|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:08 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Фред, страната не цъфти, но правите нещата по-черни от колкото са, и другаде в Европа не им е по-лесно. Казваш работели сме на ишлеме ... айде да не е точно така, това че чужди фирми си направиха производства в БГ, ами че то по-хубаво от това няма, така се ражда икономи, така се ражда производство. Преди 20 години едно свредло читаво не може да намериш, ако търсиш някой по шибан болт обръщаш цялта страна, нямаше един свестен шийт метал доставчик, какво да говорим за кабелни форми и др. подобни. Ако не се бяха появили тези чужди фабрики и сега щяхме да сме на същото положение. Шнайдер плащали ниски заплати, или АВВ, за хората в региона хич не са ниски, и тези фабрики хранят цели региони, но не е само това, те генерират бизнес за много други, и тези други трябва да работят по техните стандарти, т.е. достатъчно качествено, и от това се възползваш и ти, и аз и цялата индустрия и всички предприемачи. А какво е положението в Чехия, Словения, и изобщо в другите бивши соц. Да не би там да цъфна и върза местна индустрия ? Да чехите имаха Шкода, ама тя много бързо стана волсваген, нима и там не е "ишлеме" както казваш ти. Някой някъде пусна линк за китай, втората икономика в света, а как стана втора, да не би да стана със собствено производство ? Ако не бяха хилядите основно Американски компании които отидоха там точно заради евтина работна ръка, да но сега работната ръка никак не е евтина, и вече не са аутсорсинг дестинация а са икономическа сила. Ти да не мислиш, че тия неща стават с магическа пръчка, не иска се време, упоритост .. при нас липсва и упоритостта и търпението. Искаме днес да влезем в ЕС и утре вече да се мерим с Германия и Франция. Не ниските заплати са предимство, а ниските разходи, естествено че ще са и винаги ще са ако не си бутнем данъчните закони. Защото за инвеститора няма значение каква покупателна способност имаш ти или този в Германия, за него има значение колко е като тегли чертата, точно обратно на твоите интереси. Тъй като той трбява д аосигури някакво приемливо ниво на живот на своите служители в Германия трябва да дава една заплата, която има едни разходи към нея, и от които работника получава Х пари с които може да си купи горе долу и това, което можеш да си купиш ти в БГ но с тая разлика че на него му струва 2-3 пъти по-малко, просто защото в БГ няма разходите които има в Германия, както той така и неговите служители. Управляващите са малоумни и говорят за ниски заплати, как ниските заплати били стимул за инвеститори, не ниските заплати а ниските разходи са стимул, и двете неща нямат нищо общо. И Българите като много умни и интелигентни вече 30 години не могат да направят разлика между разход за работодателя, абсолютна величина на заплата, покупателна способност и цена на живота. Казваш че аз гледам от мойта си гледна точка, ама не е така, Българина гледа от неговата и от тази гледна точка много неща изглеждат съвсем иначе, той идея си няма нито как се живее на запад, нито какви са му разходите, какви са условията, и си представя едни пари които за Бг му се виждат предостатъчни за живот и не може да си представи че с тия пари на запад мизерства.
Пак ще го кажа, няма решение, ние сме тръгнали на горе, който не го разбира явно е кон с капаци, тръгнали сме на горе и вървим на горе, но пътя е дълъг и стръмен. Тоя път другите държави са го вървели не десетилетия а столетия. Ние някак скачаме от тук, от там ... тъкмо да се позакрепим като нормална държава и хоп турска империя, не че самата империя е била толкова лоша, пак нашето си ДНК си е казало думата. Айде тъкмо вече малко сме се очовечили и нещо започнало дори и в рамктие на чужда империя, идва свобода, още по добре, ама то това носи и негативи, пак промени .. но и подем , и емен, емен да потръгнат нещата но уви, заложили сме на куц кон, репарации, санкции ... как да е, имало е упорити хора и нещата пак тръгват нагоре, и пак емен емен да станем нормални и хоп социализъм .... и така. на нито един етап от това развитие нещо не е тръгнало нагоре заради работливия, прозорлив Българин .... а въпреки него, защото е имало изключения които са имали цели, виждания и са се опитвали да ги постигнат. И сега е така, има хора които не стоят а се опитват да постигнат нещо, и го правят, въпреки Българина ... това е истината. Докато този народ придобие самосъзнание, докато осъзнае това което западните народи, а и не само, са го осъзнали преди десетилетия, току виж дошла трета световна война.
Трябва да те е срам от морала, от ценностите, от завистта на Българина. Нищо не може да се направи, не и по демократичен начин. 20 години здрава диктатура но не политическа а икономическа, ето това може да промени хората, да ги научи на кой къде му е мястото, че за гледане в чужди купички висиш на бесилото, а за бъркане в чужди панички ти се режат ръцете, те тогава евентуално, ако остане нещо живо може и да се променят нещата. Но това е невъзможно, така че оправяне няма. Проблема е в народа, в хората, и Чехия да бяхме, и Австрия да бяхме все тая, щяхме да сме на същото дередже.
Радвай се на това което имаме, и се моли да продължават да идват такива дето да ни ползват за "ишлеме" дестинация защото това е единственото спасение в момента, а на който не му харесва да си хваща партакешите и да емигрира, да е жив и здрав и да живее живота който иска, или на който ще се насади.
|
| Пет Юни 01, 2018 4:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ние имаме 3, опитвахме и за 4 но нещо много са ни пътуванията и работата, познавам и други с по 3, и не ми казвайте че е до пари, защото не е.
|
| Пет Юни 01, 2018 4:40 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тони, айде да си махнеш розовите очила и ореолчето над главата и тогава пак опитай да направиш анализ. Преди 15 години трябваше някой да е луд за да хване държавна работа сега всички се натискат за държавна. Сега друг реален доход освен държавата няма. И там обществените поръчки се крадът. И там отиват в мутренските ръце които не ги връщат в икономиката а ги изнасят или ги вкарват бизнеси с ниска възвращаемост. Все пак са крадени пари. АББ давали работа. На колко? 2000-3000 човека? А останалите 2.5 милиона? Кучета ги яли. Лесно ви е да говорите от задокеана и от позицията на пачката зад гърба. Като дойдете да се борите тука от нулата тогава казвайте кое как да става. И ако толкова вярвате в способностите и идеите си - станете политици или си направете бизнес. Лесно е с чужди пари и протекции.
|
| Пет Юни 01, 2018 5:30 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Мале изтървах темата стигнах до 15стр. не мога да изчета всичко. Понеже заплатите били еди си какви за сектора нямало как да се дава повече. Един на едно интервю ми каза "Ще се развиваш но никога няма да дойдеш на моето място, аз ще съм винаги шефа". Ами добре аз ако искам да се развивам как да остана вечно в тая фирма. Няма как да стане, иначе пък на повечето интервюта "Ние търсим хора за постоянно" То може и заплатата да е голяма, но аз ако искам, като работник на заплата няма да стигна далеко. Има и разни "бизнесмени" които пък търсят специалисти по всичко, питам собственик на СОТ фирма какви са найстройките на предавателя "Ами не ги знам те колегите ги настройваха". Е хубаво аз ли да ги знам ? Всеки дето продал нивите на дядо си наел помещение и дай сега ще наемем и хора и ще правим бизнес. Друг магазин за компютри и ремонт на принтери: "Търсим човек за ремонт, ама готов разбиращ обучен". Хубаво аз ако мога да ги ремонтирам дали ще се занимавам с него ? Занимават се с несвойствени за тях работи, от които си нямат и бъкел представа. Идеята им е да е "Аз съм бизснесмен и шеф, аз не работя, аз само вземам парите" . Искат да пляскат с ръце и да викат да живей живей труда...
Последна промяна slav4o.com на Пет Юни 01, 2018 5:55 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 01, 2018 5:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пиф, пак ти казвам в голяма грешка си, от началото на прехода съм в България, и правя бизнес, виждам и други правят, и няма ничии протекции. До преди 2 години почти не се занимавах с това което сега, помагах от време на време защото нямаше нужда, тогава се занимавам със съвсем отделен бизнес и си вървеше доста добре, и моя и този на фирмите които ми бяха клиенти. Бизнес с държавата не правя,и не искам да правя. Това че ти не знаеш, не можеш или не искаш да си намериш бизнес различен от този с държавата е твой проблем. И лисицата казала че гроздето е кисело .. не се прави на лисица ами по добре измисли как да работиш и да печелиш а не да се оплакваш че било трудно. Но ако съдим по други твои постове то ти си открил, така че не знам защо се оплакваш и какво на теб не ти е розово. Може би най-добрата инвестиция която държавата може да направи е да изпрати всички мрънкащи на една опознавателна екскурзия по света да видят че хич не са зле и им е много добре ама не го разбират.
Винаги е имало определени индивиди и фирми които са се натискали за бизнес с държавата. Във всички страни по света ги има, и навсякъде е едно и също. Бизнес има за всички, просто и ти явно като много други смятат че държавата е пътя с най-ниско съпротивление, но тъй като не знаеш как не може да се вредиш до тоя път, не ти дават винетка и си много недоволен.
Темата типично по български не отговаря на въпроса защо сме зле, а се опитва да покаже колко много сме зле ... така е, много е зле, на умиране е , затов аи писах, който не му харесва да си събира нещата и да се изнася, няма граници, няма граничарски кучета както някой друг писа, ЕС е отворен и може да работите където пожелаете, какво ви спира ? Ето хората в САЩ като не им харесва в родния им щат се местят, отиват там където се чувстват щастливи, местете се и вие стига мрънкахте, или то май няма къде да се преместите, щото никой не ви иска ? Едно е да се спори по принципни въпроси, друго е да има едно постоянно мрънкане и отричане. И аз ореолчета нямам, никога не съм имал, не искам и да имам. И не ми говори за протекции и за чужди пари защото май си много далеч от истината, толкова колкото и със сметките на работодателя ти, както се казва ако само с гледане ставаше, кучето щеше да е най-добрият касапин. Аз не гледам, аз участвам, и понеже няма ореолчета дирекнто мога да ти кажа, аз бих участвал във всичко от което се изкарват пари, ако имаше пари в държавните поръчки нямам никакви скрупули не само да подкупвам ами и да изнудвам, ама там пари няма, поне аз не виждам, там има балъци и един баш тарикат. Само че много отхората които ненавиждате и смятате за изедници всъщност са много читави и честни хора, на много от тях съм казвал че могат да направят много повече ако само си затворят едното око но те не го правят, а това че с честен труд в България не се печелят пати могат да го кажат само хора неспособни да измислят как да спечелят пари, затова им се привиждат партийни куфарчета, протекции, измами и не знам още какво. На калпава ракета космоса и е крив.
|
| Пет Юни 01, 2018 5:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това е някаква типично Бългрска представа, както в работниците така и в работодателите. Ама защо този служител напуска, давам му каквато заплата иска, давам му бонуси, допълнителни екстри, отнасям се добре с него .. и едва ли не работодателите започват да се чувстват обидени от това че някой ги напуска. Ами това е живота бе хора, както за едните така и за другите, в това да си смениш работата няма нищо лошо, стига да не го правиш през 1-2 години защото това започва да изглежда зле. Проблемите не винаги са в заплащане и условия, има служители които искат развитие в друга област, или до ниво каквото не виждат алтернатива в тази компания, и т.н. Аз лично нямам нищо против напускащи служители, стига да го правят коректно и етично, т.е. с предизвестие, да си предадат по каквото са работили, и да спазват договорките за не разкриване на информация. А относно повишението, ти искаш да растеш до къде .. знаеш ли каква е световната практика, всеки расте до границата на своята некомпетентност. Е аз не позволявам такова израстване, ако считам че някой не е компетентен за определена позиция няма да му позволи да стигне до там. Дали ще го повиша и след това понижа или да го уволня е едно и също. Да поставиш някой на позиция за която не си убеден че е подходящ е лошо както за него така и за теб. За теб е лошо защото първо си компрометираш тази позиция, второ губиш кадър който навярно е добър в това което прави към момента. За него е лошо защото той ще поеме нещо с което ще се окаже че не може да се справя, но вече е на нова позиция с по-висока заплата, какви са изборите да му търсиш друга позиция на която евентуално да пасне и да не изглежда като понижение ? Да го върнеш на старата ? Да го освободиш ? Говорите за повишения, но в същото време вие нямате мисленето за да сте на по-висока позиция, не вярвам някой от тези които сега плачат колко са зле като служители и как фирмата ги пренебрегва изведнъж да се променят и да станат перфектните мениджъри. Също така хората масово не са готови да поемат отговорности, и точно това е проблема. Ние много често се сблъскваме точно с този проблем, предлагаме повишения, при което заплатата значително се променя, но хората ги отказват. Тази работа не е за мен, аз не съм такъв тип, твърде много отговорности, аз искам да си тръгвам точно в 5 часа .. ... евала поне че са откровени, явно и на сегашните си позиции са достатъчно добре платени и повишение с 50-100% понякога и повече не ги блазни.
|
| Пет Юни 01, 2018 6:24 pm |
|
 |
|
Pif
|
Това, че аз съм намерил начин да оцелявам към момента не означава, че положението е розово. Гледам как мизерстват хората около мен. Гледам и тези които имат пари как ги печелят. Гледам как народа няма пари. И да иска да плати - не може. Гледам как фирмите масово назначават некадърници за мениджери. Гледам как държавата се издържа от емигрантите които пращат пари и европоръчките. И пак добре, че малка част от тези поръчки влиза в реалния бизнес поне да има дребни заплатки за хората. Сметката е много проста. Брутния вътрешен продукт е Х. Средния доход е У. Смята се по колко се пада на човек да изработи. Е като от 100к ти не можеш да се добореш до 10 - значи има нещо гнило. А в същото време гинка си купува предприятие за няколко милиарда, строят се сума ти хотели на откраднати земи и т.н. Преди 15 години каквото и да захванеш вървеше. Сега каквото и да захванеш - греда. Не мрънкам. Казвам какво виждам.
|
| Пет Юни 01, 2018 6:47 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами колко да се издигна, примерно да бъда по-компетентен от теб. Ако успея ти ще ми предостъпиш ли твоето място (пак казвам говорим чисто принципно, не за мен и теб лично) ? Ще ми извадиш от десет кладенеца вода, че не ставам и т.н. То това важи и за надолу по веригата. В една от фирмите в която работех един път шефа на един въпрос за ремонт на платка се ядоса и ми каза "вие нищо не разбирате от електроника". Ей така нямаше как да се обоснове, че не знае и той. И какво и да бях спорил с него нямаше смисъл. Въпроса е че всичко е преходно, да натрупах немалък опит там, но не може цял живот човек да драпа на едно място. Макар, че като се огледам, доста от хората го правят.
|
| Пет Юни 01, 2018 6:49 pm |
|
 |
|
fred
|
Прав си, напредъкът е явен. За 13 века развитие България никога не е имала толкова мобилни телефони на глава от населението https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/ ... ikonomika/UPD Иначе ако съм честен аз нарочно заострям нещата. На мен това ми е стил, обръщам внимание на опасностите за да съм готов за тях и по възможност да се предпазя. Засилвам контраста за да се види по-ясно главното. Пиша се песимист за да съм подготвен за лошият вариант и непрекъснато изненадващо се оказва, че всъщност съм бил отчаян оптимист, нещата били по-лоши и от най-отчаяният ми песимизъм. А за ишлемето аз не съм против като етап от развитието. Всеки така започва, част от чиракуването при майстор е. Лошо е когато стане постоянна национална политика и още по-лошо когато стане повод за гордост. Цяла нощ за това спорехме, за новостите като начин за измъкването от блатото. Ами не го видях, ишлемето трайно се е настанило като единствено и постоянно решение, като психология, няма я поне мечтата за нещо повече.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 01, 2018 8:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Или не си запознат с индустрията в България, или просто пишеш колкото да се намираш на работа. И не е лошо първо да си уточниш смисъла на думата ишлеме, защото то е много, ама много малка част от бизнеса в България, основно в конфекцията. В други области изшлеме няма, или почти няма. Не бъркай изнесено производство с изшлеме, те нямат нищо общо, ама нито, нито икономически, нито като дейност, нито като ефект върху икономиката. Изшлеме е когато ти фред имаш фабричка някаква малка, ииа още 10 като теб, и идва някой голям и ти казва, ей тук ще ти доставя тия 10000 платки, тия компоненти, искам от теб да ми ги наситиш за 1 лв на платка. Ти казваш ОК, той ти ги доставя, ти ги насищаш и той си ги взема. Той не инвестира нищо освен че използва трудът ти. Няма добавена стойност за икономиката, не се стимулира нищо освен това че ти и още 10 като теб изкарвате по 10.000 от които 8000 задържате за себе си и 2000 давате за заплати. Както казах такива почти вече няма, има ги само в конфекцията и не са много. Всичко останало е изнесено производство, идва АББ, Шнайдер, Либхер, Соди, или който там искаш от стотиците инвеститори които работят в България. Купува земя, строи фабрика, намира местни доставчици и подизпълнители, наема персонал, обучава ги, плаща заплати, осигуровки и вс. останало. Развива производство. и понеже е налял едни пари, той не го вижда това като фирмата на фреди която му е наситила 10.000 за него това става важна част от бизнеса, той продължава да инвестира за да го развива. Покрай него се хранят строители, търговци, кетерингови фирми, местни производители и всякакви други. Това има висока добавена стойност за икономиката, това развива и стимулира икономиката и производството. И понеже това е негово, и той иска да изцеди максималното, постоянно прави модернизации, нововъведения и т.н. И не идват фирми от Германия или Швейцария да го правят, масово се обслужват от местни фирми. Това са стотици фабрики, ако не ги знаете и не сте ги чували , проблема е ваш и по зле за вас защото пишете така все едно познавате индустрията а май изобщо не я познавате. Аз нямам клиенти които да не искат да плащат, може да си правят добре сметката, да целят да постигнат минимална цена, но това е нормално за всеки един бизнес. Моята работа е да ги накарам да платят това което искам, и го постигам. Ето в момента имам клиент който много настояваше аз да работя по проекта му, оферирахме, прие работим. Постоянно м идват разни запитвания и предложения. При мен идват за това което предлагам аз, има друг който им доставя и прави автоматиката, друг за нещо друго и т.н. Пифа казва виждал около него, ами и аз виждам около мен, ама ми казвате че аз гледам с розови очила, а той с какви гледа та всичко му е толкова мрачно. Ама разбирам аз да гледам собственици на фирми и виши мениджъри със заплати от по 30-40 евро на месец и да кажа всичко е ОК, ама аз гледам същите хора които гледа и Пифа, че и доста по зле защото не са в София, и той ги вижда зле а аз не ги виждам толкова зле .. ха сега ... знам как е и по родопите, и по странджа и навсякъде, няма нужда някой да ми обяснява, да не би там да живее 90% от населението в БГ ?
|
| Пет Юни 01, 2018 9:03 pm |
|
 |
|
fred
|
"Ишлеме" го използвам като условно понятие за нискотехнологични изделия, подизпълнител с ниска добавена стойност и слаби перспективи за развитие. Вечният подизпълнител в началото на хранителната верига който е изцеден до дупка, без собствен R&D и затова обречен завинаги да остане подизпълнител. Позора премиерът ни да открива завод за автомобилни ремъци като символ на напредъка ни. Кол центровете където се съревноваваме с индийци кой ще даде по-ниски заплати, които се откриват за седмица-две и също толкова бързо се преместват. Но според някои са върхът на инвестициите и гърмят по вестниците когато западна фирма го открие тук. Вярно, дават работни места и затова по-добре с тях отколкото без тях. Но тези работни места са обречени да бъдат с индийски заплати. И да, има място и за големите световни лидери, добре дошли са. Дори се радвам защото идват с добрите си технологии и производствени практики, ще обучат добри кадри. Ама гледам главно се натискат да е нещо ниско технологично и силно замърсяващо, металургия или химия например. Първи идват с моловете, добре е и приятно за пазаруване обаче те източват национален доход, не го създават и отново елементарна квалификация. Или някакъв завод за ниско технологични чаркове където си малко зъбно колелце в чуждото производство и закрепостен завинаги към чуждата технология, пак индийци но в ЕС. Напредъка за мен са малки фирмички като Bee Smart където едни умни и амбициозни млади момчета са събрали в едно електроника и пчеларство и сами създават нова бизнес ниша. Едни от водещите в света, дано станат и лидер. Идеала за мен са такива като създателите на V-Ray, световен лидер в графичният софтуер, аз бях потресен когато разбрах че това са българи. Сигурно има и много още такива неизвестни, голям грях на нашата журналистика е, че не популяризира такива, не ги дава непрекъснато за пример дано и други тръгнат по техният път. И още по-важно, държавата не им помага с всички сили, не изведе това като национален приоритет, жизнено важно за бъдещето ни. А само с мутри и мошеници ни занимават и хората почват да мислят, че това е единственият начин да си оправиш положението. Ако от мен зависеше онези 2 млн. евро за БГ спътник какъвто американските студенти правят като курсов проект щях да използвам да обзаведа 200 кабинета за развойна дейност с микроконтролери и лего роботи. Да се занимават децата, да се запалят от малка възраст. По 100 деца годишно да минат през тях ето годишно 20,000 деца за които кондензатор няма да е странна дума. 200 от тях да изберат електрониката като професия ето ги кадрите за които реве бизнеса. И няма да са неграмотни и питат какво е това микроконтролер и от къде да почнат да го учат. Да ама нито бизнеса нито държавата си мърдат пръста за един толкова мизерен разход.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 01, 2018 9:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Фред, то няма много инвеститори които идват без технологии, просто трябва да навлезеш малко повече в детайли за да разбереш. Всички които идват идват с технологиите, дали ще правят двигателни блокове, въздушни възглавници, седалки на автомобили, ел.табла, сензори, опаковки и т.н. те всички идват с нови технологии, модерни методи на управление и най-важното инвестират в кадри, няма да говорим че плащат над средните за регионите заплати, 100% легално със всички данъци, осигуровки и т.н.
От тия които споменаваш, за Bee Smart не знам, правят нещо, колко успешно не е ясно, имаше тук колега във форума с тия идеи но не знам какво се получи при него, и то доста преди тези юнаци май. За V-ray спор няма, евала на момчетата,познавам някои от тях. Не са само те, но това е чисто софтуерна компания, тя не генерира почти никакъв ръст и стимул на промишлеността, да плаща данъци, да дава заплати и до там свъшрва всичко. не ме разбирай погрешно, аз съм с две ръце за тази индустрия, но това са сравнително малки организации, техният импакт в-у икономиката е малък, а освен това както казах не генерират стимули, а няма как цяла България да работи в V-ray и други подобни. На една страна и трябва индустрия, тази индустрия трябва да бъде стимулирана, чуждите инвеститори са една част от пъзела, те донасят технологии, добри практики, създават ниша и еко система от която вече могат да се възпозлват и други. Ето тия другите не са много, но ги има, визирам чисто Български инвестиции в производство, и не толкова ориентирани към задоволяване нуждите на големите производители, колкото създаване и производство на собствен продукт. Няма какво да се заблуждаваме, в по-голяма част от бизнеса свързан с производство няма големи маржове и голяма добавена стойност, не производителя прави най-големите печалби, да си производител не е бърз начин на забогатяване, още по-малко лесен, но е надежден в дългосрочен план. Тия 2 млн за спътника, те нямат нищо общо с България, някой евро малоумник е решил да изхарчи едни милиарди и си намира на кого да ги даде, ако ще и да е за глупости. Има обаче много други средства които могат да се изхарчат по-разумно. А това което казваш, не си първия, осигурил съм и финансиране и парньори да се направят поне 100 кита от тези на бабана, ело-то, ама пусто мексико от както заминах нищо не мога да пипна, има нещо докарано до някъде, тук и други колеги помагат но май всеки е зает с нещо. Иначе не само за 100 и за 1000 ще намеря финансиране и за 10 хил ако трябва, точно за да може да се запознаят децата, да се запалят, пусто време не остава. Аз съм за инвестиране в това, но не през държавата, не по измислени проекти. Познавам много хора, много фирми, рядко някой ми отказва нещо. За тая година бях планирал да се видя с този човек от Горна, да видим с какво може да се помогне, пари ясно, но има и други начини за популяризация, PR, медии .. ако тръгне да плаща за това пари на вятъра. Спонсори също е важно да има, а както казах рядко ми отказват, този ще изнудя за нещо, онзи за нещо, ще го направим по интересно и атрактивно за децата ... дано като се върна да не е много късно.
|
| Пет Юни 01, 2018 10:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе добре, че не зависи от теб - щеше да прахосаш парите само ... да обзаведеш 200 кабинета не решава почти никакъв проблем ако не подсигуриш и едно 200 до 300 преподавателя да работят в тях и то за поне едно 5-10 години. Това са заплати и т.н. След това да организираш да се вкарат тези 20000 деца годишно - защото това са 20000 дълги разговора с родителите им, пазарене, насърчаване ... не знам дали си даваш сметка какво всъщност би струвало това и че тези 2 милиона евро доникъде няма да стигнат - съмнява, ме даже, че ще успееш да вържеш бюджета и за един кабинет - това само да те накара да се замислиш колко не си в час по темата и как ги мяткаш едни цифри без никакво покритие - горе долу като темата за процесорите дето ги беше набъркал всичките в една каша ... не ми се засягай, просто професията ни е свързана с адска прецизност и всяко такова непремерено изказване го отбелязваме, макар и хората да не коментират
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Юни 01, 2018 10:31 pm |
|
 |
|
fred
|
Знам, изнервих се защото гледам как се пилеят пари някой да напълни гушата а ефект мизерен. Ама европари били, и какво от това, направи с тях нещо полезно, ето един пример как може да стане. Гледам сега Еразъм+, отново същото, отново чиновници с изкуствени изсмукани от пръстите цели и критерии, отново писане на проекти нагодени към тези глупави критерии иначе няма класиране, отново "обмяна на опит" което всъщност е екскурзия с приятелска софра, толкова добре познато ми още от социализма. Машината върти на пълни обороти а локомотива стои на място защото цялата пара в свирката. Предвидени 30 милиарда евро в Еразъм, накрая резултата ще е същият както от "десетилетие на ромското включване". Просто познавам хората, манталитета им и методите им. А е необходимо нещо толкова елементарно, обзавеждане на училищни/университетски работилници, обучение на преподаватели които да работят в тях и разработване на курсове. Дори съвместно с фирмите, за придобиване на начален фирмен сертификат. Ще стане с половината от парите и от всяко евро ще има полза, не трапези а машина която можеш да видиш и пипнеш. И бизнеса няма да реве че няма кадри за работа с ЦПУ струг защото още в училището те ще са получили началната подготовка, изработили първата втулка в животът си.
|
| Пет Юни 01, 2018 11:05 pm |
|
 |
|
fred
|
Естествено и това. Не ме мисли за глупак, имам 35 години инженерен опит от тях половината преподавателски. Ще се търсят пари и за останалото и няма да стане изведнъж. И бизнеса да си мръдне задника да помогне с пари че и курсове, не само да реват че няма кадри и искат наготово. Ако искаш намали го на 20 лаборатории, пак повече от похарчени 2 милиона за нещо което американски студенти правят за $5000.
|
| Пет Юни 01, 2018 11:09 pm |
|
|