|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:21 pm
Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
Ами фриланс за богатия западен пазар ... пробвал ли си, от опит ли казваш или ? Първо богатия западен пазар не е толкова богат, там се плаща за отговорност и име, това автоматично влече фирма и то сериозно, като се пазариш като фрилансер веднага заплащането ти пада поне на 1/2 ако не и 1/3. Не бъркай оутсорсинга с фрилансерите. Западният клиент плаща по два три пъти повече на фирми, и предпочита да работи с фирми па били ти и Български, и ти като фрилансър нямаш никакъв шанс да се конкурираш с фирми като телерик, сирма и др. им подобия. Същото важи и за западните фрилансери и изобщо за всички. Много трудно като фрилансер ще вземеш сериозен проект, теб може да те наеме някой към когото вече са аутсорснали проекта, т.е. фирма която е обрала дебелата пара, да не кажа че много често дори не си с първата, ами си втори или трети на клона. Директно може да се договориш или с някоя много малка фирма която няма бюджет, респективно забравяш за сериозните цифри, или с частно лице за което важи същото. Чат пат има хора с идеи и пари които не могат да си го направят сами, при тях евентуално може да се вредиш, но те са рядкост и често също предпочитат да работят с фирми. И не на последно място, на този пазар ти се конкурираш, как точно се конкурираш с индийци, пакистанци, африканци украинци .. не знам, ако ти знаеш кажи. Аз затова те питах от опит ли говориш или си чул, някой бил казал и т.н. Виж ако търсиш нещо за хардуерен девелопмънт, нещо механика ... там шанса ти е много по-голям, защото отпадат 99% от индийците, пакистанците и африканците, и поне 60-70% руснаци украинци и др.подобни, и там шанса е доста по-голям, но и там не е никак лесно. казвам го като човек който го е пробвал, и то не като чист фрилансер, а като фирма която предлага аутсорсинг, сайтовете за фриланс и аутсорсинг ги обикалях от момента от който се появиха с целта да намирам и от там проекти, като цяло много умряла работа, а като се има в предвид че аз предлагах и web и нормален софт, и хардуер вкл. електроника и механика. За 4-5 години опити имам един проект който наистина донесе пари, но кризата 2008 прецака нещата в най-сладкия момент ... и един който като за проектиране изкарах пари но нищо повече, т.е. платих заплатите на хората, изкарах малка печалба и до там, всички останали бяха компромис, за портфолио, за репутация .. ала бала Та не ми обяснявай за фриланс, защото знам как е и как се намират проекти, а аз бях впрегнал и доста сериозен ресурс, имам в предвид истински PR и Маркетинг отдели и вс. останало. Просто печалбите са малки, гледаш фирми като сирма и телерик ... но къде е далаверата рядко може да разбереш като теглиш чертата, особено преди 1-на години. Виж телерик удариха кьоравото и се продадоха, браво на тях, Сирма пък изобщо не са само оутсорсинг и има и друг бизнес който движат и ги крепи, а всички останали идея си нямам как оцеляват. Опитвал съм на времето да се конкурирам с някои от тях, лично за мен беше безсмислено, аз не работя за спорта освен ако не ми е хоби.
п.с. и след като се отплеснах по фриланса, да видим тези изключения за които говориш. Тук като че ли всички са съгласни че големите градове не са като малките и заплатите са що годе приемливи, поен с такова впечатление оставам. защото в големите градове заплати от по 800 лв май няма, а то в малките това е мечта на хората. И кои големи градове да вземем, защото като сложим София, Пловдив, и Пловдив региона, защото там заплатите никак не са малки, това ли са изключенията .. та това е поне 1/3 от всички заети в БГ, да не кажа 1/2-ра ако добавим Варна и Бургас, ами че то не остана, та помисли пак кое е изключението, защото тук говорим статистически, колко % на 1.5 млн работещи са тези хора, не ме интересува 100 хил ли са, 200 или 500 .. ако говорим за статистика да говорим за статистика, абсолютните цифри нямат никакво значение.
И за да не говорим празни приказки ето какво казва статистиката : Общо заети лица 15-64г в хиляди : 3073 София : 775 Пловдив : 305 До тук имаме 1/3, тук обаче поради разделението не е включен целия Пловдивски район, липсва пазарджик 108 където голяма част работят в Пловдив, но да го оставим така Варна : 207 Бургас : 175 Стара Загора :142 Вече сме 1/2
Забравяме останалата България, ето ти ги 1/2 които не са чак толкова ниско платени, в тия градове заплащането е сравнително добро, не съм включил Перник, може да се сетиш къде работят те, не са включени някои които се водят хасковски но работят в Мариците, където също не е ниско платено. не съм включил Ямбол и Сливен защото по принцип там е мизерия, но има и няколко големи работодателя, същото и в Плевен. Но да ги оставим. Сега ще кажеш ама колко от тези в тия градове получават добро заплащане, голяма част. Не ми се вадят още статистики, ако искаш направи си труда, проучи, направи анализ, и тогава кажи кое е изключение. Имам и анализи по платежоспособност, по средно възнаграждение и т.н. това е свързано с бизнеса не мисля да ги шервам, който иска да потърси, а ако му трябват специфични да си плати да му ги направят, при мен не са дошли даром.
|
| Чет Юни 28, 2018 4:23 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Като стана дума за freelancer-и винаги съм се чудел, кой се навива да работи с подобни хора? Насреща си имаш някакъв недоказан човек, който във всеки момент може да си вдигне чукалата и да те зареже на средата на проекта. Той е частно лице, ни можеш да му търсиш неустойки, ни да го съдиш. Нищо. Айде ако сте в една държава, можеш да предприемеш "нещо", ама като е на другия край на света какво? Отделно, че ще ти свърши някаква работа на парче, как ще я интегрираш после в общата работа, трябва да отделиш повече ресурси и време от колкото ако му плащаш постоянна заплата. Отделно си супер вързан откъм възможности да коригираш работата му в движение. Отделно защита на ноу-хау, фирмена тайна и т.н. Тук даже някакъв екземпляр се "хвалеше" как сложил шапката на някакъв възложител, нейде по света. Повечето от тия хора имат мислене на хипари, отделно, че експертизата им винаги е под сериозно съмнение (сигурно има и изключения). Ама ако фрилансера е толкова сериозно име в областта си, щеше да си е направил барем една фирма.
Според мен такива хора се наемат предимно от някакви работодатели с рисков капитал. Бизнес, взел пари по фондове, стартъпи, борси и прочие, въобще хора, които парите им са изсипани от някъде с кофата. Като цяло и качеството на работата не от особенно значение, важното е да се отчете свършена работа, да се усвоят пари.
Реално като се замисля, аз не познавам сериозна фирма у нас и "на Запад", която да ползва фрилансер услуги. Всички искат насреща да имат юридическо лице, съответните обвързващи договори, клаузи за неустойки и т.н.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 28, 2018 8:45 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Що бе, кво не ни е наред? С наемниците има едно много простичко правило - плаща се за свършена работа. Няма договор, няма глупости. Харесва ти - плащаш, не ти харесва - чао-чао! Тц... не става. То номерът е да нЕма фирма и да няма обвързване и да няма втора страна, камо ли юридическо лице. В големите проекти много често има брънки от изпълнители и подизпълнители и подизпълнители на подизпълнителите. Това създава известна каша с договорите, особено на тема права (трудно продаваш нещо което не е твое). Създава и много интриги щото някой може да иска да те прескочи в редичката. Затова в такива случаи се ползват наемници, които предоставят 100% от правата и пазят в тайна участието си. Демек наемниците ти позволяват да прекъснеш редичката. Разбира се, същото може да постигнеш и като наемеш повече роби, но ще трябва да ги обучаваш. Нямаш гаранция дали и кога ще свършат работа, дали няма да избягат и т.н. А като стане работата ако е само един проект ще се чудиш как да ги уволниш...
|
| Чет Юни 28, 2018 9:38 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами не ми е наред точно липсата на обвързване. Не визирам конкретно теб, защото теб те знам, там е друго. Предполагам, че и хората с, които работиш е същото, имаш бекграунд. Това все пак е някаква застраховка, че ще се случат нещата.
Говорим за баш хипарския вариант - решавам аз, че ще правя някакъв проект, отварям нета, намирам Пешо и Гошо и "работим". Ми това е тъпо, както и да гледам.
Аз съм дефинирано зависим от тях, защото ако не свършат работа като хората, ще затрият проекта. Те са почти независими от мен, изключваме заплащането, но е ясно, че те не разчитат само на него да живеят. Демек са независими. Подобен дисбаланс винаги е предпоставка да ти извият яко ръцете и ако не поддаваш - да те хлъзнат. Реално всички козове са при тях, това е тъпо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 28, 2018 9:50 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Много аспекти има във freelancer-стването - примерно в западна европа един служител на заплата излиза на ден почти колкото е надника не фреелансера - само, че фриилансера можеш да му прекратиш договора на момента а да уволниш някой на постоянен договор хич не е лесно (разбирай скъпо). Друг аспект е, че на практика почти няма свободен човешки ресурс т.е. добрият фриилансер за момента може да си позволи лукса да избира по кои проекти да работи, колко въобще да работи и т.н. Естествено ако тенденцията на пазара се промени нещата няма да са същите - но за момента са такива и не виждам в обозримото бъдеще да има някаква съществена промяна. Трети аспект е минимизирането на разходите от страна на фирмите - при всички изброени по горе от Цецо рискове западняка се цигани и гледа да му е евтино - кога щото няма бюджет, кога щото просто си е такъв, кога заради нещо трето - да се работи с фриилансери е изгодно защото получаваш експертиза на момента без да поемаш дългосрочен ангажимент - времената станаха такива, че живота на един продукт е няколко години - масов пазар, сравнително евтина разработка, евтини инструменти - причини много - просто не можеш да гледаш на софтуера или електрониката като на стоманодобив или тежко машиностроене или ако щеш земеделие.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юни 28, 2018 10:48 am |
|
 |
|
miro_atc
|
В повечето случаи нещата се случват след препоръка... Всъщност сериозните наемници обикновено са силно специализирани. Примерно човекът, който навремето ме привлече за подобни проекти беше postscript програмист. Работеше с фирми като Agfa и много други. И тъй като добрите постскрипт програмисти бяха малко (а сега още по-малко) всеки имаше достатъчно референции. После ние пък специализирахме разни екзотики като 1394 и там бяхме една шепа хора. Всъщност те бяха, на мен сами ми трябваше, но постепенно и аз намазах и мен почнаха да търсят... Та мисълта ми е, че наемниците обикновено са майстори и то много добри, силно специализирани и изобщо не са ананимници. Да, имали сме случайни клиенти и това е риск за двете страни. Но то къде няма риск? Пак казвам, че добрата практика е плащане *след* свършена работа. Тъй че да - може някой наемник да ти загуби времето, ама за целта трябва и неговото си да загуби. Освен това каква алтернатива имаш? Ще намериш работници които ще са в час с някоя голяма екзотика и ще подпишеш с тях трудов договор? Хайде помисли малко...
|
| Чет Юни 28, 2018 10:51 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Европа е същото, запада яко. Но пак, ще им трябват сигурно 100 години деградация за да стигнат тукашното ниво.  Толкова лоши пътища (и липсата им) не съм виждал абсолютно никъде, дори в съседните балкански страни. Ще ми се да видя в Африка и Индия как е, но подозирам, че пак ще е по-добре от тука. 
|
| Чет Юни 28, 2018 10:53 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Само адмирации за това решение. Повечето фирмички са няколко човека, които дърпат каруцата и няколко стотин плява. Но в повечето случаи, както фирмата клиент, така и фирмата изпълнител някак си не го забелязват това, резултата е море от лайна. Хубаво е да имаш способността (както и липса на високомерие) да виждаш кои хора реално разбират това, което правят и могат да свършат работа.
|
| Чет Юни 28, 2018 11:00 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Шокиращо за повечето тук, но и програмирането на 8 битови контролерчета вече е лего.  И умните шефчета предпочитат лего нареждачи за 5 пъти по-висока заплата от откривателите на топлата вода (при това на асемлер). Което е also shocking. 
|
| Чет Юни 28, 2018 11:08 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ще ги наема пак за свършена работа, ама като юридическо лице, договор, NDA и т.н. Тук не иде реч за цена, а за сигурност (а тя струва допълнителни пари, спор няма). Иначе ако иде реч, за някакви редки експерти, там е частен случай. Когато са единствени и неповторими, ясно, че ще ми диктуват правилата. Преди доста време бях служител в една фирма във Франция. Сериозни хора като цяло, голяма фирма, в медицинския бранш. Веднъж решиха, че по единия проект ще локализират външен ресурс от програмисти. При това не бяха съвсем фри лансери, наеха ги от друга фирма. Първия проблем беше да влезнат в час с работата. Отне им половин година, което естествено се плаща на пълна ставка. После 1 година работиха по проекта. Още половин година сдаваха изработеното. В резултат следващите 4 години им донапасвахме "изработеното" към нашия проект. Накрая всичко биде захвърлено в кофата и пренаписано наново от вътрешни хора. Резултата от тая авантюра беше сигурно няколко стотин хиляди евра и загубени реално 4 години. Като цяло сериозната работа в нашия бранш се върши от тим. Много е трудно да вкараш случаен играч вътре и да не разтропаш системата. Аз поне не мога да си го представя как ще стане. Трябва да е някаква много изолирана задача, с кристално ясен вход/изход, да е максимално независима от останалата част, абе въобще много АКО, които водят много риск... И накрая като удариш чертата, цената се умножила... След това е още по шокиращо за-умното шефче като асансьора убие някого и го опандизят заради едното лего...Айде това е черната краска, сивата е като му се наложи да върне от другия край на океана легото, щото някой от тия с високите заплати е сложил жълто квадратче в кръгла синя дупка... Щото идея си няма как точно работи легото, отвън изглеждаше като да става номера, ама... Отделно е как се сертифицира това "лего". Ама това тия с високите заплати не ги е еня, нали така... Това обикновенно е простичка задача, дето я дават на едни тъпи хардуеристи, с очила, плешиви, завършили МЕИ и като правило взимащи значително по-ниски заплати. Щото не умеят да редят лего, учили са някакви безполезни тъпотии като физика, теоретична електротехника и висша математика.
