Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
USB/USB-C Зарядно за кола 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение USB/USB-C Зарядно за кола
Здравейте,

Имам едно новобранско питане. Какво да си купя за да си сглобя и да изкарам 5 usb port-a, които ще служат за зареждане на телефони/ таблети в колата/кемпъра. Пробвах няколко пъти с разнични китайски и други "запалковидни" зареждачки, но всички те не успяват да зареждат андроидски телефон (с пусната навигация). След известни часове батерията на телефона пада и всичко свършва... да не говорим ако се закачи още нещо...

Мисля си 3 от 5 порта на USB-to да са USB-C.

Поздрави!

Нед Юни 10, 2018 1:11 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: USB/USB-C Зарядно за кола
Не си случил на точния китаец :)
https://www.aliexpress.com/item/Ugreen- ... 4c4dvwgCs5

Нед Юни 10, 2018 1:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

В Технополис има Sony, a из разни други сайтове - Xiaomi. Дават по 2.5А и успешно зареждат андроитски телефон с включена навигация, заедно с китайски DVR 1080p60, който е доволно лаком. С по 2 гнезда са.

Xiaomi-то ми харесва повече. Цялото е метално.

Нед Юни 10, 2018 2:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Евтините китайски зареждачки за запалки масово са с MC34063 (или подобни) - които на 12 волта вход реално не могат повече от 600-700 мА без да се опекат и освен това са доста шумни. Има два варианта - или кляка и изключва (ако му е вързан Isense) или се опича. И в повечето случаи устройствата никак не се кефят на 5-те волта дето ги дават, дори и при положение че успее да пусне 1А без да се опече или изключи.

На баща ми на едната кола му направих с LM2576 на едно платче. Той си го завря някъде покрай бушоните и с едно кабелче "някакси" прекарано през таблото му излиза директно където си слага нави-то. Кабела е някъв пак боклучав купен от магазина с отрязано А гнездо и запоен направо на платката. Сега има да се продават такива платчета китайски готови за по 2-3 лева. От иБей сигурно и по ефтинджос могат да се намерят.

Иначе за 5х2.5 А трябва сериозен стабилизатор.

Нед Юни 10, 2018 3:06 pm
Профил ICQ

Това китайското е читаво има си и quick charge 3.0 , аз съм доволен а и кабеляците им също са ок .

Нед Юни 10, 2018 4:21 pm
Профил

Абе аз покрай други нужди си ииграх с 3-4 вида зарядни, от тия за монтаж на табло, от 4-те само едно беше читаво. Едно от тях се пали без да има товар дори, същото и още 2 вкарват доста шум в захранването в момента в който ги натовариш. Едното беше ОК и като шум и като напрежение, то беше и на по висока честота.
USB C не се ли предполага да си говори и да казва колко ток дава?

Нед Юни 10, 2018 5:31 pm
Профил

Четеш и избираш тук:
http://www.lygte-info.dk/
Например:
https://lygte-info.dk/review/USBpower%20BlitzWolf%2051W%204-port%20car%20charger%20UK.html
Или 2-портови с разклонител - така може и да ги изведеш на по-удобни места (отпред и отзад):
https://lygte-info.dk/review/USBpower%20Chuwi%20Ublue%20dual%20usb%20car%20charger%20C-100%20UK.html

Споменатият проблем с качеството на usb кабелите също е много важен - има ревюта из нета на кабели, но в общия случай оригиналните с телефоните са ок (стига и телефона да е бил за такъв ток - например на жената уиивея е 1A фабрично и с неговия кабел моя телефон не иска да чарджи бързо от оригиналното си зарядно).
Мисля че по реклами ги водят AWG 24 че са жиците и това минава за добро - масовите са AWG 28, а разни евтинджоси сигурно могат и по-надолу да са.

Edit: имало даже AWG20:
http://goughlui.com/2014/10/01/usb-cable-resistance-why-your-phonetablet-might-be-charging-slow/
https://www.amazon.com/Tronsmart-Durable-Charging-Motorola-Smartphones/dp/B018QNC4R4

Edit: този е AWG22 но пак е ок:
https://www.banggood.com/BlitzWolf-Ampcore-Turbo-MC7-Braided-Durable-Micro-USB-Charging-Data-Cable-p-1187438.html

Пон Юни 11, 2018 9:44 am
Профил

Благодаря на всички за изчерпателната информация!

Мисля да помедитирам над страницата с тестовете, която gicho изпрати и да избера нещо от там.

Също мисля че и за пръв път ми се случва да попадна в читав български форум ! :)
Поздрави!

Вто Юни 12, 2018 12:37 pm
Профил
Аватар

Дори и да намериш зарядно което дава повече от 0.5А (тъй де, не че са рядкост), доста често проблема е в това че телефона не иска да се зарежда с повече от 0.5 или 1А. И това е продиктувано от факта че не открива "подходящото" зарядно отсреща. Разните зарядни на Ugreen, Aukey, Anker, BlitzWolf, CRDC и може би други, са в повечето случаи ОК. Но има и проблемни (примерно Aukey с два изхода и QC2.0, опитва се да пусне 9V на един телефон който не поддържа такова зареждане, но на другите си работи ОК). Така че ако вземаш от тези, гледай да е QC3.0, мисля че създават по-малко проблеми. А и също така си вземи подходящ кабел! Не по-дълъг от 1m, че китайците въпреки всичката реклама слагат не особено дебела жица вътре (дългите кабели трябва да имат още по-дебела жица, а те слагат същата като на късите кабели). Нямаш си представа колко е важна жицата! (откак китайците се намесиха в производството).

EDIT:
Между другото имам Xiaomi Roidmi зарядно в колата, с два порта, зарежда добре Huawei телефон и освен това има блутут приемник и FM трансмитер (опции които за мен нямаха значение при избора).
Забравих да кажа че някои телефони ограничават зарядния ток по време на използване, вероятно за да не загрява телефона твърде много. Въпросния Huawei го прави. Не се е случвало чак да му пада батерията докато е на зарядно, но определено зарежда МНОГО по-бавно, ако го ползвам в същия момент.

Чет Авг 16, 2018 3:14 pm
Профил
Аватар

Трябва да се избере зарядно което поддържа технологията за бързо зареждане поддържана и от телефона/таблета.
Иначе устройството си зарежда с до 500mA без значение колко може да осигури зарядното.
Quick Charge - Qualcomm/Samsung
TurboPower - Lenovo (Motorola)
Pump Express - MediaTek
Adaptive Fast Charging - Samsung
VOOC - Oppo
Super Charge - Huawei
Super mCharge - Meizu

Прикачени файлове:
QuickCharge.jpg
QuickCharge.jpg [ 25.15 KiB | Прегледано 4737 пъти ]
Чет Авг 16, 2018 11:48 pm
Профил
Аватар

От чисто любопитство - при Lenovo/Motorola, къде е заровено кучето? Че гледам мойта ламя се зарежда за час, а е 3500mAh и пече, та пари...

Пет Авг 17, 2018 9:01 am
Профил ICQ
Аватар

Системата на Lenovo е копие на Quick Charge 2.0 като разликата беше че може да достави по-висока мощност от оригинала на Qualcomm.
Двете системи са съвместими, така че за Lenovo може да се ползва Quick Charge зарядно.
Само не знам в кои Lenovo телефони се ползва - май в топ моделите от серията Мото?

Пет Авг 17, 2018 11:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]