|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:04 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Разглобяема панта
Я да направя малко проучване и събиране на идеи. Имаме конструкцията от картинката. Това розавкото заедно с другото пред него трябва да се завъртат в близост до горния си десен ъгъл, там където сега има панта. Та въпроса е тая панта, задължително условие е да е разглобяема и то лесно. Това което се върти не е никак леко, може би 15-20 кг. Та освен че трбява да е разглобяема и се върти, трябва да може да се сглобява лесно, да се има в предвид че като височина това се пада на около 2м над земята. Достъп отпред и отзад е ограничен, поне не и за самото сглобяване. Отпред е невъзможен да речем от зад има но не знам какво ще се прави отзад. Да уточня отпред е от ляво, отзад е от дясно. Достъпа е от двете страни, а монтажа очевидно ще става от двама. Идеята на това в моемнта е следната, фиксираната част е със слот отворен от горе. В подвижната част има съответно ос, не е нарисувана тук, но това едва ли е от значение. Та цялото се мушка назад /на дясно/ и се спуска в слота така че и двете панти да влязат, ялва и дясна. В този вид то си стои на мястото. Имайки в предвид теглото няма и къде да ходи. За да не излезе се монтира ограничителя. На картинакат оещ е съвсем схематично защото ми е в процес на мислене. Та ако някой има по-добра идея, виждал е нещо по-удачно, или има някакви коментари защо това не би било ОК ще съм благодарен да сподели. Малко е кофти като питаш колеги и те винаги са съгласни.
|
| Пон Май 07, 2018 3:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
 Re: Разглобяема панта
Еххх не че очаквах наплив от идеи ама ... дето викат колегите както го направиш ... .нали после не мога да им кажа защо е така, нали аз съм го направил 
|
| Вто Май 08, 2018 12:53 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
не е малко кофти, а е много... особено с механиката съжалявам, но просто нещо отказвам да мисля напоследък може би от годините, а може и от Интернета
време е да се върна 25 години назад в университета, и да седна на чертожната дъска, но няма как да стане
|
| Вто Май 08, 2018 12:57 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тони, това и на живо да ми го покажеш в солида, ще трябва да изпия една кана кафе, изобщо да схвана къде те убива чепика. четох два пъти и пак не разбрах...
пък и вчера беше гергьовден, днес лежерно храносмилах горката овца
груби, имам дъска с пантограф. мога да ти я пратя, може и да си я вземеш лично. гарантирам, че в самолета всички ще те гледат и ще искат да си направят селфи с теб. дъската е от липа, не тежи много.
|
| Вто Май 08, 2018 1:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мда .. а акзват че една картинка заменя стотици думи ... то направо видео си трябва ... в рамките на шегата де, сигурно иа з ако не занех къде ме убива нямаше да разбера само по тая картинка. Така функцията, това розавото да се върти по тоя начин, първата картинка. Второ да се сглобява и разглобява имайки в предвид че точката на въртене е на 2 над земята, това е 600 мм широко и около 20 кг тежко. Трябва да се сглабя на ръка, без помощно оборудване изключая някоя стълбичка. Трябва да се сглобява от не повече от 2-ма човека. И това което аз съм измисли, планките са ясни, те изнасят точката на въртене. В горната част им правя слот в който влиза оста на това което се върти, на картинаат ч няма оста, но си представяме че е концентрична с отвора който е там. идеята ми е с движенията от картинак 3,2,1 да става сглобяването. Леко под ъгъл се нанизва и пуска, така че оста да влезе в слота, за да не бяга се слага това зеленото. Това много схематично. Чуденето ми е дали някой вижда някакъв недостатък, технологичен, конструктивен, функционален, и по-важното някой дали няма някаква друга идея, или някакъв стандартен чарк който да може да се използва.
Аз виждам няколко технологични недостатъка които не са чак толквоа стршани. Първия е че не се вижда тук но сигурно се предполага, има две такива точки, в ляво и дясно, видимо е листов материал, за да е здраво и тежко това не е едно ребро аа са две ребра на разстояние така че да с еполучи провил, и оста да легне от всяка страна в две точки. Проблема тук може да е съосност лява дясна, но тов аима начини да се докара достатъчно точно. Все пак имаме завъртане под 90 градуса веднъж на ден, не се върти с хиляди обороти.
Втори недостатък е триенето, по принцип не съм фен на това да трия метал в метал, най-вероятно ще измислянещо по върпоса, ое не съм го измислил защото не съм решил че това ще е финално. Пробелма е малкия диаметър, който с еобославя от това че трябва да е възможно по-близо до горендесен ъгъл, но ще помисля и сигурно щя измися.
Ей сега докато пиша се сещам че то може и да не влиза ос а две лагерчета да влизат в подходящо гнездо на същия принцип.
Друго което съм мислил като решение е някаква солидна панта, примерно лява десни със свързващи звено цялото от алуминий, и към него фиксирано закрепена втората част от пантата, а тая кутия да е с някаква бърза сглобка към тази втора част, но тук нещата стават по-сложни. Как тази втора част ще стои неподвижна та да се сглоби някак с розовата част, какъв тип точно да е сглобката, пак може да с еотиде нещо на принципа на слот но притези тегла и размери дали ще е лесно да се сглоби ...
|
| Вто Май 08, 2018 1:34 am |
|
 |
|
fred
|
Кажи им: Fred ме посъветва а него нали го знаете, не можеш да му затвориш устата. И аз за да се отърва...  Евтино вземам за длъжността `козель отпущения`, само бутилка уиски. Но непременно отлежавало в черешово буре!
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Май 08, 2018 4:32 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
добре, 20кг на 2 метра от земята, на стълба, предполага злополуки няма ли как да използваш някакви куки или щракалки, шлицове и отвори обикновенно водят до пожелания към родата на конструктора
|
| Вто Май 08, 2018 7:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то зависи от хората. Аз в момента и сам го качвам без стълба от земята, има сходна конструкция на пантата но е отзад, на височината на детайла под планките, съответно центъра на въртене е 15 см надолу и горната част отива назад, а точно това искам да избегна. Не ми хрумва друго, затова и споделям. Иначе ако се използва стълба тя е с едно стъпало, използва ме такива тъй като доста често се монтират неща на тази височина, може и от земята но ако си 25-30 см по-високо е доста по комфортно.
|
| Вто Май 08, 2018 9:29 am |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
това не знам какво е прилича на хладилник или печка... мойте 50 ст. пантата я остави цяла механизма който извършва ротацията, а направи захващането да се откача и закача. Например пантите за мебели (шкафове) имат такава систем click-on мах се казва
|
| Сря Май 09, 2018 7:49 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
+1, без да ги разбирам нещата, това като го гледам най- ми е аналогично на мебелен механизъм за горен ред шкафове. Разните hefele и подобни могат да са отправна точка. Или някаква имитация на плъзгане в канал за монтаж/демонтажа, разбира се с осигуряване някаква (болт, ...) да се сложи/махне преди това.
|
| Сря Май 09, 2018 8:41 am |
|
 |
|
Grubi
|
т.е. закачаш целия маханизъм с вратата, вместо да закачаш само вратата? както си е на мебелите
|
| Сря Май 09, 2018 9:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това ми беше първата идея но е по-лесно да го помислиш от колкото да го направиш. Не можах да измисл нищо приложимо в тая насока. Основните проблеми са че трябва да го монтираш но сглобката се явява скрита, работи се на сляпо. Това е тежко и няма как да го държат отворено за да го сглобят. Втората е чисто механична, такива сглобки предполагат достатъчно корава конструкция, може да се усили но доста ламарина ще отиде. Друго което не измислих е подходящ тип сглобка, хем да се сглоби лесно хем да остава фиксирана за да позволи отваряне и осигуряване с болт или каквото е там друго. Пробвах и да я изнеса напред, така че да остане видима, тогава пък трябва доста сериозен детайл. Не мога да разчитам на станиците и горния борд, само на гърб, от там трябва да изнеса цялото нещо напред и става детайлче около 15 кг освен ако не го правим алуминий, но не са предвиждани такива технологични процеси в тази фабрика. Последното което не измислих но и не се напънах много е панта която стои стабилно в някакво положение, за да може да се наниже, иначе ще се мятка напред назд и няма нанизване. Мерси все пак за идеите, пък ако на някой проблем му предложите решение, може и да стане така.
|
| Сря Май 09, 2018 4:37 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Аз съм за лагерчета да им набиеш на осите (черв). И някакви щифтове да ги задържат да не изпаднат (т зелено). Още не съм ги измислил много- но да не минават изцяло над лагера.
|
| Вто Май 29, 2018 3:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то това е идеята като цяло, аз така и го направих. Не с лагери, опитах но става големичко, втулки.
|
| Вто Май 29, 2018 3:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|