|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:20 pm
Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
Медицината е много добър пример кога наистина си струва да се изнесеш заради кинтите.  Ама айде, все пак, да си говорим за ИТ-то, към което всички принадлежим.
|
| Сря Юни 27, 2018 2:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Обучение на място - да, ако ще работи в кол център или ще пише аплети. Как да го дообучиш на място в хардуерна посока, ако той не знае що е то "преходен процес"? Или когато му кажеш да сметне тривиална отделена мощност в едно LDO и той да гледа безпомощно? Това са истински кейсове, в хардуерно естество завършващите са тотална щета на 99% от количеството. И програмистите са зле - да аз ще го обуча на специфики, една година ще го уча. Ама той не прави разлика между константа и статична променлива. Булева алгебра не владее. Като му заговориш за хип, стек, фифо и даже спира да те слуша. Какво да го обучиш, не случайно унивесритета е 5 години, няма как да му налееш тия знания, ако там не ги е придобил. В най-добрия случай ще направиш една маймуна която тривиално ще повтаря заучени упражнения. Говоря от опит, завършващите са трагични с огромно самочуствие и тотална липса на желание да учат. И няма и смисъл, щом владеят що годе английски - кол центъра ще ги прилапа веднага. А ако умее да сглобява готови блокчета от АПИ-та и програмист ще стане и 5500 заплата ще взима. За чии му е да учи...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 27, 2018 3:03 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
+1 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Юни 27, 2018 3:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Е, Цецо, нямах предвид чак такива крайности...  Мисълта ми беше, че попадайки в конкретна фирма, трябва да се адаптира към това, което се работи там и не може да се очаква, че ще е подготвен за всички възможни варианти, та неизбежно трябва да има период на (само) обучение и свикване с обстановката с помощта на хората там, а не да бъде оставен да настъпва мотиките, които останалите са се научили да избягват. Специално хардуеристите, ако не са настроени за непрекъснато самообучение, пиши ги бегали. То и за програмистите май важи същото. Докторите са лесни - не съм чул да се е появил скоро нов човешки орган.  Но при тях "изнасянето" не е тривиална задача или поне не за всеки доктор, ако и да е добър тук.
|
| Сря Юни 27, 2018 4:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | Цецо написа: Обучение на място - да, ако ще работи в кол център или ще пише аплети. Как да го дообучиш на място в хардуерна посока, ако той не знае що е то "преходен процес"? Или когато му кажеш да сметне тривиална отделена мощност в едно LDO и той да гледа безпомощно? Това са истински кейсове, в хардуерно естество завършващите са тотална щета на 99% от количеството. И програмистите са зле - да аз ще го обуча на специфики, една година ще го уча. Ама той не прави разлика между константа и статична променлива. Булева алгебра не владее. Като му заговориш за хип, стек, фифо и даже спира да те слуша. Какво да го обучиш, не случайно унивесритета е 5 години, няма как да му налееш тия знания, ако там не ги е придобил. В най-добрия случай ще направиш една маймуна която тривиално ще повтаря заучени упражнения. Говоря от опит, завършващите са трагични с огромно самочуствие и тотална липса на желание да учат. И няма и смисъл, щом владеят що годе английски - кол центъра ще ги прилапа веднага. А ако умее да сглобява готови блокчета от АПИ-та и програмист ще стане и 5500 заплата ще взима. За чии му е да учи... |  |  |  |  |
Цецо Цецооо, стана чорбаджия и ти и взе да мислиш кат чорбаджия (завършил МЕИ-то)  Пробвай да си внедриш един SAP и ше ти светне що джава кодерите зимат по 5-6 бона. 
|
| Сря Юни 27, 2018 4:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не е много лесно, но не е и много трудно.  Хазяите ми и двамата са лекари от старата генерация (съдов хирург и педиатърка) и тяхното мнение е, че медицината в БГ яко запада. Една от основните причини е точно тази - добрите доктори си бият камшика.
|
| Сря Юни 27, 2018 4:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бе те може и да си го бият, ама колко от тях работят по специалността си там, където отиват?
|
| Сря Юни 27, 2018 5:16 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Не разбирам защо спорите, то е ясно че всеки дърпа чергата към себе си. Отношението работодател-работник е като всяка друга сделка с пазарлък. Аз имам един принцип: ако нещо става значи е нормално (има предпоставки), независимо дали го разбирам или ми харесва. Та по-добре да го разбера и да го използвам...
|
| Сря Юни 27, 2018 5:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Както и Рек отбеляза, няма друга страна в света с такава диспропорция между заплащане и цена на живота каквато е в България, дори тия дето Димитър казва че ги назначават за по 75к пак не са в такава диспропорция. Това на кой къде му харесва да живее, това е много персонално, ето Димитър казва че за няколко седмици му се изпарява носталгията, там се е уредил, наместил си е живота, и швейцария да бяхме ми се струва че пак щеше да му е същото усещането. За мен примерно навсякъде е еднакво, аз съм ту тук, ту там .. ако трбява да говорим в краткосрочен план, като бях по-дълго време в БГ и ходех до САЩ гледах да се върна в БГ, не ми се стоеше там. като бях преди години повече в САЩ не ми се връщаше в БГ, сега съм за по-дълго в Мексико, и като ходя и в САЩ и в БГ гледам да се върна в Мексико по-бързо, но това са съвсем моментни настроения, нито Мексико е по добре от БГ и САЩ, нито БГ е по добре от тях, нито САЩ, навсякъде е горе долу еднакво според мен. Навсякъде има хубави неща, има и лоши неща. Като се застоиш много на едно място, и придобиеш някакви навици след това не ти се мести, свикваш с недостатъците, и като отидеш на друго място почват да ти липсват предимствата и това с което си свикнал, и ти се набиват в очите тамошните недостатъци. Те в това според мен е разковничето защо някои не се връщат, или като се връщат гледат да си ходят обратно по-бързо. Това с улици и т.н. .. за съжаление САЩ започва все повече да заприличва на БГ, поддръжката се занемарява, новите проекти отнемат години да се реализират, няма да говорим за бюджети. А и в други сфери, нивото на обслужване и там спада, може би за тези които живеят постоянно не се усеща защото става постепенно, въпреки че аз го чувам и от хора които там си живеят постоянно.
|
| Сря Юни 27, 2018 6:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да де Рек, ама защо е така, защото други некадърници са измислили концепцията за тоя САП, и защото липсва една много важна част, консултант с наистина нужният опит. В момента внедряваме Оракъл, и има усещането им че специалистите им по внедряване са повече блокореждачи от колкото кодери, то ясно е че има консултанти по процеси и модули, там не им трбява да са програмисти, но и тези които би трябвало да са май не са, ще видим. И тук не говоря за фирма Х от ж.к. Люлин, говоря за оракъл Консултинг, лично тяхна си фирма, за Хитачи, и други от този калибър, няма да говорим че вече веднъж процеса се провали тотално с един от най-големите интегратори на Оракъл. От всички с които се срещнахме единственото добро впечатление ми направи един руснак, който наистина знаеше за какво говори и как да го направи и познаваше системата им в детайли, иначе ни влачиха различните фирми хора от цял свят, да ама тоя руснак го насочиха в друг проект и тотално ни загубиха като клиент, бяхме готови да подпишем с тях но след като го извадиха от екипа смисъла изчезна  Та не е лесно щото и там е същата боза. А за обучаването, естествено че се обучава, но какво от това ако хората не искат да учат. Аз се изморих, в една от фирмите, тази със секюрити което се занимава, има проиграма за обучение, хем там не са програмисти или някакви дизайнери и др.подобни. Да но те не искат да научат. Началното обучение е 6-8 месеца, и ефект почти никакъв, не можах да ги науча на елементарни неща, що е то пулъп, що е ОК и тем подобни неща. Да много по добре са от конкурентните служители, но ако бяха научили и 1/10 от това което им обяснявах щеше да им е много по-лесен живота. А ако си четът документацията на оборудването цена няма да имат, но за тях е по-лесно да звъннат на някой който знае и да питат, и на момента са го забравили.
|
| Сря Юни 27, 2018 7:18 pm |
|
 |
|
radolin
|
+1 За съжаление писането на софтуер от високо ниво - тоест сглабяне на Лего-та от различни компоненти и API-та не е чак толкото просто. Да, обикновено няма алгоритмична трудност. Естествено, че ще се ползват готови библиотеки за сортиране или каквото и да е, безмислено е да се преоткрива топлата вода. За сметка на това във всеки дори елементарен проект има толкова много компоненти, слоеве, различни технологии и милиони редове код, че направо е учудващо как накрая всичко работи (когато работи де  ). И като настъпиш бъг, който може да не е в твоя код, а в по-долните нива някъде, не е толкова тривиално да го намериш и оправиш. От тази гледна точка да програмираш 8 битово контролерче на асемблер може и да е по-просто. Поне тук е възможно един човек да обхване изцяло софтуера в главата си. Естествено, задачата пак никак не е лесна, но трудностите са от друго естество - да познаваш в детайли хардуера, критични тайминги, ограничени ресурси и т.н. Щом се предлагат такива пари, явно им излиза сметката на фирмите. Не вярвам да работят на загуба за благото на родните програмисти. Фрапиращата разлика в БГ идва от това, че заплащането средно е много по-ниско от западна Европа. Във Франция примерно в момента минималната часова ставка е почти 10 EUR/час. Да, но метенето не можеш да го outsource-неш към някой в България => заплатите на метачките тук не се влияят много от френските такива. Програмирането обаче можеш. Французинът е доволен, че плаща по-малко отколкото му струва там. Българският програмист е доволен, че с тези пари на общия нисък стандарт тук живее добре. Докато я има тази разлика в стандарта професиите, които могат да работят дистанционно за клиенти в западна Европа ще са по-добре заплатени от тези, които трябва да се вършат на място.
|
| Сря Юни 27, 2018 7:59 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Те тези системи не са ли за фирми от типа 2000 човечета един върти гайки, друг болтчета. трети запоява резисторчета, четвърти слага кондензаторчета, пети жички. Шести платки в кутийки, Седми слага лепенки. Осми носи кутийките в другия цех да ги опакова девети. Всички вземат 500-600лв. защото работата която вършат може всеки да я върши. Навремето си спомням как един път шефа ми каза "Славчо, трябва да си като робот" . Та в случая май-това правят големите фирми по принцип, разделят труда така, че да може колкото се може по-нискоквалифицирани кадри (човекороботи) да се наемат. Е айде на тия 2000 има примерно 50-100 дето ги ръководят те пък имат 5-10 ще по-главни дето ги ръководят тях и най-отгоре голямото татенце което работи само с посочване.  всъщност май-малко се отклоних п.с. Вероятно работата на един джава програмист не може да се "раздроби" така че да я вършат 10 човека на по 600лв. и това определя високото заплащане.
|
| Сря Юни 27, 2018 8:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Реконструктор написа:  |  |  |  | Цецо написа: Обучение на място - да, ако ще работи в кол център или ще пише аплети. Как да го дообучиш на място в хардуерна посока, ако той не знае що е то "преходен процес"? Или когато му кажеш да сметне тривиална отделена мощност в едно LDO и той да гледа безпомощно? Това са истински кейсове, в хардуерно естество завършващите са тотална щета на 99% от количеството. И програмистите са зле - да аз ще го обуча на специфики, една година ще го уча. Ама той не прави разлика между константа и статична променлива. Булева алгебра не владее. Като му заговориш за хип, стек, фифо и даже спира да те слуша. Какво да го обучиш, не случайно унивесритета е 5 години, няма как да му налееш тия знания, ако там не ги е придобил. В най-добрия случай ще направиш една маймуна която тривиално ще повтаря заучени упражнения. Говоря от опит, завършващите са трагични с огромно самочуствие и тотална липса на желание да учат. И няма и смисъл, щом владеят що годе английски - кол центъра ще ги прилапа веднага. А ако умее да сглобява готови блокчета от АПИ-та и програмист ще стане и 5500 заплата ще взима. За чии му е да учи... |  |  |  |  |
Цецо Цецооо, стана чорбаджия и ти и взе да мислиш кат чорбаджия (завършил МЕИ-то)  Пробвай да си внедриш един SAP и ше ти светне що джава кодерите зимат по 5-6 бона.  |  |  |  |  |
