Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Hardware Design Engineer 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Hardware Design Engineer
Да Тони, аз и затова давам примери в двете крайности :

- адвокатско дружество е пример за малка фирма до 20-30 човека , където всеки знае колко са проектите, и си дава сила да избута максимума за да получи най-доброто. Дори си мисля, че процента би трябвало да се договори за всеки проект за да се знае от самото начало колко да си дава зор

- vmware и други сходни - още с постъпването си получаваш акции - и би могъл да ги "монетизираш" след определено време (ако устискаш), като колкото повече стоиш толкова повече вероятно акции биха ти дали като бонус... Мисля че е справедлива схема за огромна фирма с много хора, които да могат да бъдат стимулирани . Гледам го в сходна на тях фирма - на всеки служител хоум пейджа на хрома - е сетнат с политика да отваря вътрешния портал , където в горния ъгъл стой курса на акциите на фирмата сега на момента от борсата и на ум докато си пие чая всеки самята колко би могъл да изкара - ако стои и вземе следващият пакет! Малко или много всеки се увълчва... Западните компании са го измислили...

Пон Юни 25, 2018 7:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Да ако се търгуваш на борсата ... а ако не се търгуваш, да си чул немска компания да дава акции ... това е една от големите разлики между европейски и американски компании, там всичко голямо е публично, имаш акции търгуват се, трябва да вземаш винаги решения които водят към увеличаване стойността на акциите, това е целта, може нищо да не произвеждаш, важното е акциите да се качват. от друга страна са Европейските компании където капитала е собственост на група индивиди, обикновено семейни компании може да репат да не изплащат дивидент 10 години, могат да решат да инвестират 90% от прихода, могат да решат да отворят бизнес който е на загуба, в САЩ това трудно да станем трябва някой много силен начело който да убеди всички акционери че това е пътя, и не само големите, защото ако 60-70% са в големите, други 30 са в малки, те може и да нямат право на глас, но ако не са на кеф и кажат ние ще продаваме и хоп имаш проблем който удря и големите, освен ако не успеят да изкупят те акциите ама .. това вече са някакви хипотези за едно и друго.
И като не се търгуваш публично, а и не искаш, какво са него твоите акции, той ще разбере ли една или друга инвестиции, разход или каквото и да било, не ще каже шефа си е купил яхта затова няма пари, нищо че той не си е купил яхта, а и дори да си е купил яхтата е 2 млн а месечните разходи са 5 млн ... голяма част от които заплати да речем. Така че всяко нещо може да рбаоти при определени условия, пак казвам, модели не могат просто така да се прехвърлят, в най-добрия случай те не работят.

Пон Юни 25, 2018 7:20 pm
Профил

Рек, моля да разчистиш пак. Една обява за работа като света има и пак се оцапа.

пп
Правя нова тема в общите, ако може там да преместиш дискусията.

Пон Юни 25, 2018 8:28 pm
Профил

Тя мина давност бре, то беше преди 3 седмици.

Пон Юни 25, 2018 9:58 pm
Профил
Аватар

veskot написа:
Мисля че за всички важи принципа - за Търсенето и Предлагането

няма такова понятие - липса на хора и ниско заплащане !

Наскоро си говорихме с мой колегa , разраства фирмата и търсят няколко синиор джава за 3500. Ясно е че изборът му е бил отчайващ - предимно от лакей изкарали поредния Софтх*й. Казва - промених нещата (предоговорил е с човека зад окена, гребящ с кофата пари) и предложихме 5500 и автоматично КАЧЕСТВЕНИ кандидати се появяват за подбор (готови емигранти от другите фирми, готови да продадат вярата си за +30% отгоре:-)

Така че хора има , както и пари. Само трябва да се извадят от кесията

Както и принципа - щом човек си вярва и е готов да рискува - минава в другия отбор - Работодател (първоначално на себе си , после и на други)

Синиор програмисти..... на......джава... качествени.... 5500....

Е няма как да ме убедите, че няма нещо сбъркано с пазара на труда.

Пон Юни 25, 2018 11:30 pm
Профил ICQ

Цецо написа:

Нищо сбъркано няма - сбъркано щеше да е ако се цанят за по 500лв ...

Вто Юни 26, 2018 10:08 am
Профил

И аз така стоях да им оправям проблемите и получавах само псувни. Сега аз ги псувам и ги оставям да си берат гейлето, кат им е толкова акъля

Вто Юни 26, 2018 11:52 am
Профил WWW

palavrov написа:
Цецо написа:

Нищо сбъркано няма - сбъркано щеше да е ако се цанят за по 500лв ...

То всичко ми изглежда някак мноооого сбъркано. Интересно каква заплата трябва да поиска един обикновен работещ и изкарващ готови крайни иделия инж. електрончик.
Това с web програмистчетата винаги яко ме е дразнило..... много надут балон. Е 500 лева е ясно че е подигравка но и 5500 ....... за БГ да речем на половина :)

Вто Юни 26, 2018 2:43 pm
Профил WWW
Аватар

Аз пък имам свободен ембедед ресурс.
Предлагам го на цената за жабар:

Цитат:
13.06.2018, Ref.#: 000001
★★★★★ Senior Java Engineer, БЛОКСФЕРА ЕООД
Месторабота София; Постоянна работа; Пълно работно време; Заплата 9000 BGN (Бруто); Езици: Английски

Вто Юни 26, 2018 3:34 pm
Профил ICQ WWW

Нищо лошо няма в балоните - едни пари си сменят джобовете, лакомите будали се понабутват малко, тарикатите изкарват некой лев - важното е че има бизнес - лошото е като няма ни търсене ни предлагане и народа работи за без пари.

Вто Юни 26, 2018 8:36 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Много мразя такова мислене и затова ще се "обадя" и аз.
Първо у нас няма гражданско общество, за да се сравнява положението с други държави .Второ населението изправено пред страха от свободата, не може да бъде отговорно за политиката, по създаване на кадри или за политиката на "еснафа", наричани иначе работодатели.
И тогава "искам да отбележа че примера с адвокатската кантора е правилен" стигаме до въпроса с - искам работник ,който да ми вади ПАРИ, пък аз ще му давам трохи .Ще ви покажа една статия на Лучиан Давидеску която не може да видите навсякъде, просто защото съдържанието и е неприято за някои хора . Значи България е в топ 3 на страните в ЕС, където трудът носи най-голяма възвращаемост на капитала. Я гледай ти, пък с какво се промиват мозъците, на останалите все още тук хорица .Между другото, официално ви поздравявам - вече сме под 7 млн. дущи, според Евростат (не знам само избирателните списъци що за парцал са ,тъй като показват 7.21 млн ИЗБИРАТЕЛИ).
След толкова плитки лъжи, кое точно е вярното - вие си определете.

Забележка към Тоху - колега в адвокатската кантора има младши (до10%) и старши съдружници (над 10% до блокиращия процент) Да си съдружник, означава че си допринесъл за развитието на тази кантора или фирма разбира се.И понеже на запад, хората които се занимават със бизнес, обикновено са интелигентни, те знаят еврейското правило - по добре да имаш процен от нещо, отколкото 100% от нищо, затова си позволяват "да си раздават фирмите на работниците си, с по някой мизерен процент". А фирмите им "всяка една корпорация или дори голяма адвокатска кантора) са по големи, от всички такива в България, взети заедно. Там за жабата и коня ,знаете.

Всичко това, изцяло изключва работодателите , които не са намерили начин да изкарват достатъчно пари, за да могат да плащат подобаващо и затова са останали с адски наквалифицирани ,мързеливи и т.н. работници .

Нед Юли 01, 2018 3:49 pm
Профил

stivemaster написа:
И тогава "искам да отбележа че примера с адвокатската кантора е правилен" стигаме до въпроса с - искам работник ,който да ми вади ПАРИ, пък аз ще му давам трохи .Ще ви покажа една статия на Лучиан Давидеску която не може да видите навсякъде, просто защото съдържанието и е неприято за някои хора . Значи България е в топ 3 на страните в ЕС, където трудът носи най-голяма възвращаемост на капитала.
...
Всичко това, изцяло изключва работодателите , които не са намерили начин да изкарват достатъчно пари, за да могат да плащат подобаващо и затова са останали с адски наквалифицирани ,мързеливи и т.н. работници .

Благодаря за статията, слагам я в линковете. А изказването в онази мразената тема защо сме най-бедните в ЕС. А може би мразена защото неприятните въпроси водят до неприятни отговори? Като този в статията.

Нед Юли 01, 2018 9:01 pm
Профил

За Евростат също не е никакъв критерий, евростат не събира сам първичните данни, те се предоставят от всяка национална статистика. освен това е добре да се чете методологии и др. подобни в статистиките на евростат защото някои са доста подвеждащи. Много вероятно едното да са Българи живеещи постоянно в България като отчита тези които се водят но не живеят, а другото да е всички които имат БГ гражданство. Да правят някои собствени проучвания, и харчат едни никак не лоши европейски пари, но резултатите са горе долу като ако аз направя проучване, кажете какви искате да са резултатите и ще ги получите без да манипулирам нищо, просто ще си подбера подходящи методи на обработка и таргет групи.

За раздаването на фирмите, не е лошо да проучите малко по подробно за какво става въпрос, и тогава пак да говорим, точно тук цитата ти за жабата и коня е много подходящ, но този който изпада в положението на жабата не са работодателите. Просто се зачетете, проучете, осмислете съпоставете и тогава говорете. Първо ще останете очудени колко малка са реалните подобни случаи, какво точно се дава и на кого. както казах това е трик, повярвайте не е измислен за благото на работниците, но вижте колко добре действа, основната идея в този трик е да ги направиш съпричастни, или в определени случи да избегнеш определени огграничения. В много страни с това се злоупотребява, служителя се прави съдружник, с 1% но за него вече не важи трудовия кодекс, той не е служител а е съсобственик, и като такъв може да работи извънредно, без ограничение, без да трябва да му се плаща по 2 или по 3 .. И тъпите служители се кефят и не го разбират ...
Аз съм много против подобни подходи, не ми е за процента, защото обикновено това се прави така че тоя процент няма никаква реална стойност която служителя да получи, но той не го знае, просто не ми харесва начина, тук не визирам САЩ а други страни където това е практика, но стимула за работника е същия, зарибявкйата е същата. За мен това е некоректно, аз съм много директен, казвам какво искам и какво давам, увъртания, хитреения, това не е моя начин на работа, и затова не одобрявам такъв тип манипулации на служителите, а това са точно манипулации.
Пак казвам, не ми давайте пример с адвокатски кантори, там е съвсем различно, дайте реални примери от бизнеса, и по възможност не стартъпи, щото това са две много различни неща, светът не е стартъпи. Повярвайте, тия работодатели не са паднали от луната, те са много по-алчни от тези в БГ, ако правят нещо то е защото са си направили много добре сметката каква изгода имат от това.
Струва ми се че само четете без обаче да осмисляте и анализирате.
И като са толкова лоши и тъпи и недалновидни нашите работодатели, кажете ми кой от чуждите работодатели в Бг дава акции, за VMWare вече чухме, дайте някой друг, и да продължим, кажете изобщо в Европа кой от работодателите дава акции, то всъщност обикновено се говори за опции не за акции, но както казах онова за жабата и коня ... е в пълна сила за негодуващите и гледащи конете жаби ...

Нед Юли 01, 2018 9:48 pm
Профил

И само да отбележим колко са добри чуждите работодатели, ето ги бенфитс VMWare, някой говорепше за пакети акции т.н.
https://www.glassdoor.com/Benefits/VMwa ... ,9_IN1.htm

Прочетете, това им е плана за САЩ, кажете ми къде точно ви дават акции .... ама прочетете ... разберете, потърсете в чичко гугъл значението на термините и да говорим пак ...

Нед Юли 01, 2018 9:54 pm
Профил

Виж сега мнението ми е следното - като говорим за алчни ,тъпи и недалновидни работодатели давам веднага примери (само познати и фрапиращи).
Първи пример - Фирма ЕМКО - г-н Гебрев краде няколко завода и започва да жъне.Ти ТОХУ оръжеен завод виждал ли си ? Ами там се правят едни и същи неща в продължение на десетилетия .Големи серии едни и същи детайли.Ако следим само репортажите по телевизията - какви са кадрите - на заден план 60 годишни работници нагъзени на универсални С11МТ стържат нещо си.В бллизък план над 50 годишна жена вдига гилза за даречем 122мм снаряд (ти си прецени теглото) и го пренася на 5 метра .Е това ли е гледката в западен завод ,нещо повече това ли щеше да е гледката в твоя завод ? Защо универсални стругове,защо 60 годишни работници защо жената ще ги вдига "на гръб" тези гилзи ? Далавера ли правиш така или това е работодател чукундур - не искам отговор.

Пример две - фирма (тука вече можеш да се объркаш на коя фирма се води вече) но тогава е на фирма "Миджур манеджмънт кънстракшън" - бивша барутна фабрика , по това време завод за утилизация на боеприпаси Не знам дали да влизам в подробности ,щото тук те са особено мръсни и дори изброяването им ме отвращава .Само ще отбележа следното - на това място в момента на взрива е имало над 190000 мини (да речем 200К).Фирмата е искала разрешение за превоз едновременно на 800К мини.Няма да правим сметка колко общо са правили даречем на месец.По интересното е как са го правили ?Мангали с чукове вземащи по 500-600 лева заплата - ей така са го правили При взрива загива сина на най големия капацитет по утилизация в родни я Чукундуристан. На място контроллирал далаверката на тъпия си баща.Утилизацията на една мина (нищо че тук се пробват да искарат че цифрата е 5 евро/бр.) струва на международния пазат ,между 18 и 32 Евро като тези са по скъпи, щото са стари и не в срок за утилизация.
Е така ли трябва да се работи ТОХУ ? Ти така ли би направил ?

Трети пример - туристическия бранш.Излиза един ден в сутрешния блок на БТВ един мазник и прави уговорката - "стига сме плюли шведа дето ритна камериерката в главата ,че ще изгоним шведските туристи) и БАМ греда - той забравил тъпия че има шеф - шефа на Националният съвет по туризъм ,който веднага след предаването му се обажда и му казва да си депозира оставката до обяд и на следващия ден в същия блок я показва и заявява следното (едно от най мъжкарските и достойни изказвания които съм чувал):
Докато такива хора ръководят бизнеса у нас той ще продължава да прозвежда скалндали .Фактите са такива средната цена на която България се продава като туристическа дестинация са 450Евро/седмица.Такива са цените на голяма част от Турция,Гърция, Кипър,Малта,Хърватска и т.н. Средната заплата в тур.бранш в Кипър даречем обаче, е 1450Евро ,а у нас е 350Евро .Айде коментирай ТОХУ !
За миналата година излъгаха 5000 молдовки и украинки (да не ти дава господ да те обслужва украинска сервитьорка или детето ти да го забавлява украинска аниматорка) със заплати 700+300/месец и накрая на сезона щяло да има бонуси......Нали се сещаш какво стана накрая на сезона ? Останаха си с по 700лв/месец

Що да продължавам ,мога още към 100 примера да дам ,това което се опитвам да кажа, е ясно на всички и е станало толкова фрапиращо, че е учудващо при тези условия ,не защо работниците бягат от тук ,а по учудващо е тези които остават, защо по дяволите го правят ?
Най ме угнетява това, че децата ми растат тук и виждат тази диващина и аз се налага да им я обяснявам ,а как по дяволите да ги възпитавам в принципно поведение, пък да им обясня че никой не се държи принципно в тази страна ?

Накрая ще спомена и олигофрена, дето уж говорил на колегите си от ЕС, че заплатите в България били ДВА ПЪТИ по ниски у нас .Я да видим кво пише в Евростат (дето данните са нагласени,нагласени ама не в тази посока) я там пише до над 7 пъти с нагласянията.

Последна промяна stivemaster на Пон Юли 02, 2018 12:50 am, променена общо 2 пъти

Пон Юли 02, 2018 12:26 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща