|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Предпазители
Здравейте! Може ли да споделите как подбирате предпазители за вашите проекти и коя марка използвате? Аз съм си накупил едни обикновени предпазители(5х20мм), но днес установих, че макар на добичетата да пише бърз(F) 0,5А/230V, изобщо не изкарват до 500mA, a горят още на 0,25 примерно. Това, което се случва, е че предпазителят след определен ток започва да се загрява(свети като ламБа) и съответно границата на задействане се смъква. Това валидно ли е за всички предпазители от стопяем тип? Или просто съм си купил калпави? По графиките, които има из нета, е видно, че прекъсването(отварянето) трябва да настъпи след преминаване на номиналната граница и вече графиката казва за колко време след това ще се прекъсне. Ако съм си купил калпави предпазители как да установя кои са хубави? То в Маузер примерно има от 0,34лв до 37лв.. Да ги подкарам на ред?!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Мар 20, 2018 9:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Предпазители
Ако питаш как ги избирам като ток и крива, ами точно според това, гледаме им токът и криват занейки какво защитавам и как то консумира. Ако питаш как ги избирам като бранд, не избирам много bussmann, schurter .. такива избирам, тов слагаме и по тбаелките, пък после ако някой си купи предпазител на 1 стотинак и той гори от поглед това вече е него проблем. Съвета ми е да правиш същото. То избора на предпазител сам по себе си е дисциплина, има различни, не само като бързодействие, просто трбява да се почете малко по темата, и да си наясно какво целиш.
|
| Вто Мар 20, 2018 10:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Предпазителят е от 1.2 до 2-3 пъти максималния ток според много зависи и като се вземе предвид, че предпазителите са много видове става  Слагат се да не стане пожар, не да ти защитят електрониката. Пример: твоето отроче харчи до 0.5А, но входната верига ще издържи 5А за кратко. Значи 0.63А бавен е добра идея, или бърз 5А ако имаш големи пикови токове, или... а бе зависи. Едит: Той ТоНи писал за другото зависи.
|
| Вто Мар 20, 2018 10:18 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз за четенето съм прочел. Обаче една хубава марка не знам. До сега не ми беше голям проблем това, че предпазителите задействат по рано, ОБАЧЕ днес попаднахме да един крив обект. И трябват хубави предпазители, които да задействат точно, когато трябва! Имам триаци на 0,6А, които издържат на 8А за 20ms. Сложил съм бързи на 0,5А. Ама те ми задействат още на 250мА. Не мисля, че е за бавни. Управлявам контактори. Пиковият ток е голям.
|
| Вто Мар 20, 2018 10:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии точно бавни 0.5-0.63А май трябва да сложиш, или от 3А нагоре бърз. Или да сложиш по-голям триак  Ти се опитваш с датчик за пожар да направиш терморегулатор Едит: ама наистина ли не си чувал за т.нар. самовъзстановяващи се предпазители?!
Последна промяна bongo_x2 на Вто Мар 20, 2018 11:07 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Мар 20, 2018 10:52 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Мар 20, 2018 10:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Имайки предвид какви ментерливи автомобилни предпазители се продаваха преди време, само мога да гадая какви има и в размер 5х20.
|
| Вто Мар 20, 2018 11:08 pm |
|
 |
|
stefan63
|
И какво трябва да пази бушонът? Обикновено пази срещу запалване, не самите елементи. Триак се пази трудно , бушонът трябва да е доста добър. Самият триак трябва да е преоразмерен, а при тебе май не е.
|
| Сря Мар 21, 2018 8:00 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Направо да сложа пирон или парче арматура? Да е сигурна работата. Как ще пазиш елемент с работен ток 0.6 с предпазител, на който претоварването започва при същата стойност? 100% трябва да е бърз. Инфото по-горе беше доста полезно - води се gG за полупроводникови. Сега забелязах, че хората са дали I2t за предпазител = 0.32. Тук имам питане. Това, което изрових, е че предпазителят трябва да се оразмери за 10000 цикъла. Т. е. за бързи изчислената стойност трябва да се раздели на 0.5. Това, което са дали, крайната стойност ли е или аз трябва да си я разделя сам? Намерих едни на Шуртер 0.8А в Комент и ще си взема от тях да видим какво ще стане. Не става! Искам да използвам само една схема, а не да правя 100 варианта на една и съща платка. Трябва да мога да сменям работното напрежение, както и тока.
|
| Сря Мар 21, 2018 9:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е защо предпазител да не запази триака. Правя едни дребносерийни устройства и досега единствения изгорял триак е такъв дето са му сложили 12А предпазител вместо указания 2.5А в упътването. Те видели че триака е ВТА12 и давай. Да де ама радиатора ми е оразмерен за не повече от 3А.
|
| Сря Мар 21, 2018 10:44 am |
|
 |
|
velio
|
Тони е писал за марки - Bussmann, Littelfuse, Schurter, вероятно има и други ама тия май са най-известни. Абе общо взето май гледай предпазителя да има чаршаф. Там вътре принципно всичко си пише. Бонго, възстановяемите предпазители не са съвсем предпазители. Много много не можеш да разчиташ на тях, особено ако гониш бързодействие или пък сигурна защита. Най-малкото никога не прекъсват веригата (напълно).
|
| Сря Мар 21, 2018 1:14 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Освен това, прагът им на сработване е температурно зависим. Все пак са вид термистори. Отделно, такива за високи напрежения - 220V има относително отскоро, изборът е оскъден, обемисти са, и са относително скъпи все още.
|
| Сря Мар 21, 2018 1:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А бе знам к'во представляват и още ми държи влага когато за първи път ги срещнах: бях ги взел за филтриращи кондове без да обърна внимание как са включени. Ръгам платката на машината - не дава ток, вадя я - бачка си, и така цял ден Температурната им зависимост е по-скоро плюс. Ама не можеш от чарк за 0.6А да искаш 0.5А ток и на всичко отгоре да разчиташ на стопяема жичка. В случая е малко по-шарено, ама кв'о по-просто от това да сложиш 2-3 пъти по-як триак? Пък ако много държиш да ограничаваш на 0.5А за да не подпалиш нещо (като в моя първи случай - недоповреден соленоид) със жичка пак няма да е точно.
|
| Сря Мар 21, 2018 2:13 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз не искам да вадя толкова, а да съм защитен на толкова! Има разлика. Изповал съм триаците и знам какво могат и какво не могат! Но инсталацията е супер стара, няма условия и искам ако стане нещо най-много да сменям предпазител, а не да рачкачам у-вото! Предполагам проблемът идва от старите контактори(български на 32А/42VDC coil). Аз съм тествал такива многократно и тези предпазители от 0,5А са напълно достатъчни. Обаче на обекта като поработи примерно 15-20 мин и гори. Или е проблем с кабелите или самите контактори правят бели. Не изключвам варианта като сложа малко по-голям да си кара обаче искам да сменям само предпазител, докато открием какво и е на машината, а не да свалям цялото радио и да запоявам някакви неща...
|
| Сря Мар 21, 2018 2:47 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 21, 2018 3:20 pm |
|
|