Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Превключвател/изключвател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Превключвател/изключвател
Здравейте! Трябва ми идея за някакъв превключвател работещ на магнитен, индукционен или друг принцип, който да използвам за краен изключвател на кран. Разгледах индукционните, но разстоянието на сработване е много малко. Машината може да се отклонява на повече от 20мм по направление и се тресе като се вдига по-голям товар. Притеснява ме да не изтърва. Трябва превключвателят да е поне IP65. Предпочитам да издържа на 48VAC, но ако има нещо друго подходящо ще преправя схемата, за да се напасна с работното. Мислех си за магнитните ампули за асансьори, но не намирам х-ки из нета. Не знам какво е максималното растояние м/у магнита и ампулата. Някакви идеи за подобно нещо?
Благодаря!

Вто Мар 27, 2018 5:57 pm
Профил

Мнение Re: Превключвател/изключвател
Магнитните датчици за врати от алармени системи имат около 20 - 30 мм обхват, примерно този:

https://vasilev-security.com/MUK-datchi ... %D0%9A-12S

Но трябва добре да помислиш за надеждността.

За по-голям обхват аз бих ползвал ултазвуков сензор:

https://erelement.com/sensors/HC-SR04

Вто Мар 27, 2018 6:02 pm
Профил
Аватар

К'во им е на електромеханичните? Освен цената де, но имат огромното предимство, че не правиш нововъведения и не си слагаш главата в торбата.
Е, ако става дума за изцяло нов продукт - ти си знаеш. Ама ха на бас, че някой вече го е измислил, а аз по нови кранове не съм се катерил.

ПС: ползвал съм с фаца като този и бяха железни: https://vikiwat.com/kraen-izklyuchvatel ... ka-bg.html

Вто Мар 27, 2018 8:11 pm
Профил

Ами ние принципно използваме само на Шнайдер, но в случая гоня поне IP65..

Вто Мар 27, 2018 9:07 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Примерно : RC 2580 на steute.com

П.п. датчици тип рид-ампула за асансьорите, се задействат от гумено-магнитна лента, която се залепва по направляващия профил. Тази лента - от моя опит -няма силно магнитно поле. Нормалната междина е около 10 мм. От друга страна : поставете неодим - 50 гр. и нещата се променят ...

Последна промяна sides на Вто Мар 27, 2018 10:07 pm, променена общо 1 път

Вто Мар 27, 2018 9:42 pm
Профил

А на какво разстояние от магнита задейства това? Използвал ли си такива?
Добре изглеждат!

Вто Мар 27, 2018 10:02 pm
Профил
Аватар

в нашите машини вграждаме активни : задействат се от какъв да е метал : желязо, алумин , неръждавейка - такова е изискването .

подобен на горния съм виждал и нагласял, в асансьорите на Тиссен - но не зная точния модел. Мога да направя справка следващата седмица ..

Вто Мар 27, 2018 10:48 pm
Профил

След като е кран, не ти ли трябва и друга сертификация освен IP65? Не за друго ами да си улесниш търсенето.

Сря Мар 28, 2018 1:05 pm
Профил
Аватар

изключително лоша идея е да импровизираш в подемни съоръжения, па ако ще и крик за смяна на гуми да е.
рид-ампула и постоянен магнит на асансьор е изключително лоша идея. и опасна.

не знам на какво викаш 'кран', но ако прилича на това, за което си мисля, слагай само сертифицирани изключватели, без значение колко струват.
също задължително поне дублирани вериги и контролер. аз в тоя бизнес никога не съм се бутал, но съм сигурен, че изискванията са толкова дебели, че спокойно можеш да седиш на тях. кратък курс няма. грешките се плащат с кръв.
и най-добре гледай никъде да няма твой подпис :P

Сря Мар 28, 2018 1:26 pm
Профил

Абе що си решил да р магнитно, не че няма читави ама кран.... Да не запълниш нечия първа страница...

Сря Мар 28, 2018 2:30 pm
Профил

Дедо, наясно съм с изискванията(все пак сме краностроителна фирма). Проблемът е, че производството на хората е много мръсно. Дори хубави изключватели изкарват по месец и после се пълнят с прахоляци и блокират. И трябва да им предложим някакво решение, защото сегашната ситуация е опасна сама по себе си.
И не съм решил да е магнитно. Просто като рових из нета такива капсуловани неща намерих. Ако предложите по-сигурен метод ще съм благодарен! И да, трябва да е rock solid. Аз ще го тествам на нашия кран преди да им го предложим. Сега ако не става, не става. Няма нужда да се правят глупости. Ще си сменят редовно крайните и толкова.
Тука един колега асансьорен техник ми предложи от магнитните ампули, които те използват. Предполагам като е за асаньор ще си има сертификати. Та ще ги тествам да видя какво става.
Наистина ли са с ниска надеждност тези магнитните? Аз не съм се занимавал с тавика. Да изоставям идеята направо?
Има едни тайвански радиоуправления, които са магнитна ампула на захранването, ама то какво ли им е наред на тях.. Тайванска му работа.
ПП: Ако става въпрос има едни стари изключватели, които се водят взривозащитени, ама са такива боклуци....

Сря Мар 28, 2018 5:22 pm
Профил
Аватар

нещо от тия (има и кран при картинките)
https://sensing.honeywell.com/honeywell ... -17-en.pdf

Сря Мар 28, 2018 5:57 pm
Профил

Ами ние такива взимаме - Цък
Погледни IP-то! Може би не съм се изразил правилно. Трябва ми друга система(очевидно). Нещо касуловано и без движещи се части...
Ако магнитните не са нажедни, при индуктивните как са нещата? Там ме притснява малкото разстояние на сработване. При това отклонение ще ги потрошът бързо бързо...

Сря Мар 28, 2018 6:24 pm
Профил
Аватар

ключовата дума е safety. тя е приложима за контакти, изключватели, релета и т.н. в машини, при които отказа на контакта може да доведе до нараняване.
в горния каталог има определение 'double break contacts'

ако е толкова мръсно, защо не помислите за чисто механична защита - ръчка през маншон и затворена кутия, в която вече да е изключвателя?

рид-ампулите, освен ниска механична здравина, има свойството да има лепнат контактите, да не дават контакт, или да се намагнитват, ако седят достатъчно дълго до магнита. и общо-взето няма как да се направи 'double break contact'. освен нея (на кабината/релсата) трябва да има и още някакъв датчик на друго място, примерно на оста на барабана - ако единия 'пропусне етаж', другия все пак да го бройне.

не ми се ще да вярвам, че някой прави асансьори с рид-ампули, но в нашата страна всичко в възможно. в интерес на оцеляването, ако някой все пак, го прави, може ли да споменеш фирмата, като видя такъв асансьор да знам да ползвам стълбите?

Сря Мар 28, 2018 6:30 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ключовата дума е safety. тя е приложима за контакти, изключватели, релета и т.н. в машини, при които отказа на контакта може да доведе до нараняване.

Ключовата дума е "сложи си тенекия на задника". Трябва да е нещо със сертификати и то много на брой, от стабилна фирма която никой да не посмее да се усъмни в нея. Ако стане белята /да не чуе дявола/ тя да служи като надежден щит. И естествено всичко дублирано та чак триплирано. Но няма какво да давам акъл на професионалисти.

Сря Мар 28, 2018 6:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща