Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Лош късмет, вярно. Трябва и малко нюх и предпазливост да се пазиш, но това идва с годините. Аз за нищо на света не бих се хванал да имам нещо общо с фирма с арабски собственици, познавам им характера на такива още от социализма.

Мен така един колега се опитваше да ме вкара съдружник в една негова българо-украинска фирма. Познавам го от много години, не е лош човек но му тръгна накриво в бизнеса, и за близък човек болен от рак много пари потроши... накратко почна да попрескача рамките на закона. Не много, дребни далавери но все пак отвъд чертата.

Отказах му, на ум си помислих "Този тръгнал с руската мафия да се надхитря". След време научих че е разследван.

Аз затова написах, че с американските закони шега не бива. Попаднеш ли веднъж в списъците измъкване няма. Всички банки като те видят че си бил там или отказват кредит или вдигат лихвите двойно. А там всичко е на кредит. Затова моите познати които тук ги знам като доста буйни там кротки като агънца. На това момче с тези скандали които вдигат "защитниците" му правят много лоша услуга. Ще го научат всички фирми и за всеки случай ще си избягват да си имат работа с него. По-кротко и тихо трябваше да стане това.

Сря Апр 11, 2018 1:52 pm
Профил

Все повече си отива на тарикатлък, а той не е безплатен, да си ходи в съда и да се обеснява, мен все повече ми прилича на виновен, аз бих подкрепил акция за неговото екстрадиране.
П. С. Разбрал 2017 нищо чудно да е бил и официално и формиран и призован, но понеже е тарикат да се е скатал, и като много хитър накрая като нищо ще обере пешкира, и въври доказвай че нямаш сестра.

Сря Апр 11, 2018 4:37 pm
Профил

Ами днес съдът е решил да не го държи под стража, само подписка. Значи не е безнадеждно през съда както ни убеждаваха. Аз още не съм чел документите които дадох но от беглият прочит излиза, че една българка е пращала мейлите с фалшива дестинация, този Желяз само е съобщавал че стоката е получена и къде се намира /Дубай и т.н./ Но уточнявам, много бегло погледнато и без да задълбавам. Обвинението е общо, част от престъпна група /това е категорично ясно/ а колко важна част е тепърва ще се уточнява.

Сря Апр 11, 2018 4:50 pm
Профил

Добре де а вкъщи (у дома) важат ли законите на САЩ ? Нали тук е България ?

Сря Апр 11, 2018 4:58 pm
Профил

slav4o.com написа:
Добре де а вкъщи (у дома) важат ли законите на САЩ ? Нали тук е България ?

Естествено, че не важат, но сме подписали спогодба със САЩ по този въпрос и сега хамериканците искат да си спазим обещаното.

Сря Апр 11, 2018 5:10 pm
Профил

fred написа:
Аз още не съм чел документите които дадох но от беглият прочит излиза, че една българка е пращала мейлите с фалшива дестинация, този Желяз само е съобщавал че стоката е получена и къде се намира /Дубай и т.н./ Но уточнявам, много бегло погледнато и без да задълбавам. Обвинението е общо, част от престъпна група /това е категорично ясно/ а колко важна част е тепърва ще се уточнява.

В тия документи има списък с "контрабандните" стоки - 6 ламбички за кокпит, 3 темодатчика за гориво, един бушон, силов кабел и т.н.
То верно че не са какви да е лабички и бушони, за самолети са... и съотвено цената им не е центове а по няколко хилядарки. Ама пък чак за 20 години затовор... Замислех се ако беше износ на 1 палет калашници или някакво истинско оръжие каква ли щеше да е присъдата и се сетих че в щатите нямат проблем, там може и до 200-300 години затвор да стигнат ;-)

Сря Апр 11, 2018 5:11 pm
Профил
Аватар

slav4o.com, едно време покрай афганистанските събития се говореше, че това е най-независимата страна на Света :) ... защото от нея нищо не зависи както във вътрешен, така и във външен план. :lol:
А в случая имаме споразумение за екстрадиция. Но дори да не го екстрадират, единствения полезен ход на този млад човек е да се изправи пред хамериканския съд и да се оправдава. Може да е невинен, но му е повдигнато обвинение, т.е. той е обвиняем и ще си остане такъв до произнасяне на присъдата (каквато и да е тя). Утре ще реши да пътува зад граница и дявол знае къде ще го закопчеят. Ако е в бяла държава - ОК (може поне да разчита на човешко отношение), но ако е в африканска, азиатска или южно-хамериканска държава, в която местните лидери се подмазват на Чичо Сам - бедна му е фантазията, какво може да му се случи (може да остане в ареста, дори при официално отпаднали обвинения). Бях свидетел на това последното.

Сря Апр 11, 2018 5:24 pm
Профил

Стоките не ме интересуват, щом са в списъкът точка, няма износ. Това което ме интересува е Желяз участвал ли е пряко? Т.е. по някакъв начин нарушавал, примерно фалшиви документи или господ знае какво се счита за нарушение. Защото примерно носача с количката и той я носи ембарговата стока но не може да се каже че е контрабандист.

За българката вече ясно, пишела фалшиви дестинации а Желяз? Евентуално "участник в организирана група" пък после да уточняват кой какво е правил в тази група. И определено смятам, че шефовете на тази фирма/онези в ареста/ са го натопили в показанията, в смисъл "знаеше но изпълняваше", няма начин случайно да се появи това име.

Но основният ми извод си остава, да ходи там да се оправя. Ако се опита да се крие тук в БГ, ако ще и с решение на българският съд по-лошо за него.

Сря Апр 11, 2018 5:35 pm
Профил

fred написа:
Стоките не ме интересуват, щом са в списъкът точка, няма износ. Това което ме интересува е Желяз участвал ли е пряко? Т.е. по някакъв начин нарушавал, примерно фалшиви документи или господ знае какво се счита за нарушение. Защото примерно носача с количката и той я носи ембарговата стока но не може да се каже че е контрабандист.

Самите стоки не са точно ембаргови... то и затова най-вероятно са ги изнесли без проблем. Аз в началото си мислих, че нашият човек е подписвал декларации за износ и затова е обвиняем. Но доколкото разбирам от документите за тия стоки не се иска нищо ако ги купуваш за себе си. Вероятно под тая форма са минали митница и никой не ги е спрял или дърпал за специални декларации. И всъщност нищо нямаше да последва ако наистина ги бяха доставили в бг за "собствена консумация".
Но нашите хора естествено са препродали стоката... и тук е първото им провинение, че нямат лиценз за търговия на такива стоки, т.е. нямат право да ги препродават дори и крайния клиент да беше Белия дом. Не стига това, ами са ги препродали (вероятно косвено) на неподходящ клиент...

Сря Апр 11, 2018 5:56 pm
Профил

miro_atc написа:
Но нашите хора естествено са препродали стоката... и тук е първото им провинение, че нямат лиценз за търговия на такива стоки, т.е. нямат право да ги препродават дори и крайния клиент да беше Белия дом. Не стига това, ами са ги препродали (вероятно косвено) на неподходящ клиент...

Вярно че там се говореше нещо за лицензи. Но нали не ги разбирам тези търговски тънкости не можах да се усетя какво става. Както и да е, има съдии да се оправят.

Сря Апр 11, 2018 6:41 pm
Профил
Аз позачетох обвинителния акт отгоре-отгоре и оставам със следните впечатления:

- 'Големия брат гледа' и знае всичко по дати и часове
- Всеки забулен арабски или индийски гъз вярва че България е лайн*** дупка през която може да мине всичко и е позволено всичко. Това отношение към собствената страна и народ се стимулира от самите '...преди всичко БЪЛГАРИН' и не е от вчера. Слушал съм как още от комунистическо млади студентки по София са се продавали на араби по хотелите по за един чорапогащник, а в момента по повечето съмнителни цигански фирми из Лондон бачкат точно българи и румънци.

" ...on or about M arch 5, 2014, MARJAN CABY sent an email to ALl CABY ,
ARASH CABY, NENOVA, HRISTOVA, and GEORGIEV
titled 'tour shipping instruction
for BG PO# 006746, part// 6763-01860 1 piece'' and stating:
Please note that NOTHING WILL BE SHIPPED TO CLIENTS IN THE MIDDLE FROM THE USA OFFICE. WE HAVE TO SEND TO BG THEN TO CLIENT COUNTRIES: ISRAEL, IRAQ, EMIRATES, SYRIA, SAUDI ARABIA, LYBIA, YEMMEN, KUWAIT ETC... We will have are (sicq packages stopped by the US Customs and Border Control. We have a case like this for the same client. Thank you, Marjan Caby, AW -Tronics Headquarters, New World Tower, 100 Biscayne Blvd. Suite 1315, Miami-FL-33132 ..."

- Третото очевидно нещо е че международната търговия и ембаргата не се водят нито по бъларското , нито по американското или на която и да е друга държава законодателство, а по международно на световната търговска организация и ООН за по-лесно уреждане на спорове . Отделно - и Щатите и Европейския съюз имат идентични електронни системи за предварителни митнически декларации , за да се избягва внос/износ на ембаргови стоки и такива с двойна употреба. Или тея системи не действат,или в тях съзнателно са попълнени фалшиви данни. Май и на БГ-съда , и на БГ-политиците вече им е ясно, че ако България за пореден път реши да го играе хитро, после ще ни го начукат някакси ... международно. Но пък някоя партия що да не ползва 'спонтанното недоволство' с/у окупатора който иска да съди вече и 'преди всичко БЪЛГАРИН'-а.

- Накрая- ясно е защо "Луфтханса Техник България" са уволнили Желязко ,за да си правят дамидж контрола, но не знам защо въобще са го назначили- Не са ли проверили че предишната фирма в която е работил е долнопробна и с фалшив ASA сертификат. Явно зайчарките във фирмата са имали специални мотиви, докато са отказвали на момчетата с B /C бривети за инженер по поддръжката и т.н. и са предпочели Жечката.
Да вземат да си поогледат практиките, че бая самолет лети по Света с техния подпис.

Последна промяна trakon на Сря Апр 11, 2018 7:01 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 11, 2018 6:57 pm

fred написа:
Както и да е, има съдии да се оправят.

Не е толкова просто... Моето лично мнение е, че нашите съдии трябва да отхвърлят искането. Основания за това колкото щеш. Първо за да се приложи спогодбата трябва да има престъпление по което и нашите и американските закони предвиждат наказание над 1г. затвор. Не мисля че по нашите закони нашата прокуратура би спечелила нещо повече от административно наказание и глоба, която обикновено няма кой да плати щото фирмата вече е прехвърлена на бездомник.
Има и куп други основания разбира се, но както казах не е толкова просто. Ако нашите оправдаят момчето това за съжаление няма да има особена тежест. Американците ще продължат да си го обвиняват и да го вкарват в черни списъци и да го дебнат където и както могат.
Единственото решение май са едни добри адвокати... нищо друго.

Сря Апр 11, 2018 7:00 pm
Профил

Според мен той много добре осъзнава че е действал незаконно нарушавайки ембарго, , много добре е знаел защо стоката преминава през България, и мого добре е знаел че е подсъдим. Решил е да се скатае и да си затрае с надеждата че няма да му се случи нищо, явно не много умно. Трябвало е още в момента в който е разбрал да си наеме адвокат който да го представлява, не Български а Американски такъв, и да се надява че адвоката ще спазари нещо и изобщо няма да му се наложи да ходи до САЩ. Ако беше наел някой да го представлява в съда изобщо нямаше да се стигне до това искане.
Преди време ми написаха неоснователно тикет, не можах да покажа документ за валидна застраховка, и полицая не пожела да провери през системата че имам такава. Трябваше да се явя в съда за да се разгледа случая. Разбира се наехме адвокат, който да предостави нужните доказателства че към онзи момент съм имал нужната застраховка и съдията прекрати делото, обаче ако не бях изпратил адвокат, и не се бях явил, при следващото влизане щях да бъда задържан. Аз не съм САЩ гражданин по никакъв начин, нямам гражданство, зелена карта или каквото и да е друго временно или постоянно жителство, но това нищо не значи. Съдията не го вълнува, че живея в Европа, той иска аз или мой представител да бъдат на изслушването, и ако ме няма става лошо, не само щях да си платя тикета, ами и съм в нарушение и можеха да искат задържането ми. Едва ли щеше да стане така заради един тикет, просто щяха да ми сложат глобата, но имат правото да го направят.

Сря Апр 11, 2018 7:12 pm
Профил

Добре ако фирмата беше изцяло българска, щеше ли да има нарушение на някой закон ?

Сря Апр 11, 2018 7:18 pm
Профил

ToHu написа:
Според мен той много добре осъзнава че е действал незаконно нарушавайки ембарго, , много добре е знаел защо стоката преминава през България, и мого добре е знаел че е подсъдим. Решил е да се скатае и да си затрае с надеждата че няма да му се случи нищо, явно не много умно. Трябвало е още в момента в който е разбрал да си наеме адвокат който да го представлява, не Български а Американски такъв, и да се надява че адвоката ще спазари нещо и изобщо няма да му се наложи да ходи до САЩ. Ако беше наел някой да го представлява в съда изобщо нямаше да се стигне до това искане.

В статия в един вестник точно това бяха направили, анализ на грешките му. И като главна грешка отчитат, че цяла година нищо не е правил, типично по български се е надявал някак си да се размине. Тя и цялата им фирма такава. Като им чета мейлите пълна наивност, в пряк текст си казват всичко, поне едно криптиране да се бяха сетили да направят.

Сря Апр 11, 2018 7:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564 ... 1075  Следваща