Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Само да вметна в дискусията една историческа справка за полицията - ако си мислите, че е създадена на бори лошите и да раздава справедливост много се лъжете ... истината е, че полицията в днешният и вид е създадена по време на индустриалната революция в Англия с една едничка цел - да бие стачкуващия пролетариат :D

Същата работа е и с всички мерки за сигурност по летищата - не са за да опазват живота на хората а за да предпазват инвентара под формата на сгради, самолети и т.н. които струват маса пара от идиотите дето се гърмят в тях ... пък който си мисли, че всичкото това е все за негово добро - много му здраве :D

Пет Май 04, 2018 6:17 pm
Профил

Абе аз не знам коя е фирмата на пеевски с преброителни камери ама може да съм изтървал нещо, но едва ли. 8к на точка за преброителна камера е малко, ак искаш данаправиш нещо сериозно и работещо не стигат и до половината, разумна цена е между 20-30 к Полу работещи системи може да направиш и за 5 сигурно, но тук вече е въпрос на тълкуване кое е работещо и кое си струва.
Но тук пак опираме до друго, казваме кражба а то кражба няма, и като се сравняваме с белия свят кажи ми къде не е така ? В Германия ли, в Австрия ли, в Швеция ли /Груби беше споменал колко струва опъването на оптика /, в САЩ ли ?
Дойдохме до момента че то всъщност крадене и злоупотреба в рамките на закона няма. Облагодетелстване на един или друг, и уредени търгове и поръчки има навсякъде, това е ежедневие навсякъде, във всяка една икономика, и хората са се примирили с това. Това че ти конкретно не си успял да се вредиш до такава поръчка и това не ти харесва е друг въпрос.
Беше писал защо не се знаиамваш с частен бизнес, всички точки бяха свързани с неволите ти с държавни поръчки. Ако идеята ти за бизнес е да правиш далавера с държавни поръчки, трбява д аимаш топки за това, и не само топки ами и контакти. Ние приемрно имаме и топки и контакти но не го правим, нямам нерви, и не си струва чисто икономически. Самата идея да разчиташ фирмата ти да съществува защтоо я има държавата е меко казано вредна, трябва да имаш реален бизнес с реални клиенти, и чак тогава може да хвърляш око на държавата, ако излезе нещо апетитно, за което си струва. Естествено ще е нагласено, и много вероятно да не успееш. Последно ни резнаха от един апетитен търг, по принцип не участваме но този изглеждаше доста апетитен, т.е. много нагласен. Дисквалифицираха ни за техническа грешка, има изписано с думи двадесет и четери а с чифри е 48, тов аотносно срок за реакция. И двете 24 и 48 бяха по-добри от това на конкуренцията, обиновенно се взема това изписано с думи, или по-лошата за оценката стойност, не се дисквалифицира за това. Обжалвахме защото търга беше апетитен, въпреки да беше почти сигурно че ще изгубим, и изгубихме обжалването, и едни 30к разходи за адвокати. Та ... не сме разчитали да живеем от това, имаше изгоден търг, оферирахме много добро оорудване, да не кажа най-доброто, при това с една никак не лоша печалба като бяхме предвидили чеще има и за някой отчисление, риска да обжалване ни се стори приемлив спрямо интереса и обжалвахме. Изгубихме .. не се вайкаме, не псуваме държавата, не всуваме организаторите, нито спечелелия, да им е честито, добре са си опекли работата. Веднъж на век ни се случва да участваме, веднъж дори спечелихме такъв търг :)

Пет Май 04, 2018 6:30 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
И тук доста грешите, най-вероятно защото повечето хоро си представят точно кражба, някой отива и отмъква 100 млн. Да ама не. Реално престъпление няма, Миро като учил може да разясни кога има престъпление.
Pif написа:
Механизмите за крадене са доста. Кражба е от гледна точка на народа а не от гледна точка на закона. Те са си вързали гащите като са приели правилните закони.
- Като се огледаш в магазина, турски домати, гръцки дини, френски картофи, китайски чесън. Излиза, че в България не расте нищо друго освен тикви.

- И това не расте. Аз много обичам тиквени семки, обаче на абсолютно всички видове марки, които се продават в магазинната мрежа и на които съм попадал, пише страна на произход: Украйна. Шаш и паника, мат с пешката, защото според статистиката на ЕС сме най-големият производител на тикви в евросъюза. И това ако не е виц...

Прикачени файлове:
Тикви 2016.jpg
Тикви 2016.jpg [ 56.91 KiB | Прегледано 4834 пъти ]
- Не е виц, а почти цялата продукция от тиквени семки се изнася като биопродукт. Даже се отглежда един сорт тикви без обелки на семките.

- Ибаф го, другарко, ми ние сме върнали комунизма бе - качественото се изнася за твърда валута, шлаката се яде тук. Затова ли се борихме и скачахме???? УжаЗ. Честно казано, бях шокиран като прочетох статистиката преди време, викам си - браво, все в нещо да сме първенци, поглежам пакетчето тиквени семки на "вуйчо Ваньо" и там изрично си пише - произход: Украйна! Реших, че пак сме правили някоя евроврътка, като маляките с маслините, дето забиват колчета в земята и викат, че било масив от маслини, щото като го снимаш отгоре и не личи, та си лапкат субсидията, Обаче с това ти изказване пак уби всичко детско в мен, егати.

- Прочетете това и всичко ще ви светне. Жертви сме на плановата икономика на ЕС:
> Как българските тикви станаха златни

- Извинете. Не е виц. Има едни схеми за финансиране на земеделските производители - т. нар. обвързани плащания. За отглеждане на домати, краставици, пъпеши, ......., тикви и се плаща, (освен субсидиите, които са около 30лв./дка) и по още 200лв./дка, и трябва да продадеш определено количество реколта от декар. Тиквите са най-лесни, защото семето е много евтино и се сее на много големи разстояния. Обработката е механизирана и също много евтина. Тези, които го правят, им викат "схемаджии". След проверката от земеделската служба и подпис, че има тикви на полето, схемаджията удря дисковата брана върху тиквите и отива примерно на борсата в Слатина и взема фактура за тикви от търговец, като му плаща ДДС-то. Фактури има, тикви - няма. Може да сметнете печалбата при 50лв. рента и 30лв. разходи на декар по производството, за примерно 300дка.
Не е виц. Само леко да ви светна за земеделските фондове.

- Тези тикви са някакви специални, от чието семе се правело някакво много скъпо масло. Струвало около $200.

- Мда, така е. С него обаче, ако си мажеш прасето сутрин и вечер в продължение на месец, му поникват златни пера. Те пък колко струват...

Пет Май 04, 2018 7:08 pm
Профил

itso.t написа:
Кратко и ясно, не може да краде нищо. Респективно, няма одобрени количества.

А и въпросът беше към Фред. Първа итерация беше да не се било крадяло. След това се установи че така не става, но по малко можело. Точно това ме интересува - колко малко е приемливо?

Хич не е приемливо. Затова който го хванат го наказват. И то показно, за малкото. А че не може да се хванат всички е ясно, най-малкото защото не можеш да сложиш до всяко пакетче дъвки пазач. Затова и казах, че съвсем без крадене няма да се мине. А не че можем да сложим граница "До 10лв краденето е разрешено"

Пет Май 04, 2018 7:25 pm
Профил

Фред махни розовите очила, не пренасяй твойте позитивни очаквания и оптимизъм в-у други страни само защот няко йказал че там било по-различно. Знаеш ли каква е разликата, че там хората не акзват абе ти занеш ли колк оса ни корумпирани политиците, абе ти занеш ли колк оса краде. Дори когато го знаят не го казват, или ако казват нео се опитват да го кажат много заобибиколно и меко. Първо те не тръбят недостатъците си, само идот би го правил това. Втора те не се чустват комфортно да кажат абе при нас има корупция, когато общопприето се говори как няма корупция,колко е лошо ....

Пет Май 04, 2018 7:37 pm
Профил

Затова и казах, че идеално няма начин да стане, не че може да се сложи граница "Толкова е разрешено да се краде". Просто не могат да хванат всички. Но от време на време хващат някой и изгърмява показно, да им държи влага на останалите и доста да помислят преди да посегнат.

Ти смееш ли да лъжеш за данъците си в Америка? Доста вероятно не смееш, знаеш какво те чака. Не че ще хванат всички ама си правиш сметката "Ами ако хванат точно МЕН?". Ако се разминава метър, ако наказанието е мижаво, ако можеш да се отървеш с подкуп към съдията не само наркотърговците ще крият данъците си но и всички наред. Включително и ти. И държавата става кочина защото това се пренася и в другите области.

Пет Май 04, 2018 8:01 pm
Профил

Тони,
аз нямам интерес от държавни поръчки. Двата ми допира са отказа който получих за тея 500к и там щях да го играя през посредник и другото което имах даже подписан договор и пуснаха обществената поръчка даже с моите условия за да я спечелим. Спечелихме я. Налях 15к в материали. Но като ми обясниха как договора се променя и трябва да оправдая 200к при първоналачна договорка - поръчка 60 за мене 40 ... сега поръчка 200 за мене пак 40 ... скъсах договора и им казах да ме съдят за неустойки. Всичкия ми останал опит е като служител в крадлива фирма.
А камерите - реалната себестойност е 1000 лв/точка. С клизма 2000 за големите. Има 2-3-4 уеб камери по 20 лева, няколко магнитни рамки закопани в асфалта, един ГСМ модем, един или два метални кола ама толкоз тънкостенни, че падат от вятъра и малко акумулатори и зарядни. Има и 2 шкафа. Според договора трябва да има разпознаване на номера но до сега в АПИ не са видяли нито снимка нито разпознат номер в сърварите. За няколко електромагнитни рамки хич не е малко 8к.
Ако трябва да се направи както трябва и 20к на точка са повече от достатъчни със сериозна комисионна и хубави пари и за монтажници и разработчици.

Пет Май 04, 2018 8:04 pm
Профил

Eeeeee ето там е разликата, на мен това ми е бизнеса, ама го правя за клиенти които искат да получат нео работещо, аз камер ане мога да купя за 2000 лв... а ако кпаеш рамка, колко струва качествено вкопаване на рамка, не знам дали си в течение. Да извадиш разрешително да затвориш платното, да го съгласуваш, да изрежеш да вкараш кабела, да го залееш с качествени материали ... само съгласуването ти изяжда един човеко ден, за мен това са мин 300 лв на вятъра ако го прави някой друг.
Ами да му пуснеш свързаност, обикновенно в поръчката това е включено, а да закараш вишка до там. Абе не е 2000 лв в ниаккъв случай, за 2000 лв мога да ти сложа някоя посредствена PTZ камера на височина до 4 м без това да включва окабеляване.
Та според мен ето и тук идва голямата разлика, кой какво предлага и как го предлага. Тоя търг който ни дисквалифицираха, най-скъпия датчик на конкурента бесе за безумните 80 лв ... аз имах 12 пламъчни детектора на които само стойката не мога да купя за 80 лв, детектора е около 800 EUR. И въпреки това моята цена беше 1.3 млн а на конкурента 1.7 почти. Това при условие че моята печалба не е никака, ама никак малка, при мен 10-20% не влизат в понятието печалба.

Пет Май 04, 2018 8:57 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...И въпреки това моята цена беше 1.3 млн а на конкурента 1.7 почти. Това при условие че моята печалба не е никака, ама никак малка, при мен 10-20% не влизат в понятието печалба.

Мдаа..., когато има някой по-алчен, твоето се нарича "печалба" и "бизнес", неговото... кражба и корупция.
Баси калната тема.

Съб Май 05, 2018 8:57 am
Профил

Да де, ама неговото е законно и съда го е потвърдил. Следователно Тони няма причина да бъде нещастен.

Съб Май 05, 2018 9:56 am
Профил

Pif написа:
Да де, ама неговото е законно и съда го е потвърдил.

Как няма да го потвърди съда, след като съдиите ги продават по 2 за лефче...

Съб Май 05, 2018 10:54 am
Профил

ike написа:
Pif написа:
Да де, ама неговото е законно и съда го е потвърдил.

Как няма да го потвърди съда, след като съдиите ги продават по 2 за лефче...

Мнение можеше да се нищи още но стана безсмислено, нормално на първа инстанция е така, то това не беше първа се, предели това беше КЗК но те рядко отсъждат в полза на претендент. Аз не съм нещастен, както казах риска беше преценен и поет, дет се вика ако мине.

Съб Май 05, 2018 12:18 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
Баси калната тема.

Дали е кал? Аз бих го нарекъл лайна. Ама който се е хванал на хорото - играе. Чист бизнес има само във баснята за оня дето търкал и продавал ябълки. Лайна да искаш... едни риеш, едни ядеш... ако успееш на друг да ги пробуташ... си на далавера ... и те така.

Пон Май 07, 2018 3:15 pm
Профил ICQ
Аватар

> Иво Христов: Ако премахнете корупцията, много хора ще станат излишни :twisted: от 2:19 до 5:00

Пон Май 07, 2018 8:30 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Zdrav написа:
Баси калната тема.

Дали е кал? Аз бих го нарекъл лайна...

Да, сега разбирам защо :
Цецо написа:
...А трябват топки и по -важно трябва як задник...
ToHu написа:
Задника е най-важен ...

:mrgreen: Опитвам се да ви иронизирам двамата с Тони, но тя иронията идва от само себе си.
Въпреки това да си призная не ми идва отвътре. Мисля че всеки заслужава достойнството, което си е отвоювал. Дали е плащал заплати и е ринал лайна или е работил за някого за заплата ходейки сутрин в 8:00 и прибирайки се вечер в 18, 20, 23...

Вто Май 08, 2018 12:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 48  Следваща