Отговори на тема  [ 160 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
какъв е този чип? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: какъв е този чип?
фирмата е invertek drives
имат си сервиз, имат си и гаранционно обслужване, имат си и извън гаранционно
тук и аз малко се прецаках че го разглобих, щото ми го подариха гръмнал, изобщо не очаквах че ще е още в гаранция.... в последствие се оказа като ме питаха за серийния номер че е модел от миналата година и още бил в гаранция. да обаче понеже е разглобяван отказват и гаранционно и извън гаранционно обслужване - съгласен съм с това

обаче не съм съгласен с отношението им като цяло - с който и да говориш, каквото и да кажеш разговора все върви към "купи си нов"
не съм съгласен и с отказа им да продадат резервни части - нито контролер, нито модул, нито платка, все едно да имаш кола и като ти изгори крушката на фара да няма от къде да си купиш и да те карат да си купуваш нова кола....
не съм съгласен и с умишлено заложения капан - контролер и ИГБТ модул без никакво резисторче между тях
а място има, просто са се постарали да изгори и контролера за да не подлежи на ремонт

а колкото до тока на пина - не ме притеснява че е останал без вътрешния диод, притеснява ме че след време ако утечката отново премине в късо ще пусне постоянна 1 към модула, и някой транзистор ще остане постоянно отпушен

Нед Май 06, 2018 11:58 pm
Профил

Ами твоят случай е малко по особен. Първо те може и да не могат да ти продадът нищо защото на тях не им пзоволяват. За да се предотвратят злоупотреби тези неща се правят само след RMA, дали ще е към краен клиент или към доставчик/дистрибутор няма значение. Те си имат процедури, и ако не може да влезе в процедура няма как да изпишат компонент, иначе те мога да си го обърнат на търговия.
Друго което е те не са тъговци, не продават части. Все едно някой от нашите машини да с еповредеи, клиента да отиде примерно до офиса в перу и да каже продайте ми ето това и това щото имам ваш продукт и ми се повреди платката. Ами купи си платка, ако е гаранционна я докарай тук. Ако обаче си се правил на майстор сори, ще си купиш нова, и не само ще си купиш нова, ами и нов софтуер ще си купиш.

Пон Май 07, 2018 12:07 am
Профил

както вече казах - и платка отказват да продадат, абсолютно нищо
а това с процедурите е просто оправдание за изнудване

ето част от имейла
Invertek don’t sell spare PCBs as they have to be programmed accordingly and this can only be done as a complete unit.

айде като техничар човек обясни ми това процедурна спънка ли е или скалъпено оправдание за да те накарат да купиш нов
нито са първите нито последните
сега гледам из тубата едни истории за епъл - същите маймунджулъци - въртят сучат "купи си нов"
някакъв пуснал видео с разпространен и известен фабричен дефект на някакъв модел лаптопи, горял предпазител, показва къде се намира и как да се смени, от епъл се опитали да му свалят видеото заради копирайт....
овъртяли са се с лобистки закони, скоро вместо да се ремонтира ще те задължат да купуваш по 2, да има 1 резерва

П.С. балъци разни може и да се връзват на скалъпените процедурни оправдания, при мен обаче ефекта е обратен - такива фирми започвам да ги заобикалям от далеч, утре дори да ми трябва инвертор или лаптоп или телефон, инвертек и епъл няма да са....

Пон Май 07, 2018 12:14 am
Профил

Ами да .. за теб е така, докато няко не ти се обади и да каже ебе дължиш ми $500к защото твойта машина има бъг. А дали мойта машина има бъг, може и да има и да не знам, а дали може някой да е пробутал на някого нео със стара версия на софтуера ? Казвам го от опит. Затова са процедурите. За теб може да няма никакъв смисъл, но смисъл има. Това не е ТВ или компютър, па и такова да беше.
Дори чисто документално, и счетоводно продаването на резервни части е доста голям трън в гъза, и само заради това не бих продавал резервни части ако от това няма далавера. Защо автопроизводителите продават, да не мислиш че е за да е кеф на клиентите, не защото то тях реализират повече печалба колкото от продажбата на самият автомобил. Мислиш ли че еидн сензор може да струва 200 или 300 лв, или комплект накладки да са 5000 лв .. .може ако ги купиш от Порше, и как така същите неща дори със същото качество на афтър сел маркета след като вече модела не е актуален струват 3-4 5 пъти по-малко?
А какво да направи тоя производител, да ти продаде платката на кост или да си сложи една хубаа печалба и тя да стане по-скъпа от нов инвертор. Естествено че няма да продава. Ако е гаранционно може да го изпрати до свой сервиз за да ти сменят инвертора ако се струва.

