|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:10 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Топло, по-топло...
Аз ползвам само супер надеждни аутомотив Фрискейл контролери от серийте S08DV32, S12XS128 и SKEA128, амбиент твмпературите са ми нормално около 105С имам и вътрешен раиз в устройството още около 10-15С и кристалите редовно бачкат на около 125-130С а не рядко и до 140С и никога до сега не съм имал грижи с каквото и да е в тия контролери, особено пък да си забравят паметта. Ползвам и външни 256kb SPI EEPROM памети на ST и Майкрочип и с тях също не съм имал проблеми. Последния и единствен контролер с който сум имал проблеми да си забравя вътрешната памет беше пик16с84 преди 20-на години  .
|
| Пон Апр 23, 2018 7:13 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
То имаше май и на 200С дето издържат, въпросът е че евтините (особено NAND) не държат на температура. Лошото е че при по-големите флашове няма голям избор, специално на нас ни трябва да е SD-карта формат и с над 4GB. Марки, дето с години ги ползваме на север без нито една рекламация в Африка дават фира от няма нищо. Последната дето гледах имаше всичко на всичко около 7MB писано, което е нищо и половина спрямо капацитета й. Хайде повечето издържат (засега), ама като цяло процента с фирата е доста, доста висок. Голям проблем е, а нямаме решение...
|
| Пон Апр 23, 2018 9:00 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Значи приятна област за развой  Въпреки, че при нас не става дума за SD. Ще пробваме един индустриален иможе да ги питам дали не могат да забият една китайска шапка над кутията, мисля че доста ще им улесни живота. Другия метод е да сложат 30 метров кабел, за да скрият кутията...но това ще донесе по-сериозни усложнения. @bobihot - значи 644 вече не го препоръчват, 644PA му е наследника. Интересно е, че в чаршафите на първия пишат само -40 до +85, а ги няма до 105C и 125C същото и с PA - discontinued at Digikey за 125C, въпреки че има известни наличности за два корпуса, чаршафа казва до 105C Microchip или не им се тества, или искат още парички ако някой иска 125C
|
| Пон Апр 23, 2018 9:05 am |
|
 |
|
bobihot
|
Имаме останали купени по проекта 644P-A15AZ. PA май му е цивилният вариант с ниска консумация. По нова ниско микронна технология е, та вероятно ще е още по-зле от към издръжливост? Не знам как стоят нещата с флаш-а - там уж ги крепнаха нещата? F-RAM как е? Като го чета и на него му дават 1000ч/125грц(1,000 hours at 125°C at maximum supply voltage)? Добавка: ATMEGA644P-A15AZ Stock: 473 Can Dispatch Immediately Pricing (BGN) Qty. Unit Price Ext. Price Cut Tape / MouseReel™ 1 17,17 лв. 17,17 лв. 10 15,44 лв. 154,40 лв. https://www.mouser.bg/ProductDetail/Mic ... x7zg%3d%3d
|
| Пон Апр 23, 2018 1:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, това са нормални контролери, не от тези за 200С и съответно са си и на нормални цени от между $3 и $7-8 макс.
|
| Пон Апр 23, 2018 3:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може и да са "нормални"... Не съм спец по флашове а и специално в контролерите рядко обявяват тип и технология. Ясно е че някои типове са по-устойчиви, но аз докато не го видя черно на бяло не се доверявам. В смисъл винаги подхождам с едно на ум като става дума за флаш. Особено както казах при големите размери там "нормалното" е да се дъни. И го отдавам на температурата щото не виждам друга причина.
|
| Пон Апр 23, 2018 4:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Нормалното е да не се дъни, ако температурата е в спецификациите на чипа и понеже не ми се вярва температурата в която и да е държава да минава +85С не е нормално чипа на Груби да си забравя данните щото му било много топло  .
|
| Пон Апр 23, 2018 4:59 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Тук в Бг ми се е случвало на ръждясала ламарина на слънце като капна вода да изцвърчи, та какво ли остава в Африка (пустинята) - кви неща са ми разправяли.. Та си трябва сенник. Имаше схеми на поставянето му, че да се получи комин спрямо корпуса и да конвекционира самичко въздуха допълнително за охлаждане около кутията - може и да помогне. 2 ма катаджии се разправят: -Абе, брато - казаха че е 40гр на сянка?! -Ти като си тъп да седиш на сянка!
|
| Пон Апр 23, 2018 5:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нормално, колко да е нормално? Примерно 0.0000001% вероятност за отказ на страница от 1KB нормално ли е? Щото ако това е "нормално" то при 128GB вече настъпваш мотиката яко  Така че нормално е много относително нещо... Като се има предвид е че основният пазар е за джунджурийки и цената е изпилена до максимум ще разбереш защо е съвсем нормално да имаме проблеми с намирането на читав флаш. Е то сигурно може да се измисли някакво решение, но определено няма да е тоя форм фактор, нито тая цена. Иначе да, при вградените МЦУ съм съгласен че не е нормално, повечето наистина държат и на температура и на радиация и на полета разни. Но не всички... има си и мотики 
|
| Вто Апр 24, 2018 9:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
- защо китайците качиха в космоса човек толкова късно? - нормално, дълго време не са могли да намерят човек, който да е навит да се пъхне в ракета, на която пише Made in China. наистина е нормално масовката да се дъни. изпилени цени на чипове, изпилена технология, изпилена реализация (SD карта с никому неизвестни чипове) = WOM. MLC и производните му може и да звучи добре на маркетолозите, масовия потребител да се кефи, че за стотинки си купува гигабайти, ама достатъчно е да прочетеш 2-3 чаршафа за чиповете и ти става ясно, че таргета е селфи-кифли. и да се бъгне нещо, ще си направим други 2000 селфита. ако наистина ви трябва надеждно решение, направете си собствена кутишка с SLC флеш от производител, който гарантира поне някакви параметри. SD е твърде анонимно като съдържание. дори USB флашката имаш по-голям шанс да разбереш какви са чиповете, контролера и т.н. при добро желание дори е възможно да смениш чиповете, фърмуера и да получиш по-надежден продукт. ама това във вашия случай ще е равносилно да си направите ваша кутишка. дори и фърмуера е хубаво да е ваш, след 10-20-100 мотики ще му фанете цаката EEPROM-а е друга бира. аз винаги разчитам на външен чип, поне така ми е по-спокойно.
|
| Вто Апр 24, 2018 10:39 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Дедо, SD-то когато работи, работи джелезно... С другите типове имаме значително повече проблеми. Примерно с комуникацията - проца казва едно, ама чепа чува друго щото има шум. Рядко се случваше, ама като се случи примерно на адресен бит става мазало... При SD-то такова нещо не може да се случи и никога не съм наблюдавал подобни щуротии. Отделно че само се грижи за wear и т.н. Изобщо SD-то е един от малкото стандарти дето кефят и не мога да кажа нищо лошо. Не искам да го сменям  Надявам се, че колегите ще намерят читави карти и за топлите страни. Надявам се щото и тук имаше проблеми с определени карти и марки, но след по-внимателен избор май няма повече оплаквания. То и затова бях изненадан, щото уж тествани марки дето работят с години тук, а там след няма и месец и почват да сдават багажа...
|
| Вто Апр 24, 2018 11:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ще ми е интересно дали си попадал на IBIS модел на SD карта? аз не съм. просто, защото това ще задължи производителя да слага един и същ контролер, което при масовото ребрандиране е почти невъзможно. не съм и търсил програмка, с която да можеш да се докопаш до ID-то на самия флаш чип. за USB флашките има, няма логика да няма и за SD картите, но не съм търсил. такава програмка, особено ако я има за телефон, ще подобри рязко качеството на закупуваните карти
|
| Вто Апр 24, 2018 11:26 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Даже не съм и търсил  Хубавото на SD-интерфейса е че имаш CRC32 на всяка транзакция и досега не сме успели да го излъжем с шумове. А сме пробвали мноооого настоятелно  За идентификацията по стандарт си има CID регистър (card identification) с производител, сериен номер на всяка карта... Вътре обаче какво слагат си е божа работа, не знам а и не съм търсил повече от тая информация, за нас тя си е напълно достатъчна.
|
| Вто Апр 24, 2018 11:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
CID-a е нещо като VID/PID на USB. това нищо не значи, просто регистър от протокола, не носи хардуерна информация. за USB флашките има програмки, с които можеш да идентифицираш какъв е контролера и флешовете, от там да съдиш за SLC, MLC, TLC и т.н., а ако има и чаршафи за съответните чипове - и да се ориентираш за брой цикли, температури и подобни -> да си направиш извод дали това е твоята флашка за твоето приложение. но следващия месец същата флашка, със същия VID/PID може да има съвсем други чипове на нея и вече да не е подходяща.
поровичкай се дали няма такива програмки и за SD картите, мисля, че ще ви е полезно и вероятно ще си обясните някои явления.
|
| Вто Апр 24, 2018 12:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Апр 24, 2018 12:15 pm |
|
|