|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: какъв е този чип?
Ти пак не разбораш и май няма смисъл да ти го обеснявам. Тук не е до тарикатизъм а да разционалности смисъл. Ти явно не си представяш едно такова решение какво влачи след сее си във всички аспекти, накрая страдат всички клеитни, защто трбява да плащат повече. Тук не е въпрос за тарикатизъм а за смисъл и цена. Ето ти един пример. Имам машина, в нея имам около 150 чисто механични компонента, някои откоито подлежат на повреда. Имам 20-на различни платки, 18 типа светодиодна лента в различни пдосветки, различни по тип и дължина, около 15 различни плексигласови детайла, 4 типа вентилатори, не съм броил колко типа букси и конектори, 32 различни кабела. 3 типа бутони, 4 различни монитора, няколко типа захранващи модули, принтери слава богу вече остана един тип, 10-на типа банкнотници, хопери и койн валидатори. Това е еидн продукт, сметни че освен да речем 60% от платките и бутоните, всичко друго е различно при другите модели. Това е една конфигурация на една машина, но този модел машина го има в 8 или 9 различни конфигурации на база основни компоненти, общо имам 12 различни монитора. Имам още 5 продукта подобни на тоя с техните конфигурации. Една бърза сметка ще покаже че това са около 1500-2000 различни позиции. Айде да махнем тези които не могат да се повредят, ще редуцираме бройката до 300-400 позиции. Ти имаш ли представа какво означава склад с тези 400 позиции при всеки регионален офис, инвентаризации, водене, поддържане на наличности, логистики и т.н. не на последно място каква е стойността замразена в пари. Казваш ами няма нужда да имаш регионални, да Перу може да получава от България, само дето тогава на теб ти трябва нещо което по принцип може да струва 5$ но за да го пратя в перу това ще ми струва поне 50$ транспорт, още 20-30 разходи по износ, още 50-60 по внос,и мито определено от перуанския митничар, може да каже че струва 200$ без значнеие какво пише във фактурата, и аз трбява да платя на 200, на много места по света е така. Ами то само бе змито тоя чарк за 5$ става над 100. И сега го мултиплицирай на ниво компонент или модулм например тия общо 20-на вида монитори които изпозлваме имат различни матрици, ралзични контролери, различни захранвания на ледовете, различни тъчове, различни тъч контролери. .... и искаш да ти изпратя конторлер за тоя тъч монитор .. или пък матрица ... сигурен ли си ? На мен мие по-евтино да изпратя нов. Просто само някой който не се е занимавла с нещо различно от гаражно производство може да живее с тези идеалистични мисли. Всяко нещо струва пари, ако го държиш на склад държенето на склад, ако го доставяш он деманд, самата доставка.
Всеки производител си е направил много добре сметката на какво ниво да отстранява повреди, какви да са условията на гаранцията и как тя да се изпълнява. Разбери тук не е до тарикатщина. А я кажи, колко струва тоя инвертор ? Ти колко време изгуби, ако имаш релаен бизнес как това време оправдава някаква реализирана икономия, ами то няма реализирана икономия, те затова са ти го подарили. Някой е бил достатъчно умен да каже на мен ми е по-евтино да си купя нов а не да се занимавам с тоя. Пожелавам искренно на всеки да излезе на истински пазари, да има много клиенти, и да видим тогава дали ще е на същото мнение като сега.
|
| Вто Май 08, 2018 1:50 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хубаво де, ситуацията е ясна. опиши си случая в черния списък. така и така си намерил клоновете, изреди ги всичките фирми и подели, сложи снимка., да се знае. че в тема 'какъв е този чип' никой няма да се сети да търси инфо за инвертори.
не е непременно нежелателно купуването на такъв инвертор, но да се знае какви са условията и кои са фирмите, пък хората да си решават. по-нататъшното дъвчене на темата ми се струва безсмислено.
|
| Вто Май 08, 2018 9:08 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И според мен ситуацията е ясна, но не е за черния списък. Би била за него, ако Ник получи чаркове за ремонт на инвертор от няколко други производителя, а само с този уцели гредата. Доколкото съм сигурен че никой няма да му изпрати чаркове, всички са за черния списък? Може да си направи един експеримент. Имаме си нашенски производител на инвертори. Ако не се лъжа, Електроинвент. Да се пробва да купи платка или чип от тях. Ще ми е интересно какво ще отговорят. 
|
| Вто Май 08, 2018 1:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за чип е ясно, че никой няма да достави. тая мода беше преди почти 40 години. но платка - може би. всичко зависи от конкретното изделие. ако е под 300лв мисля, че няма смисъл да се навежда човек дори да го вдигне от земята. но ако е нещо по-сложно, с няколко платки, скъпо, и по идея смяната на някоя платка ще го върне към живот - може би. никой не ремонтира хардове, флопита, но памети, видеокарти и понякога захранвания подлежат на ремонт. въпрос на цена...
преди години PCI LAN карти ги хвърляхме в коша, щото бяха по 5лв. сега вече не можеш да си купиш нова и се налага да се оправят, ако смяната на картата влече смяна на дъно, процесор и памет.
|
| Вто Май 08, 2018 1:40 pm |
|
 |
|
radolin
|
За Електроинвент аз мога да споделя положителен опит. Купих от тях едно управление за DC двигател. Оказа се, че моят случай на употреба и двигател са малко специфични и не ми върши работа. Занесох при тях на място двигателя и управлението и един майстор от старата школа с поялник и осцилоскоп на масата и чаршафи с хартиени схеми ми го къстъмизира. Останах много изненадан, че някой въобще се занимава с мене при положение, че купувам единична бройка. Друг път ми харизаха един техен малък инвертор и слез запитване по мейл ми пратиха документацията в PDF.
|
| Вто Май 08, 2018 2:04 pm |
|
 |
|
nik
|
рационалната мисъл на мошенника и коретния производител/търговец е различна, тъй че рационална мисъл няма място да коментираме (още по малко че сме в една и съща държава с въпросния "производител" който се оказа че не бил такъв) а както вече казах тук се оказа че съм много далеч от производителя а дали производителя е за черен списък - не съм сигурен, той не си е сложил името, не го знам кой е, но като изключим заменените филтри на входа с мостчета, и липсващите съпротивления между контролера и ИГБТ модула, инверторчето си е съвсем прилично (като за незнайно китайче даже перфектно)
търговеца обаче който си е сложил името - него със сигурност бих го сложил в черния списък - най вече защото лъже, че е производител, което от своя страна води и останалите проблеми
|
| Вто Май 08, 2018 2:39 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Моите впечатления от Електроинвент също са са позитивни. Реално, първия ми досег с честотен инвертор беше с техен такъв. Тъй като имаше някои неясни неща, ги тормозех с вероятно тъпи въпроси. Хората бяха отзивчиви, обясниха каквото трябваше, и помогнаха с каквото можаха. Споменаването им по-горе беше в друг контекст. Подозирам че дори и те като местен производител на подобни техники, едва ли ще продадат модул за ремонт. За мен е по-вероятно да се ангажират с ремонт на изделието, отколкото да предложат платка или чип.
|
| Вто Май 08, 2018 3:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
++ при това без 'помощ от приятел'. а това си е сериозен аргумент за 'изберете българското'
|
| Вто Май 08, 2018 3:26 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
Много ми е интересно какви са тези съпротивления който биха предпазили контролера от повреда в силовия модул особено ако се върне високо напрежение. За FNC42060F пропоръчват: "5) Input signal is active-HIGH type. There is a 5 k resistor inside the IC to pull down each input signal line to GND. RC coupling circuits is recommanded for the prevention of input signal oscillation. RS/CPS time constant should be selected in the range 50 ~ 150 ns (recommended RS = 100 Ω , CPS = 1 nF)." Иначе не е приятно, че се налага закопуването на нов инвертор но това е реалността. В крайна сметка 100% обслужване струва пари, пари който биха повишили стойноста на изделието а нали всеки иска по-евтинко...
|
| Вто Май 08, 2018 5:35 pm |
|
 |
|
sthx
|
Нито междинен буфер някакъв си, нито резистор с разумна стойност не могат за защитят контролера. Ако е рекъл Господ - гори из основи и това е.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Май 08, 2018 5:56 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А бе не си рекъл, не си го защитил. Естествено, няма да без оскъпяване.
|
| Вто Май 08, 2018 5:58 pm |
|
 |
|
nik
|
точно тези 100 ома визирах, не биха натоварили цената 6 резистора, при добро желание може и допълнителни диоди да се сложат а може и по хитри варианти да има които не знам, 100% гаранция няма, но шансовете биха били много различни дори само с резистори
|
| Вто Май 08, 2018 6:04 pm |
|
 |
|
sthx
|
Tия 100ома и кондензаторите имат съвсем друга функция - намаляване вероятността от смущения да прецаква работата на управлението на моста. Разбира се косвено това е защита някаква си. Колко е удачна - не зная. Истинската защита е галваничното развързване, ама тогава сменяш оптрони вместо процесор.
|
| Вто Май 08, 2018 6:14 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Въпросните резистори определят пиковия ток на гейта. Респективно, и от тяхната стойност зависи времето за зареждане на гейтовия капацитет, от което пък зависи стръмността на фронтовете. От всичко изброено зависи какъв спектър и с каква енергия ще са генерираните крокодили, змии и гущери. Според мен, защитните им функции са доста преувеличени.
|
| Вто Май 08, 2018 7:04 pm |
|
 |
|
sthx
|
E, между резисторите и гейтовете има драйвер - далечко е още гейта. Погледни схемата. 
|
| Вто Май 08, 2018 7:19 pm |
|
|