Пон Май 07, 2018 12:54 am
Профил
Аватар

nik написа:
...обаче не съм съгласен с отношението им като цяло - с който и да говориш, каквото и да кажеш разговора все върви към "купи си нов"
не съм съгласен и с отказа им да продадат резервни части - нито контролер, нито модул, нито платка, все едно да имаш кола и като ти изгори крушката на фара да няма от къде да си купиш и да те карат да си купуваш нова кола...

Да кажем че имаме следния сценарий - след асемблиране, устройството минава съответните сервизни процедури при които си калиброва каквото има да се калиброва и си записва калибровъчните константи. Демек, минава някаква автоматизирана настройка, която е индивидуална за всеки чарк. Ти сменяш модул от целия чарк, след което трябва да се мине през калибровъчната процедура.
В завода им е лесно - имат правилните инструменти и уреди, знаят и как се прави.
А вкъщи, как?

Пон Май 07, 2018 10:25 am
Профил

Това значи ли, че на модулите на които не им трябва калибровка им продават чарковете?
Ти като имаш кариес на зъба, за пломба ли ходиш или направо си сменяш главата, защото на зъба с пломбата не можеш да му извадиш калибрация и сертификат?

Пон Май 07, 2018 12:35 pm
Профил
Аватар

Понеже споменахте Hilti и продажба на резервни части - ми дадоха ми цена за резервната част. Машината беше с изтекла гаранция. Оказа се обаче по-евтино да им я пратим и да я оправят - смениха ротор, патронник и някви дреболии за 20% от цената на машината нова. Ротора беше малко по скъп от това. И за капак удължават гаранцията с 9 месеца. Който ползва Хилти знае - не се пипа - директно в сервиза. Дори и с изтекла гаранция. Между другото перфоратора го отварях и го ръчках и нищо не казаха.

За електрожените е малко друга работа ама пък не смятам че е коректно да откажат обслужване - да го вземат, да го прегледат, ремонтират и клиента да си плати. Ако искат да признаят гаранция от този момент нататък ако искат да не я признават.

За Евромаркет имам малко по друго мнение - сервиза им е ужасен - сменя четки на шлайфче 2 месеца. Електрожените ни ги ремонтират ама когато тогава. Хилти ако не върнат желязото до 3 дни ремонта е за тяхна сметка.

Пон Май 07, 2018 12:57 pm
Профил ICQ
Аватар

ike написа:
Това значи ли, че на модулите на които не им трябва калибровка им продават чарковете?
Ти като имаш кариес на зъба, за пломба ли ходиш или направо си сменяш главата, защото на зъба с пломбата не можеш да му извадиш калибрация и сертификат?

Естествено тъп ли си или си завършил някой и друг курс? :D

Пон Май 07, 2018 1:14 pm
Профил
nik, щом не си давал пари и не си се набутал с нищо, приеми че са ти подарили не счупен VSD драйв, а много полезен житейски урок - че всичко що лети и изглежда шаренко в интернет, и идва 'от запад', не се яде. Принципно - УК -компания с Ltd. зад името - бЕгай далеч . Тва е нещо като мигаща червена лапичка, която лично Кралицата се е погрижила да сложат специално след името на всяка компания от двама-трима тариката, решили да въртят 'голямата далавера' . Не че има нещо лошо в малките компании де , даже напротив, когато си знаят мярката и възможностите и не въвеждат в заблуда клиентите.
Та - Invertek Drives Ltd - хед офис в Уелс на запад от Бърмингам в сграда колкото една селска гара. Собствени производствени плантс - няма, т.е. -произвежда в Азия и/или ребрандира Китай-ско Персонал - седем осем маркетингови мениджъра, счетоводител, седем-осем финансови мениджъри и банкери, седем осем къстъмър сървисис и ПР, четири-пет продуктови рисърч и мениджмънт ( тва за който не знае са хора от западен произход, живуркащи в Китайско за дълго и посещаващи разни изложения , панаири и ресторанти за да 'рисърчват' за новопоявяващи се китайски продукти , на които да си сложат етикетчето.
.... И накрая в персонала - цели двама инженера(баси и преразхода).... които една бърза справка в Company House ( https://www.gov.uk/get-information-about-a-company ) показва че съвместяват длъжността и на директори, а не са изпълнителни инженери.
Баланс на фирмата 2008 - към 800 хил. паунда (супер), но между 2008-2010 нещата се раздвижват (може от непремерена алчност да са се скарали с китайкия производител), директорите стават трима и де-капитализират фирмата до 60 хил. паунда ( стойността най-вероятно на Ленд Ровъра на шефа паркиран отпред). И така - до 2018 капитализацията все си остава 60 хил. паунда, което значи че не инвестират нищо, а си разпределят целите приходи под формата най-вероятно на Къмпани Директор'с Лоун и заплати . Какви платки, какви поддръжки. Те най-вероятно физически не разполагат с платки. Ако искаш да ти ремонтират нещото , или директора -инженер лично трябва да ти окаже честта, или да мине по кръга България-Англия-Китай-Китай-Англия-България и исканите пари са за пощенски разходи. Имат в Пловдив някакъв представител-поддръжник с шарен уеб сайт . От личния ми опит с пловдивските 'магазини' за машинни елементи по Кукленско-то Шосе и околностите , това са едни празни офиси с по един-двама човека, едно ПЦ и един телефон, които не разполагат дори с нещата които продават като нови. Обаче веднъж като ги потърсиш -много обичат да се самопоканват периодично на сладки приказки и кафе на аванта в твойта фирма. Те така - както каза дед Боре, слагай я тая фирма на 'стената на срама' , не че има няква полза...

Пон Май 07, 2018 2:11 pm

ицо, тук сме техничари, имаме си на идея от електроника, тия алабаланици с калибровките на серийно производство може само на някой незапознат да минат, това не е единична бройка на свръх прецизна техника да му се отделя толкова внимание с калибровки, всичко се проектира с идеята да се бълват бройки серийно с минимален труд
а както вече стана ясно и с идеята да изгори до непоправимо състояние

накладки 5000лв ама се продават нали? не те карат да купуваш нова кола за 150 000 лв само щото са й свършили накладките....
и не те баламосват с процедурни, документални или счетоводни проблеми, или с оправдания за нужна калибровка в сервиз...
и като говорим за аналогия с накладки - представи си сензора на накладките вързан с компютъра, и вместо да даде индикация за свършили накладки, изгаря контролера, който умишлено е с неизвестна маркировка, и умишлено не се продава като резервна част, нито като платка, нито като модул... с безброй оправдания.... и кво прайм ся?

вярно че всички работят за пари, но все пак.... клиента избира къде да иде, за това трябва да се ценят качествените фирми и на тарикатите да не им се дава хляб, за да не се множат
решението е лесно - избийте баламите, тарикатите сами ще измрат

едит: тракон, пари не съм дал конкретно в тоя случай, ама останах разочарован че са поредните тарикати с бизнес модел за изнудване. явно си направил повече рисърч от мен, аз толкова не бях задълбал кои са и какви са, значи усещането за гнила работа не е без причина....

Пон Май 07, 2018 2:18 pm
Профил
Аватар

nik написа:
ицо, тук сме техничари, имаме си на идея от електроника, тия алабаланици с калибровките на серийно производство може само на някой незапознат да минат, това не е единична бройка на свръх прецизна техника да му се отделя толкова внимание с калибровки...

Дадох горното като някакъв пример, как ремонтът в домашни условия може да е труден или невъзможен. А дали тоя производител има подобни производствени процедури, не знам, И ти не знаеш.

И да, уж сме техничарски ориентиран форум. Калибровка може да са коригиращи константи на токовите и напрежителните сензори. Честоти на осцилатори, и куп други. Това не е задължително да е свързано с "много труд". Минава през линията, провеждат се съответните тестове и корекции, филе саве и толкова. Нали не си представяш че някой врътка тримерчета с отвертката?

Да обобщим - ти си недоволен че тоя производител не бил предлагали "резервни чаркове". Това предполага, че другите предлагат. Нека погледнем именитите производители на подобна техника. Кой от тях предлага модул (платка, чип) за ремонт на инвертор?

Пон Май 07, 2018 2:31 pm
Профил

друг производител на инвертор не знам как е с резервните части защото друг път не съм ремонтирал
но ремонтирах инверторен MIG заваръчен апарат ESAB (който не е беше по прост от този инвертор за мотор), изгорялата платка беше ужасно заплетена схема с едни от най малките смд-та, доста от които бяха изпукали и надписи не се виждаха, отказах се да сменям елементи, потърсих платка, дори не стигнах до производител, първия дистрибутор който излезе в гугъл продаваха резервни платки, смених я, и заработи

Пон Май 07, 2018 2:46 pm
Профил
Аватар

Има техники за които се предлагат резервни компоненти или модули. По тоя въпрос нямаме спор.
Има и такива за които се предлагат само модули. За някои не се предлагат никакви ремонтни джаджи.
Разбирам подхода на едните, вторите и третите. В повечето случаи, дори и го намирам за правилен, дори и това да е в противоречие с финансовите ми интереси.

Пон Май 07, 2018 3:01 pm
Профил

Принципно има разлика м/у електрожен и инвертор. При електрожена обикновено има изходен трансформатор и се изгражда по схемата push-pull. При инверторите се използват полумостове, които са директрно свързани към мотора. И тук вероятността да стане rampage като думне дори най-малкия елемент е огромна! Щом като си поправил нещо и е тръгнал - ОК. Карай го така. Опитвам се да ти обясня, че в сервиза би трябвало да подходят по много по-различен начин от това да подменят някой компонент!
Не казвам, че е лесна работа. Но като произвеждаш нещо, трябва да можеш да го ремонтираш. Това е много голям коз на пазара. Поне при нас е така. Като кажеш на клиента, че има части и може да се отремонтира бързо(или какви части да си набави, за да няма проблеми) работата става съвсем друга!
За какво мислите си правим сами радиоуправленията?! Там се прилага масово тактиката, която описва Тони - ако е в гаранция го сменяме с ново, ако не е - купуваш новото! Понякога аз хвърлям боб и се получава ама... Като добавиш и един приличен срок за доставка 1-2-3 месеца и ела да видиш какво става. Клиентите направо подскачат. То даже основният проблем са сроковете, защото това не е телевизора у вас! Хората искат да изкарват пари с тези неща...
Да сме наясно, като кажеш, че сервизираш нещо, не значи да прилагаш схемата ако е в гаранция го сменяме, ако не е - купи си ново. Това и в магазините могат да го направят! Като кажеш, че сервизираш нещо, означава че трябва да имаш части, хора и т. н. и да можеш да отремонтираш продукта. Не на продукт от миналата година да казваш на хората, че сега трябва да чакат половин година да дойде от Китай.
А другата схема е с търговците, дето всичко имат, обаче като ги питаш за конкретно нещо - ще чакаш да дойде от Китай...

Пон Май 07, 2018 3:06 pm
Профил
Очевидно не само при тази, ами и при други фирми някой е изчислил че му е по-изгодно да поддържа персонал от сеилс менаджери, счетоводители и адвокати, вместо инженери и техници на щат.
Като се е рекло веднъж , предполагам и болниците може да взаимстват схемата - плащаш си цял живот данъци и осигуровки за сервизна поддръжка и като му се наложи на човек - вместо медицински персонал на входа го посреща адвокат и банкер и му предлага извънсъдебно споразумение да ти наплати толкова и толкова, вместо лечение.
Що в едни области да може , а в други -не.

Пон Май 07, 2018 4:31 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 160 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща