|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:59 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Е тук не съм съгласен - нищо общо нямат двете неща. Ако приемем, че Дарвин е прав за еволюцията и горе на небето няма благ брадат старец дето пише житието и битието на всеки, то за развитието на обществото са важни две неща: - хората да умеят да се приспособяват към промените
- тези които не се приспособяват да умират по бързичко - знам, че това никак не се вързва с социализЪма и хуманизЪма но това е положението - еволюцията иска бърз цикъл живот-мутация-смърт за да се стигне до следващото ниво. Иначе ще има да чакаме да слезе господ да ни оправи и да въздаде справедливо правосъдие на всеки според делата му.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Май 29, 2018 11:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
известно време Лили живееше в нашия квартал. трябва да е било 1968-ма. майка ми ме 'запозна' с нея, докато си разхождаше кученцето (това е Лили, певицата). естествено кученцето ми е направило по-голямо впечатление  . после няколко пъти са ме водили на концерти, имахме и няколко плочи, май и на ленти я имаше, заедно с Том Джоунс, Хъмпардинг и други от тогавашната компания. е, оживял съм, не мисля че динозаврите биха си отишли от такива неща. виж, от сегашното обло Лили ...
|
| Вто Май 29, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
Pif
|
Колкото и да я ненавиждат баба Лили в момента няма БГ певица под 40 годишна възраст която може да и стъпи на малкия пръст като гласови данни и възможности. За професионализъм изобщо не може да става дума. Въпреки 80-те и години.
|
| Вто Май 29, 2018 2:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е аз за Лили се бъзикам, може последните години да е малко странна но все пак не е на 20, определено не съм и и фен, но има хубави песни които слушам, някои други ми идват малко в повече но ... че е талантлива и професионалист спор няма. Пиф, защо мислиш че Цецо няма да даде 8 хил заплата ? А когато някой казва аз изкарам еди колко си за компанията, как това всъщност се измерва. Ще ти дам веднага пример, имаме 4-ма водещи програмисти, системни разбирай, те може да кажат ние изкарваме по 50 млн за компанията. Тия които правят игрите по същата логика могат да кажат ние изкарваме по 5 млн за компанията, тия от производството могат да кажат ние изкарваме по 500 хил за компаният ... и сега кой от всички е изкарал парите ? Без нито един от тях няма продукт, едните са 4-ма, другите са 40 или 50 или колкото са там не им знам бройката, другите са 150 ... а до тук са само изпълнители които правят каквото им се каже. Реалните пари ги изкарват търговците, и тия които правят сделките, те също могта да кажат така, след това ще дойде логистика и ще каже ние изкарваме парите, след това ще дойдат финансистите и те ще кажат същото .... и какво накрая ще компанията ще взема заеми за да се разплаща със всичките си служители защото те са и изкарали всичките пари .... ммм голяма грешка. Има няколко основни положения които не подлежат на обсъждане : 1. Изпълнител не може да изкарва пари, тъй като той сам по себе си няма нито познанията, нито възможностите да създаде и продаде продукт. 2. Търговеца носи пари, но в 90% от случаите това не е свързано със самия него, защото друг е измислил стратегии, друг е създал имидж, друг е осигурява ресурса 3. Парите се печелят от сравнително малък екип който измисля продуктите, прави контактите, избира а и често измисля стратегии маркетингови, рекламни и всякакви други,този който осигурява финансирането, и този който прави срещите на високо ниво. Това обикновено е топ мениджмънта на компаниите, и точно затова основните бонуси свързани с перформънс се разпределят между топ мениджмънта, затова и CEO може да вземе бонус от 50-100 и нагоре млн а тези които са 2 нива под него да не могат да докарат бонус и до 1 млн. Най-общо нещата се свеждат въпросният човек заменяем ли е, и ако да какво това струва. Естествено не заменяеми хора няма, но има разумна граница на риска и на вредата.Първата задача на всеки мениджър, без значение от нивото е да създаде организация без не заменяеми служители.
И като казваш че правиш тази или онази оптимизация как точно я правиш, как измерваш ефекта от нея, най-вече дългосрочният ефект. Питам защото последните 10-15 години това ми е работата. И да ти кажа бе съм и помислял да искам някакво твърдо месечно възнаграждение което да е адекватно на това което правя, обикновено договарям твърда сума от 2-3 до 5 хил която да покрие основните разходи които имам. От там нататък всичко е на база процент, т.е. ако свърша работа в дългосрочен план това ми носи доста добри доходи, ако не свърша работа си е изцяло за моя сметка.
|
| Вто Май 29, 2018 3:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има един чудесен механизъм за ловене на шарани - опции върху акции
|
| Вто Май 29, 2018 4:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нали ... то понякога това е работещ механизъм, друг път е измислен точно с цел ловене на шарани. Имам еидн наш конкурент който преди години не беше никак добре във финансово отношение, а и не искаше да плаща заплати, та масово плащаше така ... да обаче нещата се развиха позитивно и доста се разви, и ми е чудно дали тези на които име плащано с акции ще получат нещо, то аз знам отговора де, то и те го знаят, единствено СЕО-то му може да намаже нещо, все пак си го е изработил, реално. В САЩ е много популярно и работещо, скоро познат който работи и за нас се похвали че от такава сделка е изкарал едни никак не лоши пари, т.е. някога е работил за няколко и освен заплата е получил и опции, запазил е акциите и в момента фирмата се продаде и то при доста добра цена, и от никъде му дойдоха едни пари които никога не е очаквал, да речем ако е имал акции за Х пари изведнъж е получил 2.5Х . Е верно крие и рискове, една от другите за които работеше буквално си го прецакаха с около 10 мил.и то съвсем легално и нищо не можа да направи, а малко или много той им уреди изгодната продажба.
|
| Вто Май 29, 2018 5:35 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Е то само това да е - шараните най лесно кълват на бърза и лесна печалба - ей покрай крипто валутите що народ ми звъня ама никой не ще да слуша ако не му казваш каквото иска да чуе - какви големи пари ще му паднат ей така от нищото - докато му разправяш, че тая работа е само за балъци те гледа все едно всъщност ти си балъка дето не може да вдене какъв келипир само изпуска. Разбира се това са все хора на които не им стигат парите ...
|
| Вто Май 29, 2018 6:58 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
а сега без да философтвате можете ли да отговорите реално на въпроса
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Май 29, 2018 7:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами според мен на първо място не сме най-бедната, ама как да убедиш някого в това и какви параметри да гледаш ? И второто което е мисля че на няколко пъти се дадоха отговори които са съвсем в същността, защото чакаме някой друг да ни оправи, защото предпочитаме да гледаме в чуждата паничка вместо нашата, и защото винаги чуждото ни изглежда по-хубаво от нашето. Като добавиш че и хич не ни се работи и нещата се нареждат. На никой в тоя свят не му се работи, но повечето бели хора са разбрали че това какво на тях им се иска няма никакво значение, и ако не правят това което трябва ще са зле, ние обаче все така не искаме да го проумеем и си търсим виновни защо нещо не ни е наред, защо някой има повече, друг е въпроса дали той всъщност има повече. Онзи ден бях на дипломирането на щерката, и бяха поканили някакъв местен велик политик който го обърна малко на политика, но изложи някои много интересни факти, 100-те долара които изкарваш в Индиана са еквивалентни на 146 в НюЙюрк и 137 в Сан Франциско ...може и обратно да са били цифрите. Та представяш ли си между Индиана, конкретно Индианаполис и Ню Йорк има 46% разлика в стойността на парите. А сега си представи какво е спрямо някой залутан фермерски щат, или щати като Невада, Нюмексико и Аризона, разликите са над 100%. На всички тия места живеят хора, и дори хора се местят да живеят по тия щати. Никой не му пука какво получава абсолютно, дали 200к в Калифорния или 100к в Невада, това което им пука е какво си позволяват с тия пари на едното и на другото място. Колко струва къщата, колко е данъка за нея, колко струват училищата и т.н. Ние в БГ много обичаме да сравняваме абсолютни цифри и да се изкарваме много бедни, как изобщо някой може да сравнява разходите в Германия, Франция или UK с тия в БГ ? Който не е живял там той единствено може да си прави илюзия че 3000 евро в Германия са повече от 3000 лв в БГ, дори да са ти чисти след данъци. Та като се мерим колко сме бедни, хубаво е да кажем защо сме бедни, кое точно ни е бедното, за мен не може да има социално слаб с телефон за 1000 лв телевизор на под 2 години и кола втора ръка чиято поддръжка излиза повече от лизинга на нова дачия или рено.
|
| Вто Май 29, 2018 8:47 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В момента един биткоин е под $10 000. Ще стане и $100 000 и $1 000 000 - само че не знам кога, дали след 5, 10 или повече години.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Май 29, 2018 8:50 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ъхъ, и съвета който им давам е все - ако имаш излизшни пари за които не ти дреме дали ще ги загубиш - купувай - аз нямам излишни и ми пука дали ще ги загубя затова и не 'инвестирам'  Едит: Има един лаф - щастието е в минало време - просто много ги хваща яд хората, как са се минали и не са купили биткойнти когато са били стотинки и са изпуснали да станат богати - за пореден пъд де - щото на тях нали, им се полага да са богати ...
|
| Вто Май 29, 2018 9:31 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
По моето скромно мнение един форум е форум, когато всеки от участващите даде своите 2 ст. Да убеждаваш, може да си въобразяваш, само ако си убеден че ти в случая участваш примерно с 2 лева. Да вярно е че България не е бедна държава. Вярно е че сме мизерна държава заради завистта, алчността, крадливоста и прочие смятани вече за национални черти. Но не върви да убеждаваш хора, на които тези качества са им чужди и никога не са надничали в чуждата паничка, че са равнопоставени с някакъв митичен Ганю. Почти всеки работодател, както и Тони спомена, прави проучване за стандарта на живот в съответния град, нивото на заплатите които се взимат и тогава определя колко високи заплати той ще предлага. Т.е. изобщо не става въпрос колко пари ще донесе който и да е било за фирмата. Преглеждат се чуждите панички и ти се дава и на теб не по-голяма такава. Повечето хора тук във форума не са прости изпълнители. Доста от участващите във форума са хора, които са способни да изиграят ключова роля, хора които могат да обърнат играта. Но някак се налага все сравнението с Ганю и работодателя смята че е по-редно да приложи шаблона с уравниловката - да не взимаш повече от колкото взимат около теб. И ако ако отвориш приказка за по-достойно заплащане - защо мрънкаш и защо гледаш в чуждата паничка. Случвало се е да получавам повече от колкото съм поискал. Това се отнася и за заплащане на свършена задача и при преговори за постоянна заплата. Получавал съм от 50 до 100% отгоре. Т.е. не съм потърпевш недооценен и предполагам става ясно че не съм и алчен да искам надути суми. По ирония на съдбата единствения път когато съм поискал увеличение на заплатата не го получих и напуснах скоро след това. Но на няколко пъти съм получавал и увеличение и премии без да съм мрънкал за тях. Това го казвам за да изясня мотивацията с която пиша провокативните си постове тук в темата. А моите 2 ст. са: едно "клише" а именно: "Рибата се вмирисва от към главата." С допълнението, което само се натрапва тук във форума, че когато главата всъщност е задник - вмирисването е неизбежно.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Май 29, 2018 11:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Здрав, нали не мислиш че ти си единственият такъв служител в една фирма. Е разбира се зависи от размера на фирмата и дейността и, но когато говорим за сериозен бизнес има много такива, и ако започнеш всички да ги свръх заплащаш просто защото си вършат съвестно работата, в един момент ставаш неконкурентен. Още по-лошо имаш проблем с кредиторите, дали банки или акционери няма значение. като ти вземат отчетите и започват да питат, ти сега искаш 10 млн допълнително кредитна линия, казваш за инвестиции, да ама я си виж ведомостта, имаш Х човека на Y пари което е 5 пъти над средното за бранша и два пъти над максималната обявена заплата в бранша, как оправдаваш тоя разход, и от къде ние да знаем че ти тия пари не ги вземаш обратно от служителя или не сте в схема със служителя. Като имаш 2000 служители и някакъв процент от тях са точно при такива условия ами те сумите стават доста фрапантни. И ако имаме 20 служителя които са ни ключови само на един ли да му се предложи свръх висока заплата ? Казвам ключови с оглед принос, не не заменимост, но такива които наистина вършат много работа и са ценени. На теб, на Иван, на Драган ? А като дадеш на всички и се озоваваш в горното положение. И ако търсиш финансиране от банка айде иди доди някак ще ги убедиш, въпреки че никак не е лесно повярвай, но ако търсиш частно финансиране това се оказва голям проблем. Ето една причина поради която дори и да иска човек не може да дава безумно големи заплати, защото всеки бизнес рано или късно опира до външно финансиране. Има и много други, има си политики за определяне на заплащането и всяка голяма фирма ги спазва, и може и да си ней-гениалният девелопър на света но те няма да си нарушат тази политика. Ти си мисли че те губят но в крайна сметка не губят те. Иначе това за рибата и главата, да склонен съм да приема и тази причина, много бизнеси все още се управляват неадекватно, тези които ги управляват не правят анализи, не си дават сметка за дългосрочното влияние на техните решения. Сега сигурно 90% няма да се съгласите с мен, но точно такива недалновидни управляващи повишиха заплатите в IT сектора за ненормални за страната нива. При нас заплати над 5-6 хил имаше много, много отдавна, в момента са в пъти над това, но не се дават масово, хората се подбират внимателно и са наистина специалисти в това което вършат, по-скоро доказани специалисти. Масовите девелопърски заплати винаги са били около или малко над средното за бранша, което в момента не е никак малко между другото. И дори и така има въпроси относно фонд работни заплати от страна на инвеститори. Друг много сериозен проблем е това че в БГ всеки се хвали въпреки че е подписал да не разкрива възнаграждението, ти Здрав или Пифе, може наистина да сте много добри специалисти, и да си заслужавате 5 пъти по-високата заплата, но в момента в който я споделите с останалите как ще ги убедите че те съвсем заслужено получават няколко пъти по-малко от вас, а камоли ръководството да ги убеди, и тези хора започват да се чувстват подценявани, недооценени, и съвсем спират да работят. Много са проблемите когато в една организация има много големи разлики при едни и същи позиции.
|
| Сря Май 30, 2018 12:38 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Интересно обаче кога налягането ще достигне критичното и балона ще се спука 
|
| Сря Май 30, 2018 3:03 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Поне в бизнеса към, който е насочен форума подхода е обратен. Града по ред причини е София. Защо - много може да се говори по тази тема. Пазара на труда е деформиран от голямото търсене и ниското предлагане. Обикновенно работника е този, който гледа какво има в паничката на околните и идва с искане за поне толкова пълна паничка и за него. Работодателя има да изравни две страни на едно уравнение, за него всичко се свежда до "печалба = приходи - разходи". Общо взето няма много избор - в Тутракан заплатите са ниски, ама и хора няма. И да прави проучвания - все тая, пари хвърлени на вятъра.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 30, 2018 9:18 am |
|
|