Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
fred написа:
И какво общо имат нашите институции, той си има проблеми с американското правосъдие?

Ми човека си живее и работи в България, води се на трудов договор към БГ фирма най-вероятно (признавам незнам). Как да нямат общо нашите институции?

Чет Апр 12, 2018 1:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
fred написа:
Прекаляват според мен. Всяко нещо си има своите разумни граници след които почва да пречи и става безумие. Тези които са решили да го използват за "втората употреба" все ще намерят начин да заобиколят ограниченията въпреки всичките мерки. А страда едно огромно количество обикновени хора принудени да се въртят в безсмислени бюрократични дебри. Точно както примера с нашите митници. Голяма фирма може да си позволи тези специални отдели но на малка ще и прекърши гръбнака.

fred ,
то е така и не е така :)
аз и в малка фирма съм работел - за защита на информацията - бяхме само 5 човека от 1994 до 200х някоя си....
всъщност за всичко си имаще енд юзър документация -демек, няма лошо да продаваш да купуваш да произвеждаш, но без тези докименти никой не ти продава нужните компоненти, а пък като си се разписал по разни такива и нарушиш енд юзър агриймънта знаеш, че са ти запазили място на топло :)

тука лакърдията е, че народа хитрее - иска да направи сделки продажби - даже и в нарушение с правилата на една или повече държави - и после олеле какво стана/аз не знаех/друг ми каза да направя така...
на нас на цялата фирма ни правят периодични треийнинги по този повод какво може и какво не, и ако някой компонент/технология попада по айтар ... има си човек който да питаш дали може да даваш инфо или не... това не само за маркетинга, селса но и за инженерите и т.н.
и няма как после да кажеш ама аз незнаех ....
особено щатите си имат грамадни институции дето това им е работата да следят потенциални хай-тек неща да не отиват до потенциални врагове да правят разни ракети по-умни от нашите :)

Чет Апр 12, 2018 1:27 pm
Профил

MYXATA написа:

Ами дай да те светна. Ако ядеш свинско, пиеш бира и погледнеш косата на жена за която не си оженен, засужаваш пребиване с камъни.

Чет Апр 12, 2018 1:30 pm
Профил

fred написа:
Моята оценка вече я казах, не ми харесват тези опити за измъкване от правосъдие с оказване на публичен натиск. Падаме на нивото на тълпа цигани пред съда дошли да спасяват дребен кокошкарин, надпревара кой по-силно вика.

Ако под "правосъдие" разбираш лизане на чужди задници, то аз определено искам да съм в тълпата с циганите.
Смисълът на правото е взаимноизгодно уреждане на интереси. В случая са нарушени (може би) американски интереси, но са нарушени от американска фирма, не от българин. Българинът не е получавал дял от печалбата, а както става ясно и документите не е подписвал нищо, не носи и отговорност за неподписване тъй като той не е изнасял нищо като физическо лице. Ако имат някакви проблеми американците да си ги уреждат помежду си. Аз като българин не съм съгласен други българи да го отнасят. Не може работник, спазващ законите в страната и който няма пълномощно да представлява фирмата да носи отговорност за чужда фирма в чужда държава. Не мисля че това е смисълът на спогодбата ни. Да, евентуално може да съдейства на прокуратурата като примерно разкрие вътрешна информация. Даже би било редно да съдейства. Само че с обвинение за десетки години затвор и милиони долари глоба това не е молба за съдесйтвие. Това си е мутренско изнудване.

Чет Апр 12, 2018 1:38 pm
Профил

miro_atc написа:
Това си е мутренско изнудване.

Мтренско изнудване ще стане, когато паркират самолетоносач във Варна.
Сега все още са на ниво "Ако мине".

Сингапурец в сингапур нарушил ембаргото на Щатите, като изнесал за Иран модули, които американците ги намерили в Ирак: http://www.straitstimes.com/asia/se-asi ... d-in-batam

Последна промяна ike на Чет Апр 12, 2018 1:47 pm, променена общо 1 път

Чет Апр 12, 2018 1:41 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ike написа:
MYXATA написа:

Ами дай да те светна. Ако ядеш свинско, пиеш бира и погледнеш косата на жена за която не си оженен, засужаваш пребиване с камъни.

ами това е такак и не е така :)
някои страни, особено в близкия изток си имат една голяма книга където е описано какво може и какво не. живеенето/пребиваването в тези страни ти е енд юзър лиценз агриймънта(да живеееш според правилата в книгата). ако нарушиш правилата ясна работата :)

Чет Апр 12, 2018 1:42 pm
Профил

Цецо написа:
fred написа:
И какво общо имат нашите институции, той си има проблеми с американското правосъдие?

Ми човека си живее и работи в България, води се на трудов договор към БГ фирма най-вероятно (признавам незнам). Как да нямат общо нашите институции?

Нямат общо защото го съди американски съд не български. Да не би президента може да нареди на американският съд да прекрати делото? И въобще съдебната система е независима и другите институции нямат право да и се намесват /поне на теория/. Като си недоволен от съдебно решение обжалваш на по-горно ниво от нея не обжалваш пред президента. Това си е явен опит да се скрие от правосъдие зад други институции спекулирайки с това че е българин.

А фирмата не е БГ ами клон на американската но това е без значение. Представи си, че българска фирма тук от българска територия пробива защитата на американски банки и краде милиони долари? Това означава ли, че щом е българска фирма работела тук в БГ американският съд няма право да разследва престъплението и заведе съдебно дело?

Чет Апр 12, 2018 1:59 pm
Профил
Аватар

Прочети много внимателно какво е написал Миро. Той умее да се изказва по-добре от мен. Ако и тогава не го проумееш...

Чет Апр 12, 2018 2:02 pm
Профил ICQ

miro_atc написа:
fred написа:
Моята оценка вече я казах, не ми харесват тези опити за измъкване от правосъдие с оказване на публичен натиск. Падаме на нивото на тълпа цигани пред съда дошли да спасяват дребен кокошкарин, надпревара кой по-силно вика.

Ако под "правосъдие" разбираш лизане на чужди задници, то аз определено искам да съм в тълпата с циганите.
Смисълът на правото е взаимноизгодно уреждане на интереси. В случая са нарушени (може би) американски интереси, но са нарушени от американска фирма, не от българин.

Напротив, точно И от българи. Има разменени мейли където точно българка казва да се пише фалшива дестинация защото иначе няма да се заобиколи ембаргото. Нашенеца е бил на по-долно ниво и не видях специално по този начин да е работил но има и други възможни нарушения. За да го има в списъка значи има нещо. Дал съм документите четете. А ако наистина е невинен в негов интерес е да се докаже това в съда, не да се крие зад президента. След като бяга от съда значи не му е чист косъма.

Относно "близането на задници" го оставям без коментар, типичен начин да се отклони въпросът от същността му. Защото защитниците на Желяз не успяват да намерят разумни аргументи в негова защита почват да използват инстинкти като "българин е", "ближем задници" и подобни. Т.е. политизират един съдебен казус.

И смисълът на правото не е "взаимоизгодно уреждане на интереси". С това се занимават търговците. Смисълът на правото е създаване на правила и спазването им. Дори когато в някой момент си от загубилите. Защото като цяло е по-печелившо да има правила и да се спазват отколкото всеки да се ръга с лактите.

Чет Апр 12, 2018 2:09 pm
Профил

Е да де, ама Америка се опитва да си наложи правилата в цял свят не само в тях :)

Чет Апр 12, 2018 2:15 pm
Профил
Аватар

fred написа:
След като бяга от съда значи не му е чист косъма.

Къде бяга от съда бе драги? Човека е тук, не се укрива, вчера СЪДА го пусна срещу подписка, предстои разглеждането за екстрадиция. От кой СЪД е избягал?

Ако съда постанови екстрадиция и той се укрие, тогава е избягал от съда.

Чет Апр 12, 2018 2:25 pm
Профил ICQ

MYXATA написа:
fred ,
то е така и не е така :)
аз и в малка фирма съм работел - за защита на информацията - бяхме само 5 човека от 1994 до 200х някоя си....
всъщност за всичко си имаще енд юзър документация -демек, няма лошо да продаваш да купуваш да произвеждаш, но без тези докименти никой не ти продава нужните компоненти, а пък като си се разписал по разни такива и нарушиш енд юзър агриймънта знаеш, че са ти запазили място на топло :)

Е, то всичко е и така и не е така :) Въобще квантови истории, хем го има хем го няма :)

И аз самият преди 3-4 месеца попълвах декларация за стока с двойна употреба. Хем купувано от Mouser или Farnell, забравил съм го вече, т.е. не е нещо чак толкова секретно. Обикновен IMU сензор но американците вкарали вътре и един микроконтролер да обработва данните в режим на реално време. Защото те тези сензори доста шумни данни дават а пък и жироскопа пълзи.

И хоп, попада в списъка за двойна употреба. Защото оказва се, че подобни неща /макар че доста по-точни/ се употребявали в управляемите противотанкови ракети, определя и насочва траекторията им. Попълних декларацията, пратих я по мейла, нищо особено. Но вътре писах, че ми трябва за прототип и научни изследвания тук в БГ. Което си е истина. Ама да взема да почна да го произвеждам за износ без разрешение или реекспорт и съм с двата крака вътре. А то днешно време без да си на световният пазар трудно се оцелява.

Така че е вярно каквото казваш, системата те предупреждава. И ако си лекомислен като нищо можеш да се докараш до свиждане с американски прокурор. А пък ние не сме се парили и често гледаме несериозно на нещата.

Чет Апр 12, 2018 2:28 pm
Профил
Аватар

Баш щото не си се парил, си много компетентен по въпроса :)

Чет Апр 12, 2018 2:29 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
fred написа:
След като бяга от съда значи не му е чист косъма.

Къде бяга от съда бе драги? Човека е тук, не се укрива, вчера СЪДА го пусна срещу подписка, предстои разглеждането за екстрадиция. От кой СЪД е избягал?

Ако съда постанови екстрадиция и той се укрие, тогава е избягал от съда.

Бяга в смисъл гледа да се измъкне, не му се ходи пред американски съд. Ама имай малко поетично чувство :)

Чет Апр 12, 2018 2:30 pm
Профил

Цецо написа:
Баш щото не си се парил, си много компетентен по въпроса :)

Споделяйте опит, аз обичам друг да се пари пък аз наготово да ползвам :)

Чет Апр 12, 2018 2:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566 ... 1075  Следваща