Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Захранване на GSM модул от LiIon елемент 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Захранване на GSM модул от LiIon елемент
Казуса е малко фундаментален. Постановката е GSM модул (3G или LTE) и един LiIon елемент. В случая този:
Прикачени файлове:
NCR18650B.pdf [459.91 KiB]
405 пъти

Повечето модули не търпят напрежение под 3.6V.

В момента модула се храни директно от елемента. Има и Low ESR капацитет (660 uF / 0.05 ом). Това решение работи стабилно, няма ядове с пиковете, по - добър кондензатор от батерията няма. Но гледайки характеристиката на батерията, 3.6V е някъде средата на капацитета. Въпроса е как да се източи както трябва?

Първосигналното решение е степ ъп DC/DC. Модула за щастие може да понесе 4.2V така, че поне няма нужда да е нагоре и надолу. Проблема при такъв конвертор е, че си е ракетна технология. Трябва хем да носи на голяма динамика на тока, хем да е миниятюрен като изпълнение. А тук вече в изхода ще си трябва капацитет, батерията е "далеч". Демек противоречащи си изисквания... А и притеснението ми е, че даже и да го спретна, може да се окаже, че заради кофти ефективност, целия кяр от спечеления капацитет е отишъл на вятъра...

Пропускам ли нещо? Някаква друга фундаментална идея?

ЕДИТ:
По принцип елемента още го нямам в ръцете си. Дейта шита както обикновенно е пределно постен и няма характеристика при малки токове какво е положението (200мА колкото е средната консумация на модула при предаване на стриминг данни). По пътя на логиката, напрежението на елемента при такава консумация би трябвало да пада по-бавно. В интерес на истината 3G модулите нямат чак такива пикове в консумацията пък и кондензатора би трябвало добре да буферира. Може и да се окаже, че дявола не е толкова черен, ама това май само с опити може да се установи. Което е тъпо, защото като нямам документ зад гърба си, не се чувствам комфортно...

Сря Апр 18, 2018 11:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Захранване на GSM модул от LiIon елемент
Според мен, няма смисъл от степ-ъп.

Сря Апр 18, 2018 11:30 am
Профил

Цецо написа:
Повечето модули не търпят напрежение под 3.6V.

Сигурен ли си? Аз още не съм мирисал LTE-та, ама поне за 10-на прости gsm модули мога да ти гарантирам че са до 3.3. Те вероятно могат и по-надолу ама се ресетват на толкова. То затова е добре да има "И" кондензатори за да не се ресетва толкова лесно при пикове и слаба батерия...

Иначе ако ще правиш гимнастики по-чисто според мен с 2 клетки. Стига да имаш място разбира се за двойно 18650 гнездо... После с step-down (каубойците имат голям избор знаеш).

edit: сега отворих BC95 дето Илко ги рекламира - Supply voltage: 3.1V~4.2V, 3.6V Typ

Сря Апр 18, 2018 11:33 am
Профил
Аватар

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwj99sO5tcPaAhVHyaQKHfq-CQcQFggwMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mdpi.com%2F2076-3417%2F7%2F11%2F1169%2Fpdf&usg=AOvVaw3pMmI2WwhXrL-XathgVLmT
Стр. 8 и 9. Акумулатора е с друг капацитет, но принципно нещата са сходни. При 3,4V остават 20%, а при 3,2V само 10%. Това реално ще го видиш по дропа. Моите 2,5G модули при подходящо захранване работят до 3V, но са специфицирани до 3,2V и реално това наблюдавам, защото под тази граница дропа е твърде голям.

При последователно свързване, колко КПД ще се постигне за да има смисъл това, а и възниква въпроса със зареждането.

Ако може да се вместят 2 акумулатора, е по-добре паралено свързаве през "идеални" диоди. При този вариант и зареждането е по-лесно.

Сря Апр 18, 2018 11:48 am
Профил
Аватар

Бе то лошото е, че модула е вече сертифициран :( Наясно си какво значи това.

Място за втори елемент - то няма място за един тантал D къде да сложа...

И аз като Лео си мисля, че май добре е нищо да не пипам, по-зле може да стане, ама по-добре май няма на къде.

Ще огледам все пак новите модули, може би наистина LTE - то да е по добре оптимизирано откъм енергийни изисквания.

Едит: Миро, EC95 е NB1, на мен освен всичко друго ми трябва и трафик, да кажем мегабит за секунда....

Eдит (2): Той и моя модул бил до 3.3V! Какво съм блял като съм смятал незнам. Явно решението е да оставя нещата както са си.

Последна промяна Цецо на Сря Апр 18, 2018 12:03 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 18, 2018 11:51 am
Профил ICQ
Аватар

Аз на 2,5G слагам 220uF тантал (D), а където няма място съм слагал и 100uF (C) и си работи добре дори с 250mAh Li-Poly, а ти цели 660uF на 3G. Баси разточителството... 8O Че и без кондензатор съм пробвал - пак става.

За удължаване на времето на работа, виж дали нещо в софта не може да се барне.

Сря Апр 18, 2018 12:03 pm
Профил
Аватар

Знам Лео, ама съм намерил място за капацитета и го сложих. А и знаеш как е ситуацицията - реално никога не знаеш колко ще консумира това животно. Зависи от покритие, клетка, данните какви са... Затова съм се презапасявал.

И така или иначе съм отворил тема за захранване на модулите - пакета при мен е с вградена протекция. Сложил съм и предпазител, ама ме сърби да го разкарам. Сейфти норма, която да отговаря на въпроса не можах да открия, пише, че трябва да има защита, не се уточнява каква. Проблема е, че защитата на батерията е настроена на 8/10А и малко ме е страх да разкарам предпазителя. А той си е загуба на енергия заедно с ключовия транзистор (който вече няма как да махна).

Сря Апр 18, 2018 12:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами махни предпазителя, щом ти пречи. :) Що устройства съм направил без никаква защита на батерията...

Сря Апр 18, 2018 12:20 pm
Профил
Аватар

Е така не ме успокояваш :)

Сря Апр 18, 2018 12:25 pm
Профил ICQ

Да предложа кардинално решение - батерия с по-голям капацитет!
След като ти е сертифицирано у-вото по-добре помисли за намаляване на консумацията - заспиване на модула, по-бърз трансфер като използваш PPP стек и др!

Сря Апр 18, 2018 12:31 pm
Профил
Аватар

Е тия неща се подразбира, че са изстискани до колкото е възможно. Не говорим за курсов проект.

Сря Апр 18, 2018 12:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Е така не ме успокояваш :)

Ами едно време Li-Ion(Poly) идваха без защитната платка и така си ги слагахме. Питай БатеАз на колко от неговите лоджъри и AVL е имало защита на батерията - ами на нито един.
На малките пилешки тракери свалях защитната платка за да намаля теглото. :)

Сря Апр 18, 2018 12:42 pm
Профил
Аватар

Виж това:
https://power.murata.com/data/power/LXD ... heet_E.pdf

Прикачени файлове:
murata.png
murata.png [ 32.59 KiB | Прегледано 9204 пъти ]
Сря Апр 18, 2018 12:43 pm
Профил
Аватар

Е да де ти и да запалиш пилето вероятно ще се размине :)

Ама при мен нещата не са така. Трябва да направя по-точни енергийни разчети и да видя колко губя в предпазителя. Просто исках да знам, дали някой не се е натъквал на норма по въпроса, която да съм изпуснал. LiIon регулациите са доста тежки, отделно, че трудно се намира смислено предадена информация по темата.

Сря Апр 18, 2018 12:45 pm
Профил ICQ

Four switch buck-boost converter - примерно този:
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps63024.pdf
Прави се изходното напрежение 3.6 волта - до 3.6 волта работи като step-down,
под него работи като step up. КПД - около 95%. Ток на утечка - 35uA.

Сря Апр 18, 2018 12:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща