Отговори на тема  [ 160 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща
какъв е този чип? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: какъв е този чип?
Аз не виждам проблем в цялата работа, така таботят нещата.
Дадох пример с накладки за да ти стане ясно, но май не стана. Ако накладкитр бяха 5000 и колата 5000 дали щяха да ги продават?
Може да си инженет но явно с икономиката и финансите си скаран. Фирмите са на пазара за да печелят пари, не за да правят някого щастлив. Дори да искаха да продават няма логика да го правят, 99% от клиентите им нямат ресурса да си го оправят сами. Продавайки ще създадът конкуренция на собствените си сервизи от други сервизи. Така техните сервизи ще загубят приходи и ще трябва да ги дотират, защото всеки не гаранционен ще ходи другаде а при тях само гаранционните. Отделно често те нямат свой сервиз а някой сервиз поема и техните, разбира сеза пари. Да но за да им взема малко за гаранционен ремонт му трябва стимул, стимулите са екслузивитет, а как гарантираш такъв ако всеки може да го ремонтира, и пак опираме до разхода.
Има и много други причини, да имаш реален бизнес не се свежда до това да проектираш продукт, и често това е второстепенно.

Пон Май 07, 2018 5:32 pm
Профил

всичко зависи каква е основната дейност на фирмата - продукт или измами и изнудване на балъците дръзнали да се набутат
аз се заблудих че е продукт, и за това останах разочарован, ако очаквах да ме измамят може би щях да се радвам че няма да видят и стотинка
пък с финанси и икономика съм си много добре даже, що се отнася за нормален бизнес
скаран съм с измамите всякакви там производни на некоректна търговия под една или друга форма без значение с какво оправдание е

Пон Май 07, 2018 6:26 pm
Профил

Тони, много съм добре по икономика даже! Разсъждаваш като търговец/джамбазин! Ако говорехме за магазин плод и зелечук щеше да си 100% прав.
Една фирма не е само приходи и разходи! Фирмата е ИМЕ. И главното е клиентите да остават доволни. Ако те се чувстват прецакани, 100% няма да се върнат. А 1 недоволен клиент, ще изгони още 10! Тогава сметките кое колко ще ти струва може да си ги правиш, колкото поискаш.
Ето в случая, колегата си е купил продукт. Продуктът се е повредил и му трябва съдействие. Очевидно има повредена 1 тъпа интеграла, която трябва да се смени. Не може за такава работа да кажеш на човека да си купи ново! Ако е някаква лимонка, да му кажеш, че е гръмнало цялото и ремонтът е много скъп. Но случаят не е такъв! Сега какво му пречи да си купи нов инвертор от друга фирма?! Колко ще спечели фирмата от това?! Първо губи клиент, второ не продава продукт - къстъм интегралката. Освен ако не си ги правят само за себе си, да си ги имат!
При индустриалното оборудване аз не съветвам никой да прави подобни простоии! Такива неща се разчуват много бързо.
ПП: Няма, каквато и да било причина, да не продават интегралата. Лудост е някой да тръгне да копира у-вото базирано на тяхната интеграла!

Пон Май 07, 2018 6:59 pm
Профил

Чакайте бе хора, това не купчина чарколаци. :) Това си е продукт с добавена стойност. Оригинален windows на диск колко му струва дискчето - 1лв....
Иначе тия от тая фирма добре подреждат гаражните сервизчета.... :lol:
ToHu написа:
Ако накладкитр бяха 5000 и колата 5000 дали щяха да ги продават?

Аз имам лазерен принтер HP P1102 и тонер касетата струва колкото него (оригиналната). 8O Чак да се чуди човек - заради наште търговци ли е това... Иначе има и noname касети по 25 лв. или зареждане за 15 лв.

Пон Май 07, 2018 7:21 pm
Профил

Да, накладки 5000, и сега ще поискаме да ни продадат отделно една плочка феродо, ама "без лепило, моля, аз си имам, няма да ви плащам 10лв за тубичка дето мога да я намеря за 3лв, или я 1лв за нитове че тия лепила и те много скъпи..."
Сериозно, производителят имат правото да реши какво и как прави за сервизно обслужване - има си закони какво трябва да "гарантира", оттам насетне всичко е бизнес. Затова има стотици фирми за задвижвания, но никой официално не продава платки. Клиентът има правото да купува от когото иска, вкл. втора ръка, или платки от китай от изгорели машини, или да ремонтира.
Доколкото твоето желание да ремонтираш нещото не носи приход или друга полза на производители или представители, е логично че няма да искат да си губят времето.

Пон Май 07, 2018 8:26 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
...Ето в случая, колегата си е купил продукт. Продуктът се е повредил и му трябва съдействие. Очевидно има повредена 1 тъпа интеграла, която трябва да се смени. Не може за такава работа да кажеш на човека да си купи ново! Ако е някаква лимонка, да му кажеш, че е гръмнало цялото и ремонтът е много скъп. Но случаят не е такъв! Сега какво му пречи да си купи нов инвертор от друга фирма?! Колко ще спечели фирмата от това?! Първо губи клиент, второ не продава продукт - къстъм интегралката. Освен ако не си ги правят само за себе си, да си ги имат...

Обясняваме си някакви елементарни неща, и това започва леко да ме притеснява... :D
Да ги караме подред:
1. била повредена "тъпата интегралка". Кой гарантира че е само тя, и след замяната и с нова, чаркът ще проработи адекватно?
2. кой гарантира че "интегралката" ще бъде сменена качествено? Едва ли е космическа наука, но аз познавам и "леворъки" с претенции. Вие познавате ли такива? :D
3. ако клиентът бил лимонка... Добре де, откъде да знаят с кого си имат работа? Може да е лимонка, може и да не е. Редно е да се приеме по-лошия случай. Откъде става ясно, че диагностиката е адекватна, а не се играе на онче-бонче? Ако е последното, производителят рискува да влезе в много интересно "приключение" - ама пратихте ми дефектен чип, пратете още един, пратете и другия.
Хм, предполагам че биха си го спестили. Всъщност, това и правят.

Ник да не се засяга по повод лимонките и леворъките. Не коментирам уменията и знанията му. Споменавам тия неща съвсем общо.

Пон Май 07, 2018 8:38 pm
Профил

точно щото клиента има правото да ремонтира, много фирми се опитват да го отнемат това право, с надеждата да изнудят още някоя продажба, по един или друг начин, епъл съди сервизи, защото ремонтират продукти които епъл се опитват да измислят 100 причини да не бъдат ремонтирани, други каубойци по други начини

и както колегата ТРАКОН предположи - тези са пълни каубойци, абсолютно същия инвертор се продава от друга ЛТД фирма
Electrotech Drives Ltd с лого на инвертора TECHTOP
единствената разлика е в цвета на пластмасата за лицевия панел, но иначе си личи че и двата са излезли от една матрица
значи става въпрос за някакво ребрандиране, и наистина не са никакви производители, просто препродават чужда стока
което обяснява невъзможността за осигуряване на каквато и да било резервна част

колкото до леворъките - нямам никакви претенции за качеството на смяна, нито за крайния резултат, колкото успея - толкова, нито гаранция съм им търсил, нито аз ще давам гаранция на някого, просто ме подразни факта че въртят и сучат само и само да изнудят още една продажба... за инвертор който очевидно е със заложен капан

Пон Май 07, 2018 8:48 pm
Профил
Аватар

nik написа:
...епъл съди сервизи, защото ремонтират продукти които епъл се опитват да измислят 100 причини да не бъдат ремонтирани...

Ако визираш видето в тубата, там случаят е друг. Юнакът разполага фирмени схеми, които няма как да притежава, освен ако не са гепени по един или друг начин. Не стига това, ами ги показва пред камерата. Тоест, един вид разпространение.
Ами няма как да не го зачешат.

Пон Май 07, 2018 8:54 pm
Профил

визирам конкретни каубойски практики, като единствен вариант за рециклиране на епъл продукти е това да става през шредера например, или като умишлено сложен неправилно оразмерен кондензатор, който точно след 3 години употреба се скапва, който е отдавна известен фабричен дефект, който обаче съвсем случайно се появява и в следващия им модел лаптоп... точно същата схема с точно същия кондензатор, и още куп други....

Пон Май 07, 2018 9:05 pm
Профил

Stoynoff май не си много добре с бизнеса като цяло, аз от 20 години се занимавам основно с голям бизнес, в едната фирма сме единвтените платинум партньор на Honeywell за всичките им life & safety, също така и ба Tyco, ако ми кажеш че тия две фирми не държат на името си .... аз мога да ти кажа че едно винтче не можеш да купиш като резервна част. Honeywell в каталога имаха някои модули, то не толквоа за резервни котлко нещото се проадва на части, но вече и те взеха да изчезват и всичко е като минимум кит. Резервна част само ако върна старта, има коректен RMA и дефекта не е причинен на сила.
В другата фирма сме ак оне в топ 5 то в топ 10 в света, и имаме много добра репутация, и компоненти не продаваме. Ама скапал ми се е тоя контролер, аз си го смених ама ми трябва фърмуер, няма такъв филм. Или абе дали не проадавате резервни модули за захранващия блок .. камо ли за части да говорим. Скапе ти се захранването ак оислаш да си купиш от нас, поръчваш захранване, не поръчваш дистрибуторна платка, или LED контролер или захранващ модул....това кеото продаваме за няко изахранвания, но никой още не е искал да си купи, са вентилатори.
Когато направиш бизнес и го движиш 20 години, когато имаш офиси по всички континенти и си в топ 10, или както honeywell и Tyco си топ 1 и 2 ... тогава ми обеснявай кое как се прави, аз съм в този бизнес. Това е в полза на клиента.
Това че в БГ има някакво мнооого странно разбиране, никой никъде няма да оцени. Всъщност ефекта е точно обратен. Ако клиенти ми каже абе изгоря ми PDU-то и ние му кажем абе я виж сега какво точно му е повредено, вътре имаш това, това и това, ей ти сервизен мануал ... клиента ще ме напсува, идогодина ако трябва да си купи моя машина ще се замисли, тия педали ли, дето ме карат сам да си ремонтирам машините им ... я да си ебът майката.

Пон Май 07, 2018 9:22 pm
Профил
Аватар

nik написа:
визирам конкретни каубойски практики, като единствен вариант за рециклиране на епъл продукти е това да става през шредера например, или като умишлено сложен неправилно оразмерен кондензатор, който точно след 3 години употреба се скапва, който е отдавна известен фабричен дефект, който обаче съвсем случайно се появява и в следващия им модел лаптоп... точно същата схема с точно същия кондензатор, и още куп други....

Планираното остаряване не е някаква новост. Встрани от това, не допускаш ли че стават и грешки или че в големите фирми освен кадърните, бачка и някакво количество кратуни?
Тъй като Епъл перманентно са в някаква конспирация, нека погледнем Тектроникс. Не ми се търси кога е пуснат продукта, но да кажем преди 10 - 15 лета.
https://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtop ... 71#p240371

То не е само това де. Има си дъъъъълъг списък с други недоделки...

Пон Май 07, 2018 10:03 pm
Профил
Аватар

deleted

Последна промяна Grubi на Вто Май 08, 2018 12:44 am, променена общо 1 път

Пон Май 07, 2018 10:13 pm
Профил

това с тектроникс не мисля че е планирано остаряване, грешка при запояването по скоро, предполагам някой е сложил в машината грешни кондензатори и незабелязано са заминали една партида платки така

докато с този инвертор проблема се оказа не в платките, а във фирмата продаваща инвертора, която се представя така в сайта си
Invertek Drives is dedicated to the design and manufacture of sophisticated Variable Frequency Drives

а в крайна сметка се оказа че продават ребрандиран китайски инвертор който също се продава и от други фирми с други марки, което ще рече че много е вероятно дори инвертек да искат, да не могат да се снабдят с резервни части, щото просто продукта не е техен, а някое китайче което изобщо не му пука за име, репутация, гаранционно или каквото и да било друго обслужване

и сега докато писах се сетих да потърся по друг начин и попаднах на още един вариант на същия инвертор с друго лого - versi drive - Peter Electronic, и още една марка Beijer electronics, всичко е излязло от една матрица

и нищо чудно ако никой от дотук изброените не е производител, а само препродавачи

Пон Май 07, 2018 10:48 pm
Профил

Вижте сега, времето на вечните продукти отдавна отмина, в много малко оласти се правят такива, дали това се харесва на потребителите или не, не е много важно, все нещо трбява да купиш, и коагто всички са еднакви няма никакво занчение дали продават лайна или рози, купуваш каквото има.
Например нашите продукти се опитваме да ги правим вечни защото колкотои вечни да са те винаги се подменят на еднакъв период от време. Ако оабче са вечни имаме по-гояма сгода да си ги изкупим обратно при продажбата на нов продукт, и след това да се продадът на вторичен пазар. Отделно че и ние оперираме много от тях и нямаме сметка да се повреждат, но това е една много тясна ниша.
Хабвите швейцарски часовници са почти вечни, стига да им правиш профилактика, но и там не се разчита да се счупи за да си купиш нов, по скоро си го купуваш защото ти харесва.
За нещо като инвертор или някакъв контролер, кой ще ти тръгне да го ремонтира по белия свят ако не е гаранционен, много често и гаранционни не ремонтират. В нашите продукти имаме монитори, не малко и са с по 3 години гаранция, знаете ли колко изобщо се връщат за гаранция ? Кой ще върне монитор който струва 300-400$? Ами нали за да се върне до нас трябва някак да стигне, после ние трбява да го върнем към производителя, и псоле по обратния път, та транспорта му е двойно повече от цената на нов. Да ако да речем е нещо което в нашите сервизи може да се отстрани се отстранвва, иначе се зарязва. За клиента е по-важно да има нов защото губи от 60-600$ на ден, кой ще ти търси гаранция, иска се моментален реплейсмънт, пък стариа ко се орпави или тръгне ...
Имам клиент, хартиен завод, всяка минута престой струва хиляди, от всичко се държи на склад, като се повреди нещо първата работа е да се смени, втората да с епоръча ново, и след това евентуално някой да му мисли за гаранции. Ето така се прави като ти е критично, и дали сервиза го оправя за 1 или 12 месеца ти е все тая, ти загуба от престой нямаш.

Вто Май 08, 2018 12:52 am
Профил

ами в общи линии основно такива тарикати само останаха напоследък - надяват се да не ги търсят, ако някой пък ги потърси го размотават докато се откаже и да знае втори път да не ги търси....

което ми е спешно и аз държа резервни неща, от едни инструменти намерих читава партида се запасих с достатъчно бройки за повече 10 години напред, но това е друга тема, просто оправданието "всички са така" не мисля че е добра идея, но всеки сам си върти бизнеса както си реши, ако му харесва да си прави мошенгии той ще си ги прави без значение как са другите, аз лично не примем такива тарикатлъци под никакво оправдание, нито да правя, нито на мен да ми ги прилагат

Вто Май 08, 2018 1:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 160 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща