|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:30 am
| Автор |
Съобщение |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
 Re: G - кодове?
Момчета ,нещата са толкова тъжни, че не знам дали да коментирам, ама хайде да пробвам.От една страна, всичката риба се разваля откъм главата ,да не забравяме, така че за всичко са най виновни собствениците на призводства.От друга, ние сме си такива като нация - много трудно въвеждаме добър чужд опит.Едните "еснафи" (уникална дума турцизъм, буквално значеща - селски бек) си мисли, че вложенията в допълнителна квалификация на работниците ,тимбилдинги или пък инвестиции в поощряване към рационализации, са "такъва набутвация за тез неблагодарници" Другите пък на свой ред прекарват целия си живот в мизерията с успокоителната мисъл - ха, не ставало бързо или пък качествено и излизало скъпо - то шефа не го ебе че мене ли, е!ал съм му мамата ,свиркам си и си бачкам. Като сме си ги наредили така нещата и ги търпим ,така ще е. Цекинс, искам да го видя това - 50 годишен фрезист на универсална фреза, да го научите на Хайденхайна на 4+1 Декела  .Ама не само да пуска заредена и настроена програма ,а да може той да си направи такава по детайл. А как нещата могат да са песен (лирично отклонение - простете ще помечтая за малко  ) Онзи ден, гледах някакъв лъже експерт, по някаква телевизия (беше заедно с В.Каролев) да коментира, разговорите им в някаква комисия - че прозрели видите ли, че както в близкото ни минало (защо ли?) в България, било най добре, да се развиват предимно високотехнологични производства.Защото, това давало възможност, за висока принадена стойност ,а оттам и високи печалби и възможност за високи заплати .Ей викам си, бравос бе тарикат, ти си буден, ама кво от това ? Проблема всъшност е във всички нас .Сега, като има все пак и такива производства ,да не би заплатите им, да имат нещо общо със западноевропейските ? Ще имат ама друг път ,селките бекове биха губили работници десетилетия наред ежедневно,но никога не биха им дали повече пари ,НИКОГА ! Нищо че тези работници, им произвеждат изделия, които те продават на пазарите на конкуренцията, която плаща до 10 пъти по големи заплати,режийни ,наеми,еко и законови изисквания ,поддържа в топ състояние технологичния си парк, условията на работа ,както в производствените помещения ,така и сградите и алеите около тях. Да ама защо там е така,ами щото там работят други хора.Хора които НЯМА да работят ако им се предложат нашите условия. Мисълта ми беше, че да очакваш 50 годишния човечец, зае!ан на една 40 годишна ФУ250 ,да прави там нещо си, когато стане тогава, да му дойде отвътре някак си, да работи качествено различно, е ..... някак неоправдано. Виж ако този човечец, на 18 години беше светнат на поне едно от ЦПУ-тата Фанук, Сименс,Мазак,Окума,Хаас и до 50г. възраст е ходил на обучение десетина пъти ,то той ще е в състояние да си направи програма или в MDi да обработи какъв да е единичен детайл, по бързо по качествено и по евтино ,както и разбира се, ако ти е кеф, да ти обучи нов работник.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Пон Апр 30, 2018 10:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Нещата са малко по-сложни. Някаква част от тия хора са на вие с компютрите, какво остава за кад и кам програми. Това води след себе си и съответните проблеми за преквалификация. Отделно, ценното на един добър стругар или фрезист на конвенционална машина е майсторската част и опита. Разните пинизи и хитрини при обработване на детайли. Същите тия неща при CNC машините минават на заден план. Ако ти сипват готов код, от теб се иска да сменяш детайлите, от време на време инструментите и да натискаш бутоните. Както се казва - храниш кучето и не пипаш нищо.
|
| Пон Апр 30, 2018 11:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ицо и е така, и не е, ако някой ти е направил всичко, и ти трябва само да го пуснеш, казал ти е как да установиш детйала и с кои приспособления добре. но за разлика от клипчетата много често детайла не е кубче или паралелепипед който слагаш на една установка и забравяш, па било и с 9 осна машина. Верно че машините сами вече се позиционират по детайла, но все пак няй-малкото някой трбява да го установи. Това само по себе си иска майсторлък особенно за по-сложни детайли. Верно в серийното производство всичко е с фикстури и се цели да няма две установки на една машина, а се работят на две отделни. Да ама ако не е серийно и какво правиш ? Не е кеф детайла да се измъкне, едно често се поврежда, второ често поврежда и инструмента. пък ако го скапеш след като си го завъртял след 4-5 часа копане и се измъкне си е чиста загуба на време и пари. Ей сега ходих да си купя часовник за висотомера, дето тук един ми обенсява че нямало да ми свърши работа, върши ми чудесна работа, ама трабва и малко въображение как може да ти свърши работа, то всеки знае със 3д скенера, ама аз не съм производител да налея няколко стотин хиляди в 3д секенр само за да верифицирам 2 размера .... а на специалистите им направих еталнони, верно алуминиеви ама еталони, аз гоня точност 2-3 седеси не хилядни .... не мога да ти кажа ка кги изпозлват но размерите ми бягат с по над 1 мм, тук малко друга област отиваме ама .. сега им куих висотомер за да няма как да го измерят грешно, и щото видях че като връткат колелцето нещо не мерят както трябва, сега им взех и часовник, настроих го 0 да е на размера, сложил съм ЕЙ ТАКВИЗ букви на колко трябва да е висотомера и колк оможе да е отклоненито .. и сега ако пак не успеят ще хвана дървото.
|
| Пон Апр 30, 2018 11:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ами затова не върви работата, защото тия машини се използват неправилно. Правилният начин е: Слагаш детайла. Без да бързаш, за да няма стрес на работното място, натискаш бутон "cycle start". Като привършиш с основната работа изброена дотук, си правиш кафе. Когато машината приключи с работата, и ако не си се преуморил, може да повториш операцията. Ако са ти отмалели ръцете от бачкане, дърпаш шалтера и продължаваш на следващия ден. Нещо такова трябва да е... 
|
| Вто Май 01, 2018 12:13 am |
|
 |
|
fred
|
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Май 01, 2018 4:09 am |
|
 |
|
ToHu
|
С риск и тук да се отклоним в една неприятна посока ... първо там говорят за ръст , ами да то може да сме произвеждали 1 на час да сме започнали да произвеждаме 2 и имаме ръст от 100%, в същото време германеца прави по 10, и колкото и да се напъва неможе да увеличава с повече от 10% на година щото горе долу е на границата на възможното, та вииши ли имаме 10 пъти по-висок ръст от Германците в производителността на труда ..... и произвеждаме 5 пъти по-малко, а като сложим и брака 10 пъти Несериозно е да се говори с ръстове още по-малко с директно сравняване на цифри. Статистиката и особенно журналята, в търсене ан сензация сравняват най-несравнимите и незначещи показатели. Не съм видял едно истинско срванение никога, нещо от сорта, средна заплата Х, среден разход включващ училище, транспорт, застраховки, наеми, ресторанти, сметки на любовниците, подкупи, Y .. и тогава да сравняваме кой колко получава. Ясно е че работниците са вечно мрънкащи, обаче в доста сфери започваме да се изравняваме по заплати с държави като Чехия, Испания, Полша, Португалия ... не говоря за минимална заплата, тя не трябва да интересува никого, не говоря и за помощни за безработни, и те ен интересуват никого, не говоря и за с.Мараш в община Шумен ... говоря за сравними неща, защото и в Испания, и в Чехия и в Португали дори и в Германия и UK има еквивалент на село Мараш в Община Шумен. Да обаче тук мрънкането е с пълна сила от всички, как да го разбирам. Приятели които са в металообработващата промишленост с еоплакват че няма кадри, идват хора и като видят работат аи се отказват, дори не им се учи, дават доста високи заплати, един оператор на ъпкант, лазер, щанца, център, струг ... в момента в София е над 2000 лв и то не малко над 2000, говорим за чисти, т.е. 1000 Евро чисто, сметнете това каква заплата е в Чехия и другите страни които изредих. За чехия знам какви са заплатите в тая сфера, по-ниски са. И какво му е отказващото, айде заварчик разбирам, шлосер-шлифовчик на заварки разбирам, обаче оператор на ъпкант, или лазер, или дори център и струг, това отдавна не е мръсна работа, та те са по чисти от мен. Крана качва материала, крана сваля материала, аиде държиш някой детайл в ръка .. страшно уморително ... и няма желаещи ... Не знам коя гледна точка да гледам. Имам едно моче от Пазарджик, беше заварчик при нас, добър, и още е но на повикване. отмъкнаха ни го, дадоха му малко повече, то и аз бях готов да му дам повече, но те му обещаха работа там, докато при ментрябваше да пътува всеки ден, при нас беше на 2000 без пътни, командировъчни и др. + служебан кола и гориво ... та явно и в забутания Пазарджик вече кадърните хора се заплащат добре.
