|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:06 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
 ATMEL-проверка на ХЕХ???
интересно ми е има ли някъв начин след като се програмира един атмел, примерно мене ме касае сега точно ATtini2313-20SU как мога да видя как, и дали работи, и как точно работи дадения чип.Примерно аз знам от кои входове му влизат импулси и знам точно какви са,но как да разбера дали на очакваните изходи също излизат импулси и какви са те ,също и как и какви излизат спрямо подаваните?това нещо има ли възможност да се види някак си чрез няква програма още докато самия чип е вързан за програматора.Тоест да се види нагледно как работи ХЕХ фаила които е вкаран в чипа,и ако нещо не ми хареса да го променя преди да съм поинал чипа към платката?
|
| Пет Апр 07, 2006 12:02 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Ми то тоя чип не е ли програмируем когато е запоен върху платката? Аз си мисля че е. Иначе има една програма която симулира хардуер около АВР а и е като П спайса за микроконтролери. Не се сещам как и беше името. Та щрез нея може да си симулиращ вез да си програмирал нещо.
|
| Пет Апр 07, 2006 1:08 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
@Gogo55, понеже напоследък ми се цупиш по ICQ че не ти обръщам внимание, нека да ти го обясня подробно, щото като кажеш програмиране на HEX нито знаеш какво е програмиране, нито HEX.
Първо, какво представлява микроконтролера - за да го разбереш ще ти го оприлича с персонален компютър. Това е мини компютър, съдържащ в себе си програмно пространство (както компютъра ти има HardDisk), работна памет (наподобява RAM паметта на компютъра ти), ALU - аритметично логическо устройсто, извършващо математически операции и още куп други устройства, на които няма смисъл да се спирам в момента.
HEX файла представлява машинния код който се изпълнява от микроконтролера, или за да го оприлича на нещо компютърно - това е exe-то в Windows (да кажем). Преди обаче да се получи HEX файл се пише програма на някакъв език, Assembler, C или какъвто и да е, след което се компилира и се получава изходен файл HEX.
От простото обяснение дотук ти ми кажи има ли начин да държиш процесор Celeron на 1.8GHz в лявата си ръка и дискета с EXE в дясната си ръка и да разбереш как работи EXE-то във тоя Celeron??? Според мен ще трябва да закачиш Celeron процесора на някакво работещо дъно (оприличавам платката която ти си сглобяваш), да подадеш захранване и да видиш как работи.
Тук мога да ти кажа за симулатор на микроконтролери, казва се Proteus, последната му версия (работеща) е 6.7 SP3, само че не виждам с какво може да ти помогне това, след като едва ли ще се справиш с него...не казвам че няма да можеш, но първо - нямаш познания в електрониката, второ - в програмирането...и не на последно място, целта ти е да сглобиш онази прословута схема на SpeedController, а не да я измисляш наново.
|
| Пет Апр 07, 2006 3:35 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
klj
Последна промяна Gogo55 на Съб Яну 27, 2007 5:28 am, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 07, 2006 4:13 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аз от твоето объркано изречение нищо не разбрах, ще ме извиняваш, ама никак не си наясно с електрониката и това:
звучи доста нереално! Все едно да отвориш едно exe с Notepad и да напишеш името си вътре (сещаш се предполагам преди време за едно такова нещо с което те измъчих  ). Пак ще ти го кажа и ще опитам малко по-разбираемо - в тоя микроконтролер командите които се пишат са далеч по различни от "Пусни мотора на 50%" и "Спри мотора". Не се опитвам да те откажа от цялата тая работа, а по скоро да разбереш, че търсиш грешките на грешното място. Препоръчвам ти да си прегледаш схемата и платката и да се убедиш че проблема ти наистина е в микроконтролера, а не да слагаш 100nF кондензатори щото нямаш други и после да псуваш, че не работи цялата работа и да твърдиш че вероятно проблема не е от там!
PS. Извинявай ама имам още 119 човека в ICQ и представи си какво става като обръщам внимание на всички колкото и на теб!
|
| Пет Апр 07, 2006 4:37 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
мен не ми трябва ъкъл за това как няма да стане работата,а ъкъл как ще стане и как ще тръгне дадената схема.
|
| Пет Апр 07, 2006 5:03 pm |
|
 |
|
arksi
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Дек 08, 2005 12:30 pm Мнения: 3 Местоположение: Sofia
|
Gogo55,
Докато чакаш някой да ти отговори, можеш да оставиш поялника да си почине, а ти да настъпиш учебника по английски.
Тогава и с въпросите и отговорите ще имаш повече успех.
|
| Пет Апр 07, 2006 6:04 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
;lm
Последна промяна Gogo55 на Съб Яну 27, 2007 5:28 am, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 07, 2006 6:32 pm |
|
 |
|
nik
|
трябва ти и още как, и не само английски ами и глава на раменете, която преди да попита да провери дали на сайта на производителя няма всичко което търсиш (защото най често е така), или преди да попиташ да потърсиш из гоогле някой любителси сайт - току виж някой вече го е направил, или пък преди да попиташ най вероятно няколко като теб вече са питали и ако модераторите още не са изтрили питанките можеш да прочетеш преди да почнеш да пишеш
от толкова много места може да се черпи информация че чак се чудя на някои хора как намират време да питат такива неща???
|
| Пет Апр 07, 2006 6:57 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Gogo55 Уважавам устрема ти, но скачаш от тема на тема и питаш едно и също. Очевидно е, че напредваш, но от зад напред. На друго място те попитах направи ли си пробата с прословутия "мигащ светодиод". Когато направиш елементарна действаща проба с твой код, едва тогава ще ти стане ясно какво "пише" в HEX-а който искаш да разбереш как работи. Сега и да го пуснеш на симулатор ще схванеш ли кой регистър за какво е, кой пин как е конфигуриран и не е ли грешно и т.н. Зареждането на HEX не е програмиране. Дейташиита ще ти помогне много. Завърти си първата програмка на асемблер с някоой симулатор. Размигай светодиода, прочети някой бутон и ще потеглиш напред. Не копирай.
Успех 
|
| Пет Апр 07, 2006 11:27 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|