|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:06 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Кой говори за свръхзаплащане? Да, това е проблем и също се отразява на мотивацията. Защото влияе и на чисто техническите, инженерни решения, които трябва да се взимат. И очевидно се взимат от хора, които са некомпетентни и водени от... алчност или страх. Аз пък си мислех че просто има дефицит на хора и чужди компании търсят хора у нас. Което са две неща. Първо знаеш там за търсенето и предлагането. Второ чуждите компании, на тях им идваме по-евтино, но пък и те явно не са чак такива капиталисти, че да дават по 800 лева, само защото в региона заплатите са такива. Но пък си прав, че се появиха доста места на които просто се взима заплата. При това безсрамно висока. Това го има като проблем в България и то доста сериозен. Но не е толкова просто - похвалил се някой и сринал мотивацията на колектива. Проблема е че сравнението е търсено, и добре прикрито. В една от фирмите където работих, бяха ровили в компютъра на асистентката на шефа. И след това съответно смърдеше без отмирисване. Малко хора си дават сметка, че със сравняването всъщност започва и обезценяването. Минаваш от абсолютни към релативни критерии. И не е за всеки.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Май 30, 2018 9:19 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Май 30, 2018 9:22 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Нищо лошо няма в предлагането на малки заплати, още по малко лошо има във взимането на големи  Лошото е когато няма никакво предлагане т.е. икономиката е спряла. Докато нещата се движат леко по леко всичко си отива на мястото. Преди години работех с един немец който все ми повтаряше колко хубаво било в България, че имало такава драстична разлика между бедни/богати (това като за Европа де) - щяло да предизвика процес в който хората да искат да са по богати и всичко да се развива, да, нямало да стане бързо, но нямало начин да не се случи - 15-20 години от тогава - трудно ми е да направя точна равносметка но определено и аз и познатите ми живеем по добре от тогава, с по висок стандарт - доста от тях карат втора или трета подред нова кола а не нов внос втора ръка както бяха през 90-те, всичко до един ходят на почивки в Гръция, от време на време и на някой круиз - верно, че все дебнат промоция - но това го смятам за нещо което всеки трезво мислещ човек би направил. А относно вечното съмнение, че все гледат да те изклатят - ами гледат, но го има и другото - ей по моите проекти на няколко пъти последните година две стопирам супер изгодни сделки да купим нещо за без пари - ако не мога да си обясня как нещо е на толкова изгодна цена не го и купувам - трябва ми предвидимост на доставки и стабилни достатвчици - някой ако е толкова на зор, че продава съвсем на загуба му нямам вяра, че ще се задържи на пазара и след година-две - келипира от единична бомбастична сделка е пренебрежим пред разходите които имаш да сменяш непрекъснато компоненти, детайли, хора и т.н. Това е доста в противовес с масовата практике която помня в БГ - да се търси на всяка цена най ниската цена на всичко - имах един колега който на времето можеше да потроши ден-два да обикаля напред назад и накрая доволно да купи нещо за 5 лв вместо за 10 - а че надника който не е заработил докато е търсил е 10 пъти по толкова все му убягваше. Беднотията изкривява много преценката на човек ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Май 30, 2018 9:26 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Имаш ли представа чуждите фирми от гейм (PC, конзоли, etc.) индустрията какво заплащане предлагат у нас, сравнено с останалото IT? Съответно по каква причина са тук?
|
| Сря Май 30, 2018 9:35 am |
|
 |
|
Pif
|
Тони, не можеш да ми плащаш толкова малко колкото мога да не работя. Оппитвайки се да изглеждаш добре пред инвеститорите и висшия мениджмънт за да докараш бонус се получава ниска производителност и демотивирани хора по горната схема.Ти разполагаш с някакъв ресурс от работници. Може да ги държиш на ниски заплати, да са немотивирани, да не постигате добри резултати но според група некадърни инвеститори ще сте готини. И според некъдърните мениджери ще сте готини защото сте евтини. Кой го интересува друго освен едни цифрички които общия случай дори не знае какво означават. Точно като баба ми която си гледа резултата от кръвните изследвания. Много се бъркат двете цели - правене на продукт и правене на пари.Не може в правещите продукт да се вменяват задължения и изисквания от тези на правещите пари. Принципа на едното и другото е коренно различен. Пари се правят с търговия на акции. Това няма абсолютно нищо общо нито с проектирането нито с производството на електроника. Ако целта на производството е да надуе един балон който търговците да продадът в акции и после друг да си троши главата - подхода е един. Ако това производство цели да направи продукт който да носи приходи а ако акциите докарат нещо - добре - е друг подхода. Няма как да управляваш развоен отдел като за спекулация и измама с акции и да очакваш, че ще ти генерира продукт. След като са ти важни инвеститорите и разходите за заплати а не качеството на продукта и продажбите - ясно ти е в коя група спадаш. Няма как после да очакваш да имаш хора каквито на теб ти се иска и то за без пари. Все някой трябва да скъса нишката между малоумието не мениджмънта и реалното правене на продукт. Преди 10-ина години работих в Епик. За човекочас клиентите плащаха по 55 евро. Имахме 5 хардуериста, 4 софтуериста, 2 механични и разна офис плява. Имаше и 3 проджект лидери дето бяха от клатикраковците щото само правеха планинги без да разбират изобщо какво правим. Но трябваше някаква документация. Понякога накои от нас ги пишеха по 2 проекта едновременно. Най-високата заплата в отдела беше 2к. После цената за някои от нас стана 75Е/час към клиента. Отдела беше много на печалба и можеха да дадът по-високи заплати но не ги даваха. Точно заради един френски мениджер който беше спуснат от борда и не ставаше за нищо. Отдела прибираше по няколко цента и от всеки произведен продукт. За големите бройки падаше на 2-3 цента/брой а за малките е стигал и 40 цента. В същата тази фирма на един от продуктите сложих на гърба малко компоненти. Поне футпринтите. Така или иначе платката се произвежда, клиента си я купува исках да я ползвам за мои цели. Клиента попита защо има футпринтове на гърба на платката и аз му дадох една наситена. Той я пробва в друг негов продукт и му хареса. Така на едно събрание с мениджерите клиента вади платката която съм му дал и пита "колко ще струва". Никой от ръководителите не знае за какво става въпрос. Докато се обяснявахме кой и какво и защо и кога е направил драмата беше колко да таксуват клиента за 20-те компонента дето съм сложил на гърба. Обяснних, че една събота съм отишъл на работа и съм ги нарисувал. После станаха от 2 дена 2 седмици и така го таксувака 15к евра за тази модификация. После това влезе в производство и клиента си го купуваше редовно. После поиска 2-ри продукт на базата на тази модификация. Това донесе на фирмата някакви пари. На мен - нула. Пиша го от гледна точка на мениджерската алчност и глупост. После аз се махнах, те не успяха да правят проектите на този клиент и клиента също се махна от тях и си намери друга БГ фирма с която да работи. Мениджера със сигурност е взел сериозни бонуси какво като в дългосрочен план е загубил служители и клиент. Заплатите за програмисти изобщо не са големи. Могат да са 2-3 пъти по толкова. Просто трябват кадърни мениджери. Щом с некадърните успяват да докарат тези заплати - не ми се мисли какво ще е с кадърни.
|
| Сря Май 30, 2018 10:22 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Леле майко, ако това е вярно (защото му звучи безумно), тия мениджъри верно са тотални идиоти. Аз бих те уволнил на секундата, в който разбера, че си променил платката на своя глава! Отделно, че клиента би уволнил мен на момента на който види промяна несъгласувана предварително с него! Не само, че ще ме уволни, ами ще ми скъса задника от неустойки до степен да ме изхвърли от бранша! Абе как ще променяш платка влязла в производство, тая платка нали е минала процедури по проектиране, изпитания, сертификации, ти идея имаш ли си до какви неща може да доведе нещо такова??? Хората за един компонент да сменят, изписват по два гардероба документация. Айде ако правиш мигалки хубаво, ама това е ЕПИК, занимават се с индустриални приложения. Че нали ако им върнат платката за тестове, загубите само за лаборатории ще са десетки хиляди, а за загуби от пропуснати продажби и неустойки въобще не ми се мисли. Направо ми е трудно да повярвам, че контрола в ЕПИК е толкова занижен, че въобще нещо подобно да може да се случи. Майко мила, ти верно си уникат... Променил клиентска платка да си свърши частни работи. Леле. Баси начина на мислене, въобще как може инженер човек да му хрумне да прави такива простотии. Това не е проблем на знания или умения, това е концептуално сбъркан мироглед.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 30, 2018 10:31 am |
|
 |
|
Pif
|
Цецо, изделието е мое. Аз съм го проектирал почти от нулата. Добавените футпринти (а не компоненти) са добавени преди валидация и ЕМС. ЕМС е минат СЪС тези футпринти отдолу. Аз лично съм запоявал първите прототипи и съм пускал пресерията в производство. Стига се прави на ощипана госпожица. След като клиента поиска да купува и модификацията се мина наново ЕМС за ревизията. Не се минаваха термалните шокове и вибротестовете. Изделието е аутомотив а не индустриално. Едната от платките ми още се произвежда.
|
| Сря Май 30, 2018 10:46 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе как ще слагаш компоненти по твое си усмотрение. Даже и да е на ниво дизаин, това нали минава през ревю, обосновки, ти да не си единствения по веригата??? Ти какво искаш да ми кажеш, че в тая голяма фимра, ти правиш някакъв проект от нулата и никой не знае, как работи това чудо, клиента плаща и толкова???
Еле пък за аутомотив, спри да пишеш тия работи, че ако някой ги прочете от бизнеса ще се хване за главата. Ако въобще си бил сериозно в тоя бранш, щеше да знаеш, че там има документална проследимост на дизайна още от ниво идея, през концепция, задание, целия развой, тестване, до ниво продукт. Това дето го говориш ако наиситна се случва в такава фирма, тая фирма си плаче за съд!
Аз приключвам, това е тотална простотия! Несериозно е въобще да го коментираме!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 30, 2018 11:04 am |
|
 |
|
trakon
|
... Много ще ми е интересно някой висш софтуерен меринжей да разтълкува заслугите и полагащата се заплата на златната рибка във фирмата на рибаря и бабата. Също и фирмата им дали е действала съгласно утвърдените бизнес-практики https://chitanka.info/text/4644-prikazk ... nata-ribka
|
| Сря Май 30, 2018 11:22 am |
|
 |
|
Pif
|
Личи си, че познанията ти в областа са само от телевизията. В която и от големите фирми за аутомотив електроника да отидеш няма да намериш нито 1 човек който знае как и защо работи продукта. Има 100 които знаят по малко. Системата по качество гарантира цялоста и работоспособноста на продукта. Епик са малка фирма и развоен отдел от 20 човека не може да изгенерира такъв продукт просто поради липса на хора. В случая клиента беше необикновен - шефа на техния развой беше работил в Магнети Марели за формула 1 и знаеше доста неща. Ние бяхме няколко човека които също знаехме и можехме. Така няколко човека от двете страни направихме продукт. Ако трябваше да мине по цялата куолити система щеше още да е на ниво тестове и валидация. Приложихме технологията на гаражна фирма заобикаляйки системата по качество като в последствие се изгенерира някаква документация минимално необходима за сертифициране. Продукт се прави или от няколко можещи човека или от страшно много неможещи и няколко пъти по-бавно. Отклонихме темата. Не е важно какво съм правил аз. Решението ми е било вярно, донесло е приходи и на клиента и на фирмата и даже бонус на мениджерите. Те ако са можели да го направят - са щели да го направят. По тяхната система 2 години избираха процесор, конектор и рисуваха кутия. За 3 месеца имах работещ прототип. След още 3 одобрена пресерия, минато ЕМС и влезе в маспро. Наложи се да направим производствен тестер защото на тест отдела им трябваха 3 месеца от документацията а ние за това време пуснахме и одобрихме пресерията. Идеята беше лакомията на мениджмънта а не начините за правене на проекти.
|
| Сря Май 30, 2018 11:28 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
А какъв е продукта, че ми стана интересно? 
|
| Сря Май 30, 2018 11:40 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Здрав, всичко което е различно от средното за някаква страна е свръх заплащане. От тук насетне то се обяснява, дали е пазар на труда, дали е много специфични кадри, дали нещо друго. Обаче много хора мечтаят за заплати които са в пъти над средното за бранша, не за страната, което започва да става твърде странно на всеки който погледне отчет. Чуждите фирми не дават големи заплати, поне не над средните, големите заплати бяха стимулирани от нашите фирми. Вземи за пример SAP, колко са големи там големите заплати, ами че те са по-ниски от нашите средни. Дали сме им евтини, не не сме им евтини, просто вече нямат избор. Да вярно е че това е продукт, и цената му се определя на база търсене предлагане, но в момента има едно много сериозно изкривяване. Тук не малък пръст имат и политици обещавайки кадри които ги няма, а и предприемачи. Дай да ви питам нещо друго, каква е средната заплата на С++ девелопър и тази на JS, html и други подобни драскачи, болшинството от които дори не питаш на език ? И това според вас какво отразява ако не един напълно изкривен пазар ? Нормално ли е зидаря или фаянсаджията да взема 2-3 пъти по-малко от общия работник ?
Вие всички които сте служители, е редно да разберете че в днешно време, и в последните 50-60 години, с поред мен и винаги, целта на една организация е да печели пари по възможно най-ефективният начин. Когато тя прави това, това е от полза за всеки. Може да е имало моменти и фирми /като HP/ където личността и колектива са били почти толкова важни колкото правенето на печалба, но това са единични случаи от вече далечно минало. Някой от вас интересувал ли се е как се взема кредит за да работи фирмата в която сте служител, кой носи отговорността и кой се чуди как да го изплаща. Тук не говорим за гаражни фирмички където заема евентуално ще отиде за джип на шефа, защото в големи организации примерно само с 10% рязване на бонуси за месеца не джип ами яхта може да си купиш. Та в тези фирми заемите не са за яхта на шефа а за да може да се осигури оборотен капитал от който да се реализира дивидент. Но за тоя оборотен капитал цялото имущество на шефа обикновено е заложено някъде, и не служителя е този който може да остане без нищо а точно шефа. Служителите не рискуват никога нищо, особено в пазар като БГ колкото и да са некадърни без работя няма да останат, така че да ми говориш за некомпетентни или водени от алчност и страх хора не е много на място. Тези които са алчни и страхливи обикновено не правят бизнес и не са работодатели.
И само ако прочетем темата, а и не само тази, и се погледне какво се дискутира можем да си отговорим защо сме на тоя хал. Излиза че са виновни работодателите които дават малки заплати и експлоатират служителите. Аз с такова впечатление оставам. Интересно защо тези знаещи, можещи и способни служители защо не започнат собствен бизнес и да оправят тая страна веднъж за винаги.
Без да искам да обидя никого, но най-лошите, некомпетентните и неспособни да развиват бизнес работодатели, произлизат от точно този тип служители, знаещи, можещи и разбиращи. И точно те са тия които инвестират в джипове, апартаменти и техника, и точно те са тези които винаги някой им пречи и им спира бизнеса ...а и те са тия които дават големите заплати.
|
| Сря Май 30, 2018 11:43 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може ли да преместя фокуса на прожекторите от работодателя към кмета? към въпиющата 'компетентност' на всичките му под-кметчета, портиерчета и други ритнитопковци? не че в други страни не е така, но като правило кметуването там не е такова всеобхватно.
|
| Сря Май 30, 2018 11:53 am |
|
 |
|
Pif
|
|
| Сря Май 30, 2018 11:54 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Не е ли точно така ? По назад в темата бях пуснал едно линкче .. Е явно като има съвестен работодател нещата се случват и за обикновения човек който не разбира от електроника и програмиране На мен честно казано ми писна да слушам тоя филм ... @ToHu ако беше на 400-500лв щеше да мислиш иначе
|
| Сря Май 30, 2018 12:37 pm |
|
|