|
| Вто Май 01, 2018 4:45 am |
|
 |
|
fred
|
Профсъюзите казаха нещо интересно - на Запада на 100 евро разходи за труд продукция 136 евро, при нас за 100 евро заплати продукция 200 евро. По-лошото, печалбата отива за луксозно потребление не за инвестиции. При което при инвестициите половината за сгради и само 20-30% оборудване.
Работодателите /и онези подлоги от ИПИ/ старото мрънкане ниска производителност, ниска производителност. Обаче нито дума, че тя производителността зависи не само от работника но и от работодателя. Ето Тони не си е вдигнал главата да им прави ракове, органайзери и смята да вдигне производителността с пъти така.
Производителността се вдига и с ново оборудване, а в една наша мина миньорите ги затрупа кално срутване а собственика купува на синчето Ламборджини. С какво Ламборджинито ще вдигне производителността в мината? Производителността я отчитат в левчета, не някакви физически бройки. Ами тя може да се вдигне и с по-скъпи продукти, не да правят кожени седалки ами нещо двойно по-скъпо и ето ти двойна производителност. Отново задача на работодателя.
Накратко работодателите ми изглеждаха по-малко адекватни в тези ТВ предавания. Ама нищо, като останат без работници ще поумнеят. Обърнахте ли внимание на туркинята от линка за Бракзит. Как казва, че няма да се върне от Англия защото там печели повече отколкото трите си сина тук? И че след 10 години стаж ще има 900 лири стерлинги пенсия. Къде в България ще заработи такава пенсия? А тук някои нека си дискутират и нека се оплакват, такива сметки движат хората.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Май 01, 2018 7:05 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
@Fred явно не си чел предишните две/три теми в които се изкоментираха заплащанията в България и останалия свят . Да обобщя накратко в по-голямата си част го намират за нормално да работиш за 400лв , видиш ли ако искаш по-голяма заплата бягаш от село и отиваш в София . В Смолян вече докарват работна рака от Хасково  ... Работодателя им плаща квартира и транспорт а от близките села ги превозват всеки ден . Има хора които работят по 16часа е това ако ми е нормална държава . Аз се чудя до кога ще продължава това недоразумение . Обикновения човечец не иска хиляди левове , той ще е доволен и на 100-200лв повече .
|
| Вто Май 01, 2018 8:44 am |
|
 |
|
fred
|
Чел съм ги. Но прочетох и stivemaster цитирам "....Сега, като има все пак и такива производства, да не би заплатите им, да имат нещо общо със западноевропейските ? Ще имат ама друг път ,селските бекове биха губили работници десетилетия наред ежедневно,но никога не биха им дали повече пари ,НИКОГА !". И докато работодателя се е запънал като магаре на мост за тези 100-200лв повече и не ги дава на този обикновен човец които пари ще го оставят в България на него някой ден му писва, вдига си шапката и заминава за Англия /или другаде/. Да бере там ягоди или нещо подобно. И след време взема със себе си и трите си деца, от които биха станали така мечтаните тук стругари на Фанук и подобните машини. Не случайно дадох филмчето за Брекзит, защото вътре имаше една туркиня която точно това обясняваше. Не ми се търси да намеря и филмчето на Бенатовска за нашенците берящи ягоди в калта на Англия, не само прости хорица но и хора с икономическо образование. Как им се прекъсваше гласа и едва сдържат риданията си когато говорят за децата си с които са се разделили. Временно според мен, ще пораснат и ще тръгнат и те по стъпките на родителите си. А през това време тези от ИПИ и работодателите ми развиват теории и търсят вината навсякъде но не И в себе си. Ще се усетят, вече се усещат но е късно. Защото тя пътеката вече е направена.
|
| Вто Май 01, 2018 12:45 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Размрънкали сте се за тези заплати все едно утре слънцето няма да изгрее ... теории, филми, организации, вина ... аман бре.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Май 01, 2018 1:44 pm |
|
 |
|
fred
|
Не сме се размрънкали ние, работодателите са се размрънкали - "Няма хорааа, нямаааа....". Те хората му намират цаката, Терминал 2, свят широк. Да му мислят работодателите, че при тях местенето е по-трудно.
|
| Вто Май 01, 2018 2:12 pm |
|
 |
|
fred
|
За да се върнем към темата да попитам нещо: Има ли и въобще възможно ли е дистанционно разработване на програми за ЦПУ? Все пак това е една доста специфична специалност, иска знания както за самото програмиране така и за метало обработка, свойства на материалите, възможности на инструментите и т.н. За голям дори среден завод е рационално да подържа такъв програмист на щат но за малка фирма ми се вижда съмнително, по-голямата част от времето той ще слага и маха детайли вместо да програмира. Скъпо платен специалист ще се използва за ниско платена дейност. Има ли тук в БГ фирми/хора които да се специализират в такъв вид услуги, тарифите им?
|
| Вто Май 01, 2018 2:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
науката, която си изредил, се изучава първоначално в над десетина семестъра и в резултат се получава новоизлюпено инженерче с жълто около устата. по-нататък (до 50+) зависи от мързела и някои субективни дадености.
бързия начин (по справични таблици) е основно за универсално производство на универсални машини, оперирани от техници-оператори с ниво техникум. става, ако наоколо има кой да сдъвче с по-яки зъби материята. иначе резултата е подаване 0.15 и 30 мм/мин. бавния начин е много четене, много ходене по изложби и много говорене с хората там. повечето отговори на трудни въпроси ги няма в каталозите, може да ти ги дадат само, ако си задал въпроса правилно.
колкото до "слагането и махането на детайла", почти всички машини си имат опция за това, която не е особено съществена част от цената. изключвам по-тежи и/или шантави детайли, където ще трябва робот/кран или [url-https://www.youtube.com/watch?v=jpOrhjlcyGM]ала-бала[/url]. това си е производство.
не са рядкост 5-10 машини с общ транспорт, навързани в група за малко-серийно производство. но не и у нас.
|
| Вто Май 01, 2018 3:17 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
За дистанционно едва ли . Програмиста трябва много добре да познава възможностите на самата машината , както и "слабите" и места . Има ли мерак практиката учи  не е някаква ракетна наука . Има програми които изчисляват максимума на инструмента отделно производителя дава оптималните режими на работа за избрания инструмент . Например : https://youtu.be/t4cmFjwzJ5Y D8mm Carbide End Mill S8000 min-1 F900mm/min Ap 25mm Ae 3mm
|
| Вто Май 01, 2018 3:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ето нещо реално, не е със стружко отделяне но там мисля че дори е доста по-лесно в това отношение. Имам продукт около100 различни шийт метал детайла. Давам кад файл, който дори не е нативен солид а е степ. САМ инженери си се оправя, генерира програми и ги пуска. Аз бях във фабриката като пуснаха първата серия от 5, излиза детайл меря на съществуващо изделие, 100% взаимно заменяемост. От всички детайли само един проблемен, оказа се грешен, т.е.по стара версия на файла който съм дал. Само дето САМ инжинерна в Калифорния, а фабриката в Невада ....който се е занимавал с шийт метал знае за какво става въпрос, доста по трудно е от рязането на струг/фреза да докараш резултата защото има повече и по-волатилни фактори. Значи какво, ако си познава оборудването може и дистанционно. За останалото по-горе, по добре в друга тема че е много дълго и не е никак вързано с CNC
|
| Вто Май 01, 2018 4:54 pm |
|
|