|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:44 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Не е Ambiqmicro, стартъп някакъв  За съжаление не помня точно къде го четох, но това е по принцип новината... само дето тук говорят за 0.2 а пък аз помня 0.4V. Най-вероятно аз не съм запомнил добре.
|
| Пет Мар 23, 2018 6:18 pm |
|
 |
|
HCL
|
Виж ти, интересно. Тия пичове наскоро дръпнаха един от нашите умници, който работи върху Loihi. Интересна технология, но както повечето "актуални" неща в Интел лабс е поне 10-15 години напред от времето си. Който им дава кинти или има много или е особено авантюристичен 
|
| Пет Мар 23, 2018 6:46 pm |
|
 |
|
fred
|
ASIC за копане на биткойни. Но май че изпуснахте вълната Иначе ако съм сериозен и аз очаквам бум в Neuromorphic чиповете, дори съм го писал тук. Причината е точно тази която казвате, нуждата от огромна специфична изчислителна мощ в малки размери и захранване. Големите компании вече са налапали сладкото на баницата, почнаха да го вграждат в смартфоните, разпознава какво точно снимаш като образ с невронната мрежа и настройва оптималната бленда, скорост и т.н. Това сегашното където обучават невронни мрежи на графични карти си е направо варварство от гледна точка на ефективността, ще бъде изместено от специализирани чипове. Според мен поле с оглед големите бройки и готовност да се дават сериозни пари има във всякакви монитори на здравето, за него пари не се жалят. В земеделието също има поле. За автономните автомобили да не говоря но там отново е за големите лъвове.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Мар 23, 2018 6:55 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Предният (поне един) асинхронен АРМ май отдавна е реликва в историята. GreenArrays също са асинхронни (макар и нищо общо с АРМ), ама и те не превзеха пазара. Успехи на поредните мечтатели.
Иначе отдавна разправям че ще дойде време да се печатат чипове на не-хай-тек технологии. Толкова проблеми има за решаване, че дори 180nm и нагоре ще свършат работа. Даже не разбирам защо това бутане за 45nm и 65nm.
|
| Пет Мар 23, 2018 8:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе асинхронната логика си има предимства, както и разните там AI-та... Но от друга страна си имат и трески или най-малкото цена, затова приложенията им засега се ограничават в нишови пазари. Примерно най-добрите рутери са на асинхронна логика, просто няма друг вариант да се постигат пикосекунди закъснения на пакет и терабити трафик. AI-тата също намират своите ниши. И това е добре, в смисъл явно ще ги развиват. Но според мен това ще е еволюционен процес. Не очаквам революция някаква. Ще навлизат бавно и мъчително, просто защото има огромна дупка между тия технологии и съвременните. Трябва повече да се поработи върху "дупката". Примерно тоя куртекс - вкарали му един куп екстри. Няма лошо, ама мен какво ме топли това? Аз и в момента имам огромен избор от всевъзможни куртекси и екстри. Сменям ли тия дето ползвам? Не. А не че не му е време, не че няма с какво да ги сменя. Даже и технически проблем кой знае какви не очаквам. Но всяка смяна си е разправия... и се прави само, ако това ще доведе до значимо увеличаване на приходите. Просто в един продукт винаги може да се правят подобрения. Но с приоритет се правят тези, които увеличават печалбата. Няма да седна да сменям процове или да смъквам консумации, ако за същото време и усилия мога да направя нещо друго дето ще донесе повече пари. Друга "дупка" е овладяването на технологиите. Особено за AI... там голяма бариера е не че не искам да ги ползвам, а че не мога. Като под "не мога" една част се дължи на моята неграмотност, нещо което при добро желание се преодолява. Но друга част е портването към специфичните ни нужди, а за това вече трябва мннооооо голямо желание.
|
| Съб Мар 24, 2018 11:44 am |
|
 |
|
woody
|
Така, де, не може просто да се развява поредния байрак. Не е една променлива само, че да се правят генерални изводи и предсказания. Домино логиката също беше масова и с много предимства, ама Интел отдавна минаха на статична за CPU-тата. Даже разни хора твърдят че въпреки уж по-ниската скорост, статичната като краен ефект решава проблемите по-елегантно. Та затова им пожелах успех на новите мераклии, ще им трябва. 
|
| Съб Мар 24, 2018 11:52 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ще се самоцитирам за изкуствения и естествения интелект още от средата на 80-те години се дъвче дъвката, възлагаха се големи надежди на експертните системи, невронните мрежи. модерни бяха езици като пролог, смолтолк. транспютрите също бяха на тезгяха - идеята за относително прост 'неврон', с очаквания за ниска цена (произвеждаха се по масовата тогава технология за DRAM, трябваше да струват стинки в милиони и милиарди бройки), адаптираха и език за тях (окам)... нищо не се получи. колкото до пикосекундните закъснения - няма как. рутиращата логика трябва поне да види първите няколко байта с МАС адресите, понякога и с IP адреса, да се помотае още малко дали няма някой специален фрейм след тях и чак тогава може да вземе решение да го засили нанякъде. при все това остава открит напълно асинхронния въпрос, ако някое от CRC-тата на пакета не излезе, какво да се прави с частично изпратения синхронно пакет. и за терабайти (за секунда) е още рано да се мечтае, също. мога да говоря само за чипове на марвел, макар че и там са ме ограничили до 10G. до cavium и Qlogic продуктите още не ме пускат, но имам усещането че цари хаос при тях и не могат да си подредят къщичката след покупките на последните две. аз и не опъвам особено каишката, предвид че в основата на гръмотевичните чипове на кавиум са предимно индианци. малко ме побиват тръпки какво са измислили, още повече, че и не излязоха устойчиво на пазара, дори потънаха заради непремерените си харчове по разработката. в броуком също цари някаква дисорганизация... костюмарите от продажби говорят едни неща, реалността е друга. за чипове от преди 5 години все още не им е достъпна информацията в пълен обем. накрая получаваш pdf с парола, за която чакаш месеци някой да ти я каже и да видиш, че чаршафа все пак не е пълен. а за големите им суич чипове дори и търговците почват да въртят очи към тавана...
|
| Съб Мар 24, 2018 12:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми не мога да го изровя сега, мисля че пусках линк (преди 2-3 години) и мисля че беше видео представяне в hotchips.org Накратко идеята беше, че хард-коднатата логика не е достатъчно гъвкава и за по-сериозни обработки на пакетите си трябва софт. Но класически процесор колкото и да е бърз вкарва зверски закъснения. Затова са направили някакъв специализиран асинхронен енджин, който се клати от самия стрийм. И крайният резултат беше точно това - всички обработки приключват в рамките на пикосекунди след наличието на необходимите им данни. Демек идеята не е просто асинхронни логически елементи, а асинхронна логика на самата обработка. Примерно както казваш - обработки на МАC адреси, CRC-та и т.н. В стандартен процесор за да направиш обработка на MAC-а да кажем, ти я разписваш като код. Тоя код трябва да се извика "когато му дойде времето". Това значи друг код или хард логика, която да решава на кое му е дошло времето. Най-малкият проблем тук ти е че всеки код изисква N на брой тактове, за да се изпълни. По-големият проблем е синхронизацията като цяло. Трудно може да гарантираш синхрон със стрийма. Съответно трябват буфери, щото докато ти обработваш МАС-а идва нещо друго... Докато тия пичове макар логическите им елементи да са асинхронни, операциите им де-факто са синхронни със стрийма. Всичките им обработки се пускат точно когато трябва и не изостават изобщо спрямо стрийма. От там и пикосекундите на края...
|
| Съб Мар 24, 2018 1:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Прави си че тогава нищо не се получи, но от тогава минаха няколко итерации на закона на Мур. В момента(да се надяваме) все още няма General AI. Но след 1 000 000 години вече ще има. Въпроса е кога ще го проима, дали след 1, 10, 100, 1000 години. Трябва да си внимателен в изказванията си, защото човешкия кортекс(личността на човека) има 16ккк неврона с 1.12 E14 синапса. В един момент компютърните чипове ще станат по-сложни от това. Примери: AMD Ryzen 4.8ккк транзистора. Интел Broadwell-EP 24 ядра 7.2ккк транзистора. АМД Vega 64 12.5ккк транзистора. НеВидя Volta 21.1ккк транзистора. Слагаш FEC при изпращача и препращаш пакетите без да ти пука, че не са 100% правилни. Ако има желание и сега може да се измисли протокол с огромни пакети, като на къде да го рутираш/запратиш може да прецениш в първите 1000 бита, независимо че някой от тях са сгрешени.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Мар 24, 2018 4:48 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Нямам си на идея дали и доколко е полезно ама изглежда интересно като за прос програмис ... https://www.voltera.io/store/
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Мар 26, 2018 2:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Наистина е интересно и не е скъпо. Май ще го разгледам по-подробно и може да купя едно.
|
| Вто Мар 27, 2018 12:11 am |
|
 |
|
HCL
|
За още толкова пари може да се купи и pick & place автомат - Neoden TM220A. И като добавим и един 3d printer и за $10к човек си обзавежда домашна лаборатория за прототипи - стига бе 
|
| Вто Мар 27, 2018 1:57 am |
|
 |
|
woody
|
По темата за новините - пичовете, които тръгнаха наскоро да купуват и Microsemi, пускат нова АТмега с PIC периферии: http://www.microchip.com/promo/atmegaavr-familyДоживяхме.
|
| Чет Мар 29, 2018 12:44 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Значи чакай ново ардуино скоро 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Мар 29, 2018 1:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
The best of both worlds.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 29, 2018 1:21 pm |
|
|