|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Търсим си колега :)
Комет си имат структура, немалки разходи, предлагат добра услуга и за мен лично са един добър търговец. Ама има едни юнаци дето си цъкат с мишката, разходите им се заключават в плащането на едни 20 лв. на месец за интернет и чакат шараните. Открийте разликите: https://www.olx.bg/ad/usb-mikroskop-500 ... 2cd865b6cahttps://www.aliexpress.com/item/500X-Di ... autifyAB=0
|
| Пон Апр 02, 2018 3:44 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да бе ама има неща които понякога ти трябват за утре, други ден. А ако изчакаш 2 месеца от китай, може и поръчка да изтървеш и т.н.
|
| Пон Апр 02, 2018 3:55 pm |
|
 |
|
lcr
|
Така е. Всеки влак си има пътници. В крайна сметка е важно, каква стойност принаждаш на стоката по пътя и до крайния клиент и каква печелба правиш от това. За мен нормалната печалба от посредническа дейност се ситуира някъде към 5 - 10% от крайната цена. Като най-големия дял от печалбата следва да е за производителя. Когато обаче, както е в горните примери някой си селски тарикат си формира печалба Х5 тази на производителя, това си е жива измекярщина. Какви умения има такъв един тарикат та да живее от това? И защо наш Бонго, който знае и умее доста повече, се чуди, как да върже двата края?
|
| Пон Апр 02, 2018 4:04 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами то така е, но като продава с такава надценка, се появява друг тарикат, който го подбива с 5лв. Накрая 3,4,5ти и т.н. и цената пада. Накрая всички смъкват цената до тази надценка която ти посочваш, а тя е колкото да се покрие работата по доставка, евентуално митници, поддръжка склад. Реално малко от тези пари са от "игра". Пък представи си сега, че тези стоки са и хранителни и имат и срок на годност и ако не ги отикаш овреме... играта е още по-интересна 
|
| Пон Апр 02, 2018 4:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Edesign, за целта на търговеца си в грешка, както и за целтана всеки инвестирор, никой ням за цел да купува евтино и да продава скъпо, целтана всички е да печелят пари, не бъркайте двете неща защото те са коренно различни. Търговеца иска да печели максимално, но повярвай много търговци са установили че да купуваш много евтино и да продаваш много скъпо не им генерира пеалби. Твърде ниската покупна цена убива доставчиците и в един моемнт те няма от кого да купуват н адобра цена, дори и да има това е свързано с допълнителни разходи които в крайна сметка им вдигат цената. Също така търговеца няма сметка да продава ужасно скъпо, тъй като каква е позлата ако продаде 2 кг месо за 1000 лв ако моце да продаде 1000 кг меса за 50 лв ... твърде високите цени ограничават клиентелата, това от своя страна води не само до по-малък оборот но и до увеличена себестойност на цялата дейнсот. Според теб кой реализира повече печалба, Casio или Patek Philippe ? Pif защо мислиш че някой би те лъгал, и как може да те лъже ако ти си съдружник и си осигурил да речем 10% от капитала, нещо не ми е ясно ? Ако визираш да дадеш едни пари на господин Х срещу неговото обещание за нещо това е друг въпрос, или пък си отворил магазин с Иван, и докато се усетиш Иван изял и изпил оборота. В бизнес отношенията тов аняма как да стане. псотоянно работим с инвеститори, както и ние инвестираме, не е имало случай някой да лъже някого за нещо, а и как да излъжиш като всичко е документирано. Какво ще ти каже, че не е направил продажба за която има фактура, или че има разход за който няма фактура ? Малко не ми е ясно. Аз самият работя с някои фирми точно така, дори не съм и инвеститор, договорката ми е за процент от печалбата и не виждам как някой може да го скрие или намали, нали аз съм там и виждам всичко което се случва,мога да отворя софтуера и да видя какви са приходите, какви са разходите, какви разходи са добавени, кои са релани, кои не са ... а ако си инвеститор това пък е абсурдно, освен ако ти самия не си защитаваш интереса. Кой ккава печалба добавя, никога най-голямата печалба не е за производителя, или почти никога, няма и как да е. В някои конкретни индустрии това може да е така, но по принцип не е. Производителя винаги има някакъв минимален кост който трудно може да го намали, докато тъговеца винаги има избор от производители. Да си производител хич не е голям келепир, то затова и всички се натискат да са търговци а не производители. Да може да произвеждаш клечки за зъби с печалба от 300%, и в същото време в магазина се продават с 3000% над производствената цена. Масовите стоки са евтини, при тях надценките са големи, и при производител и при търговец. Сравняваме цени между България и други страни, но е редно да сравняваме и пазари. Никой не е длъжен да рбаоти на загуба. Че някои цени са надути така е, но сравнението това у нас струва 10 лв а в Германия 3 Евро ...абсолютно безмислено сравнение. В БГ продаваш 1000 бр на месец в Германия 10000 това смао съотнесено като население, а то и това не е така. В БГ го продаваш в 3 града, в Гермнаия в 3000, разстоянията не са толквоа различни, германия не е толкова по-голяма от БГ, но там като тръгне камиона снбдява 20 обекта, а не 1 или 2 ...цената изобщо не с еопределя от ценаат на стоката сама по себе си, цената с еопределя от всички разходи тази стока да се достави до клиента, т.е. магазина. И тези разходи хич не са малки, особенно в старна като БГ където пазара е малък. Economies of scale ....това е приложимо за всеки бизнес, за всяка стока, ние не сикаме да го разберем. Pif в много теми дава примери с високата цена за определено месо, или друг хранителен продукт, ами колко са такива като теб които го купуват, и как да се поддържа по-ниска цена като разхода си е разход. Нали не мсилиш, че някой ще финансира цената за да може на теб да ти е изгодна. Някой е сметнал минималната смислена печалба и на нейна база е сложил цена, да тя може да е много висока просто защото няма достатъчно количество за да е по-различна цената. Говориш за месо, ами например читаво телешко в БГ се намира за около 70-80 лв, има и такова за 100-150, но колко да е според теб ? какъв е пазара за този продукт ? А каква е цената в чужбина ? В момента съм в Бразилия, 200 млн пазар като от месата ядат основно телешко, ами цена под 15$ на кг за месно месо няма, хубавото отива до 70-80$, ако е авсралийски нагоре. В САЩ, където телешкото също е основен месте продукт, читаво меса, говоря стекове за под 30-40$ /lb няма. Има по-евтино разбира се, но не е качествено, т.е. е жилаво. Тук вече е много персонално, защото на мен и стекове за по 15$ на lb ми харесват, но определено има разлика, а говорим за пазар от 300 млн потребителя. Всичко това едва ли има много връзка с темата ама тя така и отлетя.
|
| Пон Апр 02, 2018 5:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аре, сега освен че ебем секретарки и караме коли за по стотин лева, ще ни обвинят че плющим Аржентинско телешко по 150$ пържолата.  Нагли робовладелци, ей! Честно, ти ако си работодател и знаеш форумните изяви на Бонго, ще го вземеш ли на работа и колко ще му отделиш за заплата? Ама честно!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 02, 2018 5:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Понеже имаше притеснения за осиране на темата, отговорът е в първи пост на първа страница: Колкото за търговците и убиването на производството - още сме в 90-те. Пак да дам примера от есента на 2016г. когато прекарвахме жица през едни прасковени градини из русенско. Хапвахме си на корем, но като видяхме собственика се почувствахме длъжни да го питаме. Той каза: "Берете колкото искате и за ракия събирайте, само да не се срещнем на пазара и вие да сте ми конкуренция. ... Нося им ги до вратата за лев и двайсе килото, те ги продават за три и петдесет и ривът, че не върви и да намаля още цената. Освен това ги искат зелени, че да траят по-дълго, така че узрелите са ваши!". Не са паразити ли?! Тъкмо се връщам от бюрото по труда. Ония, дето ме мотаха три месеца и аха да ме назначат ама нъцки, в момента са си удвоили "търсенето", само дето служителката се досети кой съм и ми каза, че още нямат работа. Схемата е ясна, макар и кокошкарска: като няма много работа си уволняват част от работниците, те са доволни и на помощите защото нямат друг избор, а като наемеш човек от Бюрото по труда ти дават пари. Добре де, нали има почти отрицателна безработица, защо пак работодателите са печеливши?! ПС щото се е писало, от Цецо да речем: Бонго няма проблем да си намери работа и пари, той има проблем да съществува в собственото си "село".
|
| Пон Апр 02, 2018 6:09 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да, аз бих го наел, като се договорим за някаква стартова взаимноприемлива заплата - примерно 1К с уговорката тя да расте в зависимост от това, което реално той покаже в първите 2 месеца и от хала на който се намира бизнеса ми. Мисля, че така ще е честно и за двамата и доста по-добре отколкото да му обещавам звезди от небето, пък после и двамата да се окажем разочаровани.
|
| Пон Апр 02, 2018 6:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А защо не го наемеш?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 02, 2018 6:14 pm |
|
 |
|
lcr
|
Защото не съм работодател и никога няма да бъда. Не умея и не обичам да работя с хора.
|
| Пон Апр 02, 2018 6:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аха. Значи като Пифа. На приказки всичко ви е ясно.
|
| Пон Апр 02, 2018 6:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бонго е добър и толерантен работник стига и работодателят да е нещо от сорта. Нали в гръчкия сервиз наливах акъл в главите на пичлеметата, щото те още не знаеха че са в криза и може би затова още имат работа. Нещо друго не казах: ........ Ха де, много мьй яд, ако щете вярвайте, ама точно тук ме прекъснаха и после забравих  Не се правя на интересен! Пък и на никого от форума не съм се молил (засега) да ме вземе на работа. Edit: После ходихме на пазаруване по семейно му, плеърът в колата изплю Speedy Gonzales и почнах да се кефя, а жената се закле тази песен да звучи на погребението ми. Дай Боже, че цял живот ми се е драйфало от чичковци вземащи се насериозно!
Последна промяна bongo_x2 на Пон Апр 02, 2018 8:17 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Апр 02, 2018 6:40 pm |
|
 |
|
lcr
|
Понеже виждам, че визираш и мен, би ли уточнил това, което си мислиш, че "ви" е ясно?
|
| Пон Апр 02, 2018 7:58 pm |
|
 |
|
fred
|
Хаха, доста са такива. Аз затова имам вече над 170 неща купени през Алито. Разбирам, че хората имат право на печалба, труд са влагали и риск са поемали. Но все пак трябва да е в някакви разумни граници, 10-20-30%. А те в ПЪТИ че дори десетки пъти. Като вляза в арабско магазинче и винаги имам усещането, че съм попаднал в паяжина където в ъгъла ме чака собственика и  PS Чета, че китайците ще вземат на концесия летище Пловдив. А дано, че така ще пристигат по-бързо покупките от Алито. С пощите е бавничко а DHL дере жестоко.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Апр 02, 2018 10:44 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Малко за търговийката: Ако ще купя 5 празковки по-добре от кварталното магазинче, отколкото да паля колата да ми изгори 20лв. и да ги купя на 1,20лв. Пък една бакалия да продаде кашонче, две максимум. Иначе на складовете няма кой да се занимава да тегли на бабите по няколко прасковки. Ако имаш 1000кила и дойдат 1000 човека да си купят по 1кило, как се правят 1000 тегления... То по-бързо се берат 
|
| Пон Апр 02, 2018 11:02 pm |
|
|