Отговори на тема  [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Интересно твърдение. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Интересно твърдение.
Еми няма как да има освен ако Сър Тери Пратчет не се прероди - лека му пръст. Аз съм изчел всичко без последните 5. Като ги подкарах и ги изядох всичките за отрицателно време. И оттогава чакам последните.

Пон Апр 30, 2018 8:34 am
Профил ICQ

pipilica написа:
И така да продължим темата за интересното с още един въпрос на който не можах да намеря отговор.
Скоростта на светлината е грубо 300000 във вакуум, но ако пуснем светлинен лъч във оптично влакно скоростта пада макар и малко, доказано е, но когато лъча напусне влакното светлината си продъжава пак с 300000, е коя сила дава тласък на фотоните че да ги забърза.

За "сила" можем да говорим, само когато имаме частици с маса. По-правилно е да се говори за взаимодействие. В тоя смисъл "силата" измерва такива взаимодействия, в следствие на които някаква маса се ускорява. Светлината или по-точно фотоните нямат маса и на тях самите няма как да им бъде приложена сила. Затова и тяхната скорост, макар да не е точно константа е винаги една и съща - скоростта на светлината в съответната среда.
С други думи светлината винаги се движи със "скоростта на светлината" ако не е подложена на някакви взаимодействия. И фотонът си е фотон само докато се движи със скоростта на светлината. При тази скорост времето за него е спряло и съответно не може да се променя. За да се промени е нужно време, т.е. нужно е такова взаимодействие което го забавя под скоростта на светлината. Има различни такива взаимодействия, но след тях фотонът или напълно или частично се променя и вече не е същият.

Пон Апр 30, 2018 9:55 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
... Светлината или по-точно фотоните нямат маса и на тях самите няма как да им бъде приложена сила. Затова и тяхната скорост, макар да не е точно константа е винаги една и съща - скоростта на светлината в съответната среда.
...

По-точно е да се каже "няма маса на покой". Ама той и покой няма. Иначе се държи точно като "нещо" с маса. Пример: светнеш с фенерче в огледалото, светлината с отрази, т.е. импулсът на фотоните си сменя посоката. Да, ама за това му е въздействала сила. Противодействието на тази сила отблъска огледалото. Това го знам само на теория, не съм теглил огледала. Просто нямам подходящ кантар.
Същото е и със забавянето / забързването на фотоните. Фотоните се забавят с фотонна спирачка, но по-лесно е със стъкло. Навлизайки в стъклото, светлината го отблъсква по посока на движението си. Излизайки, го отблъска по посока обратна на движението. Справка: emDrive ( ама той май не работи ).

Пон Апр 30, 2018 4:28 pm
Профил ICQ

bateAz написа:
По-точно е да се каже "няма маса на покой".

Съгласен съм
Просто на мен не ми харесва тоя термин и затова избягвам да го използвам ;-)

Иначе за фотонът се казва че пренася импулс...

Пон Апр 30, 2018 4:49 pm
Профил

Някой линк към подобен форум по физика да ви се намира, търсих с гугле ма нещо все не ми вдъхват доверие, да питам там да видим кво ще кажат физиците.

Вто Май 01, 2018 2:15 am
Профил

Не ти трябва форум, където хората спорят. Задай си въпроса на гугъл и отвори първия линк в уикипедия.

Вто Май 01, 2018 3:11 am
Профил
Аватар

:) https://en.wikipedia.org/wiki/Photon
Иначе: лично на мен и Айнщайн не ми харесва - природата/вселената не търпи граници и някак си по шопски звучи "От светлината по-бързо нЕма!". Ама не съм физик и не разбирам.

Вто Май 01, 2018 3:21 am
Профил
Аватар

Бонго - казах ти ако имаш по-добро предложение - кажи. Всичко което се нарича "Теория" е с възможност да се обори със "Закон". "Теория на относителността" все още си е теория. Ако смяташ че имаш по добра идея, докажи я и я направи "Закон". Тогава целия свят ще заговори за Бонго...

Дори няма друго предложение което да обяснява тия явления освен това на Айнщайн...

Вто Май 01, 2018 9:41 am
Профил ICQ

Случва се и закон да бъде оборен от теория. Например Нютоновият закон за гравитацията е оборен от Айнщайновата ОТО.

Изобщо - не е много лесно да се даде дефиниция на закон и теория.

По-сигурното е, че всяка теория се оказва неточна, непълна или погрешна на даден етап на развитие на познанието.

Вто Май 01, 2018 11:17 am
Профил
Аватар

Е не е оборен изцяло - закона си е изцяло приложим до един определен момент. Демек важи ама до някъде. Иначе принципно е горе долу така.

Мисълта ми е че теория на относителността до сега нито е доказано неточна нито доказано погрешна. И засега няма по-добро обяснение за някой неща.

Вто Май 01, 2018 8:00 pm
Профил ICQ

Като си говорим за теории, мен ме вълнува следният прост въпрос:

Ако е вярна теорията на Дарвин, защо негрите са черни?

Сря Май 02, 2018 10:54 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
lcr написа:
Като си говорим за теории, мен ме вълнува следният прост въпрос:

Ако е вярна теорията на Дарвин, защо негрите са черни?

ами точно теорията на еволюцията го доказва - първо са се появили човеците в слънчевите страни - там пигментацията на кожата е преобладаващо тъмна - по ред биологични причини.за справка африка, австралия, южна азия после катои почнали да се разселват по насевер липса на светлина липса на витамин д и почва да изсвелява. сигурно ако вземеш някое племе от негроидната раса и го оствиш за около 1000 години зад полярният кръг ще изсветлеят

Сря Май 02, 2018 11:46 am
Профил

Така де - бялото отразява светлината а черното я поглъща. Там, където светлината е по-малко следва пигментацията да работи за компенсирането на по-слабия светлинен поток и кожата да потъмнява. Защо се случва обратното?

Сря Май 02, 2018 11:56 am
Профил
Аватар

lcr написа:
Така де - бялото отразява светлината а черното я поглъща. Там, където светлината е по-малко следва пигментацията да работи за компенсирането на по-слабия светлинен поток и кожата да потъмнява. Защо се случва обратното?

Интересно ... ама е грешно. Определящо е колко светлина ще навлезе в подкожния слой, където се синтезира витамин D. Кожата е филтър, препятствие. И еволюцията тук работи в правилната посока.

Сря Май 02, 2018 12:04 pm
Профил ICQ

lcr написа:
Така де - бялото отразява светлината а черното я поглъща.

Физиката казва друго ;-)
Цветовете са странно нещо... Слънцето изглежда жълто на Земята, в орбита си е бяло, а спектърът му е зелен. Според физиците обаче Слънцето е най-близко до представите им за абсолютно черно тяло. Явно физиците са прави, а пък негрите са се забоядисали ;-)

Сря Май 02, 2018 12:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща