Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Мигане на светодиод(и) ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Мигане на светодиод(и) ?
Какво му е на морзовия код? Те хората под игото рецитират на морз.

Пон Апр 23, 2018 1:47 am
Профил

Абе тия мигания са за проста индикация, направо на морз си го удархти, фифо-та .. какъв е смисъла от фифо, ти в процесора ще го направиш ама в юзера ще можеш ли. Дали мислиш юзера ще помни дълги последователности. Освен това да се редуват отделни параметри на един лед е безумие, как ще разбере юзера състоянието на кой параметър индицираш, от там самото фифо е безмислено. Състояния може да извеждаш с нещо като две къси едно дълго, да речем до 4-5 импулса са приемливи, и то само в определенипатерни, иначе пак става непотребнно. Применро къс дълъг, гълъг, къс дълъг ... това е много сложно, виж 3 къси две дълги и подобни комбинации стават.Ако целия сигнал продължава повече от 4-5 секунди пак става безмислено, дори и това е твърде много, според мен трбява да се събереш в рамките на не повече от 2-2.5 секунди.
От там вече самото мигане е лесно, всичко може да стане точно с променливи както го правиш, но ако искаш да имаш къси и дълги и да излизат директно каот битове, ще ти трябват примерно по 4 бита на състояние, от там ако имаш да речем 5 импулса максимум, 20 бита, отиваш на една 32 битова променлива. Правиш си таблицата на състоянията съответно със стойността на тая променлива и някъде я връткаш през един изход.
А вече ако искаш да си усложняваш живота и да правиш никому непотребни интерфейси това е друг въпрос, има и по-сложни начини.

Пон Апр 23, 2018 3:58 am
Профил

Туй дет ората го слагат в по сложни джаджи е 7 лед , от 2 пин на проца към '164 ...

Пон Апр 23, 2018 7:06 am
Профил ICQ
Аватар

Не е ли сложно с това FIFO бре? Функция, като параметър се предава време за ON, за OFF, а ако е необходим конкретен брой премигвания / звукови сигнали, се предава и колко да са. При нужда, може да връща статус кой процес е завършен и кой не е.
Както се спомена и по-нагоре - на фиксиран интервал, се следи кой процес докъде е стигнал и при нужда се побутва.
Нови параметри могат да се сетнат по всяко време и "запяват" на следващия цикъл.

Пон Апр 23, 2018 9:40 am
Профил
Аватар

@Zdrav:

По тоя код приемам всякакви забележки. Посто нямах възможност бързо и лесно на тоя хардуер да му добавя 7 лед. А декодирането на информацията от 6-те светодиода на магнитните датчици ми беше по - трудна в реално време от това :))))) В крайния вариант (който всъщност няма да е и 7 лед, а TFT) ще показва и междинните състощния.
То всъщност е и малко извадено от контекста, на платката има още 2 светодиода, които показват посоката на промяна на предавките. Та в случая нямаше смисъл да задълбавам....

Но пък става за показване на това, как се реализира идеята, която пък Cekins описа добре. Като цяло е просто, но за по-начинаещ ембедед програмист, не чак толкова...

Иначе, ТоНи е прав, това е приложино за малко състояния. Ако сложим RGB диод и както аз съм кодирал по 7 състояния... стават 20-30.... това е много. Дори и на мен ми идва зор в реално време да си декодирам сигналите....

Пон Апр 23, 2018 10:07 am
Профил ICQ WWW
Аватар

itso.t написа:
Не е ли сложно с това FIFO бре?

бре не е бре.
FIFO -то драги ми Тони, се слага за да можеш от различни места в програмата да извеждаш кодове към LED-а в случая. При това без да се пропусне някой от тях да не бъде изведен и без да се блокира нишката на изпълнение да чака докато свърши индицирането на предишния сигнал.
Предполагам няма нужда да пояснявам, че FIFO-то е на ниво съобщение, а не на ниво бит. На ниво бит пак ще има някой който да се грижи за последователноста и времената на извеждане на битовете, но FIFO-то е за да буферира следващите съобщения.
Така ще имаш по-голяма независимост от останалия код. т.е. няма да го мислиш ако промениш, разместиш добавиш нещо в останалата част от програмата.
Освен това този вид индикация става и по-лесно портируем в други проекти.
А защо е нужно това усложняване? Когато извеждаш диагностични съобщения или кодове за грешки не искаш да пропуснеш някое от тях.
иьйе бре, бре, бре, бреееее.... :)

Вто Апр 24, 2018 7:51 am
Профил

Човекът питаше какво е това нещо, а не дали е сложно или просто ;-)

Вто Апр 24, 2018 8:55 am
Профил
Аватар

То във FIFO няма нищо сложно, просто пишеш в един кръгов буфер. Трябва да се съобрази само размера на буфера, а ако не достига - да прецениш кои данни да губиш - новите или тези, които вече са в буфера. Така съм си направил софтуерния real-time debugger.

Но.... в конкретния случай, където се използва светодиод за извеждане на информацията и обикновено изобразяването на едно състояние трае 1-2 секунди, мисля, че даже е грешно да се прави с FIFO. Идеята на светодиода е да отрази моментното състояния, няма кой да го мониторира постоянно и да декодира съобщения, от които после да се чуди по кое време е настъпило събитието. Ще доведе до абсолютно невярно извеждане на информацията при процеси по бързи от цикъла на индикацията и във времето ще се натрупва все по-голяма грешка.

Например: в моя случай дискретата мисля, че беше 100 мс. По 12 прави цикъл от 1.2 секунди. За това време мога да сменя поне 2 предавки. И ако съм бил на 2-ра, то вече ще съм на 4-та. FIFO-то ще завършва индицирането на предавка 2 и ще започне с 3. Е, ако е дошъл следващия завой и се наложи shift_down, за момент ще имаме вярно показание ... :lol: :lol: :lol:

Вто Апр 24, 2018 10:29 am
Профил ICQ WWW

Да бе, за 1.2 секунди ще смениш 2 предавки ама само на сън.

То добре фифо ама трябва и обратна връзка. Трябва един бутон дето да връщаш на процесора кое състояние си му прочел и да му го нацъкаш обратно за да го изкара от фифото.

Вие тоя светодиод го докарахте с коефициент на интелигентност колкото 10 средно статистически блондинки. А за да го разчетеш ти трябва да владееш свръхчовешки способности.
Нали трябва да се индицира моментно състояние. Защо толкоз сложнотии. За 5 състояния имаш 5 флага. Докато го има състоянието - имаш и флага сетнат. Може да се чисти сам ако вече не е актуален или с бутон ако си го видял. Какви фифота какви буфери. Все едно ще правите комуникация с Вояджер.
Всеки от флаговете го сетваш където ти трябва а кой диод и как го мигаш решаваш на база някаква таблица на състоянията от флаговете.

Вто Апр 24, 2018 11:36 am
Профил

Пиф за предавките не си много прав, зависи какво караш, ама това е друг въпрос :)
Иначе и аз напълно подкрепям идеята, че светодиодните индикации са за прости неща, трябва ли да започнеш да мислиш какво показва ебем ти индикацията, да не се чудите после що все ви сърби гъза .. ти представяш ли си да вземеш да настройваш нещо дето само светодиоди и ти чурулика морз на 10 bps .... нещо такова бих го тръшнал в земята преди да съм прочел ръководството за светодиодите.

Сря Апр 25, 2018 12:17 am
Профил

Офтопик: това е за релсис, не по принцип. Базикам го за трошката с която се бори. А и актуаторите му са бавни. Та затова.

Сря Апр 25, 2018 12:24 am
Профил

ToHu написа:
...Иначе и аз напълно подкрепям идеята, че светодиодните индикации са за прости неща, трябва ли да започнеш да мислиш какво показва ебем ти индикацията...

Колко да са прости ? Върви някакъв процес и следенето му най-удачно(разбираемо) се наблюдава, чрез скоростта на мигане на диод. Ако има някакви неща в същия процес, които са извън дадени граници се ползват друг цвят/цветове. Успоредно с това има комуникация. писане по памети и т.н. В конкретния случай става дума за 4-5 изхода, в друг може да са 1-2 или 7-8. Затова поставих въпроса общо. Един път като се избистри цялата подсистема, ще е много по-лесно да се ползва в различи устройства.

Последна промяна syscop на Сря Апр 25, 2018 9:13 am, променена общо 1 път

Сря Апр 25, 2018 8:42 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Да бе, за 1.2 секунди ще смениш 2 предавки ама само на сън.

Все някой ден ще седнеш на седалката до мен. Сложи си памперс. Не искам да я цапаш.... :lol: :lol: :lol:

Сря Апр 25, 2018 9:00 am
Профил ICQ WWW

От моя опит с принтерите /матрични, мастилки и лазерни/, имащи за индикация светодиоди - не е добро решение.
Трябва си "пищов" за да разбереш какво иска да ти каже мигането.
Друго си е с дисплейче /както напоследък ги правят/
А и цената на малките дисплейчета е 3-4 долара.

//това особено се чувства, когато с "нещото" работи някоя кака и трябва по телефона да ти каже каква грешка и дава.

Сря Апр 25, 2018 9:27 am
Профил ICQ

Wise написа:
//това особено се чувства, когато с "нещото" работи някоя кака и трябва по телефона да ти каже каква грешка и дава.

Точно с това трябва да е съобразен начинът на мигане... Затова и повечето уреди (климатици, принтери и т.н.) дето съм виждал изискват единствено каката да може да брои до 10 или там колкото е поредицата ;-)
Ако каката не може да брои става лошо наистина...

Сря Апр 25, 2018 9:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща