|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Свредла за PET
Мда, горе долу и на мен това ми е плана, днес ще сменя закопчалките с малко по-сериозни. За въздуха ясно, ще трябва да измисля нещо но няма да е зор. За щанцата просто не е рентабилно, ние нямаме шанцови машини, трябва да се произвежда някъде. Това някъде си има изискване. Заготовки на точна широчина няма но да речем ще намерим, в момента заготовката се реже точно на 3. Доставчиците не искат да режат PET-а, трябва така да си го поръчаме във фабриката, но ако предположим че ще се правят 50 хил бр ще се поръча. Доставчика с който се свързах тук, на услугата имам в предвид, има ротационни щанци на апреко, но тулинга за този детайл излиза около 10 хил USD. 50 хил детайла ще ги изреже на една смяна, аз ще платя горе долу две смени. Разхода му да ми произведе тия детйали на неговата машина е доста по-голям от самото машинно време, сетване, настройване, складове ала бала .. и ми се получава много висока цена на бройка. Освен това трябва да купя един тулинг който ще го използвам веднъж само, защото тия 50 хил. броя са повече от нужните до края на живота на това изделие, едва ли ще ми трябват повече от 20 хил. тоест ще вкарам едни пари в тулинг който става безполезен, пари в 50 хил бройки половината от които не са ми нужни и разправии да се чудя какво да ги правя тия 50 хил бр. чисто физически. Да не говорим че мен 20 хил ще ми трябват като цяло, но за локалното производство едва ли ще са повече от 4-5 хил, т.е. другите или ги хвърлям, или ги товаря на самолет и ги пращам до БГ, Тайван, САЩ .. и те тогава ще ми се вържат съвсем на цена  При мен в момента времето за производство е 14 сек. на детайл тотално, с разкрояване и пробиване, цената на труда ми е около 0.1 цент на секунда, т.е. самият труд ми е 1.4 цента, сложи свредла и ножове и ще отидем на 2.5 цента, само за цената на тулинга ще произведа 400.000 ... дори двойно да се вдигне цената на труда следващите две години, пак ми е много по-на сметка да се произвеждат така макар и по "примитевен" начин. А реално за мен труда е 0, защото подобни операции се изпълняват в ненатоварени дни когато така или иначе се генерира някакъв престой. Може да изглежда нищо, но накрая като теглиш чертата точно тия сметки правят една разлика от 40-50 и нагоре долара на изделие, което е съизмеримо с цената на транспорта му до крайна дестинация, или погледнато от друга страна това са ми заплати за още 3-ма служителя. Не е нужно да си автомобилен производител за да цепиш стотинката на две, иначе и на мен първата ми мисъл беше щанца. Дори мислех за малка, има едни ръчни, но тоя PET се оказва проблем, не е лесен за щанцоване, иска си истинска щанца не може да се мине някоя проформа. Иначе има ето такива : https://www.youtube.com/watch?v=4fv7diOmpCk от един лист излизат 4 подложки, не е успер производително но би свършило работа, има най-различни на тоя принцип, но с колкото човека да говорих всички казаха да забравя да режа РЕТ на такова нещо.
|
| Пон Юни 25, 2018 6:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Имам ето такива свредла : https://static.grainger.com/rp/s/is/ima ... 5TG15_II03Не е точно фрезер но наподобява, реално си е фрезер с два режещи ръба. На плексигласа работят много добре, на РЕТ не беше ОК, сега пак ще пробвам да не съм хванал някое незаточено, че тук мехиканосите не мога да ги науча да не барат където не им е работа. Миналата седмица докарах два чисто нови комплекта свредла, и вече единия го напитиха до де ги усетя, а те ги унищожават до де ги пипнат. Това с пилотен отвор е вариант, няма да е някакво голямо забавяне, и това си го мислих, не съм го пробвал още.
|
| Пон Юни 25, 2018 6:12 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това е междинен вариант. Нямам под ръка снимка. В началото на инструмента си е нормално свредло с дължина малко по голяма от общата дълбочина на пробиване. След него има фреза с подобна дължина. С това от картинката може и да стане по добре от нормално свредло, но не е екивалентно на работа с два инструмента както е варианта който описвам. Имам подобни за мек метал за дълбочина около 5 см. Не че съм ги ползвал за нещо. Бях ги купувал с още много инструменти накуп втора употреба.
|
| Пон Юни 25, 2018 7:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А, неръждавейка съм пробивал с к'во ли не, но най-добре става със спрей за неръждавейка или един по-специален за резби. Пък например за чугун и обикновената свинска мас върши чудеса. Но като гледам, проблемът в голяма степен е в охлаждането, че затова. ПС: ТоНи ще каже дали е по-лесно да накара мехиканоса да прави една "сложна" операция вповече 
|
| Пон Юни 25, 2018 7:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
п.с. току що направих проба с едно чисто ново свредло от тези които имат пилотно свредло, с него резултата е доста по-различен, погледнах това с което съм пробвал снощи определено си е тъпичко. Лошото е че този размер го нямат като отделно свредло, не знам защо, а и тук по принцип отделни свредла от този тип не съм намерил да се продават, ще трябва да поръчам някакво количество от САЩ ако реша с него да е. Ще проверя какво друго мога да намеря, сигурно има много неща ама до де ги открия всички, Гуадалахара не е София, и като не говоря испански още по-зле .. набелязал съм 2-3 специализирани магазина ще видя какво има там. А сега отивам да взема по яки закопчалки да мога да го натегна по-добре пакета. Видях между другото много интересно рамо за инструмент, пробивен / винтонарезен, реално е пантограф тук в една фабрика с такова нещо нарязват резби след като щанцата е оформила отворите, е не става за някакви големи М10 и нагоре,поне ако не си много здрав в ръцете, но за м4-6 че и 8 е ОК, реално те нарязваха нещо като 3/8 което не е малко, а мексиканчето не видях много да се зори, може би има и някаква блокировка да не се завърта. За охлаждане течно е абсурд, въздух мога да му духам, сега ще взема нещо подходящо.
|
| Пон Юни 25, 2018 7:09 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Тони, работил съм с кондуктори като този. Проблема при тях е че от контакта на свредлото с водещия отвор на кондуктора се износва най-външната част на режещия ръб на свредлото, затова ти предложих да го намалиш.Проблема се задълбочава ако бормашината е малко поразхлопана или кондуктора не е центрован точно /съосно/ със свредлото. Една малка 5-10тонна ексцентър преса би помогнала много в случая.Пък и би решила много други проблеми с различни нестандартни и дребно серийни детаили. Не се учудвам за майонезата. Ако знаете какви чудеса прави плюнката и свинската мас при нарязване на резби с нож на струг!
|
| Пон Юни 25, 2018 7:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
кондуктора не е на размера на свредлото умишлено, едно да не закача свредлото, второ да могат да излизат по-лесно стружките, има 5 десети разлика, пробивам с 5.5 а кондуктора е 6. То при този материал това е по-малкия проблем, при плексигласа се задръства лесно. Имаше тук една серия от 200 детайла но които им трябваха 4 отвора на по 90 градуса от оригиналните, та за там правих такъв и ако дупчиш с размера на кондуктора просто забравяш, както и да го точиш свредлото, колкото и бавно да подаваш задръства, та там беше 7 / 6.3 Сега взех и едни кобалтови за проба, о първо ще сменя закопчалките.
|
| Пон Юни 25, 2018 9:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Малко ъпдейт, след смяна на закопчалките с по-коравички и пренастройка да натягат повече пакета, оборотите отидоха на 900 и свредло HSSCo5 резултата е доста по-добър хем пробвах с едни заготовки които са 1 мм по-големи, т.е. пакет от някой от краищата сигурно не е много добре уплътнен. като спре да ме мързи ще нарежа един комплект с правилния размер и ще видим, но изглежда добре. Гадничък е тоя PET, не че е голяма мъка но ножа бързо сдава багажа хем някаква Т стомана не са писали каква точно марка е но каквато и да е си е бързорежеща инструментална и с висока твърдост, трябва да ги науча как да го усещат, то е видно но за тях всичко е нормално. п.с. и последен ъпдейт. С правилния размер заготовка, и още малко натягане, явно не е лягало съвсем добре заради малко по-големия размер нещата заспаха. Щях да пробивам половината с HHSCo-то а другата половина с онова с центровото отпред ама се отнесох и ги пробих всички с кобалтовото. Другия път, ще направя сравнение, но кой знае кога ще е , за тия 2 дена в проби произведох поне едно 500 подложки, имат за два месеца напред  Иначе и на 600 и на 900 оборота няма съществена разлика. Подава се по-малко така че високите обороти дори може и да пречат, повече триене, повече топлина.
|
| Вто Юни 26, 2018 3:03 am |
|
 |
|
nik
|
малко късно ти виждам темата и не знам дали някой вече не го е постнал има специално заточване, прави се много лесно, пробива трепач по принцип това заточване го дават за плексиглас, но като цяло работи и на други пластмаси, защото не захапва рязко както стандартното свредло за метал само дето картинката която го обяснява е неразбираема, трудно разгадах какво искат да кажат http://www.ultimatehandyman.co.uk/how-t ... cdrill.jpgмагията е в дясната картинка - синьото трябва да бъде равнина паралелна на оста на свредлото.... съвсем малко, 1мм по целия режещ ръб е достатъчно, не съм сигурен по шлосерски дали правилно го казвам - предния ъгъл трябва да е 0 градуса при излизане на свредлото от другата страна понякога пак кърти ръба, но може да се засрещне и стават чисти ръбове също така стъпални свредла също работят добре, тъй като техния преден ъгъл си е 0 градуса, освен това пробиването като е стъпално много по добре се справят при по големи отвори в тънки листови материали https://cdn.shopify.com/s/files/1/2064/ ... 1503598809едит: сега намерих и още една картинка която преди не я бях виждал https://i2.wp.com/gallaghercorp.com/wp- ... 1080&ssl=1
|
| Вто Юни 26, 2018 2:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Реално свредлата на dewalt които споменах са точно така заточени фабрично, по-скоро по последната картинка, първата аз я разбирам по-иначе. За стъпалните свредла там е друга бира, изпозлвам ги много но те са за листов материал, аз пробивам пакет от листи който е дебел 15 мм, стъпално не става. Това което Киров описа е вариант, но и с тези на dewalt става добре, а реално вчера постигнах и добър резултат със стандартно заточено HSSCo5. Сигурно 60% от проблема е бил в недостатъчното стягане на пакета. Определено има разлика между HHSCo5 и стандартното HHS което използвах преди, промени ха се и стружките, сега изглеждат повече отрязани и по-малко смачкани. Гаден си е материала, сега разбирам защо не искаха да ми режат ролката на размер. При разкрояването открих че ако ножа е повечко затъпен, и/или не се притиска достатъчно, не самия нож, той има два лагера пред него които реално притискат материала да не шава, се получават микро пукнатини. И тук вече не разбрах на каква логика, но един детайл се счупи на две точно все едно е стъкло. Нарочно нарязах 20-на с пукнатини и назъбвания как ли не ги огъвах, прегъвах не успях да счупя никой друг по този начин, всички се огъваха  та както казах материала си е капризен. Сега ще ходя да поръчам една къстъм пружина за да притиска ролките, първо мислех да го оставя на тоя който реже, то не трябва много усилие реално се подпираш на каретата, но дори и аз като режа бързо явно не винаги натискам, то така открих че стават пукнатини.
|
| Вто Юни 26, 2018 9:21 pm |
|
|