Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Достъпен осцилоскоп за подрастващи(и по-пораснали :) ) 
Автор Съобщение
Мнение Достъпен осцилоскоп за подрастващи(и по-пораснали :) )
Сигурно хиляди пъти е обсъждан вече въпроса, но не намерих друга тема. Мисълта ми е - да се намира в къщи един достъпен финансово осцилоскоп, така че малките ( а и по-големите деца :D ) да се учат да слушат разни МЦУ-пинове и цифрови интерфейси, и аз от време на време да мога да го ползвам за нещо аналогово ( оп-ампове, генератори и чипове за синусови вълни за ресолвери и синхро-та ( рядко надвишаващи 400 херца ) , малки драйвери за стъпкови мотори и т.н. Не съм осцило-експерт и си разсъждавам по бабешки - ако работя с аналоговщини ненадвишаващи 10 Мхц, 50Мхз цифров трябва да е достатъчен. Тово добро ли е: Rigol DS1052E

Пон Апр 23, 2018 12:01 pm
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Достъпен осцилоскоп за подрастващи(и по-пораснали :) )
По-добре с 200лв отгоре за DS1054Z, лесно се хаква софтуерно то 100МХз, но не това е най важното, а че е четири канален и може да го използваш за логически анализатор, например да дебъгваш SPI, което с двуканален е тегаво. Още повече че когато мериш платки с контролери в повечето случаи осцилоскопа се ползва като цифров анализатор а не като осцилоскоп, т.е. мериш нещо дали е нула или единица в даден момент, а не формата на сигнала...

Пон Апр 23, 2018 1:42 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Можеш да видиш ревюта из ю-тубата. Общо взето... китайски хардуер с китайски софтуер. Вероятно Keysight са дали някакво рамо в разработката (преди време са си сътрудничели за тоя клас осцилоскопи) ама вече са разтурили задругата.
Така де, гледай ревюта. На китайците най-много им куца софтуера. Имам цифров мултицет на Rigol и... няма да повторя. Добър хардуер, кофти софтуер.

Keysight имат DSOX 1000 серия. По-скъпа е вероятно, но според мен ще си заслужава повече. От време на време пускат промоции разни и може да се сдобие човек с я с ъпгрейд на честотата, я с разрешени софтуерни опции или функционален генератор.

Siglent са по-евтини от Rigol.

За Owon мисля че не си заслужава да се замисля човек.

Най-ниския клас на Tektronix са TBS1052B (има и 30MHz, ама това вече не знам на кого ще свърши работа). Още повече че и паметта е 2.5к. Доста стар дизайн.
По-новите DPO2000 са доста скъпи. TBS2000 са нови и евтини уж, но са по-скъпи от Keysight DSOX1000. Като цяло според мен не си заслужава да се взема от тях нещо под MSO3000, което е вече доста над възможностите на домашния майстор.

Въпреки негативното ми мнение за Rigol горе, те май са най-добре откъм софтуер от споменатите китайци (нямам лични впечатления от другите).

Пон Апр 23, 2018 1:53 pm
Профил

За деца: https://www.ebay.com/itm/24MHz-8CH-USB- ... SwyQtV6XEJ
и https://www.ebay.com/itm/1-Stereo-Heads ... SwMgdXzOg3
линовете са правилни, не са сбъркани.

Пон Апр 23, 2018 4:37 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Ако трябва да се разнася може и https://www.batronix.com/shop/oscillosc ... O1104.html или https://www.batronix.com/shop/oscillosc ... O1072.html преди да му пуснат ъпдейт с логически анализатор вървеше поне 50евро надолу.... иначе още един глас за Rigol 1054z. Интересното при micsig-а е, че го водят повече wfm/s и по ревютата вижда повече от Ригола. Ако се преглътне "неосцилоскопският" интерфейс и се свикне с тъча вероятно не е лоша играчка!

Пон Апр 23, 2018 4:49 pm
Профил ICQ
Благодаря за съветите.
Значи - от изброените като че ли ме изкушават Keysight DSOX1102G ; Keysight EDUX1102G( заради вградения вълнов генератор и в двата Keysight-а) и Rigol DS1054Z (заради четирите канала).
Първия обаче излиза 1400-1500 лв и над категорията като за 'лапешка лаборатория' , втория (1200 лв) , Ригола - към 800 лв и май ще е той. Като че ли четирите канала са за предпочитане пред повечето софтуер и допълнителния вълнов генератор.

Пон Апр 23, 2018 10:52 pm
Аватар

Много труден избор - повече канали за по-малко пари или повече функционалност за повече пари. 4 канала ми липсват наистина обаче и генератора и цифровите функции са ми били изключително полезни. Честно казано справям се и с 2 канала - рядко са ми липсвали толкова болезнено. Само че разликата на моя скоп между 2 и 4 канала е повече от цената на най-скъпия дето ги гледаш. Да не говорим че МСО варианта е още по скъп - аз моя го карам с хакнат софт и отключени МСО функции.

Може би по-добрия вариант е да търсиш втора употреба Agilent (по новому Keysight) DSOX2022 или DSOX2024. Софтуера им се хаква до MSO вариант. Едно търсене в eBay и излиза едно DSOX2014 на търг и е стигнало до 400 евра.

По принцип може да дебнеш и да уцелиш акумулиране на промоции и да вземеш такова скопче с много добри отстъпки - моя успях да го взема на цена почти наполовина. Точно тогава имаха промоция 2022 на цената на 2012 + търговска отстъпка и без ДДС като за фирма. Иначе си струва едни 4500.

Другото е че по всяка вероятност 1000 сериите са си чиста проба китайци с малко джиджибиджи от Keysight.

Вто Апр 24, 2018 9:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Dave Jones имаше интервю с един от водещите разработчици на Keysight. Там може да се проследи донякъде историята с китайците. Моите впечатления са че 1000 серията (новата) са си я правили сами. Не гарантирам обаче.

Сря Апр 25, 2018 12:33 pm
Профил
Аватар

Ето този търговец на DS1054Z го предлага с безплатна доставка и безплатно отключване.

Сря Апр 25, 2018 12:43 pm
Профил

Опциите се отключват елементарно. Спред мен е по-добре да се поръча от ЕУ с оглед на гаранция и разправии с митници и доставка. То има някаква промоция и тука дават официално всички опции:

https://www.batronix.com/shop/oscillosc ... 1054Z.html

Може и доставка директно от БГ на нормална цена:
http://rtelecom.net/

Сря Апр 25, 2018 12:54 pm
Профил
.
Намерих един промоционален на Кийсаит , ама е втора ръка , не знам дали лапетата ще се навият

https://www.ebay.com/itm/Keysight-Used- ... SwVWFaze-i

Сря Апр 25, 2018 12:55 pm

trakon написа:
.
Намерих един промоционален на Кийсаит , ама е втора ръка , не знам дали лапетата ще се навият

Щях да кажа вземайте го, но после видях, че е без сонди :).

Сря Апр 25, 2018 1:17 pm
Профил
Аватар

45% off за това скопче си е направо жива далавера - вземай смело. На първо време и без сонди може да го карате - само с жици. Пък като обереш следващия златен резерв ще му купиш и сондите.

Някъде из тубата имаше клипче дето един го бяха пуснали да тества такова животно - първо се прави застраховка и тогава влиза в стаята с машината...

едит : Пише че е калибриран. Интересно ми е кой точно може да го калибрира?!?! И с какво ?!?!...

Сря Апр 25, 2018 1:51 pm
Профил ICQ

Цитат:
trakon написа:

Май някой не чете - този "достъпен" осцилоскоп е "само" 276 хиляди долара - 63 GHz звяр.

Сря Апр 25, 2018 3:20 pm
Профил
Аватар

Този "достъпен" скоп направо си е без пари, щото новия наистина струва половин милион. Както и да го смяташ разликата си е едно серийно Ферари...

Сря Апр 25, 2018 3:33 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща