Отговори на тема  [ 160 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
какъв е този чип? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение какъв е този чип?
честотен инвертор за мотор леко гръмнал
един чип не мога да разбера какъв е, надписа е на 3 реда

IDLPS0E3
84PCNS04
IC5 G1717

СМД чип с много крака и малък корпус, изкарва импулси за 6 транзистора към мотора и следи разни тоци и напрежения около транзисторите, също така има и комуникация през 2 оптрона предполагам сериен порт с друг контролер който е на предния панел
някакви идеи?

Пон Апр 30, 2018 7:32 pm
Профил

Мнение Re: какъв е този чип?
Постановките са 2 - или модулът ти е с вградени драйвери и това е контролера, или това е готов драйвер full-bridge.
Явно е имало някакво брандиране, защото не го намирам като чарк. Ако инверторът ти е хубав(примерно омрон) има голяма вероятност това да е контролер, иначе мисля че е готов драйвер за управление на моста.
Какво ще рече леко гръмнал? Ако е заминал моста и е китайски, направо търси нов!

Пон Апр 30, 2018 10:24 pm
Профил

драйвери и крайни транзистори са в един общ блок
http://www.mouser.com/ds/2/149/FNC42060F-254657.pdf

а това което не мога да го намеря управлява тоя блок, предполагам е контролер някакъв
гръмнал е модула с мосфети и драйвери, вероятно в момента на експлозията единия от драйверите е върнал обратно към контролера и защитния диод в изходния пин е окъсил към +5 волта

Пон Апр 30, 2018 11:35 pm
Профил

То дори и да го намериш, програмата от къде ще я вземеш?! Зарежи. И без това е малък монофазен. Виж за фирмен сервиз.

Вто Май 01, 2018 12:09 am
Профил

трифазен е, няма пинове за програмиране на тази платка, на друга платка има друг контролер до който има пинове за програмиране, за това си мислех че това няма нужда от програмиране и ако го намеря ще мога да го заменя, утре ще попитам във фирмен сервиз да видим какво ще кажат, но като цяло не обичат ремонтите, все си мечтаят при най малкия проблем да купуваш ново

Вто Май 01, 2018 12:11 am
Профил

Принципно, да. Но в твоя случай е крайно непрепоръчително! Когато имаш подобно у-во и ти изгори силовия блок, препоръката е да се смени цялата карантина. Или поне всичко, което не е оптоизолирано. Иначе няма гаранция, че ще тръгне. Особено ако нямаш програма да дебъгнеш.
ПП: Има вариант да е чипче за у-ние на моста. Има такива на TI примерно!

Вто Май 01, 2018 7:19 am
Профил

от производителя ме пратиха към някакъв дистрибутор
от там разбрах че бил контролер някакъв, който не го продават, цяла платка също не продават, а факта че е вързан към ИГБТ модула директно без никакво резисторче ми говори че е умишлено, като гръмне ИГБТ модула да гърми и контролера и да не подлежи на ремонт

от лабораторния стабилизатор пуснах 1 волт на окъсилия пин към + захранване, увеличавах тока да видя коакво ще стане, към 400ма късото изчезна, остана утечка към 30ма
сега импулси излизат, 1 е 5волта, 0 е към 0.8 волта, и контролера едва забележимо топли
само не знам колко време ще живее,не може да се разчита, може да умре пак по същия начин, и ако умре пак в +5 волта пак ще гръмне модула

Съб Май 05, 2018 9:00 pm
Профил
Аватар

Тоя номер с ток на пина съм го правил, но на друга техника. От високо напрежение на пина, беше пробил към захранване. Предполагах че е пробил защитния диод на порта, и разчитах че с малко точец ще прекъсне. Така и стана. След това му сложих външен защитен диод - да има.

Въздържах се да го предложа, тъй като методът граничи с вандализъм.

Съб Май 05, 2018 11:03 pm
Профил
Аватар

при такова отношение към клиентите е редно да кажеш името на производителя, името на дистрибутора и името на сервиза.
имаме тема 'черен списък', ей така да си висят на стената. не, че ще се засрамят, но поне други колеги да не настъпват тая мотика.
съвестта ти е чиста - отказ от сервиз на каквото и да е ниво, платка, модул, чип и ти предлагат да си купиш нов инвертор (ако правилно съм разбрал).
към греховете на производителя може да се добави некадърно и/или нарочно проектиране с цел да се стопи всичко.

Съб Май 05, 2018 11:37 pm
Профил

Това е редовна практика на много фирми! Дали в сервиза не им се занимава, дали самата фирма има такава политика. И не става дума за малки компании. Имена като Хилти и Кемпи имат подобни практики. Скоро от сервиза на Кемпи в Сф ми обявиха нещо от сорта на 600лв и 3 месеца чакане за смяна на 3 кондензатора от по 2лв. Щях да ги питам дали в Студ гард не са объркали рецептата на алкохола... Поръчах си чаркалаците от ebay, сам си ги смених, стана по-бързо от 3 месеца и излезе да не казвам колко 10лв!
Дедо, ако отвориш някой малък инвертор, масово се правят с подръчни средства. Принципът е ако изгори - изгори. Особено ако идва от източа Азия или Анадола!

Нед Май 06, 2018 2:00 pm
Профил
Аватар

Тоест, излиза че всяка фирма трябва да има на щат добър специалист по електроника, за да може когато 3 пъти годишно дойде за ремонт някаква техника, да я отремонтира адекватно. А през останалото време да вее макарите.
Естествено, работното му място да е оборудвано подобаващо, за да тества адекватно изделието - като в завода, че да не стане някой сакътлък.
И всичко това, в името на вас да ви излизал евтин ремонта.
Мда, и аз се чудя как не са се сетили да го направят... :D

Затова повечето джаджи се ремонтират на ниво модул. Ако са много криви или отговорни джаджи, може и да не се ремонтират.
Сещам се за един TV тунер на Панасоник - от времето когато плазмения дисплей и тунерът му са били отделни модули. В сервизното има всякакви схеми, без тая на захранващия модул. За него пише следното: "заменете с нов". Тоест, на Мунчо не му е гласувано доверие да копа там, да компрометира изолации, да сваля Y кондензатори, щото пречели, или да проявява друго творчество. Хората са си "връзват гащите" - заменят модула с нов, с гарантирани параметри, минал всички изпитания за EMI, EMC, пожаробезопасност и т.н.
Ако на пациента му се струва скъпо, да гледа CRT.

Нед Май 06, 2018 2:57 pm
Профил

Ицо, не става така! Не може да продаваш индустриално оборудване и да работиш по този начин. Направи си проста сметка колко пари струва една машина или уред да не работи 3 месеца?! То по-добре да си купиш нова!
Като претендираш да си някакво име, не може да правиш така. Когато се повреди твоя стока трябва да я отремонтираш в някакви нормални срокове. Колко хора ще наемеш си е твоя работа. То ако е така по-добре да си купиш от Китай - цената е 3 пъти по-ниска и като се счупи купуваш ново....

Нед Май 06, 2018 5:09 pm
Профил
Аватар

Това колко време няма да ти работи оборудването, е въпрос на конкретни договорки. Чувал съм за време за реакция няколко часа.
Какво сте се разбрали с Фрониус или с местния им представител? Какво пише в договора за поддръжка или в гаранционните условия?
Ако не са ги спазили, се сещам за повече от един начин да предявиш претенции.

Нед Май 06, 2018 6:15 pm
Профил

Като искаш да си гарантираш непрекъсната работоспособност, това струва пари. Много често - доста пари. На каква схема за подръжка ще се хванеш зависи от това, колко пари си готов да загубиш от даден престой. Това за гаранционната подръжка.

Извънгаранционната подръжка е съвсем отделен бизнес.

Нед Май 06, 2018 6:25 pm
Профил

Ицо е прав, аз не искам бай хуй да ми ремонтира инвертора на място в БГ. Ако ти е зор за производството ще си купиш нов, със сигурност е по бързо и не струва много.
За Кемпи не знам, аз имах добри отзиви за тях. Мен като ми се счупи нещо звъня в евромаркет и до няколко часа са на обекта за да си приберат едното и да ми оставят друго, нямам договор за абонамент но си плащам. С Хилти е същото само дето те не идват до обекта ако е извън София, ама техните неща са малки, обикновено ги носим, и нямам само по едно така че оборотно не ми трябва. Но не знам какво тяхно се чупи. Единствения проблем сме имали с директният монтаж новите електрически версии, но имаме няколко и 6 газови, та не е болка, но там и оборотно дават. Крепежа за двете е различен.

Нед Май 06, 2018 6:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 160 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща