Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
ToHu написа:
Е айде да не ставаме пак крайни и русофоби с капаци. Космическата им програма си беше съвсем смислена, годи наред МИР беше единствената платформа за продължителни експерименти в космоса. МКС в не малка степен е повлиян от МИР. Ако не бяха руските двигатели не знам с какво щяха да се изстрелват спътници последните 10 години, е знам Ариана, ама там нещо много заглъхна. В Буран има доста иновции, ако имаха пари нямаше да е по-безсмислен от SS. Енергия е добър и ефективен носител. Да отричаш очевидни факти които и американците признават е тъпо ако не друго.
А за нашата промишленост, специално електронната, тя бе унищожена дали от глупост или умишлено няма значение. Да копирахме, като че ли тайванците не копираха. По времето на 386/486 имахме нужната инфраструктура за производатво на конкурентни продукти, ако не друго можеше да се запазят някои от традиционните пазари, особенно след вдигане на ембаргото... ако това бе станало сега можеше да не се чудите къде да си пускате платките. Бил съм в тайван доста след промените и дори тогава не бяха толкова високотехнологични, развиха се по експонента и 90-та хич не бяха много по-напред.

Космическата програма на руснаците я одобрявам. Макар и с пропагандни цели се наляха пари и постигнаха технологични успехи. Впрочем и "Аполон" беше с пропагандни цели така че има равенство. Разликата е, че американците са много по-прагматични, бързо прилагаха тези технологии в бизнеса докато руснаците ги държаха засекретени. Пък и на тях производството им /а и нашето/ не копнееше много да използва новостите, знам какво значи "внедряване" от личен опит.

Електрониката ни загина по много причини. Тя според мен беше и обречена, системата на социализма я нямаше тази динамика която е необходима за конкуренцията в тази област. Пример за тромавата ни система, Марангозов в едни бараки покрай зала Универсиада по едно време правеше толкова "Правец" колкото и онзи огромният завод. Изключително криво ми е обаче, че бяхме едни от първите и при малко повече отвореност към Запада можеше да станем Сингапур на Балканите. Причините това да не стане са главно политически, имало е предложения за сътрудничество според спомени на хора от онова време.

Да се представя копирането за недостатък е глупост. Напротив, изключително умно решение даващо ни възможност да сме в крак със световните тенденции и основната посока на развитие при доста ограничени ресурси. Руснаците се опитваха все да са нови и оригинални, естествено се проваляха и накрая се принуждаваха да копират нещо западно.

Вто Апр 03, 2018 11:04 pm
Профил

MYXATA написа:
Аз чета, чета..
И все повече се промъква убеждението, че "lcr" и "fred" са един и същи антируски трол(е когато му се изчерпи антируската истерия се прехвърля на антибългарска от периода 1945-1989) просто едните постове са като са му свършили хяпчетата и пие евтин одеколон а на другия зависи от лунните цикли :!:
Всъщност може и да греша и да не са един и същи трол но да са трансцедентни трол близнаци пребозали с евтин одеколон насред пълнолуние :)

Абе нещо много те тегли към одеколона, спомен от Коми ли е или за постоянно :) Недей така бе човек, имаме си толкова хубава българска ракийка, не си като онези за които дори препаратите за вана стават за пиене :)

Вто Апр 03, 2018 11:13 pm
Профил
Аватар

Ранното лято след Чернобил ядохме на корем черноморски миди (филтърът на морето). Случайно или не през следващата година ми се изпотрошиха половината кътници, направо като тебеширени станаха. Другата половина все още ми се мотаят из устата.
Ъъъ, все още ми растат и няк'ви много странни "мъдреци", но знам ли - може от прекомерна мъдрост да е.

Сря Апр 04, 2018 1:06 am
Профил

Хапвайте си докато още може селски мръвки и пийвайте домашно винце. Че скоро това ни чака.

Изображение

Сря Апр 04, 2018 1:36 am
Профил

Повярвай на мига минавам на хора.

Сря Апр 04, 2018 1:42 am
Профил

ToHu написа:
Повярвай на мига минавам на хора.

Я кажи как е текилата? Когато бях в Хюстън исках да я опитам а колегата се обиди "Аз цял хладилник пълен с маркови питиета съм ти приготвил а ти ракията на мексикански селяни ще ми пиеш". Така и не я опитах и не я знам какво представлява.

Сря Апр 04, 2018 2:12 am
Профил
Аватар

MYXATA написа:
Това не е ли малко разказ от типа "една жена на опашката "
незнам защо си мислите че някой ще ги пусне да ловят риба на два км от реактора...

Мислим си защото сме го виждали с очите си. В Козлодуй е нарицателно за рибарлък да се наредиш на топлия канал, който е в охраняемия периметър. Естествено допускат се само "избрани" рибари, но постоянно някой "избран" ми се хвали с подвизите си оттам.

По онова време в сесесера, контрола си беше тотално примитивен, няма да се учудя, ако са ловили риба докато са били на смяна.

Сря Апр 04, 2018 10:50 am
Профил ICQ
Аватар

MYXATA написа:
Аз чета, чета..
И все повече се промъква убеждението, че "lcr" и "fred" са един и същи антируски трол(е когато му се изчерпи антируската истерия се прехвърля на антибългарска от периода 1945-1989) просто едните постове са като са му свършили хяпчетата и пие евтин одеколон а на другия зависи от лунните цикли :!:
Всъщност може и да греша и да не са един и същи трол но да са трансцедентни трол близнаци пребозали с евтин одеколон насред пълнолуние :)

Да ме прощава(т) fred и lcr , и аз мисля абсолютно същото

Сря Апр 04, 2018 11:36 am
Профил
Аватар

fred написа:
Почти 100% сигурно е, че са подписвали съответната декларация и получавали съответното име.

Да, един комшия замина така. След време разбрах, че си бил сменил името на Щирлиц.

Сря Апр 04, 2018 12:00 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
MYXATA написа:
незнам защо си мислите че някой ще ги пусне да ловят риба на два км от реактора...

Мислим си защото сме го виждали с очите си. В Козлодуй е нарицателно за рибарлък да се наредиш на топлия канал, който е в охраняемия периметър. Естествено допускат се само "избрани" рибари, но постоянно някой "избран" ми се хвали с подвизите си оттам.

По онова време в сесесера, контрола си беше тотално примитивен, няма да се учудя, ако са ловили риба докато са били на смяна.

Мдаам...
https://www.youtube.com/watch?v=5rGw0J_jGJs&t=14s

Добре че ги затвориха (1-4ти)

Сря Апр 04, 2018 12:53 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Рек - защо разчиташ че ще гръмнат тези които е обявено че ги имат и че са деплойнати? Я си представи че руснаците имат скрити 20 еквивалента на "Цар бомба" и ги шътнат над Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Пекин, Хонконг, Лондон, Берлин ... и остават още 14 - сам реши къде точно да ги цвъкнат. Живота няма да свърши веднага, обаче цивилизацията ще изпадне в тотален ступор. И това е добрия вариант, щото тия бомбички няма да замърсят чак толкова много. Ами ако нацвъкат и няколко стотин мръсни бомби? А официалния арсенал е около 14-15 к. единици. И от тях някой ще станат мръсни без да са проектирани за това.

Двама човека са ловили риба на реката до Чернобилската АЕЦ в момента на взрива - преди да умрат два дни по-късно, са разказвали как са усетили метален вкус в устата си по време на взрива - били са на около два километра. @lcr вече понаписа за последствията в дългосрочен план само от една "мръсна бомба". В най-добрия случай човечеството ще се мъчи да оцелее още известно време с генетичните дефекти и в крайна сметка накрая ще има само инвалиди.

Цар бомбата е хубаво и интересно нещо, обаче бая непрактично. Няма адекватен носител за нея. Създадена и гръмната единствено за пропагандата, иначе военните веднага се отказват от нея. Колкото до мръсните бомби, тук си говорим за ядрена война. Всякакви "мръсни", химически, биологични (вече се говори и за генетични) оръжия са друга тема. Но така или иначе, според мен, след първоначалната размяна на удари и тоталното унищожение на всички големи урбанизирани зони, нещата ще се уталожат много бързо.

Сря Апр 04, 2018 1:18 pm
Профил
Аватар

От както е направена Цар бомбата нещата доста са се променили. Общо взето развоя е бил в насока минимизиране. И са се справяли доста успешно. Та ако има разработен съвременен аналог на тая бомба, тя ще е значително по-малка от оригиналната.

Сря Апр 04, 2018 1:24 pm
Профил

И да има все тая, и с 5 и с 50 мт еднакво добре ще унищожиш голям град, дали ще го сриннеш целия или ще го направиш радиоактивен е все тая.

Сря Апр 04, 2018 1:47 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

velio написа:
Цецо написа:
MYXATA написа:

Мдаам...
https://www.youtube.com/watch?v=5rGw0J_jGJs&t=14s

Добре че ги затвориха (1-4ти)

Много яко клипче - снимат неподържано оборудване, оставено на външни влияния за 30 години и от него решават как ще изглежда подържано, защитено от външни влияния и т.н. Да те светна- това са пълни глупости, хората си подържат въпросните тръби, в EП-1 отдавна всичко е нарязано и контролните проби са веднъж месечно (или поне бяха преди 2 години, като запоследно бях там). В ЕП-2, което си работи пробите на ХВО-то, за наличие на йони => на корозия са на няколко часа, имат най-новото оборудване за контрол, подръжката е на 6, това е едно от доста малкото места на които в България, по заводите имат специалисти.

Сря Апр 04, 2018 2:21 pm
Профил

Това са гллупости от хора които идея си нямат за какво става въпрос. Нямам против свободата на слотово но тук не става въпрос за свобода а за идиоти и малоумие, такива просто трябва да бъдат разстрелвани на мига, това е еиднствения начин да помогнем на човечеството .... ех тая медицина колко е навредила на човешкия род ... преди 6-7000 години тия отдавна да са ги изяли съблезъбите, или каквото друго може да ги изядя.

Сря Апр 04, 2018 2:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434 ... 1197  Следваща