Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Първи май. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Първи май.
не знам в БГ как е, но първия ден като се разболееш тук си го плащаш сам - т.е. орязват ти заплатата.

Така, че ако нещо деня ти е крив или просто ти е дошло в повече - директно си плащаш зa ден почивка, от собствения джоб.

Последна промяна Grubi на Чет Май 03, 2018 10:47 am, променена общо 1 път

Чет Май 03, 2018 9:20 am
Профил
Аватар

не съм ползвал болнични от десетилетие поне, та не съм много в час с конкретните числа. работници нямам от 2010.

тука първите 3 (или 5) дена се поемат от работника.
след това също има особености.
за социалните плащания (сред които е и здравната осигуровка) има минимален праг и максимален праг.

минималните са определени по професии в една много дебела книжка.
примерно: стругар - 650лв. може човека да взема 500, но се осигурява на 650. в някои случаи се прилага дори двойната сума, но това е по-скоро изключение.

максималния праг в момента е 2600лв (бруто). ако вземаш сума над тази, се осигуряваш на нея. удобно е, ако вземаш 50,000 месечно.
но ако вземаш 5000лв, като се гътнеш по-дълго в болнични и фиша ти пада от 5000лв на 2000. нещо подобно е и при безработица.

все пак да отбележа, че заплатата трябва да се изкара, тя не се 'дава'

Чет Май 03, 2018 9:38 am
Профил

ДедоБоре написа:

Първите 3 дни се плащат от работодателя (на 70%).... но като си самоосигуряващ се познай от кого ;-)

Чет Май 03, 2018 9:47 am
Профил

miro_atc написа:
ДедоБоре написа:

Първите 3 дни се плащат от работодателя (на 70%).... но като си самоосигуряващ се познай от кого ;-)

То и иначе е така. Това, че ги внася работодателя не значи, че ги е откъснал от залъка си. Много добре си е направил сметката (работодателя) колко мед правят пчеличките, та да остава и за него. :roll:

Чет Май 03, 2018 10:44 am
Профил

slav4o.com написа:
То и иначе е така. Това, че ги внася работодателя не значи, че ги е откъснал от залъка си.

Има една съседна тема защо сме най-бедната държава в ЕС, ето заради ей такива "дреболии" сме...

Ти си мислиш, че е от неговия залък. Лъжеш се. Лошото е, че в законодателството ни са заложени хиляди такива недомислици, които ни карат да се лъжем взаимно. Крайният резултат е че всички сме излъгани. Това е по-лошо от кражбите дори. При кражбите поне някой намазва.

Чет Май 03, 2018 11:04 am
Профил

Не те разбрах добре. Именно не е от залъка на работодателя....
Просто ако взема някой чисто 1000лв. работодателя с осигуровки и данъци дължи още 500лв. на държавата. По този начин служителя струва 1500лв. на работодателя си. Т.е. ако взимаш 1000 лв. чисто, реално трябва си изработил поне 1500лв. за да не му носиш загуби.

Чет Май 03, 2018 11:41 am
Профил

Това с "наказването" на работодателя да плаща сметките на работника май го е измислил навремето Бисмарк - общо взето е хвърляне на прах в очите на простолюдието, че видиш ли има социална справедливост и един от фундаментите на социалната държава - ако обаче погледнем кой изработва парите и кой ги взима нещата си идват намясто - колкото си по беден си по прецакан и всички те експлоатират. Може да не те наричат вече роб и аристократ, но освен, смяната на терминологията обществената организация не е мръднала и на йота - строга йерархия в която всеки си знае мястото. И ако преди е било ясно какъв си и какво зависи от теб сега масово хората живеят с изкусно наложената им заблуда, че от тях нещо зависи, че в живота има справедливост и заслужено възмездие и т.н. Та от тази гледна точка социалното развитие всъщност е направило живота по лош за хората - по лош в смисъл, че масово човек е нещастен и не спира да мрънка и да търси под вола теле ... все едно нещо ще се промени та ако ще и тук да изпишем няколко стотин страници с философстване по темата що сме най окаяни на тоя свят.

Чет Май 03, 2018 11:44 am
Профил

А отпуските?
Трябва да си изработил поне 4500 за да има смисъл от тебе. 1500 за фирмата и 1500 за шефа. Последните 1500 са за тебе.

Чет Май 03, 2018 11:45 am
Профил
Аватар

Такива сладки норми на печалба много рядко има не само в БГ, а и по целия свят. Има и изключения естествено, но там са намесени други фактори различни от пазарните.

Чет Май 03, 2018 12:07 pm
Профил ICQ

slav4o.com написа:
Не те разбрах добре. Именно не е от залъка на работодателя....
Просто ако взема някой чисто 1000лв. работодателя с осигуровки и данъци дължи още 500лв. на държавата. По този начин служителя струва 1500лв. на работодателя си. Т.е. ако взимаш 1000 лв. чисто, реално трябва си изработил поне 1500лв. за да не му носиш загуби.

Ще ти подскажа, аз съм самоосигуряващ се. Никога не съм вземал 3 дена, няма и да взема.
Но ако някой ми ги плащаше и аз си мислех че съм му ги изработил вероятно щях да се чувствам прецакан ако не си ги вземах винаги, когато имам възможност. Забележи разликата в единия случай е НИКОГА, в другия случай е ВИНАГИ.

Естествено и в двата случая парите ще са заработени, но в единия изглежда като че ли работникът ще спечели повече ако не работи... Което може и да се случи на едни за сметка на други, но обобщено за цялата държава това си е надлъгване (като играта прееби другарче).

Чет Май 03, 2018 12:58 pm
Профил

Прикачени файлове:
31493874_1799133773500573_3116246775675717982_n.jpg
31493874_1799133773500573_3116246775675717982_n.jpg [ 83.86 KiB | Прегледано 5492 пъти ]

Чет Май 03, 2018 1:03 pm
Профил WWW

Миро, явно мислиш точно като мен. Както наскоро каза по телевизията един известен актьор "Не искам да съм равен, искам да ми се плаща колкото съм изработил". Това е може би основната причина за рухването на социализма. Всяка една солидарна система е предпоставка за несправедливо разпределение на ресурси и пари.

Чет Май 03, 2018 1:59 pm
Профил

bobihot написа:
Прикачени файлове:
31493874_1799133773500573_3116246775675717982_n.jpg

Хаха, весело! Това ми напомня социализма, тогава в онзи началният период на млад инженер всяка година вземах карта за ведомствената станция на курорта "Дружба" /сега "Св.Константин и Елена"/. То само името и беше ведомствена станция, едни бараки, тоалетна в която клечиш над дупката и останалото в същият стил. Е, имаше и един 8-10 етажен блок с по-нормални условия но той беше за "заслужилите", ние още не бяхме в тази категория.

Но на млад човек такива неща не му правят впечатление, важни бяха ресторантите и дискотеките вечер /и мацките вътре :) / , а такива в близките "Златни пясъци" в изобилие. Плажа на "Дружба" малък и невероятно претъпкан, редици опнали хавлиите и хората гъз до гъз. Номера беше когато опнеш хавлията да е близо до някоя по-надарена мацка с надеждата да се запознаеш. И много важно беше да не мине пътеката до морето до теб защото целият те засипваха с пясък. Просто натъпкани като сардели стотици души.

Та веднъж взехме с един приятел водното колело и въртим малко навътре в морето. А от там се вижда плажа и на ЦК на БКП, той до нашият. Ограден с висока ограда и от нас нищо не се вижда но от морето добре се виждаше. Ама точно както на снимката, шезлонги, чадъри каквито при нас и следа нямаше, ние както казах гъз до гъз.

Широк плаж поне 3 пъти по-голям от нашият и тук там хора. Те едва ли от истинският ЦК на БКП, явно чиновниците и обслужващият персонал там но така се водеше, че е на ЦК на БКП. И приятелят каза "Ех сега да имахме един фотоапарат, да ги снимаме двата плажа и да го пратим в западно списание с надпис "Реален социализъм". Много показателна беше разликата между двата плажа, точно както на снимката.

Чет Май 03, 2018 2:19 pm
Профил

slav4o.com написа:
Миро, явно мислиш точно като мен.

Едва ли... аз не политизирам много механизмите. Не ме интересува дали дадена идея е лява или дясна или консервативна или либерална и т.н. За мен важното е дали работи в конкретното приложение или не.
В много от случаите идеологиите стъпват върху красиви идеи, някои идеи даже приложими, но както казва дядо поп "не спите чадо! не спите!", демек приказките едни, а делата съвсем различни. То това май важи за всички политици.

Та в случая аз не съм против болничните, нито против солидарността, даже напротив! Проблемите са в недомислиците...

Чет Май 03, 2018 2:36 pm
Профил
Аватар

fred написа:
И приятелят каза "Ех сега да имахме един фотоапарат, да ги снимаме двата плажа...
В онези години една ергенска компания се бяхме промъкнали в плажа за богопомазани, а имам и снимки. По-късно ще кача някои от тях. :D

------------------------------------------------------------

Добавих предистория към горната картинка :D :

> Нинова превърна 1 май в пиар акция на Радев

Прикачени файлове:
Симпатизанти бяха докарани с автобуси.jpg
Симпатизанти бяха докарани с автобуси.jpg [ 109.14 KiB | Прегледано 5449 пъти ]
Прикачени файлове:
Срещу мизерията и грабежа.jpg
Срещу мизерията и грабежа.jpg [ 131.9 KiB | Прегледано 5449 пъти ]
Прикачени файлове:
Срещу немотията с очила за 510 лв.jpg
Срещу немотията с очила за 510 лв.jpg [ 84.4 KiB | Прегледано 5449 пъти ]
Прикачени файлове:
Хора, които гласуват за социалисти.jpg
Хора, които гласуват за социалисти.jpg [ 111.99 KiB | Прегледано 5449 пъти ]

Чет Май 03, 2018 2:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща