|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:31 pm
Превключвател/изключвател
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Превключвател/изключвател
Този от линка е ip68 и не вярвам точно тая фирма да напише нещо което не е така. Тук по-скоро ми намирисва на неправилен монтаж и/или кабел без или с кофти щуцери. Сложи хубав щуцер, подбран за кабела, това няма от къде другаде да се пълни. Про лема не е изключвателя според мен, а и ме знам какво е производството но почти не се сещам за такова в което да има толкова фин прах който да влезе в нещо ип68 и да е съчетано с кран. Примерно разтоварища за въглища, дори и с 56 си ок, а там има доста фин прах. Наблегни на изпълнението, дай снимки на монтажа ако имаш. Ако не си го виждал, начукай канчето първо на техниците, дори не ги и питай.
|
| Сря Мар 28, 2018 7:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не знам, човек... не искам да ви давам наклон на ... крана  но все пак: - мисля, че серията трябва да е XCSD - не ми се четат стандарти, но споменатия в единствения приложен сертификат стандарт GB 14048 нещо ме смущава... аз го нямам, което вече ми е лампичка. ако се има предвид британските стандарти, те започват с BS, а не с GB алтернативно споменат е BS EN 60947, но той касае всякакви видове изключватели, включително токови криви, късо, времена и т.н., нещо по-скоро относимо за автоматични предпазители, отколкото за крайни изключватели. пък и там има разни класове, които се определят в резултат от N на брой различни теста, въобще има си методика за тестване и класификация. в сертификата не се споменава нищо, само че съответства на въпросния GB стандарт. аз таквоз нещо на кран не бих сложил. за XCSD серията има текст: демек - има надежда да го вкараш в някакви рамки на измерима (и доказуема) надеждност при определени условия. чети нататък, на мен не ми е това работата. механичната и праховата защита е независима от избора на изключвателя.
|
| Сря Мар 28, 2018 7:10 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Дедо, в случая остави за момент стандартите и виж какво става на практика. Не говорим за стандартна ситуация, а за изключение. Първо не говорим за изключвател за подема. Там няма да се пипа по никакъв повод, а и няма и нужда. На кратко - всеки изключвател от походящия тип се систои от някакво тяло и "ръчка"(вал с колелце накрая, на което стои рамото), която се подава навън. Тези изключватели не работя постоянно, а само като се закара машината там. Сиреч може за много дълъг период да не бъде задействан. Проблемът е, че се натрупва лепкав фин прах точно там и съответно блокира лоста като на практика го залепя за корпуса. Включително и вътре м/у корпуса и вала. Понеже движението не е право навътре, а е въртеливо, като дойде отбивача ясно какво става. Не са подходящи тези, които са като бутон, защото като се засили машината и се забие в него... Да кажем, че ще спре да работи още първия път... ПП:Може да съм омотал серията нещо. Изглежаше по същия начин на снимката..
_________________www.elkran.com
|
| Сря Мар 28, 2018 7:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с кранове (по-скоро кранова количка) съм се занимавал преди 30 години. а и тогава понятието 'сигурност' беше друго. пък и може би има значение какъв ти е крана - портален/мостов или кулокран. въобще - трябва да има приложима методика за определяне на сигурността за всеки тип, все някой във фирмата ви за кранове трябва да е наясно. от там и ще излезе какво въобще може да използвате за изключватели. искам да кажа, че не е въпрос, на който лесно да намериш отговор във форум (освен може би във форума на краностроителите).
наскоро се врях в една машина за мелене на пяната, с която се пълнят кренвирши, наденички и подобни. трябват трима идиота, които да натиснат изключвателите на свален капак, че да й завъртиш ножовата мелница. всички изключватели бяха механични. само на ножовете имаше индукционен/магнитен, то по-скоро беше за следене на оборотите, но съм сигурен, че ще реагира и ако напъхаш солидна мръвка с кокъл (свински бут, ръка, крак).
дори един елементарен печатарски нож се пуска с 2 бутона за двете ръце и педал. сам много трудно ще си отрежеш нещо.
|
| Сря Мар 28, 2018 8:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А постоянният магнит по-малко мизерия ли ще събира?! Тия с рамото и търкалото наистина са най-якото нещо, което съм виждал (зависи от изпълнението и марката, де). То затова си има една думичка: "профилактика". Идея: работният изключвател да е нещо електронно, а подсигуряването да е доброто старо и изпитано електромеханично. Така се опазва живота на механиката и ако капризната електроника сгафи - да свири алармата!
Последна промяна bongo_x2 на Сря Мар 28, 2018 10:18 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 28, 2018 10:16 pm |
|
 |
|
fred
|
Значи проблемът е в механиката която задейства изключвателя, не в него.Там търси решението, някое механично решение при което всичко подвижно да е херметизирано и изолирано от околната среда. Ако беше тип "бутон" щях да ти препоръчам изолацията да е нещо гумено тип силфон но ти не искаш бутон. Все пак си помисли, има начини хем да е бутон хем да не поема удар, друго да буферира и ограничава. А да сменяш механичен изключвател с нещо електронно е много рисковано. Колкото по-сложно е толкова повече вероятности за проблем в неприятен момент.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Мар 28, 2018 10:17 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
На мен ми трябва идея! Проблемът в случая не е в сертификацията, а в това да се намери работещо решение. При положение, че няма как да се поддържа системата на 100%, трябва поне да се направи нещо, което да позволи на хората да си вършат работата. Никъде няма да си слагаме името така че решението просто трябва да е работещо и да не се счупи на втория ден. Никой не говори за сертификация. Та ако дадеш някакво друго предложение/идея ще съм благодарен. Аз няма да хукна венага да го монтирам. Ще направя тестове при нас и ако ми хареса - тогава. Ясно, че няма да следва правилата на 100%, ама ако влезеш в някой цех ще се схванеш. ПП: Като знам колегите със асансьорите какво правят, ти препоръчвам въобще да не се качваш! Това сериозно!
|
| Сря Мар 28, 2018 10:21 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Лек офтопик:
И ако телферът срути половината цех, или недай Боже някой пострада, пък ако ще сам да си е виновен - к'во прайми ние, разбуталите изключвателите?!
Вечна машина няма. В гръчко шефът стана монополист не с мръсни номерца, а с простата политика: ако зимата "фритюрниците" минат профилактика - лятото си плащаш само повредените части (не съвсем, де). Много бързо ресторантьорите разбраха предимството, а и ние бяхме доволни от целогодишната заетост. Разбира се, че машина минала през сервиз няма нищо общо с друга, за която търчиш в най-натовареното време за да скалъпиш положението.
Електромеханиката е надеждна (или поне изпробвана), но се износва. Електрониката почти не се износва, но често зависи от цикъла на кака Кури (малей!).
|
| Сря Мар 28, 2018 10:45 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
За отчитане на крайно положение с голям толеранс са удачни сензори от типа "котешки мустак" http://kvazer.com/limit-switch/42975-xc ... isker.html
|
| Сря Мар 28, 2018 11:02 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Благодаря за коментарите! Имам идея вече. Даже ще съм по стандарт, само трябва да се посъветвам. Да не се окаже, че са някакви мои фантазии. Сиреч да видим какво ще кажат големите хора!
|
| Сря Мар 28, 2018 11:06 pm |
|
 |
|
fred
|
Дай някаква кинематична схема, по-възможност и снимка. Така по думи е трудно.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Мар 28, 2018 11:35 pm |
|
 |
|
fred
|
Хитро, това с пружината. Дава възможност да се обират луфтове в широк диапазон. Иначе виждам същото гумено уплътнение "силфонен тип", доста деформиран силфон но принципът е същият, всичко което се движи е зад него.
|
| Сря Мар 28, 2018 11:41 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Виждам че не ти е приоритет в момента, но все пак да попитам (брой го оф-топик ако искаш) - това тестване "при нас" смяташ ли го за меродавно, т.е. можеш ли да разчиташ на него? Питам защото виждам че досега това тестване при вас не е видяло този проблем. Това пренесено към софтуер би означавало че има ситуация (case) който не е покрит в теста. И методологията предполага преди да търсиш решение на този проблем да се хванеш да направиш тест който да го репродуцира. Т.е. да "гърми" при теб, т.е. да измислиш как при вас крановете да ги накараш да си "зацапат" изключвателите. После вече като вземеш нови изключватели ще провериш дали теста започва да "минава". Дори така пак се вижда че има специфики - "цапането" при вас може да не е точно като това при клиента, а при следващия клиент може да има друго. Но пък бонуса от тоя подход е че с течение на времето ще натрупате база от тестове, на която все повече ще можете да разчитате. Което ме връща да натъртя че трябва да си "ъпгрейднете" тестовете преди да минеш нататък. Или има и друг вариант - да проверите какво сте специфицирали като допустими работни условия, или профилактика както спомена Бонго, и да смените условията там. Това го брой като вариант на "идея", което търсеше.
|
| Чет Мар 29, 2018 4:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ако това е краен изключвател е още по страшно, той е много по-важен от повдигането, точно там стават най-много инциденти. Както фред е писал, проблема не е в самия изключвател в случая а си е чисто механичен. В такива случаи най-простото сложи по-голям, по големи хлабини, по голям вал, по голямо рамо, финният прах ще е по-малък проблем. Ако не мислиш за по сериозно механично решенив. Не бих сложил нищо магнитно за краен.
|
| Чет Мар 29, 2018 5:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ето идея - премести крайните изключватели малко по-напред. След тях сложи нещо което при досег с някаква част на крана, да прекъсва веригата - проводник който да прекъсва, нещо което се чупи и прекъсва веригата и т.н. Ще помислиш върху детайлите. Като сработи джаджата, кранът остава на място и е сигнализирал съвсем ясно - "смени изключвателите че не бачкат".
|
| Чет Мар 29, 2018 7:15 pm |
|
|