Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Помощ! Изпращане на данни към база от данни MySQL 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ! Изпращане на данни към база от данни MySQL
Работя върху един проект който ще се реализира с помощта на Ардуино а платката е уно
Стигнах до етап при който имам измерени резултати в текстов формат тхт също може да е цсв .
Интересувам се как най лесно файлове от горе изброените формати могат да бъдат качени автоматично в база от данни MySQL

Прехода на данни от PC до База данни

По какви начини може да се извърши освен ръчно импортване.

Вто Апр 03, 2018 10:07 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Помощ! Изпращане на данни към база от данни MySQL
:D чуден въпрос.
Е къде са файловете и къде базата данни, щото отговори и варианти много. И къде между PC, файловете и базата е туй унйо

Вто Апр 03, 2018 10:46 pm
Профил WWW

Edesign написа:
:D чуден въпрос.
Е къде са файловете и къде базата данни, щото отговори и варианти много. И къде между PC, файловете и базата е туй унйо

Файловете са на десктопа, базата в случая ще е локална .

arduino ---sends-to---> PC ---sends-to---> db

Вто Апр 03, 2018 11:10 pm
Профил
Аватар

Едно софтуерче на каквото ти дойде на акъла дето поддържа база данни - почти всичко дето може да се пише софтуер за PC - и готово. На мене ми се налага през 4-5 години да понаписвам нещо дребно за РС и обикновено, не знам защо, все скачам на Делфи. Сега пак ще трябва да пиша една дребна програмка дето ще прави точно това - ще слуша устройство и ще пише в база - пак скочих на Делфи. Преди 5-6 години правих за БД файрбърд - ама то това май вече го няма.

Вто Апр 03, 2018 11:22 pm
Профил ICQ

може да си сложи WampServer и да напише нещо нa PHP защото там примери има достатъчно в нета

Вто Апр 03, 2018 11:30 pm
Профил WWW

Аз обикновено използвам visual studio. Технологията е LINQ. Може и със сторнати процедури. Зависи какво точно се гони. Но linq е най-простият и ефективен начин. Между другото csv е за предпочитане. Много по-лесно се работи. Даже ако не ти е задължителен sql-a и таблиците не са супер огромни може цялата ти база да я изградиш чрез таблици в студиото!

Вто Апр 03, 2018 11:54 pm
Профил

Edesign написа:
може да си сложи WampServer и да напише нещо нa PHP защото там примери има достатъчно в нета

+ подкрепям идеята. С PHP MySQL сървъра може да е на другия край на света и пак ще работи.

Сря Апр 04, 2018 12:57 am
Профил

Cekins написа:
Едно софтуерче на каквото ти дойде на акъла дето поддържа база данни - почти всичко дето може да се пише софтуер за PC - и готово. На мене ми се налага през 4-5 години да понаписвам нещо дребно за РС и обикновено, не знам защо, все скачам на Делфи. Сега пак ще трябва да пиша една дребна програмка дето ще прави точно това - ще слуша устройство и ще пише в база - пак скочих на Делфи. Преди 5-6 години правих за БД файрбърд - ама то това май вече го няма.

Има го ФБ. Сега даже пиша такава с него на свободното "Делфи" :)
Върви и на Линукс.

Сря Апр 04, 2018 1:13 am
Профил WWW
Аватар

Сериозно? Преди 5-6 години нещо му бяха сменили името и нямаше поддръжка. Аз тогава я избрах щото беше фри, достатъчно лека да се търкаля на дървено PC и понасяше (почти)безкрайно големи файлове - 20-тина датчика през половин секунда беше лога и трябваше да може да се ровичка и вадят избрани данни за произволни периоди. Е вярно че на него P4 някой път хващаше по 10-15 минути докато мине Query-то ама и за никъде не бързах... И накрая харда гръмна и загубих всичко...

Сря Апр 04, 2018 10:43 am
Профил ICQ

FireBird, като производен от InterBase, е подходящ за сложни структури данни- правил съм може би до 7 навързани таблици. Поддържа тригери, изгледи и други благинки и затруднения. За складови, междуфирмени БД и организации е перфектен. Водят я и едва ли не единствената позволяваща на няколко потребителя да пишат на едно място без нужда от заключване. За наливни данни като този случай- идват някакви измервания и да се запишат набързо по диска на момента и им се прави линейна обработка- да речем графика в някакъв интервал, може би е по-удачна тип MySQL, вече MariaDB. Има си ауто инкремент на индексите и не се интересуваш от друго. Поради по-простата си структура и организация като електронна таблица и в отделни файлове, би трябвало да е по-бърза. С MySQL имах проблем преди 10г да си възстановя даннните след преинсталация на виндоса от запазените ДБ файлове и се принудих да я правя на ново. От тогава избягвам да я използвам. Вероятно е защита някой ако се докопа до файловете, да не може да получи данните, но за мен си е загуба на данни. В общият случай ако са ми изцяло последователни еднакви данните си ги записвам в структурирани двоични файлове, или .csv . Решава доста проблеми с преинсталация, скорост - вървяха си на 75МХц Пентиум с 24МБ памет. На едното място не го бяха изключвали с години и не му се задръсти паметта. И си правеха графика в реално време.

Сря Апр 04, 2018 11:17 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Първо уточни как от ардуиното ще комуникираш с PC то .
Втора стъпка е да си структурираш данните т.е. дали ще налееш в базата ред по ред CSV файла или ще си го парснеш и ще го налееш в подходящ вид за анализ след това .
След тези действия може да се мисли какво приложение ще се прави.
Относно избора на база ... еми зависи от приложението ... аз ползвам mysql от 10 години за големи бази данни , но за заигравка като твоята може и sqlite да ти свърши работа ... тамо поне няма инсталация .. всичко е в един файл ... но както казах въпрос на вкус и приложение.
Помисли също за последващия анализ на данните (справки,графики и др. гевезелъци) , защото аз съм на принципа да се тръгне от крайния резултат и да се мисли назад как ще се осъществи за да се получи.

Сря Апр 04, 2018 11:43 am
Профил ICQ

Прескача до съседната тема - viewtopic.php?f=16&t=15839 за да си вземе нещо на готово и си го доизгражда.
После има лесен начин - ако структурата на CSV-то е 1:1 с тази на дадена таблица от база данни - просто ползва конзолния импорт инструмент който предлага MySQL - mysqlimport.
Задачата ще се сведе до една RS232 комуникация и един ShellExecute.

За Firebird.. при първата ми среща с нея чух за първи път "счупена база". Толкова често се трошеше, че беше направо абсурдно.

Сря Апр 04, 2018 1:04 pm
Профил

Аз с Interbase съм работил основно. Там нямаше чупене. Толкова пък да са я развалили ФБ?
Хубаво е да знам, че сега съм на нея. Не ми се е чупила май, ама да видим. Още съм в разработка и не е работила продължително. С общ компонент съм и мога да я сменя по всяко време. Случаят ми е прост и мога да я лайтна.

Сря Апр 04, 2018 2:17 pm
Профил WWW
Аватар

Ми не знам - аз понеже се занимавам много рядко с такива работи и ползвах жокер "обади се на приятел" - та с моите цели ми предложиха ФБ. Не ми се е чупила, ама куеритата вървяха порядъчно бавно - сървър и клиент на едно РС бяха с идеята някой ден базата да си е на сървър. Данните в реално време не ми бяха проблем (за някакъв период назад) - проблем беше да се извадят данни от няколко избрани датчика за някакъв период назад във времето и да се шляпнат в екселска таблица за анализ.

При мене контролера се връзваше на уарт и си говореше с хост софтуера, а хоста вече се грижи данните да са записани.

Чет Апр 05, 2018 10:01 pm
Профил ICQ

Колеги използвах това решение и нещата се случиха
Код:
LOAD DATA INFILE 'file.csv'
INTO TABLE table-name
FIELDS TERMINATED BY ','
ENCLOSED BY '"'
LINES TERMINATED BY '\n'