Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Какъв ел. двигател ми трябва? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Какъв ел. двигател ми трябва?
Моторче от чистачки за кола ще ти свърши работа, може и две да сложиш но да са еднакви, въртящ момент имаш в изобилие с червячния редуктор. Почти всички имат две скорости, даже някои модели са с две зъбни на червяка. Тия колелета от линка не са добри от твърда пластмаса са и нямат добро сцепление, ползвай гумени http://maximumcenter.com/%D0%BA%D0%BE%D ... -2243.html е такива в Ангро са по 5 лв

Пон Май 28, 2018 3:15 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

@ gicho Toва с дрелката което го пробвах и с коефициент на триене 0.1 получавам 20 килограма да мога да движа.
За скорост, ускорение, инерция- Колкото по-малко ми се струва по-добре. Примерно тези 10см да ги изминавам за 10 секунди. Или с такава скорост, тези неща да ги извадя от уравнението. В първия ми пост двигателчето към което съм дал линк е нещо в тази посока 40 оборота в минута. Ама китаеца не дава никакви данни по които да се направят някакви сметки. С гуми с 35 мм радиус 10см са половин оборот... Иначе сигурно и спирачка ще трябва.
Даите някакъв линк където може да разгледам ремъци,зъбни колела.

Пон Май 28, 2018 12:33 pm
Профил

Защо не започнеш от начало :
- товар
- разстояние
- време за предвижване
- точност на позициониране
- възможност за релси/направляващи - да/не
- фиксирана траектория на движение да/не
- възможност за водещ елемент ремък/въже/гребен : да, кое точно / не
- чувствителност към вибрации/ ускорение
- максимално/минимално ускорение
- тип повърхност
Ако отговориш на всички тези въпроси, мисля ще е по лесно да се намери оптималното решение, иначе е малко хвърляне на боб, аз в момента лично боб нямам годен за хвърляне не, и кости нямам .. въпреки че има едно малко куче което плаче да ти гадае :)
По принцип, ако няма ограничения, аз бих избягвал всякакви варианти в които на количката има нещо, мотор някъде, ремък или стоманено въже, направляващи на количката. И бих копал в тази насока до дупка, освен ако няма ограничения и изисквания които да не позволяват да имаш ремък или въже или в краен случай гребен. Слагайки задвижването на количката си усложняваш работата минимум с порядък, ако не и два в случай че не може да има кабел.

Вто Май 29, 2018 5:41 am
Профил
Аватар

- товар --40kg
- разстояние - 5м на стъпки по 10см
- време за предвижване -от 1сек до 1мин за стъпка, с 10 минути престой на стъпка
- точност на позициониране - 1см на стъпка
- възможност за релси/направляващи - не
- фиксирана траектория на движение - да, направо
- възможност за водещ елемент ремък/въже/гребен - не
- чувствителност към вибрации/ ускорение - не
- максимално/минимално ускорение - максимално - 0.1м/с
- тип повърхност - гладък цимент
*-Захранване - на батерии, минимум 8-10часа (за сега механичната част ми е по-интересна)
И да кажа, че това е хоби проект, приложението не е отговорно, общо взето идеята е да се направи с минимум ресурс или да се напасне/побългари нещо. Ако не може да стане просто и евтино по-скоро отпада. Но понеже не съм правил нещо подобно всяко мнение и съвет са ценни.

Вто Май 29, 2018 9:34 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Щом е хоби - моите 5 стинки ::
Идеята за мотор с редуктор от винтоверт е мн. добра - планетарни редуктори - надеждни и здрави - особено от маркова машина . За предпочитане на 12В - евтин акку - "гел" 7, 12 или 15 Ач . Относно гумите, 35 мм е леко несериозно по отношение на товара / мое мнение / аз бих се позагледал към тези от скетборд или мин. ролкови кънки = идват с лагери /х2 / , ест. задвижващите ще са без. Една идейка за крайния редуктор т.н. диференциал : продават се зъбни двойки за ъглошлайфи, пиньон и корона / здрави ,цементовани - примерно : викиват / прави се един "кафез" от алу-шина 10х40мм - луфта се настройва със стоманени шайби. Това ни дава още 1:6 от оборотите на винтоверта, които също така се настроиват с помоща на спусъка. Първоначалното предложение от ибей, според мен няма много живот - направено е за играчки ...

П.п. = явно съм чел по диагонала :!: .. то си е било изписано : е, без моята оферта да допълнителен редуктор 6:1 / примерна стойност - в зависимост от двойката / = все си е нещо = може да се помисли ..

Вто Май 29, 2018 11:02 pm
Профил
Аватар

Ето тук има хубави редуктори и двигатели
https://www.mfacomodrills.com/index.html
Цената на комплект е по ниска отколкото хубав т.н. "винтоверт". Плюс това за винтоверта ще ти трябва и отделно BLDC управление
Maxon имат също много хубави мотори с редуктори, последният марсоход май е с тяхни двигатели
В ибей излизат чатпат оферти на супер цена от хора които не знаят какво точно продават

Сря Май 30, 2018 12:42 am
Профил

Ако проекта е хоби, значи отпадат всякакви къстъм решения а предполагам и професионални такива, в смисъл готов задвижващ блок, цената сигурно няма да пасне особено на единични бройки, то и въпросите малко се обезсмислят, единствено може да се сметне мощност, но в диапазона в който си дал като време за установяване и това е малко безмислено защото говорим за разлика от порядък. По вероятно ще се въртиш около някакви дадености.
В твоят случай мотор задвижващ директно колелата фрикционно ми се струва най-удачно. За 40 кг ако нямаш ограничение във височина аз бих сложил колела поне 150-200 мм, ако имаш може да минеш с полиуретанови ролки. Колелото в твоят случай е най-важно, много по-важно от мотора. От диаметъра на колелото ще зависи нужният въртящ момент, както и как ще предаваш момента от мотора към колелото. За да нямаш сложни конструкции и проблеми с отклоняване ляво дясно, аз бих сложил по един мотор на двете задни колела.
Може да куплираш мотора и към колелата директно, може и ремъчна предавка. Директното куплиране чисто механично е доста по-сложно, освен ако не намериш много подходящ мотор с редуктор и реално самия редуктор нови колелото, а ти закрепваш редуктора. Такова решение е възможно, но пак отиваме до пари май. Евтините електрически отверки, не са много подходящи, по скоро винто навивни машини или акумолаторни дрелки. Имало в Лидъл някакви за по 20-30 лв които може би ще ти свършат работа. Възможно е и части от RC модели да използваш, там има всякави подходящи решения, включително и мотори.
Сега се опитвам да се сетя от какво са едни моторчета които имам, те са мотори с куплиран планетарен редуктор, ще са ти идеални за целта само да се сетя от какво ги извадих. Иначе в боклучарника който беше зад булбанк имаше мотори с редуктори, но не знам дали го има и къде се премести, от там съм купувал и то на добра цена.
Та помисли за колелата, какво можеш да си позволиш, и от там избери останалото.

Сря Май 30, 2018 12:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2