Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Изчерпване на остатъчен заряд 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Изчерпване на остатъчен заряд
Здравейте! Постановката е следната :
Прикачени файлове:
power.pdf [6.46 KiB]
511 пъти

Имам бутон, с който подавам захранване на uC(PIC18F45K50). ПИК-льото започва да тактува TACT и така хем се пази от забиване, хем може сам да се изключи. Понеже използвам един бутон за пуск и стоп имам малък бъг(да го наречен). Когато се натисне бутонът за подаване на СТОП команда, контролерът спира идикацията(за да спреш да натискаш!), спира тактуването и чака да му свърши тока. Имам кондензатор 100uF. Ако обаче веднага след това се натисне бутонът повторно(за старт) има вариант да са останали към 1-1,2V в кондензатора и схемата се шашка - не тръгва. Пуснати са BOR, POR и др. ОR-ове. Не мога да кажа какво точно се шашка, защото не мога да повторя процеса на дебъгер(спира се тока всеки път). Някакви идеи как да доизчерпя заряда така че схемата да е готова по-бързо за повторен старт.
ПП: Не искам да намалявам стойността на кондензатора, защото платката е тясна и дълга и имам чувствителна периферия. Не искам парчета. Това е малък дефект, за който потребителите едва ли знаят, но искам да го изчистя!

Пет Май 04, 2018 9:59 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Изчерпване на остатъчен заряд
Светодиод, да се радват клиентите :)

Пет Май 04, 2018 10:29 am
Профил

Няма нужда да се изчерпва заряда. Достатъчно е да се държи под RESET с външна схема за RESET,
работеща до ниско напрежение, например тази:
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lp3470.pdf
или тази:
https://datasheets.maximintegrated.com/ ... AX6764.pdf

Пет Май 04, 2018 10:51 am
Профил
Аватар

+1 за RESET схема. Ако държиш на Микрочеп - MCP100 примерно (избираш си модел според напрежението). Или MCP130 - в случай че е необходимо ресета да се прави от изход с отворен дрейн.

Пет Май 04, 2018 12:08 pm
Профил

Сложих и за сега няма проблем. Но ще го наблюдавам още 2-3 дни, защото не съм сигурен дали контролерът прави белата или някоя периферия.

Пет Май 04, 2018 1:15 pm
Профил

Така! Update по темата! Няма ефект от интегралката(прагът на задействане е много над Vccmin на uC). Ето какво установих - стартира се у-вото, след малък(няма зн какъв) париод от време се подава команда за СТОП, след което се натиска произволен бутон(може и да не се натиска, важно е да се изчака времето, което отнема самото натискане!), след което отново пуск. Следва бъг - у-вото спира!
Процедурата ми за стоп спира всички прекъсвания и контролерът увисва в безкраен цикъл, докато му падне захранването. Не чете пиновe.
Идеи?!

Пет Май 04, 2018 2:43 pm
Профил
Аватар

Имам подобно изпълнение но при мен стопът е буквално на резета на контролера. Стабилизатора който захранва е LM2576, като бутона за включване подава enable на стабилизатора паралелно с пин на контролера. Така като натисна стоп (резет) пина (enable) става вход и няма как да поддържа стабилизатора включен. Като натисна старт, минава известно време докато контролера търгне и си задържи сам захранването. При тази постановка никога не ми се е случвало да тръгне бъгаво или контролера да забие в тръстиките. Няма BOR включен. Само с POR и start up timer си работи.

Пет Май 04, 2018 3:56 pm
Профил ICQ

Аз нямам стабилизатор. С батерия съм. Ще опитам да разкарам 100uF. Аз си имам байпасни навсякъде и може и да не е нужен. Дано няма парчета.

Пет Май 04, 2018 4:22 pm
Профил
Аватар

Кучето отвързано ли е?

Пет Май 04, 2018 4:39 pm
Профил

Едва ли има отношение към ефекта, но би трябвало да има резистор около 1К към базата на Q502.
В момента, както е схемата, преходът база - емитер ограничава напрежението на удвоителя с D504 до около 0,7 - 0,8 волта
и най-вероятно базовия ток не е много стабилен. Другият вариант е да се сложи MOSFET вместо MMBT2222A,
нещо от сорта на BSS138.

Пет Май 04, 2018 4:47 pm
Профил

Интересно защо става така, след като има BROWN OUT reset ? Напрежението на BOR колко е зададено ?
Може да пробваш с регулируем токоизправител как се държи при различно напрежение. Иначе варианта на Cekins със ресета като че ли е най-надежден и добър.
В програмата, след като изключиш помпата на захранването (TACT), може да отидеш да циклиш някъде while(1){} без да правиш нищо.
Има и варианти за разделно захранване (2 MOSFET-а) за контролера и силовата част, процесора без 100uF.
Има вариант със sleep режим на процесора и MOSFET само за периферията.

Пет Май 04, 2018 5:32 pm
Профил

Знаеш ли, като че ли power up timer не се нулира. Я пробвай без него.

Пет Май 04, 2018 5:42 pm
Профил

не виждам кондензатор на старт пина за към контролера
на някои бутони им вибрират контактите и правят по няколко импулса при натискане, дали въпросния старт не се интерпретира като няколко бързи старт/стоп и накрая каквото остане? или пък софтуера да се шашка от това в каква последователност се появяват захранване и старт/стоп сигнал?
също така не виждам и последователно резистор - ако контакта за старт сработи първи, преди да е дошло захранване, ще пусне голям токов импулс през диода на пина на контролера и към + на филтровия кондензатор, 100 микро е доста ми се струва ако се зарежда през диода на пина, което също може да шашка контролера

Вто Май 08, 2018 10:23 pm
Профил
Аватар

Добавяш малък резистор между захранването и неизползван пин на контролера.
Когато си свършиш работата контролерът просто активира пина в изход 0.
Това ще разреди кондензатора до достатъчно ниско ниво при което контролерът няма да може да стартира отново.

Сря Май 09, 2018 11:11 am
Профил

според мен проблема не е в разреждането на кондензатора
преди бая години съм правил такова устройство с ПИК точно да работи при несигурно захранване, трябваше да пази един брояч в епрома при отпадане на захранването и да продължи от където е стигнало след възстановяване на захранването, работеше си безупречно независимо какво се случва със захранването, пак имах голям кондензатор за да има време да запише в епрома, който спадаше плавно и пак съм го тествал на пускане/спиране в различни комбинации, няма проблеми
просто няма логика да умира след ресет, нещо съществено е сбъркано

Сря Май 09, 2018 1:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща