите са реални, не искам да ги омаловажавам. Но действителността отдавна е променена. Остава да се промени най-трудното - човешките очаквания, нагласата, манталитета, да излязат от зоните си на комфорт двете страни - работещи и работодатели. Знайте и нещо друго - тази действителност е на лице в цяла Европа, не е само у нас и не е феномен.
Работна ръка няма за нищо, най-общо казано. Дяволът е в детайлите, там е и моята работа, но тук говорим за голямата картина. И като казвам няма хора, имам предвид няма хора за заплати над 1500 лв на нормиран работен ден, не за 300 лв и 12 часа, както пишат по-горе. Няма неквалифицирана работна ръка, няма специалисти, няма технически специалисти, няма шофьори, няма детегледачки, няма оператори в колцентрове, няма лекари, няма медицински кадри, няма електроженисти, мотокаристи, бояджии...
Говоря ви за позиции както у нас, така и в цяла Европа, като ние не работим с Близкият изток. Там също има отворени позиции с хиляди в хотелиерския бизнес, строителството и здравеопазването. Като казвам НЯМА имам предвид, че хората които имат ценз, имат желание за работа, трудова дисциплина и морал, притежават здрав разум в някакъв минимум, са заети. Те си имат работа, нямат проблем да си намерят веднага нова, ако им се наложи и са извън полезрението на такива като мен, които свързват работодателите с търсещите работа. Да, има малко, но подчертавам наистина малко възможност за подобрение в някои райони извън големите градове - имам пред вид средните български градове все още са в хаос и преход по темата търсене и предлагане на работна ръка. Това обаче се променя с бързи темпове.
Най-бавно, но неминуемо и с цената на тежки катарзиси се променя нагласата на работодателите - периодът в който с трици се ловяха маймуни или ние ги лъжем че им плащаме, а те ни лъжат че работят безвъзвратно отмина. Първите, които го осъзнаят и приемат, ще спечелят оцелявайки. Другите просто ще изчезнат, защото няма да има никой в офиса им, освен тях самите и главният счетоводител. Особено хора в хотелиерския бранш, в строителството, в услугите, в болниците и т.н. Хората могат да работят навсякъде днес - В София, Варна, Лондон, Женева, все едно, въпросът е кой плаща повече. Но няма хора вече и за тези, които плащат повече. Това е моят проблем всъщност. И това искам да се знае. Просто няма индианци. Тези, които ги има са крайно недостатъчни за отворените работни места у нас и в Европа. |  |  |  |  |
|
| Нед Юли 01, 2018 8:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Аз обясних но ти не четеш. Ако някога през живота си се беше занимавал с някакъв реален бизнес щеше да ти е ясно. Тоя дето дава 500 лв за берачи на тютюн, на кого го продава знаеш ли, на БГ компания. С кого се конкурира знаеш ли, с такива с много по ниски доходи от нашите. А знаеш ли какво ни е качеството на тютюна, никакво, когато бяха длъжни да изкупуват се чудеха какво да правят за да става нещо от него. И къде отива тоя тютюн, в цигари, а те пък отиват основно за нашия пазар. Знаеш ли как се формира цената на цигарите, има акциз, в момента 10 ст. на цигара, 2 лв на кутия. На колко да продава тая фабрика за да е на печалба и да е конкурентна? Ето защо и е ниска заплатата на берачката, щото ако е по висока става нерентабилно. А продавачите в магазините ? Ти ще плащаш ли двойно по скъпа стока за да и вдигнат заплатите? Ти знаеш ли как се формира цена дори на елементарна стока която търгуваш, съмнява ме. Ще кажеш много печелят търговците, не е много, но бизнеса е нерентабилен. Такъв е защото всеки бизнес има някакви базови разходи, и колкото е по-голям оборота, толкова разхода е по-малък на единица дейност, дали ще е производство, търговия няма значение. У нас няма оборот, количествата са нищожни сравнено с други пазари, нормално е всичко да е по-скъпо. Ако не бяха големите вериги, които успяват да реализират икономии от големи обеми като цяло, цените щяха да са други. Но и за тях е по скъпо, логистичния център има разход, и като не продаваш достатъчно тоя разход го калкулираш някъде.
Това е отговора за всички дейности които са за родния пазар, а все още това е основната част от бизнеса в БГ. В производството е подобно, ние не сме интересен локален пазар, идват производители заради по-ниската себестойност на издръжката, другата им алтернатива е да ходят в Китай или извън ЕС. Те си правят сметката, ако ще дават заплати по 5000 евро ще си направят фабриката в Германия не в България.
Отделно ти изобщо имаш ли идея какво ще се случи при едно рязко повишаване на заплатите, от сега ти казвам нямаш, ще има огромна безработица, много фалити, огромна инфлация. Колко време е трябвало на западните държави да достигнат нивото на заплащане което имат, провери и помисли преди да ми отговориш, аз знам отговора.
Погледни какво се случи с цените на хотелиерските услуги по спа курортите, ако не знаеш аз ще ти кажа, скочиха много, над два пъти за доста кратко време, същото е и по ски курортите по време на празници. Знаеш ли защо е така, защото се появи изведнъж сравнително голяма прослойка която е готова да плати, това доведе до свръх търсене и пазара реагира. Ето това ще се случи със всичко ако в има рязко повишаване на заплащането, и реално заплатата ти ще стане 3000 евро, и ще имаш по-малка покупателна способност от колкото сега с 2000 лв. това е пазара. Тези неща се случват плавно, иначе не работят, отнемат десетилетия, трябва да стане естетсвено иначе е вредно. Ако утре правителството каже минимална заплата 1500 евро, имаш ли на представа колко бизнеси ще фалират ? Колко безработни ще се появят, и от къде ще дойдат парите за социални, като те и сега не стигат а като увеличиш разхода на предприятията, автоматично намаля- и печалбата им съответно и данъците.
Пак казвам, идея си нямаш дори от най-елементарна икономика, и като гледам нямаш никакво желание да разбереш, ти имаш лесно обяснение, някой прави огромна печалба ..къде е тоя някой, къде са тия пари от печалбата, нали някъде трябва да се появят, да им се платят данъци ...най-малкото като движение да се отчетът? Не минавай с тезата сива икономика, тя се свежда основно до заплати и до дребна търговия, всичко друго е проследимо и ясно.
|
| Нед Юли 01, 2018 9:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами помисли, може и да разбереш защо са пазили границите, със сигурност не е било за да предотвратят тълпите българи да избягат, но за теб това е отговора. Аз не знам някой в БГ да е умрял от глад, живейте с каквито искате заблуди, ходи работи за 8 евро начас и живей като Скот, за да спестиш 2000 евро за 6 месеца, голяма далавера няма що. И после, ще,изкараш 4 почивка в БГ и пак като Скот....говориш глупости, поне поразпитай хора които са го правили, не ми давай статии. Или остават и почват да водят някакъв по-нормален живот, и не спестяват нищо и никога няма да спестят, или се връщат и остават в БГ. Като пращат по 200 евро на месец голям келепир ...
|
| Нед Юли 01, 2018 9:09 am |
|
 |
|
fred
|
Ако този продава тютюна на български изкупвам той пък продава цигарите на експорт. Значи печалбата от мизерният труд на берача на тютюн отива в неговият джоб. Просто "джобовете" са се преместили нагоре по веригата. Цяла България ли работи само за вътрешният пазар? Я погледни структурата на икономиката ни, тотално експортно е ориентирана и то за ЕС. Защо не дават ЕС заплатите? Не целите, разбирам какво е конкуренция, половината да са и хората няма да ходят да берат ягоди за немеца а ще си стоят в къщи. Защото 4 евро на час за най-неграмотният са 1600лв на месец а не 400лв. А с тези пари той спокойно ще плати по-добра заплата на учителката на детето си и на лекарката си, те няма да емигрират а ще останат тук. Но имаш напредък, току що призна, че главният източник на конкурентно способност за българският капиталист са мизерните заплати които дава. Едва ли си имал такова намерение но го призна. Само че има една "дребна" подробност, такива "икономии" е все едно да отсечеш клона на черешата за да обереш черешите по него. Просто хората се махат и вече родният капиталист губи основният си източник на конкурентно способност. Само че имам и допълнителен въпрос, ако структурата на експорта ни е с ниска добавена стойност кое е основната причина за това? работника или капиталиста? Родният назначен капиталист, световната практика показва, че западните фирми с лекота организират производството си в страни с нискоквалифицира работна ръка. И 27 години не са ли твърде много за да стоим все още на дъното на всички класации? За толкова години Сингапур от едни блата стана развита икономика. Или може би парите от "джоба" вместо за инвестиции и технологично обновление отиваха за Ламборджини за синчето. И нивото на назначеният за капиталист е такова, че първото което ще направи е да продаде като старо желязо лагерите и зъбните колелета от приватизираният по партийна линия завод /това е реален пример/.
|
| Нед Юли 01, 2018 6:37 pm |
|
 |
|
fred
|
Съвсем през просото го подкара. Като не е било толкова важно българите да не избягат защо имаше изходни визи? Пускаш го да ходи по света колкото си иска и готово, икономия от граничари, телени мрежи и кучета. Ами застреляните на границата при опит да напуснат и отпуската която се даваше за това, открит лист за да се намираш в граничен район като доказваш че това е служебно необходимо. Знаеш ли колко пъти са ме проверявали когато отивам към граничен район, не когато идвам от него?
|
| Нед Юли 01, 2018 6:41 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз ? Снощи Христо Мутафчиев го каза по телевизията - думата "Дано"
|
| Нед Юли 01, 2018 6:47 pm |
|
 |
|
fred
|
За това бяха дадени 27 години. Видяхме къде стигнаха за тях едни и къде други. И работника не го интересува, че българският капиталист не може да е конкурентноспособен. Той отива там където за еднакъв труд плащат по-добре. Непрекъснато го наблюдаваме. А относно фалитите, ще фалират назначените за капиталисти некадърници. Работника има къде да отиде, вече. Тъкмо малко работна ръка за тези които са по-кадърни капиталисти. Естествено, още преди го казах, увеличаването на доходите ще доведе до увеличаване цените на услугите. Повтарям, услугите не стоките, при тях поради световната конкуренция и възможностите за внос те са относително стабилни. А тези увеличени цени означават, че вече учителя и лекарката ще получават по-прилични заплати. И чистачката в СПА курорта. И съответно ще живне и собственика на ресторантче. За жизненото ниво, да няма да се увеличи пропорционално. Но нали се разбрахме, че няма да гледаме в джоба на хората? Аман от мъдри партийци които мислят за благоденствието ми, преживяхме го това цели 45 години и видяхме докъде стигна. Ти дай на работника това което е заработил пък той да се оправя с цените в СПА курортите. И не знам защо но имам усещането, че цените в СПА курортите интересуват такива като теб, не работника. За него по-важна е цената на сиренето а тя при нас вече е по ЕС цени и такава ще остане. Иначе внос.
|
| Нед Юли 01, 2018 7:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Фред, прав си колега - започвай да увеличаваш заплатите на всички които работят при теб и всичко ще си дойде на мястото!
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юли 01, 2018 7:08 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами направил съм го, като има проект се боря с зъби и нокти с клиента за всеки лев увеличение заплащането на екипа който работи по него. Диапазона в който се движа е 35-50лв/час. И впрочем и моето заплащане е същото, екип сме и не се смятам за нещо повече от колегите само защото върша И организационната работа и преговорите с клиента. Бих държал горната граница, смятам я за реална и нормална в България за квалифициран труд. Но се намират такива които правят дъмпинг на цените точно в хваленият от Тони стил. Има и такива които кълват на евтиното и после ми се оплакват колко некачествено била свършена работата. Така че "индийци" има и в България и те са доста на брой. И една от главните причини за ниските заплати са те, докато има съгласни да работят за африкански запрати естествено капиталиста такива ще дава. Той не е благотворителна организация както многократно го посочих. Впрочем персонализирането е тъпичко, говорим за структурен проблем. За стил и манталитет на цяла една класа каквито са българските работодатели. Достатъчно е да се погледнат ежегодните преговори за минималните заплати, как те се тръшкат на земята за всеки лев увеличение на минималната заплата. Накрая ще клекнат но вредите които нанесоха за тези 25 години ще останат. Цели поколения емигрирали и обезлюдена България, цели поколения в чието съзнание единственият начин за прехрана е някаква службица или дребна търговийка, не производство. Защото в производството ти дават мизерни заплати за да има синчето Ламборджини и да се похвали във Фейсбук с почивка на Малдивите. Човекът от цитата ви го каза, ще поумнеят но вече ще е късно, в завода ще са останали само собственика и главният счетоводител.
|
| Нед Юли 01, 2018 8:13 pm |
|
|