Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Какъв ел. двигател ми трябва? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Какъв ел. двигател ми трябва?
Имам товар който е с тегло до 40 кг, трябва да го местя качен на нещо като количка с 4 колелца. Товара се премества 10 см, стоп 10 мин и пак, точност 1 см ... Движим се само направо върху равна циментова основа. Гледам примерно това или може би някакъв стъпков? Не ми е ясно как да си сметна какво ми трябва. Пък и китайците никакви данни не дават, та избирам по това колко джилезо в грамове получавам за 10$.

Пет Май 25, 2018 10:21 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Какъв ел. двигател ми трябва?
Какво ускорение искаш да му придадеш? Спирачка ще има ли? Външни въздействия ? За колко време трябва да се премести ?

Пет Май 25, 2018 11:10 pm
Профил

Имаш ли изискване колко време трябва да отмене преместването в най-лошия случай? По това може да сметнеш каква мощност мотор ти трябва за да ускори тази маса в допустимото време и да измине пътят.

Ако не е проблем времето и с маломощен мотор може да то движиш с подходящите предавки. Китайците са написали само "with a rope around the shaft can lift 12kg", но какъв е диаметърът на тази ос не се знае. На теб какъв ще ти е диаметърът на колелата и как ще е свързан към тях двигателят, ще има ли някаква предавка? Тези имат вградени редуктори и ще имат много по-голям въртящ момент от стъпков със сходна мощност куплиран директно.

Пет Май 25, 2018 11:20 pm
Профил
Аватар

Скоростта и времето за преместване на практика не са от значение, просто трябва до 10 мин да е на позиция +10 см напред. Няма да има никакви външни въздействия. Спирачка не. Гледам да е възможно най-просто и евтино за направа. Другото което ми е като чуденка може ли да се постигне тази стъпка 10см с 1см точност без обратна връзка? Мисля да имам само краен изключвател.
Радолин оста е 8мм има размери на едната снимка. За колела мислех да сложа нещо такова (70мм) направо закачено за оста. "Шасито" ще е с размер около 40х40 см. И с две задвижващи колела. Или пък триколка с едно задвижващо?

Съб Май 26, 2018 9:49 am
Профил

Акумулаторна ел. отвертка с тристепенен планетарен редуктор би могла да задвижи количката. Тука на битака са по 5 лева, обикновено със заминала батерия и без зарядно.

Съб Май 26, 2018 11:44 am
Профил
Аватар

nobodyshadow написа:
...Движим се само направо върху равна циментова основа...

Ще е хубаво да обмислиш и би ли могло по равната повърхност да има замърсители и препятствия които ще трябва да преодоляваш. Например - пясък, камъчета...
Не ми стана ясно - количката ще се самозадвижва или ще бъде теглена?
Ще има ли някакви външни въздействия които биха могли да я ускоряват - да кажем, хвърлил съм върху количката чувал цимент?

Съб Май 26, 2018 12:06 pm
Профил

Класика, strong torque и нито дума колко е. А въртящият момент впрочем се измерва в нютон метри /или килограмометри за по старите/ а не в килограми.

За задачата: на око гледано не би трябвало да стане. Коефициента на триене при търкаляне зависи от лагера и поради грапавата повърхност можем да го приемем за 0.1. Т.е. при колело с диаметър 3 пъти диаметъра на вала твоите 40 кг вече опасно се приближават до тези 12 кг които обещават защото въртящ момент е сила по рамо. Такова малко колелце едва ли ще ти върши работа. Определено ще ти трябва понижаващ редуктор или по-мощен двигател. Отделно че не знам характеристиката на стъпковите двигатели при големи инерционни сили, т.е. дали въобще ще "щракне" или после проблеми при спирането. Обикновен правотоков двигател ми изглежда по-сигурно но както казах въпрос на характеристика "обороти-въртящ момент е".

Съб Май 26, 2018 7:36 pm
Профил
Аватар

Каспаров за това не се бях сетил. При нас беше днес битака, не съм ходил, но добре, че има запаси от предни. :D Мотора на празен ход при 12V дърпа 1А, с редуктора отива към 1.2А. Като го застопоря захранването зашкалва на 8А. Редуктора го изкарах да е 1:12 .
itso.t условията ще са ОК, няма да има никакви външни въздействия. Товара се качва и не се пипа нищо повече. Само трябва да се разхожда. Не знам с пластмасови колелета дали няма да има проблем със сцеплението. И да, трябва да се задвижва сама с акумулатор.

Съб Май 26, 2018 7:58 pm
Профил
Ранг: Професионалист

На какво растояние го движиш? Писал си 10см, стоп, и пак 10 см. Ако общото разстояние е под 2м може да стане и с винт. Малко ще усложни конструкцията но пък си сигурен в преместванията и точноста ще е по висока.

Съб Май 26, 2018 9:50 pm
Профил
Аватар

Преди малко пробвах какво може дрелката. На патронникът направих колелце с диаметър 70мм - вдига товар 2килограма, 3 не може (За по-точно не ми се занимаваше да разсипвам захар). Значи с две такива дрелки трябва да стане.
@ Ценков около 5 метра е цялото разстояние.

Нед Май 27, 2018 4:33 pm
Профил

С отвертка ще имаш въртящ момент 4-5 Нм, което значи да вдигаш над 10 кг с твоята постановка. Дрелките са по-бързоходни, а ти имаш половин оборот за едно преместване.

Нед Май 27, 2018 6:23 pm
Профил
Аватар

Електрически двигател за велосипед няма ли да е подходящ? Якички са като въртящ момент, има всякакви размери, контрол на скоростта, дайрект драйв - без редуктори. Всичко това е предвидено да се захранва от батерии. Има и зарядни за тях. Че дали някои нямаха и рекуперация при спиране.
Общо взето, готово решение. Нахлузва му се някаква подходяща като размер гума и газ до ламарините. :D

Нед Май 27, 2018 6:40 pm
Профил

nobodyshadow написа:
...направих колелце с диаметър 70мм - вдига товар 2килограма, 3 не може

Намали го на 7мм и ще вдигнеш 20кг.
Ако искаш да изчислиш (проектираш) цялата постановка ще трябва да определиш моментът, които ти трябва, и оборотите - оттам се получава мощността на мотора. Тогава избираш мотор покриваш тези момент и обороти.
За да определиш момента трябва да изчислиш или измериш съпротивлението - реално за хоризонтално движение при установена скорост ти "пречат" силата на триенето с повърхността и въздушното съпротивление - при тия скорости второто го остави :)
Триенето се мери лесно с везна за багаж например - закачаш се като магаре отпред и почваш да дърпаш. Ако имаш идея за ускорението което ти трябва можеш да се опиташ да хванеш и максимума докато ускоряваш. Иначе движиш равномерно с избраната скорост и гледаш килограмите, обръщаш в нютони ( кг умножаваш по 9.8). Така знаеш силата която ти трябва - тя се преобразува във въртящ момент като зададеш радиус на "колелцето" - при теб примерно е 35мм.
В твоя случай като имаш силата и като знаеш момента (измерил си го с вдигането на 2-та кг на 35мм) - ако ти трябват повече от 2-та налични килограма намаляш диаметъра, но ще ти спадне скоростта - ако имаш запас можеш да вдигнеш радиуса за да повишиш скоростта.
Скоростта е ясно как се получава - диаметърът на колелото определя обиколката, оборотите в минута по обиколката ти дава периферната или в твоя случай линейната скорост на количката.
Принципно с какъв да е мотор ще стане, но понякога 0.5мм диаметър на оста не е практически удобен - ако минимумът е диаметъра на оста се получава практически минимум на скоростта и съответно максимум на силата.
Затова колегите питаха линейна скорост, ускорение и закъснение при тръгване и спиране. Отделно ако искаш да спираш по-бързо (с по-голямо закъснение) отколкото количката спира по инерция от триенето, ще трябва да имаш твърда връзка която да работи и двете посоки. По време на ускорителната фаза ти трябва по-голяма сила и съответно по-голям момент - т.е. ако измериш с теглене количката ще трябва да предвидиш запас от момент за тези фази.
За тези 5 метра понякога се ползва и назъбен ремък - това би трябвало да е по-евтино от СВД например, но пак за 5м е цифра.

Нед Май 27, 2018 6:48 pm
Профил

За 5 те метра е по удобно със ремък. Няма да е много скъпо тъй като ще се ползва отворен ремък /на метър/, а те са евтини.

Нед Май 27, 2018 7:21 pm
Профил

От велосипед ще е трудно. Те са БЛДЦ. То ако ще е такъв мотор - направо от хувърборд. Имат достатъчен момент. Пак са трифазни. Недостатък - 36 волта. 350 вата. На 12 волта ще завърти но на ниска скорост. И ще трябва ново управление. Обратната връзка е 3 датчика на хол. Ако се управлява с шим и синусоида може да се направи добро и плавно тръгване.

Нед Май 27, 2018 11:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща