|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
 Re: Антена за кола
MYXATA, даже по-лесно ще му е да си купи FM трансмитер и да запише на SD карта или флашка всичката музика, която има и пак да си я пусне на рандъм, така "станциите" ще му се сменят и няма да му омръзне конкретен жанр  . Дето ще слагаш нова антена, не е ли по-добре просто да си смениш антената, изключваш фабричната и си слагаш където и каквато ти е кеф. Тази фабрична антена, трябва с някакъв куплунг да се свързва към радиото.
|
| Вто Юни 12, 2018 2:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ако е имало майсторски интервенции по автомобила, може да има някаква сделания около антената. Диагностиката какво обажда? При не малко от немските каляски казва ако е разкачен антенния усилвател. Или си купи пасат бре. 
|
| Вто Юни 12, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Реконструктор написа: Начи това което ме дразни е следното. Миналата година си купих друга кола, като оставих старата жената да се учи на нея. Новата е с тия модерните плоски антени, седи отзад на стъклото. След нея е вързан някъв усилвател, но не го знам до колко работи и колко е ефективен (тук може да се възползвам от хинт как да го проверя дали работи). Усилвателя, радиото и изобщо цялата инфотаймънт електроника е Kenwood, т.е. предполага се, че е сериозна марка Старата таратайка имаше автоматична антена, която, след като се счупи, замених с някъв "боклук" от Илиенци. Той си има жица за 12V и според продавача си има вградено усилвателче тая антена. Радиото е Alpine, което предполага да не отстъпва и да не превъзхожда Kenwood. Еми, лови радио доста по-добре.  Наскоро се возих в Пасата на един колега, там пък съвсем, в някви клисури, дефилета и ебати забутаната провинция си лови перфектно всичко. Дайте акъл кво да правя.  |  |  |  |  |
От всичките вътрешни антени, които съм опитал лично (4 чишита общо), единствено Bosch/Blaupunkt наистина върши нещо. Не съм запознат с разните "акулски перки", дето ги лепат по BMW-та и прочие. Въпроснатв вътрешна антена обаче ще трябва да си я купиш от еBay или някъде от друго място отвън. Лепи се на стъклото и е с една хоризонтална и една вертикална тънка жица, които също се лепят на стъклото. Те така изглежда (има я и с куийка със синьо светещо рингче, което може да се изключва):  Другата е такава (моята е същата):  ПП:Гледамимало я и с квадратна кутийка:  Разновидността с рингче от втората снимка е най-лесно намираема. Продава се и като Bosch. Това ако сикаш вътрешна де. При мен е по необходимост - в гората всичко стрърчащо пада много бързо.
|
| Вто Юни 12, 2018 3:08 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Наистина изглежда смислено. Защо не я сложи на задното стъкло?
|
| Вто Юни 12, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
На задното стъкло има реотани и ще стане едно голямо нищо. Пък и отпред се инсталира за половин час, а до отзад трябваше да тегля кабели. ПП: Ето и страницата: https://www.blaupunkt.com/ase/nc/produc ... gle/15698/ППП: При антените за съжаление по изгледа не може да се гадае за качествата. Трябва пробване. Но тази се е одказала именно след пробване, не само при мен.
|
| Вто Юни 12, 2018 3:21 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
А дали има ментета? Виждам някво в ибей за $33, ама е в Малайзия...
|
| Вто Юни 12, 2018 4:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мойто Гоуф е с "акулска перка" и не я сменям само за да си го познавам отдалеко. Иначе е в пъти по-зле от 70 санта тел, но вече ги правят доста по-къси пък с почти същите параметри. Бях му турил едно радио +++ (включително записвачка), но го разкарах, щото дори в градски условия губеше станциите. Оригиналното лови, но само в рамките на града. То аз радио пущам само ако има новини де, иначе си карам на флашки.
ПС Скоро в ланда на кауфа имаше плеъри+радио за кола по 30лв парчето, за 50лв се намират навсякъде, к'в ФМ трансмитър?! Или ръгаш ефтинджос умнофон в аудиовхода (ако го има) и не бараш дядото.
Последна промяна bongo_x2 на Вто Юни 12, 2018 4:21 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юни 12, 2018 4:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Което ме подсеща че на някакво Субару бяха попадал на подобно решение - нагревателите са антена за нещо, може би радио. Кабелякът минаваше през някакъв блок с корав LC филтър и от него се разделяше на захранващ кабеляк и такъв към радиото. Може в него да е имало и антенен усилвач, ама съм позабравил детайлите...
|
| Вто Юни 12, 2018 4:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Пускането на ток по антенна жица си е тривиално решение. 10-20 микрохенри от двете страни на пауъра на нагревателя, кондензатор примерно 100нано към едната страна, и към него сърцевината на кабела на антената, а оплетката на шаси или изобщо развързана откъм антената. Едно време когато "хващахме сърбите" така се пускаше захранване на антенните усилватели. Обаче съм по-скоро скептичен към резултатите, предвид че нищо в геометрията на реотаните не е изначално проектирано да е антена.
|
| Вто Юни 12, 2018 4:39 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не съм засичал ментета, ама не съм купувал и кашони с антени, та не мога да гарантирам. Доста е скъпо за менте.
|
| Вто Юни 12, 2018 4:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това е ясно. Заради големият ток през нагревателя, дроселите са по-сериозни. Това имах предвид под "корави".
|
| Вто Юни 12, 2018 4:49 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Мисля че при мен е такъв случаят - антена/нагревател на задното стъкло. И чувствителността му е зле, ама понеже не слушам радио не ми пука.
|
| Вто Юни 12, 2018 6:10 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Трябва да се внимава с тия ментета - няма един нормален чарк вътре и в един момент се "отпушват" да консумират 100-200мА - на сутринта или в понеделник псуваш, купуваш акумулатор за 100лв и си викаш "що не си извадих едно aux-че или да бодна BT приемник в стария кас'тофон?".
|
| Сря Юни 13, 2018 1:55 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Точно моя случай май е такъв.  Реално не успях да видя добре къде точно е тая "антена", в кутийката влизат някви жици, нищо чудно да е реотана. Ама е зле тая работа.
|
| Сря Юни 13, 2018 2:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Потърси сървис менюал за автомобила. Там е показано кой модул къде е. Това което съм виждал беше на някаква Импреза, и по спомен се помещаваше някъде около кората на задния джам. Ама спомените ми са отпреди 6+ години, та не бих разчитал особено на тях... 
|
| Сря Юни 13, 2018 3:23 pm |
|
|