Не се излагай.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 27, 2018 9:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Славчо, това трбява да е целта на всички фирми, това е основополагащо за всеки бизнес, не можеш ли да разделиш работата като за идиоти, значи имаш нещо грешно в начина на работа. Това е не само в големите но и в средните та и в малките фирми. Това малко убягва на нашенеца, той си мисли че един човек може да му върши всичко, че е универсален и е недоволен като не може да намери такъв. Това е голяма грешка, дори да намериш такъв човек, което не е лесно, ставаш зависим от 1 единствен човек. Тук изобщо не стои въпросът колко му плащаш, икономически е по-изгодно да имаш един свръх платен кадър от колкото 10 ниско платени, но погледнато всякак иначе е много грешно. Зависимостта от някого е много опасна за бизнеса, и не говорим за това че той те напусне, ако е толкова важен ще му платиш 10 пъти повече от конкурента и той ще си стои при теб и ще е доволен. Но какво става като се разболее, като му се роди дете, като се разведе с жена си, като почине майка му или баща му .. а какво става утре като го блъсне кола ? За всеки бизнес това е много голям риск. какво става ако този един човек по някаква причина зацикли на една задача, и всичко останало стои и чака ? Не такива кадри са вредни за организациите, едно е да имаш кадър на който можеш да разчиташ за всичко, друго е да го планираш за всичко и да го натоварваш със всичко, дори той да е доволен да го прави, това е голям минус за теб като мениджър. От тук идва и нуждата от толкова много джава девелопъри, от там идва и начина по който се пише съвременият код, и се разработват всички тия приложения. Отделено некадърността на болшинството от тия писачи, но това е друга тема. Няма задача която да не може да бъде разбита на части, въпросът е да уцелиш баланса до къде, от къде нататък започва да става свръх неефективно и трудно за управление. Това е във всяка една дейност, дори ходенето до кенефа може да се раздели на задачи, един ще ти отвори вратата, друг ще ти свали седалката, ти като специалист ще свършиш основната задача, след това друг ще ти избърше задника, и някой друг ще ти измие кунките ... В БГ а и не само, това е свързано с манталитет, култура а и развитие на бизнес средата, има сериозно неразбиране на някои доста основополагащи принципи, както от страна на работодатели, така и от страна на работници. Работодателя иска да има универсални работници, а работника мисли че ако може да върши всичко е по-полезен за работодателя. Напротив, разделяй възможно повече до ниво до което получиш оптимум качество/производителност/цена това е истината, отплаща се гарантирано. Системите за управление са за на всякъде, без системи за управление контролът и анализът стават трудни, тогава някой като мен седи до 3 през ноща, да прави екселски документи, да пише формули, да въвежда и анализира данни, да се занимава с несвойствени задачи като да си пише приложения за анализ, за да може да планира и оптимизира. Ще ти дам прост пример, години наред събирам информация от различни обекти за цялостният процес, колко време отнема една или друга операция, какъв ресурс е необходим, какви са средните забавяния поради един или друг фактор и т.н. на база на това съм си изградил методология за преценка на риска, и остойностяване на един проект. Тия данни си ги обработвам кажи речи ръчно, основно ексел, маткад ... не че в тая фирма няма ЕРП но аз още преди 10 години се отказах да го подкарам за нашите цели, плащаме едни пари на Епикор и от цялото ЕРП използваме само счетоводния модул и склада. и ето вчера в рамките на 3-4 часа направих оферта за не малка сума, не ме притеснява дали ще се вместим в цената, аз знам че ще се вместим, без при това да съм завишил всичко по 3, т.е. цената е конкурентна. Ако имаше ЕРП което да събира тия данни, всеки или почти всеки кретен можеше да направи горе долу също толкова добра оферта, това не е фирма с хиляди служители, има 30-на служителя в тази фирма. Но с в друга от фирмите без ЕРП просто не може, затова и борим сега оракъла, там и по 24 часа на ден да работя не мога да обхвана и анализирам дори 20% от всичко, да не говорим че има много неща извън моите компетенции, а правенето на анализ често не е само чисто математическо занимание. Дори едно магазинче, как си предвиждаш търсенето на едно или друго покрай коледа, никул ден, велик ден .. или занеш че ще ми трбява повече и купуваш повече, ама колко повече или ти остава или ти свършва, и в двата случая това е загуба.
|
| Сря Юни 27, 2018 10:11 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами това имам предвид, заплащането. Иначе като кариерен ръст без да съм вътре но ми се струва че при тях възможностите са по-малко. А за заплащането, ами щом искаш и така съм съгласен, изключение са всички освен програмистите с тези малки заплати. Макар че аз като старомоден все пак наричам изключение малцинството не мнозинството, но да видите че съм готов да бъда и модерен При програмистите има и още един фактор, лекотата с която могат да минат на проектно заплащане, freelancer. И то за богатият западен пазар а си остават тук. При много професии това е абсолютно невъзможно. Наемен служител, ако искаш западна заплата емигрирай. Така че най-добре е да изключим програмистите от примерите, нетипично е.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Юни 28, 2018 3:54 am |
|
|