Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Търсим си колега :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Отговори с цитат
Мнение Re: Търсим си колега :)
Тони,
докато чистиш тоалетни или копаш канавки за 20 лв на ден ти нямаш възможност да търсиш добре платена работа защото времето ти е заето с канавките. Аз също мога да копам канавки за 20 лв/ден. Но ако не съм в канавките имам свободата да разполагам с времето си и да поема 1-2-3 поръчки за по 500-1000 лв/ден. Така за 3 дена работа изкарвам между 1000 и 2000 лв докато в другия случай за 22 дена работа изкарвам 400 лв. От тези 3 дена останалите 20 (работни) мога да си копам градината, да върша домакинска работа, да се обучавам на нещо ново и да си повишавам квалификацията. Всичко е въпрос на избор. И не вярвам да се хванеш да работиш за 20 лв на ден просто защото с годините си натрупал достатъчно пари за да не работиш известно време докато се появи нещо доходно.
Ако е умрял от глад неграмотник на 22 години дето нищо не може - разбирам да се хване и за храна. Но човек с опит който може да върши работа - си е обида за самия него си.

Нещата трябва да са честни. След като са нечестни - работниците стоят без работа, бизнесмените без работна ръка и цоцат само от баламите дето им се вързват. Толкоз. Никой не е длъжен на никой. Край мене честните работодатели не са останали нито без поръчки нито без кадри. Нещастни са лакомите. А дали парите ще са 20 или 200 на ден е относително и няма никакво значение.

Нед Апр 01, 2018 2:18 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
bongo_x2 написа:
...
Но пуснахте идея: да почна да ям вакса и да лобирам за Стамбулската конвекция, тогава ще ми остане само да си избера джендър и няма нужда да ходя из чужденеция.

Това с избора на джендъра е много труден проблем. Побързай с избора, че непрекъснато стават все повече :)

Пон Апр 02, 2018 12:13 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Pif много си в грешка с понятията - честен, балама, справедлив....
Да те светна сега - бизнесмена е търговец. Целта на търговеца е да купи евтино и да продаде скъпо. От това живее.
То по твоята логика всеки, който купува от търговец значи е балама щото плаща за нищо. Явно си формирал някаква лична представа за гореизброените понятия, но това си че чисто твоя лично субективна преценка и мисля не е нужно да ни убеждаваш колко е правилна.
А и ми е много любопитно какъв е твоят таргет заплата в България, щото пишеш едни ефропейски цифри..... За да получиш тези цифри отиваш в Европата малко по на запад от Бг и вземаш тези цифри. Но като си платиш режийните пак ще ти останат по-малко от така наречената от теб "ниска" заплата в Бг.

Пон Апр 02, 2018 12:14 am
Докладвай
Профил WWW

Отговори с цитат
В никакъв случай не държа да убеждавам някой, че моята преценка е правилна. Тя си е моя преценка. И винаги когато се съмнявам в нея правя референция 200 години назад. Какво би било положението ако ситуацията беше различна.
Навремето когато не е имало пари се е разменяла стока за стока. Или стока за услуга. Сега имаме пари. Тези пари са отражение на стоките и услугите които имаме. Сега с напредване на механизацията и автоматизацията все по-малко хора са пряко заети с прякото продоволствие. Много малък процент от хората произвеждат храната и жилищата. Все по-голям процент са заети в сектора на услуги и развлечения.
И тук идва пазарната икономика и разпределението на блага от труда на съответните хора. Колко всеки с труда си допринася за просперитета на човечеството. Когато някой не допринася с нищо а същевременно потребява много - то това е един паразит който вреди на цялото общество. Когато един търговец купува евтино и продава скъпо то той взима от ресурса на производителя и това води до фалирането на производителя. Затова нямаме животновъдство, зеленчукопроизводство и млекопроизводство. Лакомията и глупоста унищожиха отрасли които носеха препитание на много хора.
Тук е мястото на държавата да регулира тези финансови взаимоотношения така, че икономиката да върви в правилна посока. Ще открива паралелки в училищата, ще стимулира различни бизнеси с данъчни облекчения или финансова помощ, ще създава антимонополни органи и няма да позволят цената на тока да стане 5 лв/киловатчас или цената на бензина 50 лв/литъра. Какво пречи на бензиностанциите да се договорят и да сложат цена на бензина 50 лв?
Та когато на един организъм редовно му източваш хранителните запаси той постепенно умира. Не става изведнъж. Има инерция. Все още има остатъци от комунизма. Тогава се е градило. При всичките недостатъци. Сега се руши. С единствената цел да се придобият някакви финансови средства за малка група хора. Но когато тези финансови средства не се връщат обратно в обществото - тогава организма остава без кръв.
Честното е когато всеки получава това което е изработил. Когато изработиш 10к на месец и търговеца ти даде 1к - нещо не е наред. Ще се появи търговец който от 10 ще ти даде 5 и така и двамата ще сте доволни. Сега е точно момента когато търговците станаха много а производителите малко. И леко по леко търговците ще започнат да окапват точно поради липса на производители. Но както добре установихме целта на всички е печелене на пари а не правене на нещо за обществото срещу което да получаваме пари.
Тук идва и тънката граница - ако е само за пари защо да не правим обири и измами? И това си е бизнес и това носи пари. Какво толкова лошо има? Нали крайния резултат е положителен.

И конкретно на твоя въпрос "Колко" - колкото мога да си изкарам. Ако с търговеца може да изкараме 40 лв днес - 20 за мен и 20 за него - става. Ако с търговеца можем да изкараме 400 лв днес - 20 за мене и 380 за него - не става. И в двата случая взимам 20 лева но в единия случай произведената стойност на труда е 40 лв а в другия 400. Следователно съм си сбъркал професията и не правя това което трябва защото хонорара ми е 15 пъти по-нисък от този на колегата (бизнес партньора) с който работим заедно.

Пон Апр 02, 2018 12:29 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Защо не работиш в колектив ми е ясно. Как не са те били обаче ми е чудно....

Пон Апр 02, 2018 12:38 pm
Докладвай
Профил ICQ

Отговори с цитат
Работа има имного. Те и негрите са имали работа. Само дето разликата е в заплащането.

Цецо като виден комунист наследник на член на БКП и ДС си мечтае за връщането на робовладелския строй. Защо от 400 лв да дава 20 като може да даде 2 за хляб и да набие работника и така да спечели още повече пари за секретарки и екскурзии.

Пон Апр 02, 2018 12:46 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Колега, не си усетил театралната постановката още ... демокрация, държава, справедливост, равенство ... всичко е само прах в очите на плебеите ... още римляните са го казали - хляб и зрелища ... а ти си повярвал на най голямото зрелище :)

Пон Апр 02, 2018 12:48 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Pif е много прав. Тук не става въпрос за комунистическа уравниловка. Иде реч за това, че една нормална държава трябва преди всичко да стимулира производството на стоки и услуги. Паразитиращото посредничество не е форма на услуга и никой освен самите паразити, няма полза от него.

Пон Апр 02, 2018 12:52 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Палавров,
на макро ниво е така, винаги е било така и винаги ще бъде. Въпроса е какво се случва на микро ниво. Започнахме да имитираме онези от горе и това води до лоши резултати. Все някой ден балона ще се спука. Дали с война или друга финансова криза - не се знае. Темата е безкрайна.

Пон Апр 02, 2018 12:55 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пиф-е, това че с търговеца или тоя, дето ти осигурява работата трябва да делите поравно са някакви твои си блянове. Работодателя ти не ти е партньор, а работодател и като такъв не може, а и не теябва да дели с теб абсолютно нищо. Ако искаш равно поделяне на печалбата извади капитал, сподели риска, стани му истински партньор с 50% от капитала и риска и тогава имай претенции зацполовината печалба. Докато само развиваш философсли теми не заслужаваш и 10% от печалбата. Цецо бил комунист - а това, дето си го написал по-горе какво точно си мислиш че е?

Пон Апр 02, 2018 2:16 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Търговеца е и дистрибутор, все пак ако тръгнем по селата да събираме мляко жито и месо, ще имаме и други разходи и загуба на време. Ама по-добре да свършим някоя работа в която сме добри и с парите да купим от магазина, макар и по-скъпо. Пък и някои работи като резервните части ако ги поръчваш от производителя директно, ще ги чакаш дълго или ще платиш много за бъза доставка. Никой няма да ги държи на склад безвъзмездно пък и без гаранция за продажба.

Пон Апр 02, 2018 2:43 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Очевидно някои хора трудно правят разлика между търговец и посредник - паразит. Ето един прост пример:

цък и цък

Пон Апр 02, 2018 3:11 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Като се загледах в ценовите листи на комет и фарнел установих, че вторите имат най-малко два пъти по-високи цени. Явно последните спадат към посредниците-паразите. Гадове мръсни.
:D :D :D

Пон Апр 02, 2018 3:35 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Не може търговия без магария :lol:
Този тип търговци се въдят като мухи и магарията им бързо секва.
От друга страна, може да ми трябва за утре за приятел с алфа има рожден ден. :roll:
пък и може да пробвам да спазаря цената :lol:

Пон Апр 02, 2018 3:38 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Славчо може да е доволен, че за 5 лв си купува кремвирши. Аз обаче съм недоволен, че за 50 лв не мога да си купя качественно месо. Ходя по разни бутикови магазинчета където вкарват шунка по 80 лв/кг.
Същите тези поезни за обществото търговци продават луканката по 25 лв а я купуват по 8.50лв. Производителя за да я докара на тази цена слага всякакви боклуци вътре. И къде е проблема ли? Проблема е, че ако сложи месо ще струва 12-15 лева. Но печалбата на търговеца пада. Той няма интерес от луканка която купува за 15 лева и продава да кажем за 35. Следователно не инвестира. А и търсенето не е голямо. Защото народа е беден. А защо е беден - защото производителя от тези 8.50 колко да плати на работника - много ясно, че минималната заплата. И кръга се затваря. Така се натрупват едни пари които излизат от икономиката и не могат да се върнат обратно.

И специално за Димитър - точно в момента има страшно много свободен капитал. И този капитал по никакъв начин не може да се завърти за да носи приходи. Просто защото е концентриран в малка група хора. Аз нямам проблем да извадя капитал. Имам го. Но после какво следва? Честният ми търговски съдружник ще ми дава 50% ли? Много ясно, че не. Просто ще намери начин да натрупа капитал на мой гръб като междувременно открадне и моя капитал. Нали всичко е пари и всички се борят за пари.

Пон Апр 02, 2018 3:43 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща