|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Историята с циклотрона за пореден път доказва, че когато един бизнес зависи от много хора, които са обхванати от безхаберие, винаги ще се намери някой, който да извлече персонални ползи от това.
|
| Нед Май 06, 2018 6:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Съвсем реален случай. Една от големите банки в БГ ни е клиент от много време, и все се опитва някой да ни подмени. Отиваме ние след поредната издънка да говорим с единия собственик, така и така тоя и тоя си правят далавери и пак в нас се оглеждат. И отговора е : е какво искаш да ги уволня ли, тия поне някаква работа вършат, като дойде друг и той ще си ги прави а как да знам че ще върши работа ...за вас не се притеснявай.... То това ни е в кръвчицата, аз вече не му обръщам внимание, че закупчика вземал комисионна, да взема стига цената и качеството да са ОК да взема, само да си върши работата.
|
| Нед Май 06, 2018 6:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Много проекти са стопирани и висят защото не може да се измисли схема за крадене. Този случай, изглежда е от тях. Хората си имат прайслист на сайта, там въобще нищо не може да се направи, за това са го купили почти веднага. Строежът, обаче, е съвсем друга бира.
|
| Нед Май 06, 2018 6:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Най-големия проблем предполагам е че при покупката комисионната спокойно може да е била и 20% демек 1 мил зелено, а тая колибка за 1 млн и 70% да откраднеш са само 300 зелени ....
|
| Нед Май 06, 2018 6:55 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Тони, цените са публични и БГ не е единствения клиент на тая фирма. Тоест, 20% са твърде голям риск. И самия производител не би го поел.
|
| Нед Май 06, 2018 6:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Оооо това е практика в такива области, те не надуват цените, просто дават комисионни, съвсем стандартно. Там се работи с огромни печалби, нали се сещаш че тоя циклотрон е купчина желязо и малко електроника, печалбата като нищо е 1000 и нагоре % разбира се тук говорим за стойността на това нещо като материали и ресурс да с епроизведе, то влачи и много голям овърхеад защото се прави в малки количества, но това не променя нищо, могат да го продават и на 50% и пак да реализират доволна печалба. Точно за циклотрони не знам, но все си мисля че ендо ЯМР е по-сложно и отговорно, и знам горе долу каква е производствената стойност на едно ЯМР и на колко се продава, филипските поне за серверна америка ги прави същия ОДМ с който работим и ние, дет се вика сглабят ги под носа ми. tgi спря да пише, иначе сигурно щеше да каже нещо, нали и той се опитва да с еконкурира в подобна област със същите големи риби.
|
| Нед Май 06, 2018 7:48 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре де и как става? Нашто мангал пише имейл на канадците "Абе колко го давате циклотрона?" Ония казват, примерно 4 мильона. Нашия - "Абе аре да ви дадем 5, ама после ще ни преведете 1 на еди-коя си сметка". 
|
| Нед Май 06, 2018 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еее да ти кажа много вероятно е той отдавна да е в любовни отношение я стях, изложения, симпозиуми занеш как става, нищо чудно преди това до е ходил на едно две семинарчета за тяхна сметка, то ен само той, хора от БАН. В моемнта в който се усети че работата може да стане започва проучването, сега то ще вземе комисионна или е твърде честен, ако е търде честенпо-сигурно е някак да му подлеем вода и почва да се рови в обкръжението му, ако има някакви дадености да вземе комисионна дирекнто се казва, цената е 5 на конкуренцията е 5, ако избереш нас сме склонни да платим комисиона еди колко си. Ако ще има търг ето това ни е минимума, ако помогнеш да спечелим сме склонни да ти дадем толквоа от разликата с това което получим. Неата са доста директни и то от страна на производителите. От друга страна може и той да е бил активния, казва се директно, така и така подговил съм нещата и ще има процедура, да ама в момента можем да го купим от този, този и онзи, този и онзи са европейци, ако минем финансирането по европрограма трбява да вземем от тях. Да ама аз съм готин, искам да свърша рабтоа, знам че вашите са по-хубави и съм осигурил финансиране което не е евро, обаче пак си има процедури, имам такава и таква цена ваата е малко височка но това не е основния проблем, дайте да видим аз какво ще получа. Ето така става. Как мислиш сеизмологията си купи новата система .. то па една ситема малко полвинчата ? Знаеш ли там за какви пари става въпрос. Преди много, много години идва един човецец и казва, абе така и така, иам едни пари обаче шефовете искат да купят нещо готово, дайте да им покажем че може да с енаправи и по-евтино и да видим. Напраивхме ендо просто демо, колкото да се види интерфейс и че нещата не са невъзможни, трябва да е мин 18 бит, ама конкуренцията казва че е 24, добре 24 бита реални не са много тривиални,но ето имаме решение за 24 бита , та дори 24 бит реални диференциални, изнамерихме някакъв 32 бит ADC, от който преценихме че можем да извадим поне 26-27 стабилни след всички но-та. Ами как ще предавате, по онова време мобилната дата не беше още на мода, ами къде са ви точките, еди къде си, как ги следите сега, ами имаме линии от БТК и идва анлогово. Ами ще го направим по тия линии, но е ви пуснем и радио канал. Ами добре, дайте нещо да видим, направихме някакъв първоначален прототип дайде да го закачим някъде ид а тестваме, да видите че всичко е ОК ... тишина ... нашия човек спря да вдига, май беше лятото. Викам айде сега лято, на есен. Колегата виак дай да видим какво сме направили, намери някъде подходящи източници, аз нямам нищо което да с едоближава до това на порядък, върнаха го 24 стабилни, явно имаше нещо в аналоговата част, от там на горе нещо много плаваше, щехме да го ръчкаме в псоледствие ама ... нямаше в последствие. После си мислех че тия платки на които бяха усилвателите бяха микронски, не ги михме много, на мен и на 18 бита ми е мърдало като живо от неизмити платки, та кой знае, то при такива битове текстолита не е тнай-доброто решение, но нали прототип, дайте да видим ... и до там. Повече не го чухме, след време разбрах че са налели доооооста много пари в нещо готово, лошо няма. Не съм им взел и лев, ние го правехме повече за да се свърши работа и докато си запълвах свободното време докато бях по Русия че имаше опасност съвсем да ми изчезне кръвта от водката ...
|
| Нед Май 06, 2018 10:39 pm |
|
 |
|
Pif
|
По железниците има едни КЕРВ (къса електронна релсова верига). Един гнератор се закача на релсите и на няколко метра се мери резонаси и затихвания. Като дойде влака окъсява релсите и туй сработва, че има влак. Има го и постояннотоково ама модерните са с 200 килохерца генератори. Та тея джвъчки горят от големите токове при тръгване на влака. Има един байчо дето ги ремонтира. Иска 60-80 лв. Беше предложиш на един от шефовете да им ги ремонтира всичките и да им смени чарколяка и да им сложи защита за да не горят никога. Открил е някъв бъг в схемата заради което горят. Ама началника в железницата разправя - ремонта на един КЕРВ колко да е - 100 лв, 200 лв. А на мястото на един керв слагам една броячна точка. Броячната точка струва 5500-6500. Аз колко комисионна ще изкарам от тоя байчо? Един прелез на една линия са 4 броячни точки - ето 25к лева. При положение, че цените са двойни на реалните тука в бг - какво пречи въпросния началник да изкара 2-3-4к от прелез с 1 железен път. Ако са 2 пътя - двойно.
|
| Нед Май 06, 2018 10:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Така де, тоя байчо кого храни 2-3 деца най-много, а като купи нови ще създаде работа на сума и народ, т.е. хляб за децата, пари в икономиката, човека разсъждава съвсем коректно, дай да ги напраивм вечни та никога да не горят ... а и такаброя на влаковете ще хване, ти представяш ли си да не занеш колко влака минават от там, ами че могфат да ти изтъркат релсите, ебах ги влаковете....
|
| Нед Май 06, 2018 11:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
абе аз това може и да съм го показвал ... това във друга връзка, много често не само се дават много пари а и се изпълнява с двата леви крака на единствените еднокраки служители ... ето тия хубавци които довършваха нещо което ние започнахме защото бяха решили че могат и да не ни плащат .... всичко беше доставено, но селяка си е селяк ... да не им забравя името, Кейбъл Груп, май някакви пазарджишки специалисти бяха ... п.с. само да спомена снимкат в ляво е 3 години след като е инсталирана кутията, снимката в дясно е 3-4 месеца след инсталацията, на някои други се вижда и състоянието на гофрта
|
| Пон Май 07, 2018 12:42 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Значи нещата са доста по-зле, отколкото предполагах.  Добре, ако се разчуе, че някоя фирма е давала комисионни на съответния чиновник, това не води ли до сериозни щети по имиджа?
|
| Пон Май 07, 2018 11:29 am |
|
 |
|
ToHu
|
На фирмата или чиновника  . За фирмата не, американците се пазят повече но основно в САЩ, в Европа не им дреме, а за търга за изтребителите не само фирмите а и дипломати от САЩ бутат. В Европа е практика, за немски австрийски, швейцарски и френски компании е съвсем нормално. Освен това комисионната рядко се дава директно, тя минава през местен представител, и даването и е съвсем нормална практика, а върви докажи как и кога той я е дал на някой друг. Ти знаеш ли на Локхийд кой им е представител за БГ .....аз знам  . Когато клиенти са ти основно правителства и администратори нямаш друг шанс освен да си в топли отношения с решаващите. Но това в крайна сметка не ощетява много. Няма 100 производителя на циклотрони, нито на ЯМР-та. Цените са сходни, показателите също, комисионната подпомага избора, а не води до неизгоден такъв, поне в повечето случаи. Виж с лекарствата не е така, там има щета за купувача но .....
|
| Пон Май 07, 2018 11:39 am |
|
 |
|
Pif
|
Абе пак комисионната е 10-20-30% и се получава готов продукт. Докато при наща реалност - 80% комисионна и продукта боклук ако изобщо го има. Нагледал съм се на липващи продукти и фиктивни сделки.
|
| Пон Май 07, 2018 1:49 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|