Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
fred написа:
"Защо мързеливият, недисциплиниран, лошо квалифициран българин когато отиде на Запад почва да получава 3-5-10 пъти /зависи от професията/ по-голяма заплата, да има по-висока производителност?"

С това въобще не бих се съгласил доколкото имам поглед върху българите в Белгия - никаква разлика няма - в смисъл, че човек без добра професия в БГ и като излезе навън пак е горе долу на същото ниво в обществото т.е. дъното - просто разликата в стандарта между западна европа и БГ подвежда хората в Бг да си мислят, че щото 2000 евро в БГ са по добре от 2000лв то и 2000 евро в западна европа са по добре от 2000лв в БГ - напротив, много по добре е с 2000лв в София отколкото с 2000 евро в голям западно европейски град. И затова така поставен въпроса провокира разговора да отива в посока "айде стига сте мрънкали, защото въобще не сте толкова окаяни за колкото се мислите" - самото внушение във въпроса е невярно, няма такова нещо като "3-5-10 пъти по голяма заплата" нито "има по висока производителност" ако го гледа човек спрямо туземците в съответната държава ...

Нед Юли 01, 2018 12:25 am
Профил

Методиката е стандартна, но какво да направим като сме малко и имаме много в нетрудоспособна възраст ? Аз ти дадох пример със статистиката по БВП на глава от населението. С много други статистики има същите аномалии. Ако как като от 10 човека само 3-ма са работоспособни а делиш резултата на 10 искаш да имаш същия резултат като дръжави в които от 10 4 или 5 са работоспособни ? Може да стане ако нашият работник изработва повече от тамошния, и нашите бизнеси генерират повече, за да компенсират малкото ресурс и многото потребители на ресурса.
така че стига с тия статистики, за мен те не са много реални и не отчитат точно такива особености.
Същото е и с покупателната способност, отчитат ли се всички специфики при отчитане на покупателната способност, не не се отчитат. Да с Х пари можеш да купиш това или онова, да със средната заплата може да купиш това или онова. дай ми статистика която да приспада средните РЕАЛНИ разходи на всеки индивид, и от остатъка да се сравнява покупателна способност. Да не говорим че тма трябва и още много фактори да се отчетът.
дори най-простото нещо, придвижването от точка А до точка В. За да работиш и живееш трябва да се придвижваш, колко раелно струва това придвижване, колко ти е реалния разход на изминат км. Ама реалния, не някакви въображаеми средни стойности които не отчитат 80% от разходите ти. И след тов аколко като минимум трябва да изминеш. ето сега съм в мексико, в един сравнително добре организиран град с не натоварен трафик. Разхода ми на седмица е около 2000 песос, което са 100$, това е само гориво, без затсраховки, без амортизации и без всички останали разходи по автомобила. Аз живея на 10 минути от фабриката, ако има тежък трафик на 15 ... за да прекосиш града ти е нужен 1 час без трафик, представи си сега длаи всички са късметлии като мен, и могат да си позволят да наемат апартамент точно там където го искат, веднага ти казвам, не, тук е същото като в САЩ, има хора които пътуват по 1 час за да стигнат на работа, за Мексико сити няма да говорим, аз се чудя там изобщо кога работят като той деня не стига да отидеш и да се върнеш.
Мога да ти кажа и в САЩ как е, малко са градовете където не ти се налага да минаваш по едни 30-40 мили на ден, изобщо за какви 30-40 говорим, по скоро 100, и това е добре. Да като съм във вегас карам по-малко, то там имам 30 мили отиване и връщане до офиса. В инди навъртаме по 100 само да закараме и вземем детето от училище. Това са неизбежни разходи, 100% ако искаш да живееш трябва да ги правиш.
Навсякъде има такива разходи, и мога да ти кажа че България е една от страните с най-малко, не най-малки а най-малко допълнителни разходи за да живееш, отделно че са доста малки. Коя статистика отчита всичко това ?
Покажи ми една, реална, детски градини, училища, затраховки, медицински разходи всичко, ходенето по заведения, по кина, по молове, издръжката на любовници, поддържането на някакъв минимален стандарт ..
Ето като има такива статистики тогава можем да говорим, иначе е безмислено, сравняваш картофи с домати, щото не си виждал домат и за теб всичко е картоф, ама то не е, и домата може да стане на салата, ама няма да изкара зимата и ще умреш гладен, а картофа ще я изкара ..
И стига ми дава примери с Българи в чужбина, защото моето лично мнение, а смея да твърдя че съм видял и познавам доста повече Българи в чужбина от теб е, че като цяло Българите в чужбина мизерстват и имат под средният стандарт, т.е. далеч са от средната класа като живот, дори такива които са се установили доста отдавна, и другата истина е че реалната средна класа в западните страни е много малък процент.
Това че Димитър е способен, и може би е имал и късмет, не значи нищо, за всеки Димитър има 100 Ивановци които за времето за което Димитър е постигнал сегашното си ниво те не са мръднали, преди 13 години бяха разносвачи на пица, и живееха по 4-5 човека в една къща, и сега са разносвачи на пица и живеят по същият начин. По-хитрите от тях поне успяха да си уредят някакво жилище. Много от тях дори все още не говорят английски, но почти всички от тях карат BMW, Mercedes, Porche. Повечето от тях наемат къщи в луксозни комплекти, те затова и живеят по 4-5 човека, иначе наема е непосилен.
ето ти още еидн пример, във Вегас, със цялата криза, срив на имотен пазар, купища свободни имоти, в момента наем на къща като нашата е от порядъка на 2000$, в среден клас комюнити. В същото време работниците във фабриката която която произвежда за нас, американските работници, получават между 1600-2000$, бригадирите да ги наречем са на заплати между 2000 и 2500$, флор мениджъра е на 3500, производственият директор е на 6000, като 6000 е доста добре за Вегас. Само да уточня че къщата която споменавам е ОК ако имаш едно макс 2 деца, съвсем малка, тази в която живеем постоянно в Инди е кажи речи 5 пъти по-голяма и пак няма място, ама да речем че това си е наша специфика.
Ако ти кажа какви безумни разходи има няма да повярваш, като например длъжен си да наемеш сертифициран специалист .. и аз не го знам какъв е, дали е като цяло ОВиК или е само спринклер, но не го ли наемеш да верифицира че поливната ти система е ОК плащаш глоба на каунтито. в различните каунтита може да има много безумни такси, отделно самото комюнити си има месечни такси, не много ниски. За капак на всичко ако забравиш 1 месец да си оплевиш пред къщата ти идва глоба, първата 50, втората 200 и след това 1000, и си плащаш като поп, ако си като нас ОК, може и сам да си оплевиш и поддържаш, но за работещи хора това си дърво, обикновено си наемат градинар, ей ти ги по още между 60-100$ на месец. Сега в Инди примерно го няма това безумие с плевенето и косенето, но пък си има други екстри, и доста по-високи данъци ..
Та като се прави сравнение някой трябва да направи първо един списък какви са всъщност твоите неотменни разходи, да ги извади от дохода ти след данъци, и тогава вече да сравняваш покупателна способност.

Нед Юли 01, 2018 12:48 am
Профил

palavrov написа:
fred написа:
"Защо мързеливият, недисциплиниран, лошо квалифициран българин когато отиде на Запад почва да получава 3-5-10 пъти /зависи от професията/ по-голяма заплата, да има по-висока производителност?"

С това въобще не бих се съгласил доколкото имам поглед върху българите в Белгия - никаква разлика няма - в смисъл, че човек без добра професия в БГ и като излезе навън пак е горе долу на същото ниво в обществото т.е. дъното - просто разликата в стандарта между западна европа и БГ подвежда хората в Бг да си мислят, че щото 2000 евро в БГ са по добре от 2000лв то и 2000 евро в западна европа са по добре от 2000лв в БГ...

Отново кой къде е по-добре... нали се уговорихме да не говорим така защото мигновено изпадаме в стил мрънкане "Ах, колко зле съм!". А вие не го харесвате.

Добре, задавам въпросът брутално - защо българският капиталист плаща на мързеливият некадърен български инженер 1500лв месечно а американският капиталист плаща на СЪЩИЯТ мързелив некадърен български инженер $4-5000 месечно? Благотворителна организация ли е американският капиталист, защо той не фалира от такива заплати както мигновено би ти отговорил българският капиталист.

Нед Юли 01, 2018 3:28 am
Профил

Ами ако прочетеш какво съм написал ще разбереш. Първо пак преувеличаваш защото аз не знам да са останали инженери на 1500 лв, но да приемем че е така. Как можеш да сравняваш САЩ с БГ не ми е ясно, и какво точно сравняваш, какъв е смисъла от абсолютни сравнения ? Хайде да зададем другият въпрос, защо американските компании в Бг не дават такива заплати ? Ето Сензата е компания от реалния бизнес, един от големите производители на сензори за авто индустрията. Да плащат добре, но там няма инженер който да взема 4-5000$. Или ако искаш да погледнем обявата за хардуериста, предполагам на всички им е ясно коя е компанията, най-голямата май в тази сфера в БГ, западна, и дават 2500-4000 .. което май е доста далеч от 4-5 к .. същите зпалати дават и много БГ фирми, всъщност аз се сещам за няколко които дават повече. В същата фирма софтуерните специалисти са по-платени, отиват към 6, не съм се ъпдейтвал скоро , за същите специалисти Бг работодателите плащат повече, колко фирми искаш да разгледам, големи истински фирми ?
Ако не си разбрал, заплатите в IT сектора се вдигнаха не благодарение на западните инвеститори, да те създадоха търсенето но не те започнаха надпреварата за заплати, най-гоелмите заплати в сектора както и в инженерния сектор са от БГ работодатели а не от чуждестранни инвеститори.

и сега да ти перифразирам въпрос, Защо тия американски работодатели не дават тези пари за които говориш в БГ ?

Ооо чакай че забравих едни от най-големите САЩ инвеститори AES какво ще кажеш за тях ? А да кажеш нещо за Агро Полихим, Солвей и всички останали големи инвеститори, те са изцяло западни, там няма нищо Българско, там пак ли Българският работодател е проблема, някой ги е заплашил че ако дадат големи заплати ще ги разстреля или що ?

Нед Юли 01, 2018 5:40 am
Профил

и още нещо за което пак се мрънка постоянно, и сигурно ще го зачекнеш и него, ама то има много хора които не са IT-та и инженери и ... ала бала .. ти занеш ли примерно каква е разликата в заплащането на един инженер и минималната ставка за отделните щати ... нека Димитър ако иска да каже за него, той май тая тема не я чете но .. аз ще ти кажа, при минимална часова ставка от около 9 $ за САЩ в по-евтините щати разликата е 4-5 пъти, в по-скъпите щати спокойно отива до 6-7 пъти, а в щати като калифорния е над 10 пъти, и това не говорим за супер високо платени, т.е. не говорим за свръх специалисти. Ето Димитър ти каза, при тях назначават студенти на 75к, в Илинойс минималната ставка е 8.25 което при 8 часа и 22 дни се равнява на нито повече, нито по-малко от 17424 USD ... те назначават студент на заплата 4 пъти по-висока от минималната.
Ако погледнеш ситуацията в БГ в горещите сектори ще откриеш че нещата никак не са по-различни. И ако не знаеш, никак не малка част от американското население е със заплати базирани на минималната ставка. Ето ти малко статистика да прочетеш, и ако имаш да кажеш нещо : https://en.wikipedia.org/wiki/Household ... ted_States
п.с. за да ти е по-лесно погледни табличката накрая, има и графика от която ще видиш че 35% са под 26 к на година, и 36% между 26 и 50, т.е. 1/2 от цялата популация на САЩ е под средният за страната доход, 1/3 от цялата популация е с доход почти 3 пъти под средният за страната.

Нед Юли 01, 2018 5:58 am
Профил

[quote="ToHu"]Ами ако прочетеш какво съм написал ще разбереш. Първо пак преувеличаваш защото аз не знам да са останали инженери на 1500 лв, но да приемем че е така. Как можеш да сравняваш САЩ с БГ не ми е ясно, и какво точно сравняваш, какъв е смисъла от абсолютни сравнения ? Хайде да зададем другият въпрос, защо американските компании в Бг не дават такива заплати ? /quote]
Има и такива на 1500лв и дори е височка. Не всички са програмисти и не всички живеят в София.

А американските компании дават тук ниски заплати просто защото такъв е пазара на труда тук. Получават свръхпечалби от ниски заплати, затова и местят производството си тук. Защо да дават американски заплати когато българинът е готов да работи по-малко? В Америка не могат да ги дават защото рамо до работят американци и българи, ако даде по-малко на българинът веднага ще го разсипят от дела за дискриминация. Отгоре на това американците имат и в пъти по-висока минимална заплата от българската, няма как да падне под нея.

Впрочем контра въпрос, западните компании като пратят специалистите си тук дават ли им български заплати? Нали уж тук животът е по-евтин, значи могат и с по-ниска заплата. Или обратното, дават им по-висока защото са принудени да живеят командировани тук в "прекрасният" ни живот. Впрочем наскоро някаква агенция по лекарствата на ЕС напускаше Англия заради Брекзита. Нашите се напънаха да кандидатстват да дойде тук но служителите и масово отказваха. Нали сме добре, защо не искат тук?

PS И докато не съм забравил, конкретен пример от практиката. Мината в Челопеч по едно време беше канадска. Работеха рамо до рамо бригада български сондьори и канадски. Машините еднакви, скалите еднакви, нашите даваха по 600-700м месечно а канадците по 1000-1100м. Българите получаваха по $600 месечно а канадците по $6000. Двойно по-ниска производителност но 10 пъти по-ниско заплащане. Впрочем в момента и нашите вече дават по 1000м месечно но не получават по $6000.

Та какво стана с принципа "равно заплащане за равен труд"?. И дали не е тук някъде заровен отговорът на въпросът защо сме най-бедната държава в ЕС?

Нед Юли 01, 2018 6:04 am
Профил

ToHu написа:
и още нещо за което пак се мрънка постоянно, и сигурно ще го зачекнеш и него, ама то има много хора които не са IT-та и инженери и ... ала бала .. ти занеш ли примерно каква е разликата в заплащането на един инженер и минималната ставка за отделните щати ... нека Димитър ако иска да каже за него, той май тая тема не я чете но .. аз ще ти кажа, при минимална часова ставка от около 9 $ за САЩ в по-евтините щати разликата е 4-5 пъти, в по-скъпите щати спокойно отива до 6-7 пъти, а в щати като калифорния е над 10 пъти, и това не говорим за супер високо платени, т.е. не говорим за свръх специалисти. Ето Димитър ти каза, при тях назначават студенти на 75к, в Илинойс минималната ставка е 8.25 което при 8 часа и 22 дни се равнява на нито повече, нито по-малко от 17424 USD ... те назначават студент на заплата 4 пъти по-висока от минималната.
.

Това което казваш означава единствено, че българският инженер получаващ тук 1500лв няма да започне там с $5000 ами в някои щати дори с $10,000. Това по никакъв начин не отговаря на въпросът защо българският капиталист му дава само 1500лв, обратното дори го усложнява. И разбива на пух и прах твърденията, че заплатите на българите са ниски защото те са мързеливи и некадърни. Ако ми покажеш примери, където български инженер работи в Америка за $200 месечно /колкото тук/ и това е масова практика ще приема, че той действително е мързелив и некадърен и повече не заслужава. Иначе остават само 2 възможни отговора - А. Българският капиталист е некадърен и не може да използва качествата му. Б. Българският капиталист реализира свръхпечалби на негов гръб. Приемам и комбинацията :)

Нед Юли 01, 2018 6:15 am
Профил

Защото пак съпоставяш абсолютни цифри, какво повече да ти кажа. Колко пъти да ти кажа че абсолютните цифри нищо не значат. Канадеца може да е командирован тук, но семейството му е в канада и трябва да плаща канадски сметки, защото къщата му е там, и защото и данъка му се удържа там, и само като му удържиш данъка на тия 6000 не знам правиш ли сметка какво му остава. Другото което е България е единствената страна в която се говори за нетни възнаграждения, няма такова място по света. Някой е пита някого колко ти е заплатата и той е казал 6000, много умно :)
И пак да попитам къде е тоя мързелив БГ инженер дето тука му дават 1500 а в САЩ 4-6000$. Ако искаш питай чичко гугъл, там излизат много статистики, разгледай ги щат по щат, и най-малкото сравни с цената на имотите, те са един добър показател, и тогава говори. Да не се окаже че има цели щати в които няма инженер със заплата от 6к на месец, само ако не си погледнал още статистиката, това са 72 к на година, което е доста по високо от средното за САЩ. И там както и при нас има пазар на труда, и в някои щати дават и двойно и тройно на това, ама в някои ....
Чудя се защо се хабя да пиша, най-вече защото солида много мисли докато ъпдейтва асемблита, тук вече няколк остраници пишем едно и също, и ти все въртиш и сучиш и отиваш на абсолютно сравнение, което е безпредметно.
Ти просто не искаш да погледнеш на нещата обективно, всичко пречупваш през България, а то няма нищо общо, като в онзи виц за северния елен и жирафа ..

Ти пак не четеш и не мислиш, погледна ли статистиката ? Искаш да кажеш че тоя инженер ще отиде и ще се окаже в ония 7% от населението на САЩ които вземат над 100к ? И надявам се правиш разлика между persons и housholds.
Не говори глупости, тоя инженер в повечето случаи ще е щастлив ако си намери работа по специалността, и ако някой му даде 4-5 начална също ще е щастлив и ще скача, и ако е мързелив и некадърен няма да се задържи и 6 месеца, хайде 6 може да изкара в добрия случай.

Нед Юли 01, 2018 6:20 am
Профил

fred не се обиждай но има чувство че говоря с радио, не се интересуваш от факти, ти не се интересуваш от реалността, ти си пееш една и съща мантра. Това не е университета, живота не е университет, не може да заучиш една фраза и цял живот нея да повтаряш, съжалявам но явно ти не търсиш нито отговор, нито информация.

Нед Юли 01, 2018 6:22 am
Профил

ToHu написа:
Защото пак съпоставяш абсолютни цифри, какво повече да ти кажа. Колко пъти да ти кажа че абсолютните цифри нищо не значат. Канадеца може да е командирован тук, но семейството му е в канада и трябва да плаща канадски сметки, защото къщата му е там, и защото и данъка му се удържа там, и само като му удържиш данъка на тия 6000 не знам правиш ли сметка какво му остава.

Отново старата приказка къде е добре или лошо и колко. Капиталиста социална служба ли е да се интересува колко му е семейството на всеки и какви харчове има? Той иска производство което да продаде, ако искаш имай десет деца щом произвеждаш колкото бездетният до теб ще получиш неговата заплата след като произвеждаш колкото него. Абе станахте капиталисти а социализмът още ви гърми в главата. А мен обвинявате за това.

Нед Юли 01, 2018 6:25 am
Профил

ToHu написа:
fred не се обиждай но има чувство че говоря с радио, не се интересуваш от факти, ти не се интересуваш от реалността, ти си пееш една и съща мантра. Това не е университета, живота не е университет, не може да заучиш една фраза и цял живот нея да повтаряш, съжалявам но явно ти не търсиш нито отговор, нито информация.

Повтарям го защото упорито бягате от отговорът на простичък въпрос - защо тук се плащат в ПЪТИ по-ниски заплати за един и същи труд съпоставен с западняка. Отговорът на този въпрос е защо сме бедни, няма начин да не си беден с мизерна заплата. Отговорът на този въпрос е защо имаме такава жестока емиграция която поставя под заплаха съществуването на държавата ни. А бягате от този въпрос защото отговорите са неприятни. И аз ги дадох с А и Б.

Нед Юли 01, 2018 6:30 am
Профил

Защото фред, в БГ разходите са много по-малко. същото нещо могат да го питат 90 млн американеца, защо по дяволите на нас ни се плаща 3 пъти по-малко от колкото е средната за стрната заплата, и защо ни се плаща 8 пъти по-малко от това което получава един квалифициран Инженер в Чикаго.
И пак те питам, искаш ли да заемеш мястото на някой от тия 90 милиона американеца ?
Ти имаш ли представа как в САЩ се живее с доход от под 26000 на година, изобщо можеш ли да си го представиш ? Сметна ли колко е този доход в левове, аз ще ти кажа, в най-най-най-добрия случай, при нулеви такси ама то такива няма за тоя доход, това са 2166 USD на месец. За тая сума федералният данък е 3433.25 т.е. остават в най-добрия случай 1880 на месец, ако приемем че няма щатски данък. И от тук нататък какво правиш с тия пари ? трябва да имаш автомобил ,без автомобил си загинал, там не е лукс, не екстра, това е 100% необходимост, тези които живеят в места където могта да не използват автомобил, само наема им превишава в пъти този доход. Този автомобил ти струва пари, дори да купуваш таратайки на 3-4 години трябва да ги сменяш, т.е. сложи по още средно 100 на месец за фонд карам таратайка. Ами да ама тая таратайка първо че разхода и сигурно е доста висок, второ и поддръжката, няма да се учудя ако се получат още 50-60 на месец. А сега добави гориво, с тая заплата очевидно нямаш избор, ще живееш там където можеш да си позволиш., и ще работиш там където те наемат, т.е. ти си пътуваш, ако приемем че си сам, да речем 50 мили на ден, няма да преувелича ако каза по 3-4 галона на ден, т.е. айде още 200$ заминаха на месец, смяташ ли ги ? А застраховката, най-минималната, проста застраховка е 50$ дори не знам още дали я има. Та до тук ти останаха 1500, да ама някъде трябва да се живее, айде пиши още поне 700$ разход, и оставаш с 800 $. как живееш с 800$ на месец, храна, дрехи, ток, газ ... забравяш за някакви други разходи, нямаш семейство нямаш нищо, парите вече ги няма.
Не знам дали осъзнаваш какво пиша, но 90 млн американеца живеят точно в тази схема, и всъщност не малко от тях дори 26 к не получават на година.

И сега се опитай да разбереш нещо малко по-сложно, и нашата и тяхната икономика са ориентирани основно към вътрешен пазар.
Бай иван работи на струг и взема 2 лв на час, бай Айван работи на струг и взема 10$ на час, шефа на бай-Иван продава часа за 2.60 а шева на бай Айван за 13$, единия има брутна печалба от 0.6 лв другия има брутна печалба от 3$, да ама шефа на бай иван има 5 пъти по-ниски разходи. Накрая за шефа на бай иван ще останат да речем 50 стотинки, а за шефа на бай Айван 2$. До тук всичко е много добре, да ама държавта тук ще вземе само 5 стотинки данък, и накрая ще остане с 45 стотинки, не той фирмата. Онзи в САЩ ще трябва да плати различно т общия приход, но да речем средно 20% данък, или от 2 ще му останат 1.60$.
И от тук насетне е въпроса той какво може да си купи с 1.6 $ ... и се оказва че и неговия шеф може да си купи къща и БГ шефа пак може да си купи къща, и единия и другият постигат горе долу еднакво ниво на живот. Същото се отнася и за бай Иван и за бай Айван ... и двамата имат еднаква покупателна способност, реална такава, и двамата живеят в някой краен квартал на нисък наем, и двамата се хранят с полу фабрикати, и двамата ако карат кола карат таралясник, с тая разлика че бай Иван не му трябва кола но бай Айван не може без нея.
И какво излиза, в БГ се превъртат 2.60 лв а в САЩ 13$ но в крайна сметка всички по веригата имат същото социално положение и същите социални придобивки.

Разбираш ли какво искам да ти кажа ? Няма значение какви са абсолютните цифри, представи си че живота в САЩ е един вид данък живот, т.е. живееш ли там плащаш данък, и този данък варира в много голям диапазон, и колкото си по-богат толкова е по-малък. И ако направим реална съпоставка за някой щат като Невада, не много скъп, ще излезе че на заплата до към 50к на година имаш "данък живот" от порядъка на 50-60% и държавата като ти вземе и тя нейния истински данък, ще останеш с абсолютна сума не много повече от колкото в БГ със заплата от 30 хил лв на година, защото ще се окаже че в Бг "данък живот" ти е само някакви си 10-15% при този доход.

Едва ли ще ме разбреш, а гледам че солида от 10-на минути вече чака ъпдейтнал асемблито .. ето как се моткам и не работя :)

Последна промяна ToHu на Нед Юли 01, 2018 7:09 am, променена общо 1 път

Нед Юли 01, 2018 6:45 am
Профил

ToHu написа:
Защото пак съпоставяш абсолютни цифри, какво повече да ти кажа. Колко пъти да ти кажа че абсолютните цифри нищо не значат. Канадеца може да е командирован тук, но семейството му е в канада и трябва да плаща канадски сметки, защото къщата му е там, и защото и данъка му се удържа там, и само като му удържиш данъка на тия 6000 не знам правиш ли сметка какво му остава.

Напротив, значат и то много. Когато на мен тук ми продават телевизор не му намаляват цената 10 пъти защото виждаш ли животът тук бил по-евтин. цените на стоките са приблизително изравнени. Друг е въпросът с услугите, действително тук например медицинското обслужване е много по-евтино. Но това е поради ниската покупателна възможност на хората, т.е. точно заради тези икономии от заплати които е направил българският капиталист. И означава единствено, че ългарският лекар ще бъде ниско платен и затова ри първата възможност ще емигрира оставяйки хората без медицинско обслужване.

И въобще да се гледа в джоба на хората е... спестявам епитета. Капиталиста трябва да го интересува едно единствено нещо, колко произвежда наемният работник. Ако той произвежда 1000 винта на час колкото американеца значи и заплатата му трябва да бъде съпоставима. Дори не искам да е същата, нека да е 2 пъти по-ниска за да е конкурентноспособен нашият капиталист. Обаче ако плаща 10 пъти по-малко за еднакъв труд и най-големият глупак ще си каже "Аз да не съм луд да работя за толкова пари". И ще се махне от такъв капиталист. Ако всички капиталисти в страната са такива ще се махне и от държавата. Което и наблюдаваме.

Ама лошо били живеели там. Той отива да печели, не на курорт. И 8 евро на час там може да са малко да живееш от бране на аспержи, ама ще поживее на фургон 3-4 месеца, ще спести 5-6000 евро и ще се върне. И с тях в бедното си село ще бъде цар, къща ще вдигне. А тук ще се изгърби от работа над тютюна за местният ДПС олигарх и повече от 4-500лв на месец няма да види. Това за неквалифицираните, за квалифицираните ти сам каза заплатите, нямат дискриминация. След като американците живеят с тях и нашенеца може. И каквото спести за американеца може да е жалко но нашият като се върне с него в БГ е цар. Да не говоря когато дойде време за пенсия че тук го чакат 400лв и колко ще е американската му пенсия.

Така че стига с това гледане в джоба на хората. Как живеят с парите си е техен проблем. Отговори ми защо българският капиталист не може или не иска да дава същите заплати които ги дава американският капиталист. Повтарям се казваш. Повтарям се защото бягаш от отговора.

Нед Юли 01, 2018 7:07 am
Профил

фред идея си нямаш нито от икономика, нито от ценообразуване .. няма смисъл да си губя времето да пиша.
Тук ти гледаш в джоба на хората, не аз ...

Нед Юли 01, 2018 7:10 am
Профил

ToHu написа:
Защото фред, в БГ разходите са много по-малко. същото нещо могат да го питат 90 млн американеца, защо по дяволите на нас ни се плаща 3 пъти по-малко от колкото е средната за стрната заплата, и защо ни се плаща 8 пъти по-малко от това което получава един квалифициран Инженер в Чикаго.
И пак те питам, искаш ли да заемеш мястото на някой от тия 90 милиона американеца ?
Ти имаш ли представа как в САЩ се живее с доход от под 26000 на година, изобщо можеш ли да си го представиш ?

Айде отново старата приказка, отново гледаме в джоба на хората какви разходи имат. Ти в твоята фабрика питаш ли мексиканеца колко деца има, какви разходи има? Плащаш ли на този с 5 деца повече отколкото на бездетният защото видиш ли децата са разходи? Или просто гледаш какво е произвел днес и му плащаш толкова колкото е произвел. А разходите са си негов проблем.

Нед Юли 01, 2018 7:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 48  Следваща