Отговори на тема  [ 190 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща
G - кодове? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: G - кодове?
s7ama7 написа:
...То не са новости само в инструментите , има новости и в държача на инструментите...

Гледам че доста масово се използват държачи с "топлинно" закрепване на инструмента.

Нед Апр 29, 2018 7:18 pm
Профил

Ами то има новости навсякъде, на реално най-голяма е еволюцията в инструментите. Иначе и в държачите в стегите в масите ... то да режеш на тая скорост не е само до инструмент и мощност на машината, зависи как ще си закрепиш детайла, как ще го охлаждаш, и в охлаждащите течности има доста напредък ... навсякъде.

Нед Апр 29, 2018 8:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Да де нещата са навързани ... време със сигурност се печели въпроса е дали оправдава разликата в цената на инструмента . И този инструмент колко работа ще свърши спрямо по-евтиния му братовчед .
Например https://youtu.be/jUf-dNji7i8

Пон Апр 30, 2018 12:06 am
Профил

Според мен няма случай в който редуцираното време да не си избива парите, освне ако нямаш излишък от машини и мноого евтина работна ръка, или пък степента на автоматизация е много висока и може един оператор да пасе 5-6 машини. Ама тогава инвестицията в инструмента ще е нищожна спрямо тази в другото. Нормално имаме машина-оператор, разбира се от сложността, ако си на център и въртиш много дълги програми тоя опратор може да пасе и още нещо, ама пак времето му е пари. Ако му плащаш 100к на година, и със всички екстри да ти излиза 120к това си е има няма 60 $ на час, като сложиш амортизации, машини, разходи и овърхед ще ти се върже сигурно и над 75$ на час, тоя не знам в кой щат е,може да са му по-ниски разходите за заплата. При тая цена наистина и малка икономия прави голяма разлика чисто словом, като имаш повече машини и започва да си правиш сметката.
Ето пример, мойто производство в Мексико все още ми е по-скъпо от производството в САЩ, въпреки че там заплатите са в пъти по-високи, горе долу 5 пъти. Да но още не можем да стигнем оптимална производителност на труда, въпреки значително по-ниският разход за заплата овърхеда на единица продукт е далеч над това в САЩ. Трябва да вдигна бройките машини, но за да мина една граница нещата трябва занчително да с еподробрят от към производителност.
Аз затова и последните няколко месеца съм от дърводелец до бояджия, правя какви ли не приспособления, работни станции, мобилни ракове .. само и само да им създам органзиация и условия в котито да им вдигна производителността. Малко по малко се вдига, но след 2-3 месеца тъч тайма трябва да ми е минимум 2 пъти по-малък от това в момента, дори 3 пъти, айде не това в момента но това от преди седмица, от тая седмица вече работят 3 станции и това значително съкрати времето.

Пон Апр 30, 2018 12:24 am
Профил
Аватар

Ами ние в момента сме на три универсални фрези и три универсални струга - трима фрезисти и трима стругари... И като видя да ми въртят някакъв фрезер със 180 оборота, подаване 30мм/мин и ми копат по 0.5мм на пас и без охлаждане направо откачам. Хем вече никой не ги спира да си заръчват ако не бест-оф-дъ-бест инструменти то поне прилични съвременни, че и дори такива за ЦПУ-та. Само дето на първото минаване през неръждавейка без никакво охлаждане (мажат ги там с някви лайна и едни четки) и инструмента мястото му е в кофата...

Чакам с нетърпение DMG-тата щото ми се изпилиха нервите да се разправям за нескопосано направени детайли. И така като гледам май отначало пак аз ще се окажа на топа на устата да работя на тях. То дето хабер си нямам от металообработка и това ще ми се наложи да науча...

Пон Апр 30, 2018 8:44 am
Профил ICQ

Ти по-добре им вземи пили и ножовки, хем по бързо хем от то ще спестите ...

Пон Апр 30, 2018 8:57 am
Профил
Аватар

Cekins написа:
...И така като гледам май отначало пак аз ще се окажа на топа на устата да работя на тях. То дето хабер си нямам от металообработка и това ще ми се наложи да науча...

Урок 1:
Забранява се: да се обработва работния плот на машината както и крепежите за детайли! :D

Пон Апр 30, 2018 10:23 am
Профил

Урок 2 плота на машината не е наковалня нито шлосерска маса.... То това е като за 1.....

Пон Апр 30, 2018 4:57 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
урок 3 . Не удряй майстор-стругаря с инструмент по-голям от пропускателната способнст на задника ти :)

Пон Апр 30, 2018 5:12 pm
Профил
Аватар

Малиии - много убави стругарски ножове ф40 на 500мм дължина имаме (в началото само са леко квадратни). И за майстор стругаря не знам ама другите двама са за бой направо с осичките дето сега ги работят - 3 метра на ф180 от плътна неръждавейка. А за уроците - и други има - примерно да се гледа от къде започва обработката - щото съм виждал един пишман инженер как подкарва от долната страна на материала и понеже материала срванително мек, фрезера влиза целия (около 80мм заедно с опашката) и машината тръгва да прави груб пас с голяма скорост.

Пон Апр 30, 2018 5:56 pm
Профил ICQ

То уроци да искаш ... в момента няма много наблюдения тъй като съм основно клиент и не се задържам по цехове, но преди стругари и фрезисти имаха много вредни навици, затова и много от употребяваните машини не ставаха за нищо, не че са били толкова калпави по рождение, колкто са ги съсипали. Примерно изпозлването на фрезата като преса или хонинг машина, да не говорим че някой я изпозлват и за стъргателни операции. Не че не става за всичко това, но рядко този който го прави може да оцени границите на допустимото нтоварване, а и рядко допустимото натоварване изисква да работиш с малки подавания. Колко съм се разправял, специално за правенето на канали на фрезата, по точно стъгането на канали, както и появата на всякакви абразиви по нея, ама полза няма. Въри му обеснявай че като си съсипе веднъж масата после колкото и да се мъчи все тая, или като прецака СВД-тата

Пон Апр 30, 2018 6:08 pm
Профил
Аватар

Абе нашите не правят такива неща, пък за абразивите - шефа изнесе шмиргелите на 20 метра в отделна стая. Виж за преса имахме една ФВ520 дето само за това ставаше (бях писал по едно време за нея) ама вече сигурно е претопена даже. Иначе чак такива издевателства с машините не правят, ама то да пази машината, единия ни фрезист направо се олива със скорости и подаване (разбирай ниски). Тия машини сигурно са забравили че могат да се въртят с 1000 + оборота. Чак да чопли по едни прашинки от материала. Дето викаш по-добре с пили да работят.

Пон Апр 30, 2018 6:57 pm
Профил ICQ

Ама той ако ще работи на 0.15 и 30 мм/мин аз сериозно ти казвам че с пила ще е по-бързо, бах мама му, с хубава пила за 1 мин ще изям поне 0.5 в каква да е неръждавейка :) Сега да разчиташ че те сами ще си създадът повече работа няма смисъл, ей като онзи от филмчето, хващаш се и тествап, тоя материал с тоя фрезер се работи на такъв режим, онзи на онакъв и така, и има правиш нормите по тези скорости. Що да не работи на 30 мм/мин, нали може да излезе да пуши цигара, да пие кафе и като се върне дори ще има време да прегледа фейса преди да свърши паса ...

Пон Апр 30, 2018 7:50 pm
Профил
Аватар

Ами горе долу. Единия му дадохме един лаптоп да се учи - все пак на есен двете DMG-та като дойдат някой ще трябва поне да прави разлика между CAD и CAM. И той си го носи от време на време. Абе гледам все на лаптопа седят. Поглеждам - гледат разни клипчета в тубата - разни машини едно друго. Един ден гледам - солитаре. Викам айде то случайно. Да де ама зачести. После и Фейсбук видях. Мълчах, мълчах и накрая му го казах в прав текст - да не виждам повече солитаре и фейсове там. Сега гледам спря да носи лаптопа.

п.с. - абе то хубаво норми ама то при нас ако се направят 10 еднакви детайла си е истинско чудо. Правим бутикови машини и мнооого рядко се случва нещо да се прави пак и пак. Има две три неща дето се правят периодично и момента за тоталното им автоматизиране отдавна е дошъл ама няма време да си направим машинките.

Пон Апр 30, 2018 9:15 pm
Профил ICQ

Tънка стружка, бавен ход - дълъг стругарски живот.

Пон Апр 30, 2018 10:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 190 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Следваща