Отговори на тема  [ 160 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
какъв е този чип? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: какъв е този чип?
slav4o.com написа:
..... Аз лично съм зареждал парче коаксиален кабел от кинескопа на телевизора и после си плющи......

Хъх, объркване на банани с криви краставици :)
А Земята е плоска!

Вто Юни 05, 2018 11:46 pm
Профил

При големите ветрогенератори от няколко мегавата и диаметър 60-80-100 метра на перката спирачката е само аварийна. Тя не се ползва при други условия освен авария. Дори при силна буря перката се оставя да се върти свободно но питча на перката се завърта така, че да няма никаква атака спрямо вятъра. Перката се завърта между 3 и 5 м/с но започва да дава ток от 7 м/с. Максимална мощност достига при 12-15 м/с а максимума при който може да работи е 25 м/с. За да може да се регулира мощноста при различната скорост на вятъра се сменя ъгъла на атака на перката. Качвал съм се на 80 метра при генератора горе в кулата при 25-30 м/с вятър и е страшно. Цялата конструкция се клати. Това при спрял генератор. Никой не рискува да се качва при работещ генератор.
Ъгъла на перката се променя с хидравлика. Има помпа управлявана с инвертор и с хидромотори вътре в хъба се променя питча. Има друга хидравлична помпа която върти генератора по посока на вятъра пак с хидромотори.
Спирачката се задейства в случаите когато генератора се върти с висока скорост и мрежата се разкачи. Отпада подстанцията, прекъсва контактор и няма къде да се дяне енергията. То е ясно, че електрониката ще се взриви в най-честия случай но да се предпазят генератора и механиката. Генератора се върти на 1000 +/-250 оборота.
На енеркон генераторите нямат редуктор и се въртят директно на ниската скорост на перката - 10-15 об/мин. Те обаче са 2-3-4 метра диаметър и напрежението им се изправя и има много инвертори които го връщат в мрежата. При тях нещата не са толкова страшни първо защото няма редуктор и второ защото има много малки инвертори (по 100-200-300 киловата) а не един голям и дори някой инвертор да изгори се сменя под напрежение без да се спира генератора.

Такава перка ако удари носа на комшията най-много да му остави драскотина като от бръснене. Няма да е много забележима.

Сря Юни 06, 2018 12:22 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

"За кое не ти се вярва :) Че навремето пуснали във Търново високо напрежение паралелно на мрежата на тролеите и им гръмнали тиристорите от индуцирано напрежение.
Аз лично съм зареждал парче коаксиален кабел от кинескопа на телевизора и после си плющи. Иначе проводници без изолация, да вероятно там няма капацитет за зареждане."

Бъркаш двата щата - Първо тролеите са правотокови , и второ заредили си парчето кабел до кинескопа капацитивно ... Ама пък ... Щом и "колегата" Pif свидетелства - верно може да е неква конспирация за да ни държат нас електротехниците неуки (или още по-зловещата теория - ДА РЕДУЦИРАТ ТИХОМЪЛКОМ ГИЛДИЯТА НИ)

Сря Юни 06, 2018 4:51 am
Профил WWW

За тролеите длучая беше по спомен пуснали кабели за високо напрежение паралелно до тези които отиват от станцията към мрежата. Всичко било добре, но спрели тока на тролеите 660V за някакъв ремонт. От индуцираното напрежение пробили тиристорите.
А парчето кабел да капацитивно, въпроса е, че и то има някакъв капацитет.

Сря Юни 06, 2018 2:29 pm
Профил
Аватар

Епа така си е, я това не съм го учил у средното, начи не мое да има такова нящу.

Сря Юни 06, 2018 2:39 pm
Профил

Кос коджам инджинери сте тука. Сметнете го бе. Това една циганка ми каза върви за селска седянка ама тука сме все хора дето знаят какво е ток. Смята се колко е капацитета колко е взаимната индукция и готово.

Сря Юни 06, 2018 9:42 pm
Профил
Аватар

https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_absorption

Пон Юни 11, 2018 12:29 pm
Профил

Този ефект едва ли се проявява при променлив ток. Иначе на електролитни кондензатори съм го забелязвал, дават си някакви миливолти. А относно кабелите, те си имат капацитет и ако се изключи тока във върха на синусоидата е нормално да остане някакъв заряд.

Пон Юни 11, 2018 12:43 pm
Профил
Аватар

Е на мене ми се е случва електролит да го извадя от кашона с боклуците и като го окъсих чак искра фърли - 400V/330uF. Не знам дали съм го извадил във върха на синусуидата :)

Пон Юни 11, 2018 6:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Това е енергия от торсионните полете бре... :lol:

Пон Юни 11, 2018 9:26 pm
Профил
Аватар

А аз си помислих че транскубтона в кашона нещо се е прецакал...

Пон Юни 11, 2018 9:33 pm
Профил ICQ

Моля непротивоконституционствувателствувайте, кондензатор се изключва само в нулата на напрежението.

Вто Юни 12, 2018 12:26 am
Профил
Аватар

Майтапа настрана ама имам един сешоар в къщи дето има някакъв кондензатор на входа и остава зареден (понякога :) ) - има инструкция - като се изключи от контакта се щракват копчетата да се разреди. Иначе все някой подскача...

Вто Юни 12, 2018 10:14 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
..... има инструкция - като се изключи от контакта се щракват копчетата да се разреди....

Мнооо умен начин да се икономиса 1МОм резисторче :twisted:

Вто Юни 12, 2018 4:40 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Cekins написа:
..... има инструкция - като се изключи от контакта се щракват копчетата да се разреди....

Мнооо умен начин да се икономиса 1МОм резисторче :twisted:

+1 ама той се бъзика според мен :)

Вто Юни 12, 2018 6:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 160 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща