|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
tropper, кой води микропроцесорната - Рачо ли?
Това е преподавател който мрази да преподава. Знае доста повече от простото HC11. Ама мързи ли го, безразлично ли му, пее си какво си има в плановете от 10 години насам и това е.
Има и един асистент Керезов. Поне по мое време беше асистент. Също много знае, ама много кофти характер. Има някакви комплекси и трудно се учи от него.
Въобще в тая катедра от 10 години работят с TI DSP -та, ама си го правят за частпром. На студентите HC11 и PIC. Е имахме цяла лекция за TMS320 и една за MSP430 ама с това се приключи.
Нивото в вузовете ни е под всякаква критика. Май човек си заслужава да ги посети само заради физиката, математиката и електротехниката (които са си на ниво, щото са чиста теория). Отатам насетне - пълна скръб.
Абе баба Лампа още ли преподава?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Апр 08, 2006 9:44 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Бачо ти Бойко ги има при него за библиотеката не знам никога не съм бил там  .
|
| Нед Апр 09, 2006 9:59 am |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Виж ся за да работи качествено някой трябва да има стимул и контрол. Явно малко им плащат на преподавателите и никой не контролира качеството на образованието. Освен тва ако те научат както трябва и има вероятност да им станеш конкуренция евентуално.
|
| Нед Апр 09, 2006 10:04 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Тук улучи в десятката. Докато даскалите имат право на "частна практика", така ще е. Трябва да им се забрани със закон да си вадят хляба по друг начин, освен с преподаване. Заплатите ще станат пазарни - докато има даскали, ще са ниски, после с отлива ще се вдигнат и в крайна сметка ще се стигне до равновесие. А за да имат стимул да преподават добре, трябва заплатите им да се обвържат със заплатите на студентите, обучавани от тях. Вярно, че ефектът ще се усети след години, но това е единственият обективен критерий с приемлив срок. Другото е статистиката, която си правят кандидат-студентите къде как ще ги научат. Ама заплатите на даскалите не зависят от търсенето на учебното им заведение. А и тук ефектът се отразява след повече години. То докато механизмът сработи, и даскалите се сменили.
А бе трудно е за оправяне. Най-сигурният начин да пре*беш една страна е да й съсипеш образованието. Без специалисти тя неминуемо ще програсира в бананова република. Ама 1. нямаме банани; 2. не е ясно дали сме република.
Това последното трябва да е с черен цвят, ама той си е по дефолт. Лошото е, че нямам подготвен текст за розов фонт. Оти нема розов фон.
|
| Нед Апр 09, 2006 10:30 am |
|
 |
|
Цецо
|
Мани, добре че имаме добри традиции в самообразоването, че....
Направо е чудно при това образование в БГ, как не сме почнали да ядем доматите с корените.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 09, 2006 11:40 am |
|
 |
|
CM600
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 9:35 pm Мнения: 152 Местоположение: Варна
|
Че какво им е на корените
Цецо образованието ни е наред, поне според EU. Доколкото си спомням главата "Образование" е затворена и към нея EU няма претенции, нищо че точно по това време стачкуваха учителите. Затова да започваме да садим банани щото лошо ни се пише, бананова република без банани тц тц тц...
_________________ LDAA
|
| Нед Апр 09, 2006 12:02 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
мдааа само бананите ще ни спасят 
|
| Нед Апр 09, 2006 12:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Точно тука има един голям + от еврочленството. В момента в който станем пълноправни "членове" (ей че ме кефи тая дума), държавните ни университети стават абсолютно равнопоставени с европейските. Т.е. всяко българче може свободно да учи в Германия (е ако не го мързи и да поработва де) и всяко германче може да учи в БГ (ама колко ли ще са мераклиите). Това ще е един як ритник в задника на българското образование. А ритника освен че боли дава и тласък напред. Тия университети дето успеят да влязат в крачка - ще останат. Останалите на боклука. И без това в БГ има повече университети отколкото студенти. След това ще дойде и времето на добре платеното образование.
Крайно време е да се разбере че висшето не е задължителние, а инвестиция в бъдещето. По добре един читав висшист, отколкото 10 посредствени "вишиста".
|
| Нед Апр 09, 2006 1:01 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
offtopic:
И според мен това ще е единственият +.
Просто хората , които могат или имат желание ще им е по-лесно (МАЛКО или много , според зависи ситуацията) да пробват и съответно да се реализират.
Т.е единственият + , който аз виждам е това с падането на границите и "границите" м/у нас и (почти цялата) останала част от Европа 
|
| Нед Апр 09, 2006 3:10 pm |
|
 |
|
HCL
|
the_real_maniac можеш да бьдеш сигурен, че още много време няма да се премахнат. Но това не бива и да те притеснява. Когато "нас" отпадне, остава само "аз" и ти като индивид сам си определяш границите, такива каквито са ти потребни.
|
| Нед Апр 09, 2006 3:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Какво точно имаш предвид?
|
| Нед Апр 09, 2006 6:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да пратите на бете ви Бойко много поздрави от мен - бая нервички ми скъса тоя човек, ама и аз на него де  . Незнаех, че е почнал да се открехва на матрици - ма аз несъм го виждал от 100 г. де, какво са очудвам  .
|
| Нед Апр 09, 2006 6:49 pm |
|
 |
|
HCL
|
Имам предвид, че единствените граници, които ще паднат ще са бюрократичните. Нещо което намирам за доста положителен ефект.
Реално погледнато физически граници между Бьлгария и страните от ЕС не сьществуват. Студената война и визите са в историята и днес имаме "свобода на движение". Не само на хора, но и на идеи. Свобода имаме, доколко сме свободни е друг вьпрос, който винаги опира до финанси.
Разговарял сьм по темата с чехи и с естонци. Техните впечатления от 2004, годината, в която тези две страни стават членки на ЕС, са че животьт на "средната класа граждани" дори да не се е влошил много, сьс сигурност не е станал по-розов. Неприятният ефект "ЕС - вьтре сме!!!" се изразява в леко, но забележимо покачване на цените на хранителните стоки и горивото, както и изчезването на множество малки до средни предприятия от хоризонта. Казвам предприятия, като имам предви производители, не "ЕТ Пешо Пешов, вносител на тоалетна хартия, американска царевица и сльнчогледови семки".
Т.н. "Софтуерни патенти" по които се вдигна толкова шум са просто едно отражение на любимата ни глобализация (на бьлгарски "без граници", на европейски "преебаване на малкия и средния бизнес"). Вьпросьт далеч не е в това дали е морално или не. Вьпросьт е в това какво и колко можем да извлечем от цялата далавера, и този сложен казус стои пред групичка ЕС-чиновници.
По мнение на мои познати, занимаващи се сьс средна по-големина производствена дейност, зависеща до голяма степен от суровини, внасяни от страни членки на ЕС
- "Майко мила давай да влизаме по бьрзо ча аман от простотии и ограничения по митниците".
По мнение на мой приятел, на 17г.
- "аре де, искам да порьчам два чарколяка тука ПайПал не бачка с бьлгарски банкови сметки. Кога ще влизаме най накрая"
По мнение на настоящия и потенциален Гастарбеитер в ЕС
- "кога ще влезем най-накрая в тоз пусти ЕС, че ми писна само на нелегално"
По мнение на редица баби и дядовци по селата
- "не е на хубаво това, стига с тези европейци, нивите пусти седят, а как беше едно време. Дано за децата да е по-добре. А дали нема некой агличанин да дойде да купи нивата, кьща да построй, ах дано де"
По мнение на един обикновен човек
- "Дано да ни приемат. Само цените да не скочат много. Може и да турят ред в тая дьржава. Да тикнат мафиотите по затворите. Крали, колкото крали, простено да им е. Да ги озаконят тези доходи, да ги инвестират в Бьлгария, да живне икономиката, от там вече всичко ще трьгне по-добре. Поне престьпността на намалэ"
По мнение на един обикновен простак
- "Бах маа му, тез говеда само да им влезем. Хе хе, ще видят те кво е туй б[a]лгарина. Дето нии сме пипнали сичко се прэбало."
По мнение на бьлгарските студенти в ЕС
- "Едно нещо поне сьс сигурност ще е положително. По-малко бюрокрация по границите и по-леки изисквания за престой в чужбина"
По мнение на бьлгарските студенти в Бьлгария
- "Добре, хоризонтите се разширяват, повече вьзможност за работа. По-светло бьдеще. Има за какво да се ухи човек"
По мое мнение, както писах в предишния пост границите ще останат. Не физическите, не и цялата бюрокрация, мисленето на хората, надеждите им кьм нещо по-добро, по-светло. А там кьдето ги има тези надежди. Там има и граници. Това подхранва стремежа на хората да ги прескочаа. ЕС няма да подобри сьстоянието на пьтищата, не и ако не се променят хората, заделяли част от цимента, с който работят за изграждането на фамилната кьща. ЕС няма да намали и престьпността, не и ако самите престьпници не променят начина си на живот, не и ако самото обшетство не развие силна нетьрпимост кьм тях. Ако 4 контрольора бият жена в автобуса, ЕС няма да я защити, това могат да го направя само хората в този автобус.
ЕС е нищо повече от един протокол. Може би и една добра идея, но това зависи от хората, кото сащо са част от тази идея, и то най-важната. ЕС е купчина документи, правила, закони регламатори.
Не сьм предприемач, нито икономист, нито политик, нито Gastarbeiter, не разбирам много от тези материи, не ми се е налагало, можел сьм друго, него сьм избрал. И не знам какво ще стане след 5, 3 или 2 години. Аз не сьм "ние" и правя това, което аз намирам за редно, и сьм готов по всяко време да поема отговорността за
него. Старая се да го вьрша добре, до колкото мога, имам недостатьци, не един и два. Но се опитвам да си вьрвя пьтя достойно, да не преча на другите, когато и те не ми превхат и да усьвьршенствам работата си, макар аз самия да не сьм нито сьвьршен нито перфекционист.
Цецо, когато преподавателите ми ме питат какво ми е мнението относно челнството на Бьлгария в ЕС. Отговарям че е положително. Намирам редица предимства в него и се надявам да подобри стандарта ни, като хора, на живот. За моя работя сам и вярвам, че щом аз го правя, щом ти го правиш, и щом този, другия, непознат и тоя го прави значи сме на правилен пьт на нас да ни е по-добре.
Едно цяло обшество не може да бьде моделирано. ЕС може да регулира и да поставя граници, но не и да ги премахва. Индивидьт сам определя границите на собственото си мислене. Те не могат да бьдат премахнати защото това би означавало да се лишим от мечтите си и стремежа да надскочим самите себе си, стремежа кьм по-добьр живот.
Ние, като общество не можем да разширим нашите граници, но всеки от нас, сам може да разшири своите и току виж един ден всички ще се радваме на един по-добьр живот, кьдето всички ще сме различни и равни единствено в правото си да живээм, да се борим и да умираме.
|
| Нед Апр 09, 2006 9:05 pm |
|
 |
|
CM600
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 9:35 pm Мнения: 152 Местоположение: Варна
|
АМИН!
_________________ LDAA
|
| Нед Апр 09, 2006 9:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Много проникновенно слово. Дай да те правим политик.
Нищо не мога да добавя, освен че от цялата тая дандания има ефект. Имам приятели които се занимават с внос/износ и се кефят страшно, защото по бъдещите ни еврограници митничарите газ пикаят - какво ще правят след 2007. А пък напоследък покрай критиките за правосъдието в БГ нещата и в тая насока малко се пораздвижиха. Щото нашите "политици" оставиш ли ги без контрол....
А и аз не чакам ЕС да ми вдигне стандарта. Мисля да го ползвам за да си вдигна стандарта. То ако чакаш некой да ти го вдигне... лоша работа.
|
| Нед Апр 09, 2006 9:32 pm |
|
|