| Автор |
Съобщение |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 Проблем със солдер паста
Солдер-пастата с която работя ми стои доста суха, и не се лепи добре върху платката. Предишната (свърши), при стоенето отделяше отгоре някаква мазна течност - новата (от Комет) не го прави. стои суха, което както казах по-горе, ми създава проблеми, особено при ръчна работа. Знае ли някой с какво мога да я "разредя" малко,  каква е съставката, която втечнява флюса, и изгаря заедно с него.
|
| Вто Юни 12, 2018 12:39 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Проблем със солдер паста
Пробвал ли си да добавиш гелообразен флюс? BTW, мисля че имам паста отлежаваща в хладилника и мога да ти дам някакво количество.
|
| Вто Юни 12, 2018 1:04 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
В Комет се продават някякви флюсове, та питах, дали някой ги е ползвал за разреждане на солдер паста. В техните описания се обяснява, как да ги нанасяш на мястото за спойка. не намерих никъде и намек, за ползването им като разредител на самата паста, преди нанасяне. Та реших да попитам, дали някой вече е експериментирал, преди да вложа време и средства за практическо придобиване на това знание. 
|
| Вто Юни 12, 2018 1:13 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Не съм запознат с цялата химия/физика и не съм се впускал в дребните детайли, просто като "направи си сам" флюс и/или евентуално изопропилов алкохол. Тук сигурно има и повече знаещи по тази тема, тъй като имам едни подозрения че типът на оригиналния флюс в пастата има значение. Иначе баш тези, дето си изкарват хляба с това, разправят че направо се изхвърля.  Ама за домашни опити едва ли има значение.
|
| Вто Юни 12, 2018 2:24 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Пробвах с алкохол - много цапа при бързо нагряване (т.е. при ръчна работа) Ако е с предварително подгряване, при сложени еблементи - вероятно ще става. При бързо нагряване кипи и разхвърля пастата наоколо. Спойката става, но е грозно.
|
| Вто Юни 12, 2018 2:44 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
По спомен нямаше силен мирис такава паста, може би има течен парафин ?
|
| Вто Юни 12, 2018 4:12 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Едва ли е течен парафин. Не съм попадал на паста която след изпичане да има течна фракция. Всичко което остава е твърдо. Някъде в описанията на тия алхимии не е ли публикуван състав?
|
| Вто Юни 12, 2018 4:21 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ползвал съм разни флюсове с парафин - ужаст! Но само с поялник, де.
|
| Вто Юни 12, 2018 4:32 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
|
| Вто Юни 12, 2018 4:50 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Аз съм ползвал- за запояване с поялник не става. Има дъх на алкохол, пръска си доволно.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Вто Юни 12, 2018 6:13 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз в друга тема писах по въпроса ама все пак. Начи кви ли не пасти съм пробвал - не става. В солдер пастите от ТМЕ идва и rejuvenation potion - една спринцовка с флюс в нея но не пише нищо на нея. Единственото което засега имам съмнения че ще стане е пак от ТМЕ - Topnik TK83 - разредена е с изопропилов алкохол ама досега единствено с нея пробите ми се получиха сякаш. Имам "промита" стара паста - само калай без никакъв флюс и си правя малки дозички за експеримент като попадна на нова паста.
|
| Вто Юни 12, 2018 7:56 pm |
|
|