|
| Чет Юни 28, 2018 11:21 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Това не съм го виждал през живота си... Разликата между работник и фирма е количеството риск. Работникът си държи на заплащането, той няма да рискува. Съответно няма право и на дял от печалбата. Смисълът на една фирма е да има дял от пазарната печалба. Ти искаш да работиш с фирма, а да й плащаш заплата. Трудна работа! Ако една фирма може да разработи даден продукт трябва да има някаква причина да ти го даде на теб, вместо сама да си го пусне на пазара и да направи печалба. Ако е пък част от продукт е още по-шибано. Има изключения разбира се, но трябва да има някаква сламка, някаква причина друга фирма да ти разработва твой продукт. Понякога се намират и такива причини, но само понякога. В общия случай не можеш да разчиташ на подобни чудеса. Да не говорим за правната страна. Не знам колко такива договори си подписвал, ама облигационното право е нож с две остриета. Особено у нас масово се бяга от подобни неща. Много по-чисто и сигурно е трудово-правни или граждански договори, където не е нужно двете страни да имат еднакви престации. Затова у нас примерно превод при който има авторски права се прави изключително и само от физическо лице. Посмъртно не може да накараш някоя агенция да наеме фирма. Абсурд!
|
| Чет Юни 28, 2018 12:54 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Дълго и интересно мнение "от кухнята":  |  |  |  | moridinbg написа: Малко Freelance update - писал съм 2-3 пъти по-рано в темата, така че някои неща се повтарят.Януари 2015 започнах активно да се занимавам с iOS с нула опит (преди това съм се занимавал .NET и Mac OS (не заедно) но не като основна работа, IT образование). Стартирах на $18/час в Upwork Юни, Септември вдигнах на $22, Ноември на $25. Февруари 2016 вдигнах на $30, Януари 2017 на $35, есента 2017 на $40. За това време изработеното в Upwork е $52 610, на което са платени $3 910 Upwork такси. Имам фирма и счетоводител, през която чинно си декларирам приходите тук. Така съм си нагласил нещата, че работя около 100 часа на месец. $40-50 е горе долу таванът на лесно изкарваемите пари в Upwork - Броят на клиентите, които са склонни да дават повече рязко пада, претенциите рязко се качват. Безплатно дават 30 кандидатствания на месец. От тях до последващ разговор стигат 5-10. От тях до работа стига около 1. Портфолио вътре в платформата, свързано с конкретен клиент и upwork feedback е супер-мега essential. Има твърде много индиици и друга сган с окрадени портфолиа и профили и клиентите са подозрителни. С натрупан хубав feedback, след около година - година и половина доста клиенти започнаха да се свързват директно с мен и да ме търсят, а не аз тях. Уви, по-голямата част от тях просто спамят top rated фриленсърите, без да задълбават в какви технологии се специализира и с какъв rate работят. Март 2016 - Април 2017 работих с български стартъп, първите 8 месеца remote, последните 4 от coworking място (Бетахаус) на 4800лв/месец чисто + equity. Последните 8 месеца на 100% с тях, без freelance. Накрая стартъпът потъна, последните 4 месеца парите бяха на 60%, а последния нямаше, но поне своевременно предупредиха, че това може да се случи и останах по собствена воля с идеята, че ще избутаме и нещата ще потръгнат. Кор. От известно време пак съм с българска фирма 5200лв/месец чисто, но 30 часова седмица. За момента в офиса, по-натам по всяка вероятност ще е по-remote. Изцикляне с freelance и хоум офис определено има и понякога е особено жестоко. Основният проблем е, че първия апартамент, в който го правех беше 30м^2 (деба тая чужбина), а текущият е доста голям, но и доста open space. Това е от съществено значение, защото както се убедих, при продължителна работа от вкъщи е крайно важно да има някакво специално отделено работно помещение. Когато домашният офис е в хола след няколко месеца започват да се размиват нещата на работа ли съм, не съм ли и доста трудно се навлиза в състояние на ума, че сега ще се работи. Достатъчно социален съм и се виждам с достатъчно много хора извън работа, че липсата на интеракция през работното време (което не е задължително да е работен ден) не ме бърка. Понякога дори е терапевтично  Във фриленса много често, освен ако не те наемат като контрактор в някоя фирма или към някоя агенция, е страшна пънкария и анархия. Ако клиентът е човек с пари и идеи, а не бизнес, обикновено си няма ни най-малка представа как се случват нещата, как се пише програма, през какви стъпки се минава и т.н. Спецификациите обикновено са "Искам еди какво си, което да прави това и това". Понякога има надраскана схема на лист. След като системата заработи в един или друг вид се почва "Ау, много хубаво. Нека сега да направим Х и Y", като понякога за Y изобщо не е ставало дума, а се бърка сериозно навсякъде. Редовно това се случва и с бизнеси, които не са имали досег с изработване на IT продукт. Работата често може да е "Абе по-важно е да имаме продукт, пък отдолу какво е, няма значение - няма време и пари да го изпипваме". Тези вече направо ги отказвам. В тях има най-много изневиделица добавени или променени X и Y. Около 1/3 от хората, които ме търсят мен, влачат такъв проект зарязан от предишни девелъпъри. Във фирмите, от друга страна, се работи по процеси и нещата са много по-организирани. Е, понякога пък стават твърде организирани - последната седмица например, съм имал 5 срещи за 4 дни, сумарно около 5-6 часа. Проектите обикновено са дългосрочни, планирани, със заделен ресурс и (понякога) ясна цел. Доста по-лесно се работи с някой, който е на съседното бюро и мога да сръчкам в ребрата и да задавам тъпи въпроси, вместо да чакам да ни съвпаднат разминаванията в часовите зони и евентуално да ми отговори на въпросите в слак/скайп. |  |  |  |  |
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Чет Юни 28, 2018 1:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Много е странно това което пишеш. В реалния живот тия чудеса се случват непрекъснато - едни фирми, наемат други фирми да им разработят част от продукта. Аз самия възглам на контрагенти надолу, а и част от мойта дейност е точно такава, разботвам модули и/или цели продукти за по-големи от мен. Естествено, че всичко се договаря, възможни са всякакви схеми на участие, но като цяло пирамидата си е ясна и доста устойчива. Като и тук важи модела, който коментирахме в друга тема - не ме интересува, колко печели тоя над мен, аз си гледам мойта паница. Явно проектите, в които ти участваш са от някакво специфично естество. Но в общия случай си е съвсем в реда на нещата фирми да аутсорсват дейност надолу по пирамидата, като под дейност разбирам всичко от проектиране, през консултации, сертифициране, производство, търговия, сервиз и съпорт.
|
| Чет Юни 28, 2018 1:29 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз бих казал няколко милиона поне - само по груба сметка имаме 2 години работа на външен екип т.е. да ги сложим 3-4 човека + поне 1 от фирмата възложител да стикова нещата - т.е. до тук имаме 5 х 2 човеко години. След това още 4 години най вероятно пак екип от 5 човека т.е. общо стават 30 човеко години - при средна цена на човеко година от 100к евро
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юни 28, 2018 1:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да реалната сметка всъщност е доста по-различна. Но все пак в тия 4 години, продукта се продаваше с "недоизпипания" софтуер... Та си е генерирал печалбици... Абе корпоративни врътки знаеш как е... А след това пренаписването му костваше само половин година на 1 вътрешен човек. Но все пак той ползваше доста неща наготово, плюс опита от тия 4 години. Хората отвън бяха 2 броя. Заплатите нямам идея какви са били, това беше преди 15 тина година във Франция... Там като цяло не са много високи, а и тогава по принцип нямаше такива балони.... По-скоро говорим за около 50К човеко година, но не мога да знам точно, аз бях също на заплата и то на доста по-ниска позиция та да ми се казват такива неща 
|
| Чет Юни 28, 2018 1:50 pm |
|
|