Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Къси съединения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Къси съединения
Private написа:
Няколко мои творби от HWBG форума:
-----------------------------------

Модвах си един APC UPS - допълнителен вентилатор за охлаждане на горния капак. По време на монтажа прескочих каквото пише в дебелите книги "Изключвайте електрозахранването" и т.н. доказани обезболяващи средства и нахлузих металния капак. Плюса на акумулаторите окъси където на него му хареса и платката цъфна:

Де да помагаше тоя съвет за изключването на тоците...
Преди 1 или 2 години правих същото изпълнение с някакъв дървеняшки UPS. С дребната разлика, че акумулатора окъси в тенекиите при монтажа му.
И пак по познатия сценарий - димящи писти и сръбска реч на висок глас. :D
Е, финално потегли, ама излишни разправии.

Сря Юни 20, 2018 11:37 pm
Профил
Аватар

The Penalty написа:
Все тая, ходих одеве до магазина и взех една лайсна за проба (ще ми трябват три май). Когато я монтирам, ще пусна резултати. Единственият минус е, че са предварително разпробити, а аз имам тръби за парно, които минават отдолу. Ще бъде весело ако целна някоя. Начи хора, направете си услуга и снимайте АДСКИ МНОГО И ПОД ВСЯКАКЪВ ЪГЪЛ всичките инсталации, които правите при ремонт.
Private написа:
Начи, да споделя радостния експириънс, когато с водопроводчика (същия и плочкаджия) правихме баня у дома. При монтажа на тоалетното казанче той успя през плочките, които беше налепил, да пробие PVC тръба, която беше положил. За да не остане сам в щастието си, по време на монтажа на душа аз успях с бормашината да целна точно, ама разбирай точно в средата между двете жила мостовия кабел за осветлението, стана "Бум!" и мрак, та трябваше майстора да сваля плочки, да поправям кабела и после пак да лепи:
Прикачени файлове:
Мостов кабел в банята 1.jpg
Мостов кабел в банята 1.jpg [ 109.23 KiB | Прегледано 6084 пъти ]
Прикачени файлове:
Мостов кабел в банята 2.jpg
Мостов кабел в банята 2.jpg [ 105.68 KiB | Прегледано 6084 пъти ]
Ако умната ми главица беше снимала скритите инсталации, па да беше внимавала къде какво минава, па да беше мерила преди дупчене, щеше да е друго, ама човек се учи, докато е прост. Той и майстора не се сети да мери преди дупченето, та и той има още да учи. Като първа група допълнителни любопитни факти с тази баня е това:

За и Против домашните майстори

А като втора: след последното по-ячко земетресение се сдобих с напукани плочки, като някои само смяна ги оправя.

Започвам да разбирам хората, които викат свещеник да им освети къщата. :D
Private написа:
За и Против домашните майстори. :D

При скорошния ремонт у дома реших да монтирам сам врата за банята, за да спестя някой лев, че покрай ремонтите кинтомера върти бързо. :D "Пийс ъф кейк" - си казах, все пак толкова време ръчкам по компютри, все ще се справя с простите операции. Избрах врата с приятен вид и добра цена и започна веселбата с монтажа. От три страни на касата са тухли с много луфтове за запълване. Ако доближа касата до едната страна, изскачат кривините на тухлите, а от другата страна се отваря сериозен луфт, който трябва да бъде запълнен. Или замазка, или пяна. Да, ама пяната над определена дебелина не се препоръчва, а пък за замазка освен цимент, трябва и някакъв пълнеж - тухли или друго. Зидането на тухли ме притесни със сложността си, та реших да купя PVC канал, да го ползвам за пълнеж и останалото с пяна. Купих канал, ама заради големия размер и правоъгълната форма стана неустойчив и го писах към загубите. Дойде ми следваща идея: профил от PVC дограма, конкретно от рамка на прозорец, където и дебелината, и здравината щяха да свършат работа. Хайде поръчка във фирма за дограма, и вземи тези две седмици чакане, докато отрежат профила. С профила запълних луфта, добавих пяна, стегнах касата и вратата заработи. Обаче когато дойдоха плочкаджиите, казаха, че врата на баня по принцип се отваря навътре към помещението, за да се оттичат евентуални капки от повърхността. Аз бях монтирал вратата да се отваря навън. Какво правим? Сложих полукръгъл PVC канал върху балатума в долната част на вратата, та ако тръгнат капки, да се оттичат. Купих завеса за баня, която при къпане да се издърпва пред вратата и да пази от водните пръски. Като цяло, работата стана.

Изводи:

Спестих някакви пари от монтажа, обаче изгубих време и пари да търся решения на грешките си и на липсата си на опит в тоя занаят, разтеглих времето на монтажа, ядосвах се на глупостта си, теглих майни и т.н. Да бях дал едни пари на специалист, да беше дошъл за няколко часа да монтира вратата, да не бях се вкарвал в приключения. Аз да бях свършил нещо в моята специалност, че да имам пари за майстора. Е, вече ще знам.

Малко се навързаха и разшириха историите като на рибарска сбирка, ама надявам се да са интересни. :D

itso.t написа:
Де да помагаше тоя съвет за изключването на тоците...
Акумулаторите при мен си имат конектор за изключване, ама нЕкой трябва да не бърза и да се сети да го изключи. :D

Сря Юни 20, 2018 11:48 pm
Профил

по скоро е от метализацията на пуканката, толкова е била качествена че е метализирала и пластмасата.
А за уцелените инсталации, ами че то има детектори бре, верно хубавите са скъпи, ама могат и да се наемат. Хилти имат много хубав скенер, показва арматура,профили, кабели с ниско ли са, с високо ли са ...
ето това е по-простичкото : https://www.hilti.com/measuring-systems ... s/r1037962
и едно малко по адванс, по скоро за повече работа : https://www.hilti.com/measuring-systems ... s/r6436760

И нещо друго полезно когато трябва да засечете две дупки : https://www.hilti.com/measuring-systems ... tems/r3538

И трите работят много добре, рядко пускам хора на обект където се очаква да има дупчене без две от тия, обикновено PS50 и PX10, другото е доста по адванс и е по-скоро за техническия и проектанта, ако се чудят къде да пробият някой отвор метър на метър без да съборят сградата :D

Чет Юни 21, 2018 1:25 am
Профил

То по принцип имаше и някакви правила за полагане на кабели. Перпендикулярно, успоредно, вертикално, нам си накъде :rolleyes:
А има схеми на металдетектори с батерия и няколко транзистора, слаби но достатъчно чувствителни за откриване на проводниците. Даже някои бяха на друг принцип пускаш тока, и хващат полето като брум с антената и пучва да бръмчи в слушалката. Разбира се ако не е минала още дрелката и да е прекъснала кабела... 3 транзистора, първият полеви осигурява високо входно съпротивление и парче проводник на входа.
Пък ако щеш и батерийно радио за средни вълни (със феритна антена).

Последна промяна slav4o.com на Чет Юни 21, 2018 1:33 am, променена общо 2 пъти

Чет Юни 21, 2018 1:30 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
А за уцелените инсталации, ами че то има детектори бре...
Е то като се обърне каруцата, пътища много. Аз се водя и фен на електрониката, знам, че има детектори, но въпреки това смело си избомбих кабела и те така. :D

Проявения "професионализъм" ми напомни за вицлето за Norton Commander - инструмент за професионалисти:
Цитат:
Пускам Нортън-а и гледам: отляво диск С и отдясно диск С.
"Нещо се е бъгнало..." си помислих и форматирах левия диск С.
ToHu написа:
Хилти имат много хубав скенер...
Едно бързо листче с цените на трите джаджи:

$1,669.00
$45,789.00
$1,079.00

8O :D
slav4o.com написа:
То по принцип имаше и някакви правила за полагане на кабели. Перпендикулярно, успоредно, вертикално, нам си накъде :rolleyes:
В строяща се сграда (или повече от една) съм виждал едни разкошни диагонални трасета по тавана, някъде трябва да имам и снимки. Там или вадиш детектор преди дупчене, или викаш баба Ванга. :D

Последна промяна Private на Чет Юни 21, 2018 3:34 am, променена общо 5 пъти

Чет Юни 21, 2018 1:32 am
Профил

О, в един апартамент ми показваха как са спестили шината за нулата - всичките проводници пресукани усърдно на сноп :o

Чет Юни 21, 2018 1:39 am
Профил

Това по тавана е практика, но монго зависи какво ще има отдолу, много от новите сгради са с окачен таван, то верно някъде е само проформа но ...
Иначе за детекторите да и на мен ми се е случвало да уцеля кабел, хем имам детектор, даже се сещам за един .. много лош ... гадна лампа но в един обект в който не може да с еправят такива грешки, да видиш как трябваше в рамките на 2 часа да се изкърти, възстанови, замаже и боядиса и то без никаква следа щото ако го беше видял собственика като се прибере щеше да настане война, добре че за късмет беше в коридор към гаража който беше с нормална мазилка и стандартна боя. Ако не сте мазали на сешоар ние го правихме :) и то лично аз пробих кабела, и ние с колегата си го измазахме щото по лесно щеше да ми е да вкарам някой в монетният двор от колкото там.
п.с. е то шина за нулата е екстра в повечето апартаменти табла, сравнително от скоро я слагат :)

п.с. 2 а ти знаеш ли какви тарикати има, ако сме минали с пожар или секюрити преди тях, направо се връзват с опашки за нашите кабели, режем ги, и след два дена пак са там, имаше един обект през 3-4 дена режехме кабели и накрая пак се оказаха вързани за нас, толкова тъпи и упорити хора не съм виждал, а там бяха и UTP-та не мое го снадиш, а и аз съм инструктирал да се реже кабела на всяка опашка. И за да е пълна рекламата идиотите се казват кабита, тогава тъкмо се бяха отделили от парафлоу. Тия и двете фирми, където ги види човек само бой, те няма и да питат защо.

Чет Юни 21, 2018 1:46 am
Профил
Аватар

Да, случка от миналата събота - майстори вкъщи...слагат шина да закачат кухненските шкафове.
Всичко наред, по едно време включваме вентилацията - бушона гърми.
изключваме слагаме всичко, пак вентилация - пак бум.

Брех - гледаме, по едно време виждаме искрата около едно алуминиево фолио с което бях замотал тръбите.

Като завивали винта за шината, единия винт докоснал фазата в някоя от тръбите на разклоненията (горната част на стената, до тавана). И нищо. Но алуминиевото фолио допира една метална мрежа около тръбите на вентилацията. И нищо - тръбите явно не са заземени... Но включиш ли вентилацията, тя има заземяване и ...бум!

Добре, че го видяхме навреме... можеше да стане голям проблем. А и ако се появи нещо по-късно, поне ще имам предположение какво е...

Чет Юни 21, 2018 1:16 pm
Профил

Сега се сещам за нещо, ама нямам снимки, по това време май нямаше още цифрови щракалки, някъде 92-93 е било, чиракувах тогава в един сервиз. И носят един ... Рубин , със странен ефект, работи си нормално до един момент, и спира. Това беше от тия рубини с импулсните, 250 ли 260 ли бяха не им помня вече номерацията. Та отваряме, дзверим се 4 човека, абе всичко изглежда нормално, но както си работи и импулсното спира. Почнахме да изключваме едно по едно и като изключихме хоризонталната ..или вертикалната, не помня ама една от развивките беше и спря да се гаси. Няколко дена я гледахме ама нищо, както си работи и спира ...оказа се кабелче, не самото кабелче а ламелката на която е запоено за да направи връзка с транзистора, минава точно на косъм от шасито ли беше от радиатора ли не помня, явно като загрее подобаващо се измята достатъчно че да окъси. Това ТВ седя близо две седмици в сервиза докато го видим това, извъртях я, сложих и едно шлаухче и всичко заспа.

Чет Юни 21, 2018 4:09 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Вчера ремонтирах един сателитен приемник.Оказа се че нещо подобно на скорпион се е пъхнало под захранването и се е опряло между изводите на електролитния кондензатор, филтриращ изправеното мрежово напрежение. Изправителните диоди бяха пробили а бушона - пръснат.

Прикачени файлове:
ins2.jpg
ins2.jpg [ 1.78 MiB | Прегледано 5947 пъти ]
ins1.jpg
ins1.jpg [ 685.71 KiB | Прегледано 5947 пъти ]
Пет Юни 22, 2018 5:37 pm
Профил
Аватар

Тц, тц, тц, телевизията била опасна работа. :D

Пет Юни 22, 2018 5:53 pm
Профил

То си жив скорпион бе .. е не съвсем жив .. не знаех че корубите им са проводими на тия.

Пет Юни 22, 2018 6:10 pm
Профил

Точно скорпион си е. Виждал съм такива най-вече из Родопите.

Съб Юни 23, 2018 3:57 pm
Профил
Аватар

дали е (вече) безоловен?

Съб Юни 23, 2018 8:20 pm
Профил

Тия пръски отстрани разтопените от какво са, чак пък такава проводимост ли има тая гад, да припука да го утепе бих очаквал, ама ще кажеш че метален да го и скорпиона.

Съб Юни 23, 2018 9:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща