Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
къстъм ABS кутийка 60x60mm 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: къстъм ABS кутийка 60x60mm
Въпрос на въображение, на 90 да не кажа и повече процента е годен, има няколко места които ще са проблем ако останат така конструктивно но може да се реши с лека промяна.
като цяло аз не съм оптимист за цената при фрезоване защото има много ако-та. Ако намери подходящият многошпинделов рутер, ако имат нужните инструменти за работа със съответната пластмаса, ако работят на реални цени а не според фазата на луната, ако имат желание и въображение да го измислят как да го фрезоват, ако им се занимава да си направят някое и друго приспособление.
Лично за мен RIM метода е точният но не да си го прави сам като колегата Stoynoff, безсмислено цапане и за нещо такова ще е със компромисно качество поне докато не усвои технологията, а той ще я усвои са правене на бройки от които обаче няма нужда.
Ако това наистина е кутийка от механизъм на часовник, не съм сигурен дали е но наистина прилича, най-добрият вариант е да се намери китаеца който я продава, да си купи 1000 и да забрави за случая.

Съб Май 19, 2018 1:44 am
Профил
Цитат:
...най-добрият вариант е да се намери китаеца който я продава, да си купи 1000 и да забрави за случая.

Да, от време на време трябва да се съгласявам с Тони :D
Изделието е 'ни риба, ни рак' - Полиуретана и силиконовия калъп е най-вече за по-масивнички (повече грамове) но плътни детайли. Да разчиташ на гравитацията да пълни стени на кутийка е равно на бая главоболия. Затова кутийките ги шприцоват обикновено.
Но грамажа на тая кутийка ми се вижда малко в повече от тоя който можеш да шприцоваш с шприц-самоделка и евтина матрица от бай Колю , матриала няма да достига.
Оттам нататък - на големия индустриален- трябва те да си работят с техните матричари, но там пък бройката кутийки не се връзва. Фрезоване-ще чупи тея тънките стърчилки из вътре.
3Д принтиране е за прототипи и уникати , за серии е несериозно. Аз ако въобще ще се занимавам с него е да изкарам от солида 3Д не на детайла , а на матрица и после да видя дали може да се отлее от алуминий по метода на 'восъчното леене' - в случая 'восъчния' детайл ще е 3Д принта.
Най-добре намери китаеца или индиеца който ги пльока тия кутийчета да ти произведе.
Из китайско и индийско имат точно такива шприцове , които също са 'ни рак , ни риба'
ръчно зареждане ( с евтини матрици ) , но разни пневматики по тях за пълнене на повече материал. Питай ги не за матрица, а за готово изделие.

Съб Май 19, 2018 10:20 am
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Маркирах някой от на пръв поглед проблемните места за фрезата . Да кажем че някои места може да се преодолеят със специален инструмент , но останалото не е пригодено за фрезоване .
Да се намери китаеца който е правил този детайл ми звучи твърде амбициозно :) Но дори и да се намери каква е вероятността да реши да продава ?

Прикачени файлове:
20180516_215612.jpg
20180516_215612.jpg [ 1.45 MiB | Прегледано 4222 пъти ]

Съб Май 19, 2018 12:39 pm
Профил
Аватар

Ако е часовник - навремето бях купил десетина от Всичко за лев и три от тях бяха съвършено точни.
Кутийката е включена в цената :)

Съб Май 19, 2018 4:02 pm
Профил

Да ама повечето от тия места са така заради технологията на шприцване, така че спокойно могат да се променят. Единствено това С в средата трябва да се реши различно.

Съб Май 19, 2018 4:10 pm
Профил

Ами не винаги намирането на китаеца върши работа. Аз намерих един, който прави кутии за честотни, обаче не излиза сметката. Доставката от Китай на толкова обемни кутии излиза много скъпо. Така че има вариант да е икономически неизгодно.
Колкото до RIM-a, след като има готов модел, може да се направи калъп директно от него. И с подходяш полиуретан да се докара необходимата твърдост. Въпрост е дали си заслужава занимавката. Аз правя супер къстъм неща, за които ще ми поискат 2 торби с пари - 2 кутии от по 2 части, не от малките при това, и за всяка модификация нова кутия от 2 части, че може и 2х2...
Освен това може да има нещо друго подходящо в Такай, което да върши работа. И да е по-лесно да се промени дизайна спрямо новата кутия, от колкото да се изработва специално черупката!

Съб Май 19, 2018 9:52 pm
Профил

Абе не мога да си представя как ще е скъп транспорта на кутия за инвертор, при всички положения рим-а е по-скъпо. Е освен ако не внасяш кутия по кутия. Контейнер от китай до гуадалахара в момента ми излиза около 2500$ можеш да го натъпчеш с колкото ти душа иска, ама като имаме в предвид изделието поне 1000 така транспорта ще ти се върже по 3-4$ след разходи по разтоварване и освобождаване, и кутията да е някъде там, да излезе 10$, няма начин да влезеш в тая цена с РИМ.

Съб Май 19, 2018 11:14 pm
Профил
Много мислих тия дни и наистина ще е скъпо да пресъздам кутията, особено че нямам пазар още пък и не съм доизмислил нещата.
Рових се 2 дни да търся що годе подходяща малка кутия с батериен държач и засега това ми харесва най-много. 10 лв е а изглежда страхотно
https://www.mouser.bg/datasheet/2/290/302112_r6_0-524069.pdf
Мисля, че мога да пресъздам нещата в тази кутия, въпреки че имам механичен възел и ще трябват много тестове за да се докаже, че ще работи. В старата кутия всичко е измислено вече. Но пък аз имам добър C02 лазер и винаги мога да направя релефна подложка от плексиглас, където да са застопорени механичните части. Лазера много добре дълбае плексигласа и става като 3Д
Дори и да тръгне всичко под мед и масло, обаче наистина си остава горчивото чувство, че разчитам на някаква фирма да не спира производството на дадена кутия..

Нед Май 20, 2018 12:52 pm

Гледам тук една фирма предлага няколко вида услуги за 3д принтиране, включително и някакво "вакуумно леене", което като описание звучи същото като тук цитираното RIM (каквото и да значи). Аз ако бях на твое място, просто бих си сметнал обема на материала в кутийката поне приблизително и заедно с размерите, снимките и ориентировъчно първоначално количество, бих ги попитал за ориентировъчна цена и препоръчителна технология за изработка.

Нед Май 20, 2018 1:26 pm
Профил

Ами не точно! Ако искаш да си купиш 1000 инвертора не това е начинът да ми го кажеш :D
Проблемът с големите количества е, че те правят зависим. Като ги купиш веднъж после трябва да ги пласираш. И 1000 инвертора си е бая нещо... Има и друго - кутията не е създадена по моя дизайн, а по нечий чужд. Изключително неподходящо е разпределението. Получава се много голяма кутия, а вътре малко чаркалаци. Вероятно ще си направя нещо от еталбонд. Тъкмо ще е по-лесно сервизиране и сглабяне, че с китайската много зор виждам!
Вакуумното леене не е подходящо за всички видове детайли. Ако говорим за едно и също става дума за пластмасов лист, който се загрява, с вакуум се изтегля в противоположна посока и после са притиска модел. В модела има отвори, от кудето се дърпа въздуха отново. Обикновено се правят масивни детайли, които служат за облицоване или подобно...

Нед Май 20, 2018 1:28 pm
Профил
Интересно, пак се замислих за 3Д. Както казах, мога да измисля плексигласова подложка на лазера и вътре всички тия пи.ки и издатъци да ги няма.

Нед Май 20, 2018 1:35 pm

Това не е лош вариант. Аз точно това направих с кутията за честотното. Добавих си подпори и парчета от полиуретан, за да приспособя кутията към моя проект. Може да се замислиш RIM тогава. Ако си направиш на лазера модела, много по-бързо и лесно ще става ако го отливаш, а не чакаш всеки път лазера да го прави...

Нед Май 20, 2018 2:48 pm
Профил
А някой да знае дали има такъв закон - батерията да се сменя лесно? Примерно това има отделен отсек за батерията CR123 с капаче. А аз мога да го сложа холдъра на платката и да нямам отделен отсек. Е, верно трябва да се развиват 4 болчета за смяна, вместо едно.. Мисля, че ако разкарам отсека за батерията и странностите вътре може да се постигне добра цена за 3Д принтинг.
Ама само така си мисля...

Нед Май 20, 2018 2:53 pm
Аватар

Напечатай някаква кутия на 3Д принтер, и ако прецениш че те устройва като вариант, тогава мисли в посока оптимизиране на дизайна.
Мнението ми за "печатаните" детайли е като това на Тони - стават само за прототипи и развойни тестове.

Нед Май 20, 2018 3:01 pm
Профил

Зависи колко често трябва да се сменя батерията. Моите радиоуправления са с Li-ion и съм извел само буксата за зареждане. Батерията предполагам на няколко години ще се налага да се сменя и развиването на болтчета не е проблем. Ако обаче трябва да се сменя често клиентите може да недоволстват...

Нед Май 20, 2018 3:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща