|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:21 am
| Автор |
Съобщение |
|
stivemaster
Ранг: Напреднал
|
 Re: G - кодове?
Първо колега, аз не се налага да си изтървам нервите и да се опитвам да те обидя, аз пиша за нещата каквито са в действителност.Това че разбираш, колко са сериозни е похвално, но едвали съм ти виновен аз. Второ,започналия темата не знае, че всъщност CAM програма не е софтуерче което импортира изображение и го разбива първо на контур и острови ,после на отсечки и от тях сътворява движение само с G1. CAM програма всъщност, означава софтуер който предвид вида на обработките и инструментите (сериозните и скъпи програми имат различни обработки и множество инструменти) създават стратегии за последователността на обработка и съдържат постпроцесори (в това число и фирмени) които с помощта на фирмени G кодове, задават специализирани цикли,извършващи неща, качествено различни от праволинейно движение .На всичкото отгоре, някои софтуери позволяват, с цел оптимизация - 3д визуализации на процеса на работа с възможности за промяна и актуализация само на част от процеса динамично (тоест промяна на ъгъла на ос при някоя от обработките и запазване пътя на инструмента. За да се натъжиш колко са сложни и спъпи нащата, ето ти филмче. А относно ОЕМ производители ползващи LINUXCNC цък, цък, цък, цък, цък, цък, цък, цък,няма да посочвам производители от Индия и Китай,щото там вече са много. Менторската вметка, че едвали съм ги чувал някои работи,ще се направя че не я виждам.
_________________Посетете сайта ми : http://mashini-plazmeno-riazane.com
|
| Чет Апр 19, 2018 11:51 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Направиха ми забележка за правописа и за това, че не ми се е получил линка, затова допълвам, че примера който исках да дам, е със истински CAD/CAM софтуер с невероятни възможности и освен това, мога да посоча и линк към приложение на възможностите му, за изработка на уникален детайл-произведение на изкуството,нещо което конкуренцията, все още не е демонстрирала, поне не така лесно постижимо.Моля отбележете ,възможността за визуализация послойно.Задаване на обработките послойно.Заради сложността с цел постигане на зададената обработка 3D визуализацията дава възможност, за промяна на сцената и преминаване през слоя ,на ъгъла на ос,на координатите за начало на работа на инструмент,смяна на инструмент при това ръчно с манипулатор при самата визуализация. Това е и опита ми, да покажа на питащия в темата, с какво трябва да са съобразени следващите му въпроси,пък той сам вече сигурно, оценява предишния си въпрос. И само да отбележа, че аз също съм задавал въпроси неподготвен ,само че като получа отговора ,колкото и дълъг и унизителен да е,не бих си позволил забележка от рода - "ти сега на умен ли ми се правиш бе" последното към Edesign,макар че не ти се сърдя колега ,аз разбирам конфликта с личните ти интереси ,просто може да се въздържаш от оценки.
|
| Пет Апр 20, 2018 10:36 am |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Някои CAM програми, в зависимост от това какъв постпроцесор е зададен, ползват G02 и G03 при генериране на код за изработване на правоъгълен детайл (примерно). Въпросните кодове се използват в ъглите.
|
| Пет Апр 20, 2018 12:03 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Тези кодове са за кръгове и прости дъги, съответно по и обратно на часовниковата стрелка.
|
| Пон Апр 23, 2018 9:49 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Точно така. И се наблюдават там където съм споменал в предишния ми пост - външно фрезоване на правоъгълен детайл, в ъглите. Резултатът е: друг път на инструмента, по-малко количество стружки ако детайлът се изрязва от плътно парче.
|
| Пон Апр 23, 2018 9:56 pm |
|
 |
|
stivemaster
|
Тези кодове са за кръгове и прости дъги, съответно по и обратно на часовниковата стрелка,повтарям.Ако си видял файл в който са ползвани при такава обработка,то правоъгълния детайл е имал R в ъглите. Едно време много се дразнех, когато някое чиче ми дуднеше - ти хубаво да имаш машина, ама после 2 години ще се учиш, как да работиш с нея,то не става ей тъй от раз.Сега като знам, колко съм научил от тогава ,пък всеки ден колко неща, можеш да откриеш като практики,които в основата си са фантастика (заради новите материали) на фона на това което съм учил. Мисля, че установяването на комунистическия идеал -учи мама да не работиш - ни доведе до абсолютната непопулярност на професиите, свързани с машиностроенето.Така хората разбиращи от такива станаха кът и сега всичко отначало ,ама за да ни е по гадно не както едно време с подкрепата на държавата за да се наложим в тази индустрия,а въпреки държавата,която даже пречи .
|
| Сря Апр 25, 2018 9:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз това несъм го практикувал никога, е ако изключим едни 2-3 години преди много време, но гледам да съм в течение поне какво ново, най-вече от към инструменти, то машините са все същите. Но това си е океан, и лошото е че много от фирмите с които работим не са влизали по-надълбоко от глезена ... и ми обесняват как тов абило мнго време, онов ане можело да стане не знам си какво .. докато не им намеря нещо в тубата, че те на друго не вярват, те и на тубата не вярват понякога. То нямало такива инструменти, то на тия скорости било невъзможно да работиш, ... обикновенно споровете са защо искаш да ме таксуваш за 10 часа като това става за 3 .... ама машината, ама инструмента, ама не знам какво ... да, като си щраус с глава в пясъка така е, за 10 години поне на едно изложение да бяхте отишли да видите какво ново по света ...
|
| Сря Апр 25, 2018 10:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
https://youtu.be/YneXChaRRP4?t=88отбелязал съм времето, когато се оформя шестостен на струг. детайла се вижда малко по-късно
|
| Чет Апр 26, 2018 12:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е то това само името му струг, сигурно щото най-мощният шпиндел е на патронника ... но тов апак минава за струг, има разни "стругове" с по 10 kW вторични шпиндели които са си направо центри, но пак им казват стругове. Но ако изключим функционалностите, машините са все машини, верно някои по-универсални от преди, но при инструментите има доста по-сериозен прогрес. Вече се работи на скорости които преди са звучали като фантастика. Има един памериканец, има канал в тубата .. ама сега немога да се сетя името на канала, като гледах за пръв път на какви скорости фрезова, включително титан, направо не повярвах, после малко се пообразовах за новостите при инструментите и вече хич не ми е и чудно.
|
| Чет Апр 26, 2018 2:13 am |
|
 |
|
stivemaster
|
Като стана дума за хората, които не се интересуват от развитието на света (аз затова се и запалих да обяснявам как работи CNC контролера) как ли ще обясниш на някого ,който е учил за тези машини по времето което съм учил и аз ,как се достига до знанието, да можеш да правиш по този начин, както машината така и кутия (забележете) от това парче дуралуминий.
|
| Пет Апр 27, 2018 10:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
https://m.youtube.com/watch?v=2fuYj4trEGgЕК го тоя пич, 800 инча/Мин и то на цял фрезер, а дори фрезера не е от най-адвас моделите ...
|
| Нед Апр 29, 2018 8:37 am |
|
 |
|
itso.t
|
Имаше подобно видео което не откривам в момента. Някаква демонстрация на инструменти. Там показваха подобни неща, с подобна скорост на обработване, но в джилезиум.
|
| Нед Апр 29, 2018 12:02 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
|
| Нед Апр 29, 2018 5:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами има видеа на. .. Кенаметал 4-500 инч/мин и то не просто в джелезо а в доста кораво джелезо..
|
| Нед Апр 29, 2018 6:11 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Забравяте нещо че на тоя datron не му е там силата . Машината е подходяща за по не отговорни детайли . Например дупчене на пластмасови кутийки , пробиване/фрезоване на листов материял или подобна не чак толкова натоварваща работа . Някой ако си мисли че тая машина може да издържи на това натоварване в серийна работа е в голяма заблуда . Не се заблуждавайте че щом струва 130-150к е машина за всичко . То не са новости само в инструментите , има новости и в държача на инструментите  ПС: Интересно ми е как ще изглежда G-кода затова нещо https://www.youtube.com/watch?v=HIs_meOCiP4 Тъй като досега явно не съм разбирал как работи CNC Контролера 
|
| Нед Апр 29, 2018 6:26 pm |
|
|