|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: PCB CE requirements
 |  |  |  | ToHu написа: То е ясно че е за електро безопасност това, обаче аз не знам да има твърди норми, има препоръчителни, но изолация може да се постигне по различни начини. Това което според мен е миродовно е теста, ако минеш сейфти тестовете значи отговаряш. Всяко изискване или препоръка е с определена цел и си има тест който го проверява. Ако не е наред изолационното и hipot-та най-вероятно няма да мине, ще се хванат утечки, и др. Иначе че трябва да се спазват правилата трябва, и за изолационно, и за отстояния и т.н. но това е работа на дизайнера, не мисля че лабораторията може адекватно само гледайки да измери, ами ако е вътрешен слой ... как го мерят .. не е сериозно. Може да гледат гербери, ама и това ме съмнява. Това с линийката ми се струва че може да се случи само в една много специална лаборатория при корифея на ЕМС-то, ама може и да греша. |  |  |  |  |
Много си далече от истината. Нормите са задължителни. В общия случай са твърдо разстояние (изолация и утечка) в зависимост от класа на устройството, класа на средата и захранващото напрежение + добавка за най-високото напрежение, което може да се развие в схемата. Искат пълна документация - схеми и платка със сигурност. Не помня искаха ли таблица с напреженията по местата, близо до бариерата. На документа на платката трябва да е ясно показана бариерата. В крайния протокол обаче включват снимки на платката с линийка до критичните места. Тук обаче трябва да се уточни нещо. Тези измервания и протокола не са важни само за сертификацията на изделието, а и за възможни съдебни спорове. Не знам как точно е на български Produkthaftung. Идеята е, че изделието трябва да е документирано пред независима трета страна, за да си си вързал гащите в съда. И в най-лошия случай да трябва да доказват, че не си го изпълнил според документацията. Малко лирическо отклонение: има доста неясноти в тези стандарти. И за ЕМС и за безопаасност. Един от неизяснените за мен въпроси си остана по 61000-4-2 за допустимите токове в заземяващия проводник при възникване на подобен отскок. Имаше един стар VDE стандарт, който вече е заменен от 61000-4-2, в който този въпрос беше еднозначно изяснен (тоест е бил, аз още съм играл в пясъка, когато въпросния стандарт е действал) . В новия и думичка не обелват по въпроса. Друг въпрос беше за минимално отстояние между проводяща част под високо напрежение и твърдо свързан към земята корпус. Не помня каква точно беше драмата, но имаше нещо неуточнено.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 23, 2018 9:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не знам в кои лаборатории си минавал, с такова нещо сме минавали в САЩ и Австралия, подадоха се стандартен пакет документи, никой не е искал нещо конкретно за изолационни разстояния, ясно е че си бяха наред, та дори и в повече, но никой не е задал никакъв въпрос за тях, нито са искали конкретен документ какви са. Може да са слагали линийка не знам, в рапортите няма снимки с линийки. Ако се разровя из архивите ще видя и кои са били лабораториите.
|
| Чет Май 24, 2018 6:13 am |
|
 |
|
velio
|
Ем в щатите и в австралия си важат други стандарти - техни си. Не че са по-лоши ама кой знае какво тестват. За СЕ е това дето вика Дан. Ние даваме нашите дивайси с китайски адаптори и всеки път водим спора - "дайте схема - нямаме"...
Вероятно не става въпрос за това, но имахме едно захранване което беше заземено (не двойно изолирано), и онези го изгориха. Казаха, че заземителния проводник трябва да издържа 2х тока на мрежата в която го свързваш (тъй де, ставаше въпрос че щепсъла е за 16А и те пуснали 32А и някаква писта се изпарила).
Последна промяна velio на Пет Юни 15, 2018 5:43 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 15, 2018 5:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Къде ги даваш, ако адаптера си има СЕ маркировка не трябва нищо да даваш, то изобщо не трябва да даваш нещо такова като си с нисковолтов вход, кой ти го иска това, в коя лаборатория ?
|
| Пет Юни 15, 2018 5:43 pm |
|
 |
|
velio
|
Ам не баш тъй. Тества се устройството с адаптера. Не ги интересува има ли маркировка или не. По еко директивата е така - тества се консумация в изключено състояние, в стендбай и т.н. като адаптера е неделима част. Т.е. консумацията се мери от мрежата (230V). В германия тестваме. Някаква невзрачна лаборатория...
|
| Пет Юни 15, 2018 5:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
|
| Пет Юни 15, 2018 6:59 pm |