|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:04 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Вече на нищо не уча никой, най-щастливият пенсионер защото се занимавам само с това което ми е интересно. А електрониката ми е просто хоби но на него съм посветил май че повече време отколкото на професията. Защото го започнах още като дете. На майтап казвам, че аз съм родоначалника на полупроводниковата индустрия в България  Защото навремето имаше едни детекторни приемници, антена 20-30м, трептящ кръг бобина+променлив кондензатор и диод който да изправя и подава към слушалката. Е, тогава полупроводникови диоди нямаше, радиолампи не продаваха по магазините пък и не бях още стигнал до тях, вместо диоди ползваха едни природни минерали наречени галенит. И по тях чувствителни точки със свойствата на диод, шариш с медната жичка и ги търсиш. Бобина навих, антената опънах но понеже и галенит нямах а той е оловен сулфид с голям ентусиазъм горях олово+сяра да си направя сам такъв  Естествено нищо не се получи, това е въпрос на кристална структура но все пак началото на полупроводниковата индустрия беше поставено  Ами да, пазара е основното, бизнес модел значи и анализ на пазара, да убедиш банката че това което ще произвеждаш ще се продаде и то с печалба, каква е конкуренцията.... много неща. Макар че точно големите пазарни специалисти жестоко са се издънвали при такъв анализ за революционни новости, доколкото си спомням самите IBM са прогнозирали че нуждата от компютри е не повече от 30-40 бр. И на Microsoft или Apple са им отказали банков кредит в началото та са тръгнали с личните спестявания, и ксерокса е бил отхвърлен защото онзи демонстрирал как сажди полепват по наелектризирана пластина  То си има цяла наука за етапите в една новост. Но никак не е лесно да пробиваш нещо ново особено в области които не са толкова динамични като електрониката и компютрите. И отгоре на това с "висок праг на влизане".
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Май 30, 2018 4:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не си мислете че е лесно да се осигури финансиране, не е лесно ако не знаеш как да го направиш, а понякога и тогава не е лесно. Банката изобщо не я интересуват само отчетите, имат си много критерии, някои от тях много идиотски. Примерно съвсем скоро новия собственик на ОББ реши че ще ни закрие сметките защото не работели с фирми от тази индустрия. След всички тия години, история, платежоспособност ... няма значение, не само спират кредитни линии, затварят сметки ... а сега ... и това ако не е дискриминация, ама върви се обяснявай, или се жалвай на арменският поп. И какво правиш, всичко става изискуемо към момента, ти си планирал, инвестирал ...
|
| Сря Май 30, 2018 4:16 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тони, дай за нашата индустрия. По тецови, мини и лукойли всичко залага на ПЛЦ-та. Строителните фирми - откраднатите пари от държавата се наливат в строителство. Нормално е там да има пари но какво общо има това с разработка и производство на електроника? Ти си хванал някоя строго специфична ниша и горе долу нещата там вървят. Като за допълнение. И аз съм хванал две такива ниши. От едната капе от другата почти не останаха клиенти. От 30-ина клиента преди 5-6 години сега имам 5. Едвам оцеляват. Просто пазара се преориентира. Само погледни обявите в джобс.бг и ще ти стане ясно за ситуацията в сектора.
|
| Сря Май 30, 2018 4:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Таман с 2 университетски (единия СУ, другия май ТУ) кадъра работя в момента, дето сам съм си ги обучавал и продължавам. В последните няколко години други 2 подобни кадъра си тръгнаха че не ставаха. Като дойде реч за битови манимулации им беше тъмна индия например. Това е масово. И много други такива неща. Смятай например как дори да напишат някакъв код, после ще оптимизират.
|
| Сря Май 30, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ама чакай сега, ти генерализираш ситуацията в една индустрия за цялата страна. Просто трябва да си гъвкав, аз клиенти за развой няма много отдавна, т.е. имам клиенти но не съм вземал проекти, последно преди около година ме търсиха за нещо такова. Да конкретно за развой може би няма много работа в БГ, не съм се интересувал. Но работа има, и би трябвало с познанията които имаш да нямаш проблем да си намериш. Защо да проектираш контролери, проектирай системи с готови контролери, там клиенти бол. Всеки иска да работи каквото му е кеф, но малко си го позволяват. На мен ми еднакво интересно както да разработвам гасителна или охранителна система, така и машина така и някакво електронно изделие. Дори да ти кажа на колкото по-високо ниво отиваш, толкова по-интересно става, поне за мен. На мен ми е интересен процеса и това да видя резултата. В продуктите които правим има почти всичко, има железария, има електроника има софтуер от всякакъв вид. Аз се занимавам с разрбаотката на продукта, някои неща мога да ги разработвам лично аз, но повечето от тях се правят от други, за някои аз няма и познание или достатъчно опит. Примерно не си рутирам аз платката за AMD-то, пращат ми схематик, преглеждам, проверявам отговаря ли на това което е поставено и потвърждавам, сега като пуснат PCB ми пращат семпли, тестваме и така. Разни дребни неща ги правя аз, други възлагам, в механичната част влагам доста, всичко минава през мен мин за удобрение но като цяло задачата ми е да има работещо изделие. Да не ее като да седнеш да си направиш схематиката, да си направиш PCB-то ... малко по друга работа е, отчасти координационна, но всъщност доста инженерна, постоянно изникват проблеми за решаване и никой специалист не взема отношение, всеки чака решение или най-малкото потвърждение на предложението. За такъв тип работа без значение от конкретната сфера търсене има, клиенти има стига да ти се занимава и поема отговорността.
|
| Сря Май 30, 2018 4:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами явно толквоа са учили, и са си правили курсовите по форумите. Имам такъв, та не само завършил тук, ами и с магистратура в UK, голяма надежда ас е оказа пълна боза ... надеждата беше че ще учи, ама и за учене не става ...как да е ...сега рек ще каже че само мрънкам.
|
| Сря Май 30, 2018 4:32 pm |
|
 |
|
Pif
|
За да изкарваш пари в съответните области трябва експертиза. Ти я имаш и съответно я прилагаш. Тази експертиза се трупа с години. В областите в които аз имам - няма търсене на цели решения с готови модули. Явно трябва да се преквалифицирам.
|
| Сря Май 30, 2018 4:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това е така, спор няма.
|
| Сря Май 30, 2018 4:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
То за всичките, минали през тук в последните години важи. Набираме ги с контакти с преподаватели или с нечия препоръка (не на роднини). На единия по стечение на обстоятелствата интервюирахме една колежка от университета, за друга позиция - имаше го едва ли не за Господ. Тая основа, дето я имаме дъртаняните едва ли не как всичко цъка на ниво транзистори в процесора просто сега не я учат или я претупват по ранните курсове. Поне до тия изводи стигам, щото друго обяснение не намирам. Даже на ниво алгоритми нямат основа. Съответно 70% от въпросните препоръчани просто си не стават за това, за което се цанят, а при нас дори няма C++, ами е Web + C#. Неставащите от работилите такова някъде уж, пак при същия процент е бозица. Само един до сега беше наистина в час, ама пък той реши че му се работи в чужбина. Та дефицита е факт и съответното изкривяване на пазара - също. Говорим за 4 цифрена заплата още в изпитателен срок за зеленчук дето сега излиза от "ВУЗ"-а и може тотално да не става. Писах (частично, частично преписвах) няколко функции на CIL че ми трябваше бързодействие - всички ме обявиха за луд за връзване. Сега е модерно всичко да е "maintainable" и им е толкова важно, че дори нещото да работи 10 пъти по-бавно, важното е следващия зеленчук да може да го донапише. Те такива работи... Крушката си има опашка. Винаги. 
|
| Сря Май 30, 2018 5:02 pm |
|
 |
|
Pif
|
спарки, каква мотивация да имат младежите да се научат? И то в бранш със замиращи функции. Хората гонят бърза печалба. Кой му трябва работа с битове. Взимаш по-мощния процесор и готово. Памет има, флаш има, готови програми има - сглабяш и работи. Взимаш парите и следващия клиент. Кой е луд да учи процесори, регистри, битове и т.н. За алгоритмите си трябва но затова има високо платени системни инженери. Стартова заплата 1200 дават на кабелджия във сота дето току-що е завършил средно.
|
| Сря Май 30, 2018 5:08 pm |
|
 |
|
fred
|
Това за мен е огромна загадка, как така електрониката и компютрите които са толкова перспективни и интересни, дори добре платени /тук в в БГ по българските критерии/ могат да им липсват кадри? Та аз съм стоял на опашка дълга 30-40 метра пред книжарницата на Дондуков /онази до руската след Партийният дом/ да чакам новата книга от онази популярната компютърна поредица! Сега безплатна информация по Интернет за всичко, нисък праг на влизане /няма семейство без компютър/, частите от цял свят за жълти стотинки а аз ги гледах с мерак само по списанията... и няма кандидати? Иначе за образованието и квалификацията, всичко е 90% самообразование, ВУЗ-а може да даде само 5-10% и то главно фундамента. За практическите умения забравете, какво ще се научи от десетина елементарни лабораторни занятия често с остаряла техника? Дълги години ВУЗ-овете /практически целият преход 20 години/ оцеляваха само с пари за жалки заплати, ние дори сме спирали парното за икономии. Чак последните години живна, пари по европейски проекти за обзавеждане на лаборатории. Което си е лек парадокс, как си представяте примерно вашият стругар да работи извънредно и без заплащане за да си купи нов струг? Аз така 2 години бял ден не видях, захвърлих си кариерата за да обзаведем с колеги по конкурс на Световната банка /тогава още не бяхме в ЕС/ няколко компютърни класа, Интернет достъп за факултета и подобни. Не е за учудване, че мнозина колеги просто прагматично си гледат кариерата или личните фирмички вместо да се трудят за едно потупване по рамото. Често и дори него го няма, щом е толкова будала значи не му е нужна награда. Последните години и фирмите почнаха да се навъртат, почнаха да се досещат че скоро остават без кадри и почнаха да обзавеждат зали но още е много далеч до тясната връзка ВУЗ-производство. Основното е, че ВУЗ-а не е и никога няма да е в състояние да даде практически знания или конкретните за фирмата задълбочени теоретически знания. Просто не е възможно да се обхване такава широка област толкова детайлно. Все едно да се обхване с ръце дирижабъл, огромен е. Или да направиш шофьор работещ еднакво добре на кола-самосвал-багер-влак-кораб-самолет. Все моторни превозни средства е  Това е наивната мечта на фирмата да получи човек готов точно за нейната технология. Така че можете да се надявате само на един достатъчно широк общ фундамент даващ основата за навлизане в конкретната технология. А колко здрав ще е зависи от използваните материали От ВУЗ-а само фундамента, останалото е фирмено обучение и самообучение. Аз затова им казвам, че инженери ще станат чак на третата година, дотогава имат само дипломата за инженери. Пък и спомнете си своите студентски години, да не би да помните всичко от това което сте учили? Ако е дори 1% пак е много. Аз специално след всеки изпит си правех по един малък празник в ресторантчето срещу х-л Плиска, 2-3 големи ракии с шопска салата със специалната цел да изчистя главата от всичко назубрено да е празна за следващият изпит Все пак да не знаят дори и булевата алгебра е прекалено, аз поне 20 години от както не съм я ползвал и още знам логическите и операции. Че дори и диоден мост  макар че него май че 30 години не съм го чертал но поне логиката я знам, ще го измисля ако се наложи на изпит. Горките фирми с FPGA, представям си какво им да е си намерят кадри.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Май 30, 2018 5:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Сега то за алгоритмите си има една причина, просто не е работа за всеки, трябва си подходящ начин на мислене, ама все толкова най-елементарния алгоритъм трябва да може да направиш. Ясно е че за да направиш оптимален алгоритъм трябва да познаваш както проблема така и системата в детайли, но да не можеш да напишеш нещо елементарно, като да разделиш Х клиента на 3 групи по показател Y е .... имаха такъв проект преди години, реши се като стоя до тоя дето ръкописва и като дойде време до алгоритми, то не някакви сложни да речеш, та си ги правех сам, ползвах го точно за машинописка щото нямам желание да изучавам и php и другите му бози. Ама то акъла им не идва как оптимално масив с данни да изчетат ... е винаги имаше вариант да го оставя на Жорката вливането на разум но не съм толкова жесток ...понякога  То не че С писачите са цвете, но опита ни с PHP/web бози и подобни е много негативен и отиват от зле на по-зле, то и тоя отдел отива на закриване. Пиф, то никой няма мотивация за нищо, не е само при нас за съжаление. Тия дни водих малкото в дейв & бъстърс да поиграе малко и отбелязвам нечовешка деградация. Сядаш минава някой колкото да отчете че е минал, за поръчката трябва да им се молиш, накрая ти я носят без вилици и лъжици, 3 пъти им исках и не ми донесоха, накрая отидох и намерих меринджера. Човека беше на години, в смисъл не младок, извини ми се 2-3 пъти, даде ми купчина безплатни карти с кредити и като попитах това само днес ли е така или по принцип само вдигна рамене, погледна тъжно и каза така е с младите .... даже го съжалих. А то не стига че млади ами и негри, но и едно две бели лапета имаше, и те същите мърди. По магазините същата работа, ако намериш кой да ти отговори или свърши работа, това със сигурност ще е бял на възраст, е някой път може и черен на възраст. Младите не можеш да им видиш очите, а са там щото ги виждам че се шматкат, но имам чувство че като усетят че ще ги питаш нещо и изчезват, това в lowes примерно, то в home depot по принцип няма кого да питаш, поне тукашните са много зле от към персонал. На летището онзи ден на старбъкс, оплаквах се преди време как във франция чаках на опашка от 3-ма .. е и в САЩ чакаш на таква опашка, изчака ми се чакането, а бяха 5 парчета зад бара ... света отива на зле, на мноооого зле.
|
| Сря Май 30, 2018 5:26 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Май 30, 2018 6:02 pm |
|
 |
|
fred
|
То къде ли в БГ е нужна експертиза? Премиер който тържествено открива завод за автомобилни колани и подобно, какво повече да говорим. Аз така бях тръгнал да ги уча на ANSYS в онези далечните 1994-98г. Само в 2 ВУЗ-а в БГ го преподаваха, идваха интервю да правят с мен защото тогава такъв софтуер се ползваше само за моделиране на напрежения и деформации в авиацията, смяташе се върха на технологиите. Убедих един професор да даде по проект $500 за студентската версия, после с клизма още $1500 за документацията макар че хич не му се даваха. А тя висока около метър, можеш да се заровиш в нея и всичко е важно. Обзаведохме с парите от Световната банка компютърен клас, специализацията и почвам да им вадя душата на студентите с най-напредналата за времето технология. Естествено на лимитираната студентска версия, разни прости задачки като греди, плочи с отвори и подобни но технологията е същата. И някъде на третата година се досетих да погледна в jobs.bg какви са работните места и заплатата. С тайната надежда така да ги мотивирам с високите заплати. А то се оказа за цяла година само едно работно място и то изчисляване на някакви прости ферми! Така че кротко престанах с високите технологии и го замених с AutoCAD, за него имаше достатъчно работни места. А за мен той е просто един усъвършенстван комплект пергели Рихтер, непонятно ми е страхопочитанието към него. А положението с ANSYS май че и сега е същото. Преди година пак във връзка с един проект се обадих на дистрибутора за лиценз за работа в облак. Просто необходимият компютър е прекалено скъп особено за еднократна поръчка, а наетите изчислителни мощности в облак са на смешни цени, центове за час на ядро. Оказа се, че съм първият и единствен човек в БГ който се интересува от това! И не могат да ми предложат такъв лиценз. Реват че нямат клиенти но пък и цените за лиценза невероятно солени, лиценз за работна станция $45,000. Така че ако стане проекта ще се мисли нещо в посока open source. Давам го просто като пример, мисля че положението е подобно в едно поне 95% от държавата. Страна от Третият свят работеща на ишлеме елементарни неща. Конкурираща се с Третият свят давайки ниски заплати, гибелен път.
|
| Сря Май 30, 2018 6:11 pm |
|
 |
|
fred
|
Супер, веднага го пращам на приятелите! Ние обаче някак си се изхитряваме да прескочим трапезите. Е, може би просто не съм бил поканен на тях 
|
| Сря Май 30, 2018 6:18 pm |
|
|